Dependence of flour yield on moisture content of chickpea seeds
Вантажиться...
Файли
Дата
Науковий ступінь
Рівень дисертації
Шифр та назва спеціальності
Рада захисту
Установа захисту
Науковий керівник
Члени комітету
Назва журналу
Номер ISSN
Назва тому
Видавець
Анотація
The aim of the study was to determine the effect of chickpea seed moisture on the yield of flour obtained in hammer and roller mills. Grinding dry chickpea seeds with 8.9% moisture content in a hammer mill yielded 10.5% flour. Increasing the chickpea moisture content to 11.6% increased the flour yield to 11.9%. Further increasing the chickpea moisture content decreased the flour yield. The optimum moisture content was 11.5%. The highest flour yield was 12.0% with a moisture content of 11.5%. The total flour yield from chickpea seeds crushed in a roller mill was only 50.6%. The flour yield on 2- and 3- crushing systems was only 1.0% and 1.2%, respectively. This means that these break systems with corrugated rollers are not practical to use due to the low flour yield. To obtain a higher yield of chickpea flour, it is necessary to increase the number of milling systems. It was not possible to completely grind the chickpea kernel and achieve the maximum possible flour yield from the kernel due to the insufficient length of the roller installation line. Analysis of the cumulative flour whiteness curve shows that with increasing flour yield, its whiteness decreases from 39.8 to 27.0 units. It indicates that the flour quality decreases with increasing flour yield. For intermediate crushing of chickpea seeds with subsequent crushing on smooth rollers, one crushing system is sufficient. For more complete crushing of chickpea seeds, it is necessary to increase the number of crushing systems.
Метою роботи є визначення виходу борошна із насіння нуту при подрібненні у молотковій дробарці та вальцьовій установці LM-2 в залежності від вологості насіння. На основі проведених досліджень було встановлено, що подрібнення сухого насіння нуту із вологістю 8,9 % в молотковій дробарці дало вихід борошна 10,5 %. Збільшення вологості нуту до 11,6 % дало збільшення виходу борошна до 11,9 %. Подальше збільшення вологості насіння нуту призвело до зменшення його виходу. В результаті досліджень було встановлено, що оптимальним значенням вологості була вологість 11,5 %. При цій вологості найбільший вихід становив 12,0 %. Дослідження подрібнення насіння нуту у вальцьовій установці LM-2 показали, що у цій установці отримано сумарно лише 50,6 %. Також було помічено, що на 2 та 3 драних системах отримано борошна лише 1,0 % та 1,2 % відповідно. Це вказує на те, що виділяти дві системи із рифленими вальцями недоцільно із-за низького виходу борошна на них. Для більш повного подрібнення нуту в борошно необхідно збільшити кількість розмелювальних системах. Із аналізу кумулятивної кривої білості борошна було встановлено, що зі збільшенням виходу борошна, його білість знижується від 39,8 до 27,0 одиниць. Це вказує на зниження якості борошна зі збільшенням його виходу. На основі проведених досліджень було встановлено оптимальну вологість насіння нуту, яка становить 11,5 %. При цій вологості насіння нуту отримано вихід борошна у молотковій дробарці 12,0 %. Сумарний вихід борошна із насіння нуту становив 50,6 %. Подрібнити повністю ядро нуту і досягти максимально можливого виходу борошна із ядра не вдалося за рахунок недостатньої довжини вальцьової лінії установки. Встановлено, що однієї драної системи достатньо.
Опис
Бібліографічний опис
Kharchenko, Ye. Dependence of flour yield on moisture content of chickpea seeds / Ye. Kharchenko, A. Sharan, O. Yeremeeva // Ukrainian Journal of Food Science. – 2024. – Vol. 12, Is. 2. – Pp. 161–174