Роль і значення ділового етикету в управлінні конфліктами організації

Вантажиться...
Ескіз

Дата

Науковий ступінь

Рівень дисертації

Шифр та назва спеціальності

Рада захисту

Установа захисту

Науковий керівник

Члени комітету

Назва журналу

Номер ISSN

Назва тому

Видавець

Анотація

Стаття присвячена дослідженню ролі та значення ділового етикету в управлінні конфліктами організації. Визначено сутність понять «конфлікт», «організаційний конфлікт», «управління конфліктами». Охарактеризовано основні причини виникнення конфліктних ситуацій в організації. Розкрито методи попередження і вирішення організаційного конфлікту. Зазначено, що в економічно розвинених країнах існує досить новий, сучасний підхід до управління конфліктами, пов’язаний з діловим етикетом та його інструментами. Розкрито зміст ділового етикету, принципи, функції і напрями його уніфікації. Виокремлено ряд правил ділового етикету, якими керуються учасники ділових взаємин з метою запобігання можливим конфліктам. Визначено їх зміст, надано ґрунтовну характеристику. Наголошено на важливій ролі керівника у вирішенні конфліктних ситуацій в організації, виокремлено навички та знання ділового етикету, якими він повинен володіти для успішного врегулювання конфліктів. Звернено увагу на те, що правила ділового етикету служать лише зовнішнім вираженням моральних відносин між людьми, тому можуть бути як негласними, так і більш конкретизованими. З’ясовано, що ці правила, норми та цінності містяться в кодексі корпоративної (ділової) етики, який є основним інструментом ділового етикету. Проаналізовано його функції, структуру та зміст. Запропоновано практичні рекомендації щодо запобігання конфлікту в організації, його профілактики та послаблення на основі принципів, правил і норм ділового етикету. Зроблено висновок, що дотримання прийнятих правил поведінки зміцнює впевненість у правильності своїх дій, породжує самоповагу, створює почуття психологічного комфорту, що, у свою чергу, впливає на кількість конфліктів, продуктивність праці, раціональне використання робочого часу, культуру виробництва тощо. The article is devoted to the study of the role and importance of business etiquette in conflict management of the organization. The essence of the concepts "conflict", "organizational conflict", "conflict management" is defined. The main reasons of conflict situations in the organization are characterized. It is noted that in economically developed countries there is a fairly new, modern approach to conflict management related to business etiquette and its tools. The content of business etiquette, principles, functions and directions of its unification are disclosed. A number of rules of business etiquette, which are guided by participants in business relations in order to prevent possible conflicts, were singled out. Their content is disclosed, a thorough description is given. The important role of the manager in solving conflict situations in the organization is emphasized. The skills and knowledge of business etiquette which must be possessed for successful conflict resolution are highlighted. The main attention is paid to the fact that the rules of business etiquette serve only as an external expression of moral relations between people, so they can be both tacit and more specific. It was determined that these rules, norms and values are contained in the code of corporate (business) ethics, which is the main tool of business etiquette. Its functions, structure and content are analyzed. Practical recommendations on conflict prevention in the organization, its prevention and mitigation based on the principles, rules and norms of business etiquette are offered. It was concluded that compliance with accepted rules of conduct strengthens confidence in the correctness of one's actions, creates a sense of psychological comfort, which, in turn, affects the number of conflicts, labor productivity, production culture, etc.

Опис

Бібліографічний опис

Болотіна, І. М. Роль і значення ділового етикету в управлінні конфліктами організації / І. М. Болотіна, Г. С. Яремич // Наукові праці Національного університету харчових технологій. – 2022. – Т. 28, № 6. – С. 7–26.

Колекції

Підтвердження

Рецензія

Додано до

Згадується в