Теоретичні підходи до функціонування ринку продукції свинарства в умовах євроінтеграційних процесів
Дата
2023
ORCID
DOI
item.page.thesis.degree.name
item.page.thesis.degree.level
item.page.thesis.degree.discipline
item.page.thesis.degree.department
item.page.thesis.degree.grantor
item.page.thesis.degree.advisor
item.page.thesis.degree.committeeMember
Назва журналу
Номер ISSN
Назва тому
Видавець
Анотація
Ринок свинарства є важливою складовою продовольчого забезпечення країни як сукупності
взаємопов'язаних науково-дослідних, виробничих, збутових та управлінських структур, ме-
ханізмів і заходів щодо прийняття рішень з метою стабільного задоволення платоспроможного
попиту населення продовольством та створення запасів для забезпечення продовольчої без-
пеки.
З метою забезпечення функціонування системи продовольчого забезпечення необхідно
підтримувати її структурний розвиток і ресурсну модернізацію всіх складових, під якими розу-
міють формування ефективної господарської організації (аграрного виробництва, економіч-
ної взаємодії господарюючих суб'єктів), техніко-технологічне та організаційно-правове забез-
печення, розвиток інфраструктури. Отже, систему продовольчого забезпечення країни необ-
хідно розглядати як багаторівневу, в якій можна виділити галузеві, продуктові, розподільні
підсистеми.
До специфічних особливостей ринку продукції свинарства можна віднести такі характерис-
тики: оскільки м'ясо і продукти його переробки є соціально значущими видами продовольства,
які повинні щоденно бути в раціоні харчування людини, держава зобов'язана забезпечити для
населення країни як фізичну, так і економічну їх доступність; можливість виробництва м'яса
свиней практично в усіх регіонах країни; в умовах зростання роздрібних цін на продовольство
попит на продукцію свинарства низькоеластичний на м'ясо і високоеластичний на продукти його
переробки, що визначає відносно стійкий попит на першу групу продукції; оскільки ринку продукції свинарства, хоча і меншою мірою, ніж іншим окремим продуктовим ринкам, властива
сезонність виробництва, тому за відносно стабільного попиту постає потреба створення за-
пасів свіжозамороженого м'яса та інших продуктів його переробки; ринок продукції свинар-
ства вирізняється великою сукупністю реалізованих на ньому видів продукції, її споживчою
сегментацією за віком, функціональною спрямованістю, споживчими властивостями, висуває
особливі вимоги до технології виробництва та пакування продукції; м'ясо ? швидкопсувний про-
дукт, який не підлягає тривалому зберіганню в не переробленому вигляді й потребує відповід-
них каналів реалізації та розвиненої розподільчої інфраструктури; швидкопсувний характер
м'яса та екологічна незахищеність сфери його виробництва зумовлюють підвищені вимоги до
якості м'яса і продуктів його переробки, для чого необхідно більш швидке оновлення стандартів
на якість і методи її визначення.
З метою забезпечення стабільного функціонування ринку продукції свинарства необхідно
забезпечувати глибоку переробку продукції свинарства, формування ефективної логістичної
інфраструктури та власної торговельної мережі, створення умов для поставки продукції на ек-
спорт. The pig market is an important component of the country's food security as a set of interrelated
research, production, sales and management structures, mechanisms and decision-making
measures aimed at stable satisfaction of the population's solvent demand for food and the creation
of reserves to ensure food security.
In order to ensure the functioning of the food supply system, it is necessary to support its structural
development and resource modernization of all components, which means the formation of an
effective economic organization (agricultural production, economic interaction of economic entities),
technical-technological and organizational-legal support, infrastructure development. Therefore,
the country's food supply system must be considered multi-level, in which branch, product, and
distribution subsystems can be distinguished.
The following characteristics can be attributed to the specific features of the market of pig farming
products: since meat and its processing products are socially significant types of food that should
be in the human diet every day, the state is obliged to ensure both their physical and economic
availability for the country's population; the possibility of pig meat production in almost all regions of
the country; in conditions of rising retail food prices, the demand for pig products is low-elastic for
meat and highly elastic for its processing products, which determines relatively stable demand for
the first group of products; since the market of pig products, albeit to a lesser extent than other
individual food markets, is characterized by seasonality of production, therefore, with a relatively
stable demand, there is a need to create stocks of fresh frozen meat and other products of its
processing; the market of pig products is characterized by a large number of types of products sold
on it, its consumer segmentation by age, functional orientation, consumer properties, puts forward
special requirements for the technology of production and packaging of products; meat is a perishable
product that cannot be stored for a long time in an unprocessed form and requires appropriate sales
channels and a developed distribution infrastructure; the perishable nature of meat and the ecological
insecurity of the sphere of its production lead to increased requirements for the quality of meat and
its processing products, for which a faster update of quality standards and methods of its
determination is necessary. In order to ensure the stable functioning of the market for pig farming
products, it is necessary to ensure deep processing of pig farming products, the formation of an
effective logistics infrastructure and own trade network, and the creation of conditions for the supply
of products for export.
Опис
Ключові слова
кафедра економіки і права, ринок, свинарство, попит, пропозиція, продовольче забезпечення, market, pig farming, demand, supply, food supply
Бібліографічний опис
Ібатуллін, М. І. Теоретичні підходи до функціонування ринку продукції свинарства в умовах євроінтеграційних процесів / М. І. Ібатуллін, О. В. Гривківська, Н. І. Свиноус // Інвестиції: практика та досвід. – 2023. – №4. – С. 32-38