Удосконалення технології екстрактів та концентратів із рослинної сировини

Вантажиться...
Ескіз

Дата

ORCID

DOI

Науковий ступінь

Рівень дисертації

Шифр та назва спеціальності

Рада захисту

Установа захисту

Науковий керівник

Члени комітету

Назва журналу

Номер ISSN

Назва тому

Видавець

Анотація

Робота присвячена актуальному питанню удосконалення технології екстрактів та концентратів із рослинної сировини з отриманням натуральних концентрованих ароматичних речовин. На основі проведених досліджень розроблено та впроваджено у технологію стадію адсорбції ароматичних речовин на колонці «градієнтної селективності» з водних/водно-спиртових парів при упарюванні під вакуумом та їх виділення теплодинамічною десорбцією у потоці інертного газу у систему охолоджуючих вловлювачів. За удосконаленою технологією отримано концентрати ароматичних речовин з традиційної сировини – екстракту м’яти перцевої та полуничного соку, а також з нетрадиційної ароматичної сировини – екстрактів гілочок чорної смородини та горобини звичайної, що засвідчило можливість раціональної переробки сировини та випуску різноманітного асортименту натуральних ароматичних концентратів, задовольняючи потребу харчової промисловості в них. За результатами роботи розроблено та затверджено у встановленому порядку проект нормативної документації на «Концентровані ароматичні екстракти з рослинної сировини» (ТУ У 02070938-106:2011), «Технологічна інструкція по виробництву концентрованих ароматичних екстрактів». The work is devoted to the urgent issue of improving the technology of extracts and concentrates from plant raw materials with the production of natural concentrated aromatic substances. Based on the conducted research, the stage of adsorption of aromatic substances on a column of "gradient selectivity" from water/water-alcohol vapors during evaporation under vacuum and their separation by thermodynamic desorption in an inert gas flow into a system of cooling traps was developed and implemented in the technology. According to the improved technology, concentrates of aromatic substances were obtained from traditional raw materials - peppermint extract and strawberry juice, as well as from non-traditional aromatic raw materials - extracts of black currant twigs and mountain ash, which demonstrated the possibility of rational processing of raw materials and the production of a diverse range of natural aromatic concentrates, satisfying the food industry's need for them. Based on the results of the work, draft regulatory documentation for "Concentrated aromatic extracts from plant raw materials" (TU U 02070938-106:2011), "Technological instructions for the production of concentrated aromatic extracts" was developed and approved in accordance with the established procedure.

Опис

Бібліографічний опис

Науменко, К. А. Удосконалення технології екстрактів та концентратів із рослинної сировини : автореф. дис. ... канд. техн. наук : 05.18.05 "Технологія цукристих речовин та продуктів бродіння" / Науменко Ксенія Андріївна ; НУХТ. - К., 2012. - 22 с.

Підтвердження

Рецензія

Додано до

Згадується в