Удосконалення дифузійно-пресової технології вилучення цукрози з бурякової стружки
Дата
2006
ORCID
DOI
item.page.thesis.degree.name
item.page.thesis.degree.level
item.page.thesis.degree.discipline
item.page.thesis.degree.department
item.page.thesis.degree.grantor
item.page.thesis.degree.advisor
item.page.thesis.degree.committeeMember
Назва журналу
Номер ISSN
Назва тому
Видавець
Анотація
Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук за
спеціальністю 05.18.05 – технологія цукристих речовин. – Національний
університет харчових технологій Міністерства освіти і науки України, Київ,
2006.
Робота присвячена актуальній проблемі підвищення ефективності процесу
вилучення цукрози з бурякової стружки, покращання технологічної якості
одержаного соку, підвищення виходу цукру шляхом застосування дифузійно-
пресового вилучення цукрози з бурякової стружки.
Запропонована методика розрахунку оптимального вмісту цукрози у
буряковій стружці на виході з дифузійного апарата залежно від технологічної
якості буряків та ступеня пресування жому. Дотримання оптимального режиму
роботи дифузійного апарата сприяє підвищенню чистоти дифузійного соку, зменшенню його відкачки. Розроблено способи очищення жомопресової води
дефекосатураційним осадом із застосуванням для обробки жомопресової води
сульфату алюмінію або діоксиду сірки.
Встановлені оптимальні параметри термохімічного оброблення бурякової
стружки перед пресуванням у технології вилучення цукрози із застосуванням
екстрагування та двостадійного пресування.
Розроблений спосіб знецукрення мезги відділеної від дифузійного соку
шляхом промивання водою, обробленою сульфатом алюмінію.
The dissertation is presented for scientific degree of candidate of technical
science in the specialty 05.18.05 – Technology of sugary substances. – National
University of Food Technologies, Kyiv, 2006.
Dissertation is devoted to the issue of the day increase of efficiency of sucrose
extraction ready from the sugar-beet cossettes, the improvement of technological
quality of the ready juice, the increase of out put, by application of diffusion-pressing
extraction of sucrose from the sugar-beet cossettes.
The method of sucrose optimum maintenance calculation in the sugar-beet
cossettes at the outlet from an extractor depending on technological quality of beet
and degree of exhausted cossettes pressing is offered. The control the optimum mode
of operations of extractor allows to raise the purity of diffusion juice, reduce quantity
its. The methods of press water treatment by sediment of saturation with application
for treatment of water by aluminium sulfate or sulphur dioxide are developed.
The parameters of thermo-chemical treatment of the sugar-beet cossettes before
pressing are developed in technology of sucrose extraction with the use of cossettes
extracting and pressing in two stages shaving.
The method of sucrose extraction from dissociated pulp from diffusive juice by
washing by the water treated by the aluminium sulfate is developed.
Опис
Ключові слова
дифузійний сік, бурякова стружка, екстрагування цукрози, пресування стружки, жом, жомопресова вода, очищення, diffusion juice, extraction of sucrose, beet cossettes, press of cossettes, exhausted cossettes, press water, purification
Бібліографічний опис
Гусятинський, М. В. Удосконалення дифузійно-пресової технології вилучення цукрози з бурякової стружки : автореф. дис... канд. техн. наук : 05.18.05 "Технологія цукристих речовин" / Гусятинський Микола Володимирович ; НУХТ. - К., 2006. - 20 с.