Ризики інноваційної діяльності промислових підприємств харчової промисловості в умовах війни

Вантажиться...
Ескіз

Дата

Науковий ступінь

Рівень дисертації

Шифр та назва спеціальності

Рада захисту

Установа захисту

Науковий керівник

Члени комітету

Назва журналу

Номер ISSN

Назва тому

Видавець

Анотація

У статті розкрито сутність інноваційної діяльності як процесу створення та впровадження нових продуктів технологій та методів управління та роль інновацій як фактору економічного розвитку. Розкрито ризики, які впливають на інноваційну діяльність в умовах війни (інноваційні, фінансові, логістичні, виробничі, маркетингові, кадрові, регуляторні), що потребує уміння ними управляти. Окреслено виклики, з якими стикаються підприємства харчової промисловості в умовах війни: ускладнення імпорту сировини, зростання витрат на енергоресурси, необхідність диверсифікації постачальників, нагальна потреба у швидкій адаптації продуктів до нових споживчих потреб. Обгрунтовано, що функціонування підприємств в умовах війни та підтримання на належному рівні продовольчої безпеки країни залежать від здатності суб’єктів ефективно управляти ризиками, впроваджувати інновації, оптимізувати витрати та адаптувати продукцію до споживацьких вимог. З метою кількісної оцінювання рівня ризиків запропоновано методику інтегральної їх оцінки. Для апробації методики оцінювання ризиків, пов'язаних з інноваційною діяльністю підприємства, обрано ПрАТ «Ніжинський жиркомбінат», на якому ідентифіковано основні види ризиків інноваційної діяльності, включаючи розрахунок їх оцінок та вагових коефіцієнтів, які відображають значущість кожного ризику для функціонування підприємства. За результатами оцінювання було встановлено, що найвищим виявився фінансовий ризик, що вказує на значну вразливість підприємства до коливань фінансових потоків, інфляційних процесів та нестачі інвестицій; найменш загрозливим – інноваційний при загальному визначеному рівні ризиків підприємств в умовах війни, як високому. Обгрунтовано заходи щодо зменшення ризиків інноваційної діяльності підприємств харчової промисловості в умовах війни: диверсифікація джерел сировини та каналів постачання; створення страхових фінансових резервів; гнучка адаптація виробничих процесів; інвестування в цифрові технології управління ризиками; розширення внутрішнього ринку та вихід на нові ринки; партнерство з державними та міжнародними фондами. The article reveals the essence of innovation activity as a process of reating and implementing new products, technologies and management methods and the role of innovation as a factor of economic evelopment. The risks that affect innovation activity in wartime (innovation, financial, logistical, production, marketing, personnel, regulatory) are identified, which requires the ability to manage them. The challenges faced by food industry enterprises in wartime are outlined: the complexity of importing raw materials, the increase in energy costs, the need to diversify suppliers, and the urgent need to quickly adapt products to new consumer needs. It is substantiated that the functioning of enterprises in wartime and maintaining the country’s food security at the proper level depend on the ability of entities to effectively manage risks, implement innovations, optimize costs, and adapt products to consumer requirements. In order to quantitatively assess the level of risks, a methodology for their integral assessment has been proposed. To test the methodology for assessing risks associated with the nnovative activities of the enterprise, PrJSC “Nizhynskyi Zhirkombinat” was selected, where the main types of risks of innovative activities were identified. According to the results of the assessment, it was found that the highest risk was financial, indicating the significant vulnerability of the enterprise to fluctuations in financial flows, inflationary processes, and lack of investment; the least threatening was innovation, with the overall level of enterprise risks in wartime conditions being determined as high. Measures to reduce the risks of innovative activities of food industry enterprises in war conditions are justified: diversification of raw material sources and supply channels; creation of insurance financial reserves; flexible adaptation of production processes; investment in digital risk management technologies; expansion of the domestic market and entry into new markets; partnership with state and international funds.

Опис

Бібліографічний опис

Гривківська, О. В. Ризики інноваційної діяльності підприємств харчової промисловості в умовах війни / О. В. Гривківська, М. Л. Горінний // Київський економічний науковий журнал. – 2025. – № 9. – С. 70-75

Колекції

Підтвердження

Рецензія

Додано до

Згадується в