Chemical resistance of sunflower oil enriched with cumin oil
Loading...
Date
item.page.orcid
item.page.doi
item.page.thesis.degree.name
item.page.thesis.degree.level
item.page.thesis.degree.discipline
item.page.thesis.degree.department
item.page.thesis.degree.grantor
item.page.thesis.degree.advisor
item.page.thesis.degree.committeeMember
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Abstract
Антиоксидантні властивості олії кмину використовуються для гальмування руйнівних процесів в соняшниковій олії. Досліджено хімічну стійкість соняшникової олії та суміші соняшникової олії та олії кмину. Йодне число олій знижується під час смаження, що означає руйнування подвійних С-С зв’язків залишку жирних кислот у молекулах тригліцеридів. Природні антиоксиданти в олії кмину гальмують утворення вторинних продуктів окиснення під час смаження. Змішування соняшникової олії з олією кмину позитивно впливає на хімічну стійкість масляних композицій в умовах нагрівання.
The antioxidant properties ofcumin oil are used to inhibit destructive processes in sunflower oil. The chemical resistanse of sunflower oil and f mixtures of sunflower oil and cumin seed oil was studied. The iodine value of oils decreases during frying, that means a destruction double C-C bonds of fatty acids residue in triglyceride molecules. Natural antioxidants in cumin oil have an inhibitory effect on the formation of secondary oxidation products during frying terms. Blending sunflower oil with cumin oil leads to a positive effect on the chemical resistance of oil compositions under heating conditions.
Description
Citation
Chemical resistance of sunflower oil enriched with cumin oil / O. Podobii, S. Kovalyova, I. Zhytnetskyi, O. Mayboroda // Ukrainian Journal of Food Stience. – 2020. – Vol. 8, Issue 2. – Pp. 269-276