Наукове обґрунтування та розроблення способів очищення дифузійного соку
Дата
2003
Автори
ORCID
DOI
item.page.thesis.degree.name
item.page.thesis.degree.level
item.page.thesis.degree.discipline
item.page.thesis.degree.department
item.page.thesis.degree.grantor
item.page.thesis.degree.advisor
item.page.thesis.degree.committeeMember
Назва журналу
Номер ISSN
Назва тому
Видавець
Анотація
Дисертація на здобуття наукового ступеня доктора технічних наук
за спеціальністю 05.18.05 – Технологія цукристих речовин. –
Національний університет харчових технологій, Київ, 2003.
В дисертації представлено результати теоретичних та
експериментальних досліджень підвищення ефективності вапняно-
вуглекислотного очищення дифузійного соку шляхом використання
ефектів кавітації, рециркуляції і активації та додаткового хімічного
оброблення. Науково обґрунтовано та розроблено високоефективні
способи очищення дифузійного соку з використанням одночасної дії на
сік ефектів пароконденсаційної кавітації та активованої різними
способами суспензії соку ІІ сатурації і обладнання для їх реалізації.
Розроблено новий спосіб активації вапняного молока із застосуванням
ефектів пароконденсаційної кавітації та спосіб проведення попередньої дефекації з використанням на заключних стадіях процесу хлорного
вапна та дифузійного соку як флокулянта.
Розроблено способи проведення І та ІІ сатурацій в одно- і
двоступеневому режимах з використанням ефектів рециркуляції і
маятникової сатурації та їх апаратурне оформлення. Розроблено спосіб
очищення клеровки жовтих цукрів з використанням суміші
активованого та неактивованого осаду соку ІІ сатурації і
моноамонійфосфату. Наведено результати промислових досліджень та
впроваджень запропонованих способів, обґрунтовано їх економічну
ефективність. Thesis for a Doctor’s degree of technical sciences on a speciality 05.18.05 - Technology of Sugary Substances, National University of Food Technologies, Kyiv, 2003.
Results of theoretical and experimental researches have been presented
in the thesis concerning increase of efficiency of raw juice purification with
milk of lime and carbon dioxide by means of effects of cavitation,
recirculation and activation as well as additional chemical treatment. Highperformance raw juice purification methods have been scientifically based
and developed using simultaneous impact of vapor-condensation cavitation
and 2nd carbonation slurry, activated by different methods, new method of
milk of lime activation with the use of effects of vapor-condensation
cavitation and method of preliming carrying out with the utilization of
chlorinated lime and raw juice as a flocculant at the last stages of the
process.
Methods of carrying out of the 1st and 2nd carbonation have been
developed in one- and two-stages regimes with use of effects of recirculation
and pendulum carbonation as well as their hardware implementation.
Опис
Ключові слова
електрокінетичний потенціал, кавітація, очищення, дифузійний сік, пара, суспензія, вапно, рециркуляція, сатурація, клеровка, кафедра технології цукру і підготовки води, electrokinetic potential, purification, raw juice, cavitation, vapor, slurry, lime, recirculation, carbonation, syrup
Бібліографічний опис
Хомічак, Л. М. Наукове обгрунтування та розроблення способів очищення дифузійного соку : автореф. дис... канд. техн. наук: 05.18.05 / Хомічак Л. М. ; Нац. ун-т харч. технологій. - К., 2003. - 40 с.