Удосконалення попередньої вапнокарбонізації дифузійного соку
Дата
2010
Автори
ORCID
DOI
item.page.thesis.degree.name
item.page.thesis.degree.level
item.page.thesis.degree.discipline
item.page.thesis.degree.department
item.page.thesis.degree.grantor
item.page.thesis.degree.advisor
item.page.thesis.degree.committeeMember
Назва журналу
Номер ISSN
Назва тому
Видавець
Анотація
Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук за спеціальністю 05.18.05 – Технологія цукристих речовин та продуктів бродіння.
– Національний університет харчових технологій, Київ, 2010.
Робота присвячена підвищенню ефективності очищення соків шляхом
використання попередньої ступінчастої вапнокарбонізації дифузійного соку з
подальшим відокремленням осаду до основного вапнування.
Розроблено новий спосіб очищення дифузійного соку з відокремленням
осаду після ступінчастої вапнокарбонізації в сукупності з додаванням
флокулянту Magnaflok LT-27 та карбонізації вапнованого соку зі ступінчастим
зниженням лужності на І та ІІ карбонізаціях, який дозволяє одержати високий
ефект очищення соку та зменшити загальні витрати вапна. Встановлено значне
покращення технологічних показників очищеного соку за умов повертання всієї
кількості суспензії соку І та ІІ карбонізацій на ступінчасту вапнокарбонізацію
дифузійного соку за витрат вапна на вапнокарбонізацію 0,6…0,7% до маси соку
та в сукупності з додаванням флокулянту Magnaflok LT-27 у кількості 0,5×10-4
до маси соку. Визначено, що найбільш ефективною точкою вводу суспензій
соку І та ІІ карбонізацій є дифузійний сік.
Розроблено апарат для проведення попередньої ступінчастої
вапнокарбонізації дифузійного соку (деклараційний патент на корисну модель
№ 37536, 2008 р.). Використання попередньої ступінчастої вапнокарбонізації дифузійного
соку з подальшим відокремленням осаду до основного вапнування надає
можливість зменшити загальні витрати вапна відповідно на 0,6…0,7%СаО до
маси соку при зберіганні високих якісних показників очищеного соку.
Встановлено, що спосіб очищення дифузійного соку з відокремленням
осаду до основного вапнування, не надає можливості карбонізувати сік
основного вапнування до кінцевої лужності ІІ карбонізації без проміжної
фільтрації.
Використання в способі очищення дифузійного соку відокремлення осаду
до основного вапнування і карбонізації вапнованого соку зі ступінчастим
зниженням лужності на І карбонізації сприяє значному підвищенню ефекту
очищення – чистота очищеного соку підвищується на 1,1 %, а загальний ефект
очищення складає 39,68%.
Thesis for a candidate of science degree on a speciality 05.18.05 – Technology
of Sugary Substances and Fermentation Products. – National University of Food
Technologies, Kyiv, 2010.
This work is devoted to the raise of juice purification efficiency by means of
using preliminary stepwise liming-carbonation of raw juice with subsequent sediment
separation before the main liming.
New raw juice purification method has been developed with sediment
separation after the stepwise liming-carbonation in the aggregate with addition of
flocculant Magnaflok LT-27 and carbonation of limed juice with stepwise alkalinity
decrease at the 1st and 2nd carbonation. This method permits to obtain high juice
purification effect and to reduce total lime consumption. Considerable improvement
of purified juice technological characteristics has been determined provided recycling
the total amount of the 1st and 2nd carbonation slurry to the stepwise limingcarbonation of raw juice and lime consumption for the liming-carbonation of 0.6-0.7
% on juice weight together with the flocculant Magnaflok LT-27 addition of 0,5×10-4
on juice weight. It was determined that raw juice is the most efficient point for the 1st
and 2nd carbonation slurry input.
Apparatus has been developed for carrying out of the preliminary stepwise
liming-carbonation of raw juice (declaration Patent for useful model No. 37536,
2008).
Employment of the stepwise liming-carbonation of raw juice with subsequent
sediment separation before the main liming gives possibility to decrease total lime
consumption up to 0.6-0.7 % on juice weight, maintaining high quality characteristics
of purified juice. It was determined that the method of raw juice purification with sediment
separation before the main liming does not give possibility to carbonate main liming
juice up to the end alkalinity of the 2nd carbonation without interim filtration.
Use in the method of raw juice purification with sediment separation before the
main liming and carbonation of limed juice with stepwise alkalinity decrease at the 1st
carbonation facilitate considerable increase of the purification effect. Purified juice
purity rises by 1.1 % and the total purification effect is 39.68 %.
Опис
Ключові слова
вихід цукру, очищення дифузійного соку, вапнокарбонізація, флокулянт, адсорбент, кафедра технології цукру і підготовки води, sugar yield, liming-carbonation, raw juice purification, flocculant, adsorbent
Бібліографічний опис
Резніченко, Ю. М. Удосконалення попередньої вапнокарбонізації дифузійного соку : автореф. дис. ...канд. техн. наук : 05.18.05 "Технологія цукристих речовин та продуктів бродіння" / Резніченко Юрій Миколайович ; НУХТ. - К., 2010. - 21 с.