Удосконалення технології очищення клеровки тростинного цукру-сирцю
Дата
2012
ORCID
DOI
item.page.thesis.degree.name
item.page.thesis.degree.level
item.page.thesis.degree.discipline
item.page.thesis.degree.department
item.page.thesis.degree.grantor
item.page.thesis.degree.advisor
item.page.thesis.degree.committeeMember
Назва журналу
Номер ISSN
Назва тому
Видавець
Анотація
Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук за
спеціальністю 05.18.05 – технологія цукристих речовин та продуктів бродіння.
– Національний університет харчових технологій МОНмолодьспорту України,
Київ, 2012.
Робота присвячена дослідженню способів удосконалення технології
очищення клеровки тростинного цукру-сирцю з використанням повернення
вапнокарбонізаційного осаду та додаткових реагентів.
Проведено експериментальні дослідження технологічних і
мікробіологічних показників тростинного цукру-сирцю різних термінів
зберігання, на основі яких встановлено залежність якості цукру-сирцю від
інтенсивності перебігу мікробіологічних процесів.
Розроблено спосіб дезінфекції із застосуванням дезінфекційного засобу
на основі натрієвої солі дихлорізоціанурової кислоти («Жавель-Клейд»), що
забезпечує високий ефект знезараження щодо всіх груп мікроорганізмів,
присутніх у клеровці тростинного цукру-сирцю. Спосіб дезінфекції клеровки
тростинного цукру-сирцю апробовано на Володимир-Волинському (Україна)
та Уваровському (Росія) цукрових заводах.
Розроблено рівняння залежності ефекту розкладання редукувальних
речовин від початкового вмісту їх у клеровці тростинного цукру-сирцю, рН20,
температури і тривалості процесу вапнування. Визначено раціональні
параметри температури, рН20 та тривалості процесу вапнування для
забезпечення розкладання редукувальних речовин залежно від їх вихідного
вмісту в тростинному цукрі-сирцю.
Методами комп’ютерної хімії обґрунтовано вплив електростатичного
поля на зміну просторової конфігурації та реакційну здатність молекули
сахарози в присутності молекул води. Розроблено спосіб та апаратурно-технологічну схему очищення клеровки
тростинного цукру-сирцю з використанням вапнокарбонізаційного осаду та
основного сульфату алюмінію (ОСА). Встановлено раціональні витрати
реагентів для очищення клеровки тростинного цукру-сирцю:
вапнокарбонізаційного осаду – 4…6 %, ОСА – 0,01…0,02 %, СаО – 2…2,5 %.
Виробничі випробування способу очищення клеровки із застосуванням вапно-
карбонізаційного осаду та ОСА проведені на Уваровському цукровому заводі.
Thesis for Candidate of Technical Sciences Degree, Speciality 05.18.05 –
Technology of Sugary Substances and Fermentation Products. – National University
of Food Technologies, Kyiv, 2012.
The work is devoted to improvement of cleaning technology of raw cane sugar
remelt using retun of calcareous and carbonization sediments and additional reagents.
Experimental research of technological and microbiological data of raw cane
sugar of various periods of storage, based on which the dependence of the quality of
raw sugar on the intensity of microbiological processes was established.
A disinfection method based on usage of disinfectant “Zhavel-Kleyd” that
provides excellent disinfection effect for all groups of microorganisms presented in
raw cane sugar remelt. The method of raw sugar remelt disinfection was tested at
Volodymyr-Volynsky (Ukraine) and Uvarov (Russia) sugar factories.
A formula of dependence of decomposition effect of reducing substances on
their initial quantity in raw cane sugar remelts, pH20, temperature and time of liming.
The rational parameters of temperature, pH20, and time of liming were set for
decomposition of reducing substances depending on their initial quantity in raw cane
sugar remelts. Influence of electrostatic field on the change of tree-dimensional configuration
and reactivity of a saccharose molecule with the involvement of water molecules was
tested with the help of computer chemistry.
A method and apparatus and technological scheme of cleaning of raw cane
sugar remelt using sediment of carbonization and hydroksosulphate of aluminum
(HSA). Rational consumption of reagents for the purification of cane sugar remelt
was established: lime-carbonating sediment – 4…6 %, HSA – 0,01 … 0,02 %, CaO –
2…2,5 %. The production test of the cleaning of raw cane sugar remelt using limecarbonating sediment and HSA was held at Uvarov sugar factory.
Опис
Ключові слова
дезінфекція, тростинний цукор-сирець, клеровка, очищення, вапнокарбонізаційний осад, коагулянт, disinfection, raw cane sugar, remelt, lime and carbonization sediment, coagulant, cleaning, кафедра теоретичної механіки та ресурсоощадних технологій, кафедра технології ресторанної і аюрведичної продукції
Бібліографічний опис
Романченко, Н. М. Удосконалення технології очищення клеровки тростинного цукру-сирцю : автореф. дис. ... канд. техн. наук : 05.18.05 "Технологія цукристих речовин та продуктів бродіння" / Романченко Наталія Миколаївна ; НУХТ. - К., 2012. - 21 с.