Use of chia seeds in non-alcoholic beverage technology
Файли
Дата
2024
ORCID
https://orcid.org/0000-0002-9878-5998
https://orcid.org/0000-0003-4126-6721
https://orcid.org/0000-0003-0215-5316
https://orcid.org/0000-0002-0207-7613
https://orcid.org/0009-0007-7853-5514
https://orcid.org/0000-0002-5241-5342
https://orcid.org/0000-0003-1531-5016
https://orcid.org/0000-0002-6204-7328
https://orcid.org/0000-0003-4126-6721
https://orcid.org/0000-0003-0215-5316
https://orcid.org/0000-0002-0207-7613
https://orcid.org/0009-0007-7853-5514
https://orcid.org/0000-0002-5241-5342
https://orcid.org/0000-0003-1531-5016
https://orcid.org/0000-0002-6204-7328
DOI
item.page.thesis.degree.name
item.page.thesis.degree.level
item.page.thesis.degree.discipline
item.page.thesis.degree.department
item.page.thesis.degree.grantor
item.page.thesis.degree.advisor
item.page.thesis.degree.committeeMember
Назва журналу
Номер ISSN
Назва тому
Видавець
Анотація
Стаття містить результати досліджень розробки рецептур біологічно активних безалкогольних напоїв оздоровчої дії з оригінальними органолептичними властивостями. Сировину, напівпродукти та готову продукцію аналізували загальноприйнятими у пиво-безалкогольній галузі харчової промисловості хроматографічним та спектрофотометричним методами. В дослідженнях використовували підготовлену воду із зaгaльною жoрсткiстю 0.3 ммoль/дм3, зaгaльною лужнiстю 1.0 ммoль/дм3, сухим зaлишком 450 мг/дм3, рН 6.5 та вмістом сульфaтів 25 мг/дм3.Досліджено органолептичні та мікробіологічні показники насіння чіа. Кількість мезофільних аеробних і факультативно анаеробних мікроорганізмів не перевищувала гранично допустимих значень, патогенних мікроорганізмів не виявлено. Встановлена висока поживна та біологічна цінність насіння чіа. Вміст жирних кислот, які представлені поліненасиченими, насиченими і моно-ненасиченими формами становила близько 30 %. З поліненасичених жирних кислот вміст ліноленової (ω-3 кислота) становила 59.51 %, лінолевої (ω-6 кислота) – 18.83 %. Для надання напою необхідної в’язкості і забезпечення насіння чіа у зваженому стані не менше 30 діб запропоновано використання ксантанової камеді у кількості 3.0...3.2 г на 1 дм3 напою, що відповідало кінематичній в’язкості 5.04...5.51 мм²/с. Розроблено рецептури шести дослідних зразків напоїв. Наведено їх оргaнoлептичні показники. Для промислового виробництва рекомендовано напої «Пoлуничний», «Лимoн-м’ятa» та «Медoвий». Охарактеризовано їх органолептичний профіль, наведено результати сенсорного аналізу за кoльором, прозорістю, зoвнiшнiм виглядом, арoмaтом та смaком. Напої отримали відмінні дегустаційні оцінки. Результати досліджень забезпечують отримання оригінальних безалкогольних напоїв з викокимисмакоароматичними властивостями та вмiстомбioлoгiчнoaктивнихречoвинiмунoмoделюючoї, aнтиoксидaнтнoїдiї.
The article contains the results of research on the development of recipes for biologically active soft drinks with a healthy effect with original organoleptic properties. Prepared drinking water, concentrated lemon juice, natural honey, sugar, citric acid, aromatizers and unconventional raw materials - chia seeds were used. Xanthan gum was used to give the drink the required viscosity. Raw materials, intermediates and finished products were analyzed by chromatographic and spectrophotometric research methods conventional for beer and non-alcoholic food industry. The studies used prepared water with a total hardness of 0.3 mmol/dm3, a total alkalinity of 1.0 mmol/dm3, a dryresidue of 450 mg/dm3, a pHof 6.5 and a sulfate contentof 25 mg/dm3. Organoleptic and microbiological parameters of chia seeds were studied. The number of mesophilic aerobic and optionally anaerobic microorganisms did not exceed the maximum allowable values, no pathogenic microorganisms were detected. The high nutritional and biological value of chia seeds has been established. The content of carbohydrates, fats and fatty acids, amino acids, vitamins and minerals was determined. The content of fatty acids in polyunsaturated, saturated and monounsaturated forms was about 30 %. Of the polyunsaturated fatty acids, the content of linolenic (ω-3 acid) was 59.51 %, linoleic (ω-6 acid) – 18.83 %. To give the beverage the required viscosity and provide chia seeds in a suspended state for a long time, it is proposed to use xanthan gum in the amount of 3.0...3.2 g per 1 dm 3 of beverage, which corresponds to the kinematic viscosity of 5.04...5.51 mm²/s. Formulations of six experimental samples of beverages have been developed. Their organoleptic parameters are given. Drinks «Strawberry», «Lemon-mint» and «Honey» are recommended for industrial production. Their organoleptic profile is characterized, and the results of sensory analysis by color, transparency, appearance, aroma and taste are given. The drinks received excellent tasting marks. The obtained research results ensure the production of original nonalcoholic beverages with high taste and aromatic properties and the content of biologically active substances with immunomodulatory and antioxidant action.
The article contains the results of research on the development of recipes for biologically active soft drinks with a healthy effect with original organoleptic properties. Prepared drinking water, concentrated lemon juice, natural honey, sugar, citric acid, aromatizers and unconventional raw materials - chia seeds were used. Xanthan gum was used to give the drink the required viscosity. Raw materials, intermediates and finished products were analyzed by chromatographic and spectrophotometric research methods conventional for beer and non-alcoholic food industry. The studies used prepared water with a total hardness of 0.3 mmol/dm3, a total alkalinity of 1.0 mmol/dm3, a dryresidue of 450 mg/dm3, a pHof 6.5 and a sulfate contentof 25 mg/dm3. Organoleptic and microbiological parameters of chia seeds were studied. The number of mesophilic aerobic and optionally anaerobic microorganisms did not exceed the maximum allowable values, no pathogenic microorganisms were detected. The high nutritional and biological value of chia seeds has been established. The content of carbohydrates, fats and fatty acids, amino acids, vitamins and minerals was determined. The content of fatty acids in polyunsaturated, saturated and monounsaturated forms was about 30 %. Of the polyunsaturated fatty acids, the content of linolenic (ω-3 acid) was 59.51 %, linoleic (ω-6 acid) – 18.83 %. To give the beverage the required viscosity and provide chia seeds in a suspended state for a long time, it is proposed to use xanthan gum in the amount of 3.0...3.2 g per 1 dm 3 of beverage, which corresponds to the kinematic viscosity of 5.04...5.51 mm²/s. Formulations of six experimental samples of beverages have been developed. Their organoleptic parameters are given. Drinks «Strawberry», «Lemon-mint» and «Honey» are recommended for industrial production. Their organoleptic profile is characterized, and the results of sensory analysis by color, transparency, appearance, aroma and taste are given. The drinks received excellent tasting marks. The obtained research results ensure the production of original nonalcoholic beverages with high taste and aromatic properties and the content of biologically active substances with immunomodulatory and antioxidant action.
Опис
Ключові слова
кафедра готельно-ресторанної справи, кафедра біотехнології продуктів бродіння і виноробства, насіння чіа, безалкогольні напої, ксантанова камідь, органолептичні показники, chiaseeds, xanthangum, softdrinks, organoleptic characteristics
Бібліографічний опис
Use of chia seeds in non-alcoholic beverage technology / О. Dulka, V. Prybylskyi, O. Fedosov, O. Kyrpichenkova, A. Кuts, O. Shydlovska, T. Ishchenko, V. Tsyrulnikova, N. Bondar // Journal of Chemistry and Technologies. – 2024. – № 32 (1). – P. 163–170.