Особливості заморожування ягід з ніжною текстурою
Дата
2015
ORCID
DOI
item.page.thesis.degree.name
item.page.thesis.degree.level
item.page.thesis.degree.discipline
item.page.thesis.degree.department
item.page.thesis.degree.grantor
item.page.thesis.degree.advisor
item.page.thesis.degree.committeeMember
Назва журналу
Номер ISSN
Назва тому
Видавець
Анотація
Н айбільш ефективний сучасний спосіб зберігання соковит ої рослинної продукції—це її заморожування. Використане в даному дослідж енні швидке заморож ування при температурах -3 0 ...-3 5 °С дало змогу отримати якісні напівфабрикати з ягід суниці, які після зберігання протягом 6 місяців і дефростації відзначаються цілісністю текстури, кольором, запахом, смаком і біокомпонентним складом вихідної сировини. Н а прикладі ягід садової суниці обґрунтовано та вивчено оптимальні умови заморож ування матеріалу з ніж ною текстурою, які забезпечують мінімальні втрати клітинного соку отриманих напівфабрикатів при дефростації. Ці втрати є результатом кріоушкодж уючих фізичних впливів на клітину, які залеж ать від фазового переходу води в лід і формування кристалів льоду певної структури. Для формування дрібнокристалічної структури льоду, яка відзначається мінімальними кріоушкодж еннями, ягідну сировину з ніж ною текстурою доцільно перед заморож уванням обробляти розчинами ефективних кріопротекторів і заморож увати разом із квітколожем.
Опис
Ключові слова
заморожування, суниці, оптимальні умови, фазові переходи, freezing, strawberries, optimal conditions, phase transitions, кафедра технології оздоровчих продуктів
Бібліографічний опис
Сімахіна, Г. О. Особливості заморожування ягід з ніжною текстурою / Г. О. Сімахіна, С. В. Камінська // Наукові праці НУХТ. – 2015. – Т. 21, № 4. – С. 198–205.