Формування трудового потенціалу підприємств харчової промисловості
Дата
2022
ORCID
DOI
item.page.thesis.degree.name
item.page.thesis.degree.level
item.page.thesis.degree.discipline
item.page.thesis.degree.department
item.page.thesis.degree.grantor
item.page.thesis.degree.advisor
item.page.thesis.degree.committeeMember
Назва журналу
Номер ISSN
Назва тому
Видавець
Анотація
В статті досліджено галузеві особливості та обґрунтовано підходи до формування трудового потенціалу підприємств харчової промисловості. Досліджено основні проблеми формування трудового потенціалу підприємств в сучасних умовах розвитку економічних відносин. Шляхом узагальнення результатів наукових досліджень визначено сутність трудового
потенціалу підприємства та основні напрямки його формування. Доведено, що процес формування трудового потенціалу підприємств харчової промисловості повинен відбуватися в
контексті його складових: трудових ресурсів, їх компетенцій та можливостей і умов реалізації трудової активності. Запропоновано ключові положення щодо використання ресурсного і
компетентністного підходу до формування трудового потенціалу підприємства. Обґрунтовано необхідність ідентифікації й реалізації зовнішніх можливостей та створення на їх основі
внутрішніх умов для реалізації трудового потенціалу суб’єкта господарювання. Визначено
галузеві особливості формування трудового потенціалу в харчовій промисловості з урахуванням необхідності розвитку соціальної відповідальності персоналу та факторів розміщення підприємств. Досліджено як процеси формування трудового потенціалу впливають
на основні параметри результативності діяльності підприємств харчової промисловості. Research object is the labor potential of food industry enterprises. In the article researched branch
specifics and justified approaches to forming the labor potential of food industry enterprises. The
main problems for labor potential forming in modern conditions development of economic relations have been researched. The essence of the enterprise's labor potential and the main directions of its formation are determined by summarizing scientific research results. Enterprise labor
potential is a systematic set of human resources, their competencies, opportunities and conditions
for the realization of their labor abilities, which are available or can be mobilized in the nearest
future to achieve business entity goals. It has been proven that the process labor potential forming of food industry enterprises should take place in its components context: labor resources, their
competencies, opportunities and conditions for the implementation of labor activity. The key provisions regarding to use a resource and competence approach labor potential formation of the
enterprise are proposed. The process of forming the competences of enterprises and their personnel has a strategic nature, since it can be implemented only in the long term with the use of
strategic management tools. Modern trends in character changing for participation in economic
processes of engineering and technological workers and specialists in the economic profile are
characterized. The need to identify and implement external opportunities and create internal
conditions based on them to realize business entity labor potential is substantiated.The sectoral
features labor potential formation in the food industry are determined, taking into account the
need for the social responsibility development for personnel and enterprises placement factors.
It was researched how the processes of labor potential formation affect the main performance
parameters of food industry enterprises.So, the determining role labor potential in providing the
effectiveness functioning of food industry enterprises has been proven and the main approaches
for its formation have been substantiated, considering the opportunities and limitations that exist in
modern conditions
Опис
Ключові слова
потенціал, формування трудового потенціалу, трудові ресурси, підприємство, харчова промисловість, кафедра економіки і права, potential, formation of labor potential, labor resources, enterprise, food industry
Бібліографічний опис
Рябенко, В. В. Формування трудового потенціалу підприємств харчової промисловості / В. В. Рябенко, О. І. Тимченко // Інфраструктура ринку. – 2022. – № 69. – С. 113–117