Статті

Постійне посилання зібрання

Переглянути

Нові надходження

Зараз показуємо 1 - 20 з 14021
  • Документ
    Practice of ecological management of waste disposal with elements of printing design
    (2022) Shtefan, Yevheniy; Seryogin, Oleksandr; Ilienko, Boris; Chornyi, Yuriy
    The problem of disposal of municipal solid waste (MSW) is considered, taking into account the presence of inclusions in them in the form of paint and varnish coatings of printing design. It is shown that their disposal, given that more than 90 % of MSW have such inclusions, requires sound technological solutions. It is shown that the main problem is the disposal of “mixed waste”, which covers all plastic packaging waste from household waste and includes rigid and flexible products from various types of polymers and colors, which are usually created with a print design element. It is proposed to use high-temperature disposal methods based on pyrolysis and gasification processes. It is advisable to consider such methods in combination with technologies for obtaining alternative energy carriers and obtaining various types of substances and energy on their basis, for example, mechanical, thermal and electrical. A description of the processes of gasification of low-grade solid fuels by the method of thermodynamic modeling is presented. It is shown that the economic efficiency of waste disposal increases significantly when the pyrolysis and gasification processes are combined when the pyrolysis plant and the gas generator waste disposal process are combined into one technological process, which will make it possible to bring the waste utilization to almost 100%. It is also indicated, as promising, the use of gasification and pyrolysis products, including coke and hot ash, in external combustion engines of the Stirling engine type (with external heat supply)
  • Документ
    Новітні технології виробництва та використання біопалив
    (2022) Осьмак, Олексій Олексійович; Серьогін, Олександр Олександрович
    У статті наведено порівняльну характеристику твердих паливних матеріалів, елементний склад горючої та робочої мас. Проведено розрахунок основних геометричних параметрів газогенератора на питому продуктивність 350 кг/(м2∙год). Наведено результати економічної доцільності процесу газифікації палива, а також оцінено прибуток від впровадження технології біопалива. Наведені в роботі розрахунки свідчать про ефективність і доцільність використання біопалива як енергетичного ресурсу України
  • Документ
    Determination of ejection coefficient of liquid-gas ejector with combined mixing chamber
    (2023) Ponomarenko, Vitalii; Sliusenko, Andrii; Liulka, Dmytro; Yakobchuk, Roman
    Introduction. The aim of the research was to develop a method for determining the actual ejection coefficient of a liquid-gas ejector with a combined mixing chamber. Theoretical calculation methods were used (balance equations of mass and energy in the form of the Bernoulli equation and the laws of hydrodynamics), experimental methods (ejection coefficients of an ejector with a combined mixing chamber were experimentally determined on a hydraulic bench in order to determine the experimental constant). The Sokolov-Zinger graph-analytical method was used to compare the ejection coefficients. Метою досліджень була розробка методики визначення фактичного коефіцієнта ежекції рідинно-газового ежектора з комбінованою камерою змішування. Використовували теоретичні методи розрахунку (рівняння балансу маси та енергії у формі рівняння Бернуллі та закони гідродинаміки), експериментальні методи (коефіцієнти ежекції ежектора з комбінованою камерою змішування експериментально визначали на гідравлічному стенді з метою визначення експериментальна константа). Для порівняння коефіцієнтів викиду використовували графоаналітичний метод Соколова-Зінгера.
  • Документ
    Розроблення методів і засобів діагностики з підвищенням надійності екстракційного обладнання
    (2023) Люлька, Дмитро Миколайович; Серьогін, Олександр Олександрович; Ізволенський, Ігор Євгенович; Мащенко, Олег Анатолійович; Чорний, Юрій Аркадійович
    У статті наведено результати аналітичних та експериментальних досліджень напруженого стану транспортної системи колонного дифузійного апарата. Розвиток інформаційних систем ранньої діагностики дає змогу забезпечити раціональне управління та керування обладнанням, яке працює в критичних умовах, що забезпечує його надійну експлуатацію протягом сезону цукроваріння. Впровадження методики експериментального визначення пульсуючих навантажень, що діють на транспортні лопаті при експлуатації дифузійних апаратів, включаючи перехідні та критичні режими їх роботи, та отриманих на її основі результатів розрахунків, надасть можливість удосконалити конструкції транспортних систем екстракторів
  • Документ
    Оптимізація конструкції вузлів підведення рідини в скрубер Вентурі на основі CFD досліджень
    (2024) Пономаренко, Віталій Васильович; Люлька, Дмитро Миколайович; Якобчук, Роман Леонідович; Слюсенко, Андрій Михайлович; Лементар, Святослав Юрійович; Хитрий, Ярослав Сергійович; Тимченко, Іван В'ячеславович
    У процесах харчової промисловості, повʼязаних із сушінням, подрібнення тощо, утворюється пил, що створює проблеми санітарного, екологічного й технологічного характеру (негативний вплив на здоровʼя людини, забруднення навколишнього середовища та втрата цінної сировини із пилом). Вирішення цих проблем залежить від комплексного вдосконалення роботи пилоочисного обладнання. Одним з основних та ефективних елементів такого обладнання є скрубер Вентурі. Метою дослідження є визначення раціональної конструкції форсунок для осьового розподілення рідини на вході в скрубер і периферійного її підводу через отвори в горловині для забезпечення мінімальної та достатньої густини зрошення. Це дасть змогу максимально змочити пилові частинки та в подальшому їх видалити. Для досягнення поставленої мети використано методи обчислювальної гідродинаміки (CFD), реалізовані в програмному пакеті ANSYS CFX. Досліджено роботу форсунок трьох типів: струминної, відцентрово-струминної та відцентрової. Розроблено їх тривимірні моделі і згідно із загальноприйнятим алгоритмом досліджень приведено методику налаштування модулів програми для реалізації цього завдання. Особливості налаштування модулів при дослідженні скруберів з різним конструктивним виконанням вузлів підводу рідини описані при вирішенні задачі раціонального конструктивного виконання вузлів підводу рідини в скрубер. Отримані результати числових розрахунків дали змогу вибрати відцентрово-струминні форсунки, розміщені по осі скрубера для зрошення його горловини, як ефективний варіант. Рівномірний розподіл рідини по поперечному перерізу та по довжині можливий для зменшення витрати рідини вдвічі. Дослідження конструктивного виконання периферійного підведення рідини показали, що виконання підвідних отворів посередині горловини не є раціональним, оскільки вздовж вхідних кромок горловини виникають зони вихрових течій, а вирівнювання концентрації рідини відбувається на її виході. Більш раціональним варіантом периферійного підведення рідини є її підведення через отвори, що виконані в горловині на відстані 0,1…0,2 від її початку.
  • Документ
    Системний підхід до аналізу ринку в контексті управління якістю продукції
    (2024) Овчарук, Володимир Олексійович; Ющук, Інна Василівна; Сєдих, Ольга Леонідівна
    Основна ідея системного підходу до аналізу полягає в тому, щоб розглядати ринок як складну систему, де різні елементи взаємодіють між собою і впливають на якість продукції, яка відповідає міжнародним стандартам. Це дозволяє підприємствам краще розуміти ринкові умови та адаптувати свою стратегію управління якістю для забезпечення конкурентоспроможності та задоволення потреб споживачів
  • Документ
    Інформаційна технологія для моделювання та управління екосистемою ІТ-проєкта
    (2024) Скригун, Владислав Олександрович; Сєдих, Ольга Леонідівна; Грибков, Сергій Віталійович
    Метою дослідження є створення нової інформаційної технології для моде лювання та управління екосистемою ІТ-проєкта для підприємств харчової галузі, що забезпечить швидкість і гнучкість розробки інформаційної системи, легку інтеграцію та супровід. Така технологія поєднає розробників і замовників у єди ний симбіоз за рахунок метаданих, що опишуть не тільки сутності та функції системи, а також кінцевих користувачів. Запропонована інформаційна техно логія поєднує елементи моделювання, контроль розвитку управління та супровід інформаційних систем для харчової галузі. Моделювання елементів системи направлено не тільки на створення самої інформаційної системи, а також на моделювання взаємозв’язків між замовниками та виконавцями, що дасть змогу планувати процес виконання, контролювати процес розробки, дотримуватися термінів виконання, виявляти та документувати виявлені недоліки, а в подаль шому їх усувати. Такий підхід особливо корисний для менеджерів проєктів, оскільки дає змогу отримувати вичерпну інформацію про кожен етап розробки і приймати більш обґрунтовані рішення. Крім того, залучення замовників на ранніх етапах процесу моделювання надає можливість документувати всі їхні вимоги, що забезпечує створення більш точного та відповідного кінцевого продукту, а залучення кінцевих користувачів на етапах розробки і тестування дає змогу отримувати цінні відгуки та коригувати проєкт відповідно до реальних потреб і очікувань користувачів. Такий підхід до моделювання забезпечує більш високий рівень відповідності кінцевого продукту потребам замовників і користувачів, а також підвищує ефективність управління проєктами за рахунок детального опрацювання кожного етапу розробки. Розвиток та використання такої тех нології забезпечить скорочення часу на створення ІТ-продукту та врахує особ ливості впровадження та інтеграції проєкту в цілому. Впровадження запропоно ваної технології гарантує підвищення якості створення та впровадження си стем для підприємств харчової галузі, адже буде враховувати специфіку та інтеграцію інформаційних систем з автоматизованими системами управління технологічними процесами харчових виробництв
  • Документ
    Фізична активність в умовах карантинних обмежень
    (2024) Міцкевич, Наталія Іванівна
    Тривалі карантини, необхідність дотримання періодів самоізоляції, перебування на лікуванні значно обмежили можливості звичних способів здійснення фізичної активності. В той же час фізична активність людини безпосередньо пов’язана із здатністю організму адекватно реагувати на зовнішні загрози у вигляді вірусів та протистояти їм з максимальною ефективністю. Лікарі наполегливо рекомендують зберігати активний спосіб життя, максимально можливий в умовах обмеженого пересування, дотримуватись звичного режиму дня та збереження фізичної активності. Фізичні навантаження є важливою складовою профілактики захворювань. Спорт зміцнює імунну систему, її здатність реагувати на збудників захворювань. Люди, які регулярно виконують помірні фізичні навантаження, у випадку зараження коронавірусом мають значно вищі шанси на м’яке протікання хвороби. Також фізична активність допомагає знизити ризики серцево−судинних захворювань, діабету, артеріальної гіпертензії чи депресії
  • Документ
    Імітаційне моделювання руху сипкого матеріалу в обертових барабанних апаратах
    (2024) Доломакін, Юрій Юрійович; Беседа, Сергій Дмитрович; Бабанова, Олена Ігорівна
    Метод дискретних елементів (dEM), який був розроблений на початку 70-х років минулого сторіччя для одночасного відстеження всіх окремих взаємодіючих частинок, широко застосовується для оцінки та покращення продуктивності облад- нання у віртуальному середовищі з метою уникнення дорогого прототипування. Для моделювання низки процесів переробних виробництв важливим є дослідження поведінки сипкого матеріалу в обер- товому барабані. Кількість досліджень, присвячених цій тематиці, значно збільшилась за останній час. Потрібно відмі- тити роботи, які пов’язані із параметричним аналізом поведінки частинок під час обертання барабана. Серед них є роботи, присвячені розрахункам товщини спадаючого шару, розрахункам середнього часу перебування гранул, а також дослідженням верхніх і нижніх кутів укосу. Робота присвячена пошуку шляхів підвищення ефективності барабанного змішувача. Змішування сипких компонентів є важливим і невід’ємним етапом практично в кожному промисловому виробництві і пріоритетним напрямком технічного прогресу у промисловості, зокрема для вдосконалення технологічних процесів, заміни морально і фізично застарілого облад- нання. Для аналізу ефективності наявних конструкцій барабанного змішувача представлені результати дослідження пото- ків часток матеріалу в робочій зоні апарата, які досліджувалися шляхом моделювання процесу в CAЕ-комплексі. У роботі застосовано алгоритм розрахунку потоку часток у програмному комплексі EdEM, розроблено розрахунковий та аналітичний аналіз ефективності змішування сипких компонентів. Для підвищення ефективності барабанного змішувача важливо дослі- дити поведінку сипкого продукту у камері для подальшого його конструювання з метою збільшення такої ефективності принаймні до 90%. Розроблений підхід може слугувати прикладом для майбутніх імітаційних досліджень дрібнодисперсних частинок у різних процесах, що мають відношення до харчової, хімічної та фармацевтичної промисловості.
  • Документ
    Дослідження гідродинаміки реакційної маси у реакторі-змішувачі
    (2024) Доломакін, Юрій Юрійович; Беседа, Сергій Дмитрович; Бабанова, Олена Ігорівна; Породько, Петро Вікторович
    У проєктуванні фармацевтичних, біотехнологічних і хімічних виробництв ва- жливе значення має апаратурне оформлення технологічних процесів. Обладнання має багато спільного з обладнанням галузей хімічної та харчової промисловості. Реактори-змішувачі встановлюють на різних технологічних етапах вироб- ництва, оскільки процес перемішування відіграє важливу роль у виробництві. Перемішування робить більш ефективними процеси розчинення речовин, процеси теплообміну, масообміну, прискорює перебіг реакцій, робить більш ефективними процеси біосинтезу. При розрахунку хімічних реакторів визначаються необхідні для досягнення заданої продуктивності обʼєм, швидкість потоку, поверхня теплообміну, гід- равлічний опір, швидкість заміни каталізатора, конструктивні параметри, ре- жими роботи. При отриманні неоднорідних систем ефективність перемішування можна характеризувати рівномірністю розподілу дисперсної фази в дисперсійному се- редовищі, а при отриманні однорідних систем — рівномірністю розподілу роз- чинених речовин у розчині. Для інтенсифікації хімічних, теплових і дифузійних процесів у гетерогенних системах створюються умови для підводу речовини в зону реакції, до межі поділу фаз чи до поверхні теплообміну. У статті досліджено гідродинамічні характеристики субстанції, що пере- мішується, за допомогою програмного комплексу CAE. Програма використовує кінцево-елементні розрахунки та дає змогу моделювати фізичний процес, який описується диференційними рівняннями. Розвʼязання задачі базується на чисель- ному розвʼязанні рівнянь у частинних похідних методом скінченних елементів. Розглядається процес перемішування твердих активних фармацевтичних ін- гредієнтів та ексципієнтів у рідкому дисперсійному середовищі, зокрема масі, якою виступає твердий жир, що стає рідким при підводі тепла крізь стінки конструкції.
  • Документ
    Технологічні особливості інтенсифікації виробництва озимої пшениці
    (2001) Суліменко, Лариса Антонівна; Данкевич, Андрій Євгенович
    Досліджено технологічні особливості ефективності роботи агропідприємств з вирощування озимої пшениці, висвітлено їх переваги й недоліки та науково обґрунтовано рекомендації щодо перспектив подальшого розвитку
  • Документ
    Проблеми ефективного використання землі в ринкових умовах господарювання
    (2002) Суліменко, Лариса Антонівна; Данкевич, Андрій Євгенович
    Висвітлено особливості розвитку земельних відносин в агроформуваннях ринкового типу. Визначено переваги, недоліки, причини та фактори, під впливом яких відбувається її розвиток. Проаналізовано структурні зміни у формах власності на землю. Розроблено напрями удосконалення орендних земельних відносин. Запропоновано шляхи оптимізації умов орендних угод. Обґрунтовано методичні підходи щодо запровадження механізму застави права оренди землі та необхідність її законодавчого врегулювання
  • Документ
    Підвищення ефективності використання земель у реформованих сільськогосподарських підприємствах
    (2009) Федоров, Микола Миколайович; Месель-Веселяк, Віктор Якович; Саблук, Петро Трохимович; Корчинська, Світлана Георгіївна; Снопок, М. П.; Корчинська, Олена Антонівна; Ходаківська, Ольга Василівна; Солов΄яненко, Н. А.; Данкевич, Андрій Євгенович
    Висвітлено особливості оренди земель в агроформуваннях ринкового типу. Визначено переваги, недоліки, причини та фактори, під впливом яких відбувається її розвиток. Проаналізовано структурні зміни у формах власності на землю. Розроблено напрями удосконалення орендних земельних відносин. Запропоновано шляхи оптимізації умов орендних угод. Обґрунтовано методичні підходи щодо запровадження механізму застави права оренди землі та необхідність її законодавчого врегулювання
  • Документ
    Інтернет речей та штучний інтелект як ключові елементи інноваційного розвитку підприємств в епоху цифрових викликів
    (2024) Данкевич, Віталій Євгенович; Данкевич, Андрій Євгенович
    У статті обґрунтовано, що у сучасному світі, де інновації стають рушійною силою прогресу, підприємництво зазнає значних змін під впливом новітніх технологій. Інтернет речей (IoT) та штучний інтелект (AI) виступають як ключові інструменти в цьому процесі, оскільки вони забезпечують підприємства можливістю оптимізації їхніх операцій та підвищення загальної ефективності. Ця стаття аналізує, як ці технології можуть бути інтегровані у різні сфери діяльності, включно з аграрним сектором та сферою послуг, що є важливим для забезпечення сталого розвитку. Інноваційні підходи, які включають використання інтернету речей та штучного інтелекту, виявились особливо ефективними в торгівлі та аграрному секторі. Зокрема, вони дозволяють автоматизувати процеси моніторингу стану сільськогосподарських культур та управління ланцюгами постачань, що сприяє збільшенню продуктивності та зниженню втрат. В сфері послуг, IoT та AI допомагають адаптувати пропозиції до індивідуальних потреб клієнтів, підвищуючи тим самим рівень задоволеності споживачів та їхню вірність. Стаття також оцінює вплив цих технологій на загальну ефективність підприємств. Завдяки аналізу великих даних та машинному навчанню, підприємства можуть не лише прогнозувати ринкові тенденції, але й пристосовуватись до змін у вимогах та перевагах споживачів. Це дозволяє підприємствам швидше реагувати на ринкові виклики та оптимізувати свої стратегії відповідно до актуальних умов. Дослідження акцентує на необхідності подальшого впровадження та адаптації інтернету речей та штучного інтелекту в інноваційні стратегії підприємств. Враховуючи швидкі темпи технологічних змін та їх вплив на глобальну економіку, підприємства повинні не лише використовувати ці технології для підвищення власної ефективності, а й активно включатися в процес їх розвитку та вдосконалення
  • Документ
    Ethical and social incentives for the transformation of the business model of enterprise managementin conditions of sustainable development
    (2024) Nitsenko, Vitalii; Dankevych, Andrii; Dzoba, Oleh; Ustenko, Andriy; Bashynska, Yulia
    It is noted that in terms of sustainable development, company management should pay attention to the issues of CSR, including social and ethical values. In the international legal field, documents have been developed under the auspices of the UN regarding CSR, some of which have been ratified in Ukraine. This group of documents is optional for use by company manage­ ment, but affects access to international capital markets, rating and reporting transparency. Companies in the energy sector and metal rolling implement the principles, standards and norms of social and ethical business into their practice, ensuring a positive reputation and image, supporting social infrastructure and welfare of employees and the general population
  • Документ
    Ефективність використання земель в умовах трансформацій відносин власності
    (2011) Данкевич, Андрій Євгенович
    Із позицій системного підходу досліджено теоретико-методологічні та прикладні аспекти розвитку інтеграційних процесів у сільському господарстві через призму організаційних, економічних та соціальних чинників. Опрацьовано організаційний, управлінський та ресурсний інструментарій їх функціонування, як елементи побудови ефективної моделі подальшого розвитку агропромислового виробництва на інноваційній основі
  • Документ
    Вплив інтернету речей та цифрової трансформації на ефективність роботи митниці в умовах лібералізації міжнародної торгівлі продовольством
    (2024) Данкевич, Віталій Євгенович; Данкевич, Євген Михайлович; Данкевич, Андрій Євгенович
    Отримання Україною статусу кандидата на вступ до Європейського Союзу відкриває нові перспективи та підкреслює значущість підтримки з боку ЄС. У цьому контексті виникає актуальне питання адаптації до сучасних економічних викликів, особливо необхідності удосконалення митної політики України, що дозволяє сприяти зміцненню національної безпеки та стабілізації економіки. У статті досліджується вплив Інтернету речей (IoT) та цифрової трансформації на ефективність роботи митниці в контексті лібералізації міжнародної торгівлі продовольством, що є особливо актуальним для України як одного з ключових виробників продовольства на міжнародних ринках. Автори аналізують, як впровадження сучасних технологій може сприяти оптимізації митних процедур, покращенню прозорості та зниженню часу обробки вантажів, забезпечуючи більшу конкурентоспроможність українського агроекспорту. У статті розглядаються основні аспекти застосування IoT для відстеження вантажів у реальному часі, автоматизації збору даних та підвищення рівня безпеки митних операцій. Також увага приділяється цифровій трансформації митниць, яка дозволяє ефективно взаємодіяти з торговельними партнерами та іншими зацікавленими сторонами, сприяючи лібералізації торгівлі продовольством. Автори обговорюють потенційні виклики та перешкоди на шляху інтеграції новітніх технологій у митниці, а також пропонують рекомендації для подолання цих труднощів, виходячи зі специфіки українського ринку. Стаття підкреслює значення цифровізації та інновацій для розвитку міжнародної торгівлі продовольством, наголошуючи на необхідності подальшого дослідження та розвитку в цій галузі для забезпечення сталого зростання та розвитку глобальної економіки, з особливим акцентом на внесок України. Зроблено висновок, що автоматизація митних процедур за допомогою цифрових технологій відкриває нові можливості для оптимізації процесів, зменшення людських помилок, забезпечення цілісності даних та зниження часу на митне оформлення, що особливо цінно для оперативного переміщення продовольчих товарів через кордони
  • Документ
    Дослідження показників якості йогуртів з мальтодекстрином і сухим глюкозним сиропом
    (2023) Іващенко, Ольга Миколаївна; Поліщук, Галина Євгеніївна
    Продукти ферментативного гідролізу крохмалю є поліфункціональними інгредієнтами у різних харчових технологіях. Водночас їх застосування у складі молочних продуктів доволі обмежене і стосується передусім виробництва морозива, молочних десертів та неферментованих молочних напоїв. Серед широкого асортименту крохмалепродуктів найбільш перспективними для їх використання у складі ферментованих молочних напоїв є сухі глюкозні сиропи і мальтодекстрини, які унеможливлюють додаткове внесення води та легкі у зберіганні й застосуванні. Саме їх запропоновано застосовувати у складі йогурту та біойогурту нежирних питних як стабілізатори, міметики молочного жиру, підсолоджувачі, вологозв’язувальні агенти
  • Документ
    Development of temperature regime of storage of frozen black curran
    (2021) Osokina, Nina; Kostetska, Kateryna; Herasymchuk, Olena; Tkachenko, Hennadii; Podpriatov, Hryhorii; Pusik, Ludmila; Falendysh, Natalia; Bobel (Zinchenko), Inna; Belinska, Kristina
    The process of ice formation in the pericarp of black currant depends on the pomological variety, the degree of ripeness of the fruit, and the method of freezing. It is scientifically substantiated that the temperatures of freezing fruits significantly change the general existing recommendations (not higher than –18 °С) regarding the storage conditions of black currant fruits: with quick freezing, not higher than –21 °С, with slow freezing, not higher than –24 °С. The formation of the properties of black currant occurs during the growing season under various agro-climatic conditions and affects the parameters of ice formation indicators. The marketable condition, quality and organoleptic characteristics of black currant fruits depend on the method of freezing. The advantages of fast freezing of black currant fruits in a quick-freezing chamber with forced air circulation at a speed of 1.5–2.5 m/s at a temperature of –30...–32 °С. Процес льодоутворення в перикарпію чорної смородини залежить від помологічного сорту, ступеня стиглості плодів та способу заморожування. Науково обґрунтовано, що температури заморожування плодів суттєво змінюють загальні існуючі рекомендації (не вище -18 °С) щодо умов зберігання плодів чорної смородини: при швидкому заморожуванні — не вище -21 °С, при повільному заморожуванні — не вище -24 °С. Формування властивостей плодів чорної смородини відбувається протягом вегетаційного періоду в різних агрокліматичних умовах і впливає на параметри показників льодоутворення. Товарний вигляд, якість та органолептичні показники плодів чорної смородини залежать від способу заморожування. Встановлено переваги швидкого заморожування плодів чорної смородини в камері швидкого заморожування з примусовою циркуляцією повітря зі швидкістю 1,5-2,5 м/с за температури —30...-32 °С.
  • Документ
    Influence of freezing on changes in the structure of black currant fruits
    (2021) Osokina, Nina; Kostetska, Kateryna; Herasymchuk, Olena; Tkachenko, Hennadii; Podpriatov, Hryhorii; Pusik, Ludmila; Falendysh, Natalia; Bobel (Zinchenko), Inna; Belinska, Kristina
    Investigated problem was substantiation of the influence of the method, the duration of freezing on changes in the structure of black currant fruits of different degrees of maturity and pomological varieties. The main scientific results: the advantages of fast freezing of black currant fruits in a fast freezing chamber with forced air circulation at a speed of 1.5–2.5 m/s at a temperature of -30 …- 32 °C compared to slow freezing in " Calex " freezers were established at a temperature of -20 …- 22 °C. Rapid freezing forces cooling, freezing and freezing due to a decrease in the temperature of initiation of ice formation, an increase in the rate of heat extraction and an increase in the temperature of freezing. Досліджувана проблема - обґрунтування впливу способу, тривалості заморожування на зміну структури плодів чорної смородини різного ступеня зрілості та помологічних сортів. Основні наукові результати: встановлено переваги швидкого заморожування плодів чорної смородини в камері швидкого заморожування з примусовою циркуляцією повітря зі швидкістю 1,5-2,5 м/с за температури -30...- 32 °С порівняно з повільним заморожуванням у морозильних камерах «Calex» за температури -20...- 22 °С. Швидке заморожування прискорює охолодження, підморожування і заморожування за рахунок зниження температури початку льодоутворення, збільшення швидкості відбору тепла і підвищення температури заморожування.