Наукове обґрунтування та розроблення фізико- хімічних методів інтенсифікації вилучення сахарози з цукрових буряків
Дата
2008
ORCID
DOI
item.page.thesis.degree.name
item.page.thesis.degree.level
item.page.thesis.degree.discipline
item.page.thesis.degree.department
item.page.thesis.degree.grantor
item.page.thesis.degree.advisor
item.page.thesis.degree.committeeMember
Назва журналу
Номер ISSN
Назва тому
Видавець
Анотація
Дисертація на здобуття наукового ступеня доктора технічних наук за
спеціальністю 05.18.05 – Технологія цукристих речовин та продуктів бродіння.
– Національний університет харчових технологій, Київ, 2008.
В дисертаційній роботі вирішена науково-прикладна задача – підвищення
ефективності вилучення сахарози з бурякової сировини з одночасним
очищенням дифузійного соку на основі застосування фізико-хімічних методів
інтенсифікації технологічного процесу. Науково обґрунтовано механізм дії
коагулянту основного сульфату алюмінію та катіонного флокулянту ПГМГХ на
пектинові речовини під час екстрагування сахарози з бурякової стружки.
Удосконалено технологію екстрагування сахарози із застосуванням зазначених
реагентів.
Визначено ефективність біоцидної дії ряду препаратів, розроблено
способи дезінфекції сокостружкової суміші та затверджено 3 галузеві
технологічні інструкції для застосування дезінфікуючих засобів у цукровому
виробництві. Удосконалено технологію дифузійно-пресового вилучення сахарози.
Розроблено технологію вилучення сахарози із застосуванням механічного
розкриття бурякових клітин та хімічного впливу коагулянту чи флокулянту.
Наведено результати промислових випробувань розроблених способів. The dissertation is presented to acquire the scientific degree of Doctor of
Technical Sciences on the specialty 05.18.05 – Technology of Sugary Substances and
fermentation products. – National University of Food Technologies, Kiev, 2008.43
In the dissertation the scientific applied problem of increase of efficiency of
extraction of saccharose from beet cossettes with simultaneous clearing diffusion
juice is solved on the basis of application of physical and chemical methods.
The mechanism of sedimentation of pectinaceous substances in process of
extraction saccharoses from beet cossettes is scientifically proved at use coagoulent
the hydroksosulfate of aluminium (ОСА) and a polymeric antiseptic preparation of
complex action - polyhexamethylene guanidine gidrohloride (PGMGH).
Efficiency of disinfectant action of some chemical means is determined. Ways of
disinfection diffusion juice are scientifically proved and developed. The 3 branch
technological instructions for use of disinfectants are approved.
The technology of diffusion-pressing extraction of sucrose from the sugar-beet
cossettes is improved.
The technology of processing of fragments of sugar beet and root crops of sugar
beet with use of mechanical disclosing cells and chemical action coagoulent or
flocculent is evolved.
Results of industrial tests of an intensification of extraction of saccharose from beet are given.
Опис
Ключові слова
дифузійний сік, бурякова стружка, екстрагування сахарози, методи інтенсифікації, антисептик, коагулянт, флокулянт, хімічне оброблення стружки, diffusion juice, extracting saccharose, beet cossettes, antiseptic-flocculent, chemical treating of cossettes, кафедра технології цукру і підготовки води
Бібліографічний опис
Гусятинська, Н. А. Наукове обгрунтування та розроблення фізико-хімічних методів інтенсифікації вилучення сахарози з цукрових буряків : автореф. дис... канд. техн. наук: 05.18.05 / Гусятинська Н. А. ; НУХТ. - К., 2008. - 41 с.