Перегляд за Автор "Іванова, Вікторія Джанівна"
Зараз показуємо 1 - 20 з 37
- Результатів на сторінці
- Налаштування сортування
Документ Антигенні властивості фібриногензв‘язуючих білків та їх роль у патогенезі стафілококових інфекцій. Фібриногензв‘язуючі білки клітинної стінки(2002) Іванова, Вікторія Джанівна; Позур, Володимир КостянтиновичОписана их роль в процессе инициации и протекания заболеваний, вызванных золотистым стафилококком.Фібриногензв‘язуючі білки є важливими факторами ініціювання та розвитку стафілококових інфекцій. У даному огляді розглянуто структуру, особливості взаємодії з фібриногеном та біологічні властивості поверхневих та зовнішньоклітинних фібриногнезв‘язуючих білків S.aureus. The data of investigations of structure, physico-chemical, antigenic properties and biological activity of staphylococcal fibrinogen-binding proteins are analysed in the present review. The role of surface and extracellular fibrinogen-binding proteins ininitiation and development of staphylococcal diseases is described.Документ Антигенні властивості фібриногензв‘язуючих білків та їхня роль у патогенезі стафілококових інфекцій. Зовнішньоклітинні фібриногензв‘язуючі білки(2002) Іванова, Вікторія Джанівна; Позур, Володимир КостянтиновичThe data of investigations of structure, physico-chemical, antigenic properties and biological activity of staphylococcal extracellular fibrinogen-binding proteins are analysed in the present review. Their role in development of staphylococcal diseases is described. В огляді узагальнено дані досліджень структури, фізико-хімічних, антигенних властивостей та біологічної активності фібріногенсвязивающіх білків S.aureus. Описана їх роль в процесі ініціації та перебігу захворювань, викликаних золотистим стафілококом.Документ Антитіла до пластівцевоутворюючого фактора Staphylococcus aureus у хворих на кістково-гнійну інфекцію(2002) Іванова, Вікторія Джанівна; Позур, В. К.; Бідненко, С. І.; Лютко, О. Б.; Раєвська, Г. Є.; Пилипенко, В. Г.Проблема стафілококової інфекції до сих пір залишається актуальною у зв‘язку з широким розповсюдженням, можливістю розвитку важких ускладнень, відсутністю надійних засобів діагностики та профілактики. Пошук профілактичних засобів ведеться безперервно та направлений на виявлення протективних видоспецифічних антигенів цих бактерій. Найбільш перспективними в цьому плані представляються поверхневі білки стафілококової клітини, які взаємодіють з різними компонентами зовнішньоклітинного матрикса організму хазяїна, одним з яких є пластівцевоутворюючий фактор. The data of investigations of structure, physico-chemical, antigenic properties and biological activity of staphylococcal fibrinogen-binding proteins are analysed in the present review. The role of surface and extracellular fibrinogen-binding proteins ininitiation and development of staphylococcal diseases is described.Документ Антитіла до пластівцевоутворюючого фактора у дітей з захворюваннями стафілококової етіології(2003) Іванова, Вікторія Джанівна; Позур, Володимир Костянтинович; Пилипенко, В. К.; Раєвська, Галина Євгенівна; Марушко, Т. ВРівень антитіл проти злипання фактор (CLF) золотистого стафілокока у здорових (32 зразків сироватки), дітей (у віці від 8 до 16 років) і у пацієнтів з стафілококової інфекції (гайморит) (26 зразків) була вивчена методом імуноферментного аналізу (ІФА ). Рівень антитіл проти CLF у здорових донорів (у віці від 20 до 50 років) були також перевірені. Дослідження показало, що сироватка з 100% хворих, містить анти-CLF-антитіл. Рівня антитіл у здорових дітей відрізняється від рівня у дітей з стафілококової інфекції. Ніякої кореляції віку і анти-CLF-рівні антитіл були знайдені у здорових осіб. Можливість використання даного антигену в діагностиці стафілококової інфекції була продемонстрована. The level of antibodies against the clumping factor (Clf) of Staphylococcus aureus in healthy (32 serum samples) children (aged from 8 to 16 years) and in those with staphylococcal infection (antritis) (26 samples) was studied by immunoenzyme assay (ELISA). Antibody levels against Clf in healthy donors (aged from 20 to 50 years) were also tested. The study revealed that serum of 100% patients contains anti-Clf-antibodies. The antibody levels in healthy children differ from the levels in children with staphylococcal infection. No correlation of age and anti-Clf-antibody levels was found in healthy individuals. The utilization possibility of the given antigen to the diagnostics of staphylococcal infection was demonstrated.Документ Безалкогольні напої на основі фітоекстрактів(2011) Іванова, Вікторія ДжанівнаCкладено композиції з лікарської рослинної сировини, одержано екстракти з високим вмістом антиоксидантів. Розроблено рецептури напою на основі фітоекстрактів. Досліджено органолептичні та фізико-хімічні показники якості експериментальних зразків напою. Показано, що внесення екстрактів сприяє покращенню харчової цінності продукту та обумовлює високий вміст в ньому вітаміну С та біофлавоноїдів. The phytocompositions of several plants with potential antioxidant activity were developed. Оrganoleptic, physicochemical сharacteristics of the experimental samples of soft drinks with the addition of plant extracts were studied.Документ Безалкогольні сокові напої антиоксидантної дії з фітоекстрактами(2013) Ясінська, Ірина Леонідівна; Іванова, Вікторія ДжанівнаРозроблено рецептури безалкогольних напоїв з підвищеним вмістом речовин антиоксидантної дії. Як функціональні інгредієнти використано фруктово-овочеві соки та водні екстракти з лікарської рослинної сировини. В отриманих напоях визначено вміст сполук антиоксидантної дії, зокрема суму фенольних сполук, аскорбінової кислоти. Визначено антирадикальну активність розроблених напоїв, яка склала 2,35±0,049 та 1,12±0,032 мМ–екв. аскорбінової кислоти. Напої мають приємні оригінальні органолептичні властивості та можуть бути використані для споживання як додаткове джерело антиоксидантів. The compositions of soft drinks with high content of antioxidants were developed. Fruit and vegetable juices and water extracts from medicinal plants were used as functional ingredients. The content of antioxidant compounds, particularly the amount of phenolic compounds and ascorbic acid in obtained drinks were determined. Antiradical activity of soft drinks was 2,35 ± 0,049 and 1,12 ± 0,032 mM-equivalent of ascorbic acid. The drinks have nice original organoleptic properties and can be used for consumption as an additional source of antioxidants.Документ Використання екстрактів з нетрадційної рослинної сировини як харчових барвників(2011) Іванова, Вікторія Джанівна; Каряка, Н. С.Останнім часом у всьому світі спостерігається тенденція до розроблення функціональних харчових продуктів. Надання продуктам профілактичних властивостей стає можливим за рахунок зменшення вмісту харчових добавок штучного походження та/або введення до їх складу натуральних компонентів протекторної дії. Джерелом біологічно активних речовин (БАР) для створення такої продукції можуть бути рослини. Метою роботи було вивчення можливостей максимального вилучення БАР з лікарських рослин, що розповсюджені в Україні, та використання екстрактів як харчових барвників при створенні продуктів функціонального призначення. Recently, the worldwide trend towards the development of functional food products. Providing products prophylactic properties becomes possible due to the reduction of artificial food additives and / or the introduction of their natural ingredients protector action. The source of biologically active substances (BAS) to create such products can be plants. The aim of the work was to study the possibilities maximum extraction BAR from medicinal plants common in Ukraine, and the use of extracts as food coloring to create products functionality.Документ Використання порошків з пророщеного насіння сільськогосподарських культур у технології майонезу висококалорійного(2019) Ясінська, Ірина Леонідівна; Іванова, Вікторія ДжанівнаУ статті досліджено можливість використання порошків з пророщеного насіння соняшнику, гірчиці та гречки для розширення асортименту соусів емульсійного типу — майонезу високожирного, з метою підвищення їх харчової цінності та уповільнення в них окисних процесів. Проаналізовано зміни властивостей продукту впродовж зберігання та встановлено граничний його термін. Показано, що найбільш виражений вплив на запобігання окиснення ліпідів у продукті мали порошки соняшнику та гірчиці білої, внесені у кількості 5 та 1,5% відповідно. Використання запропонованих рецептур для створення нового виду соусу сприятиме розширенню асортименту продукції цього виду та дасть змогу отримати продукт з поліпшеними органолептичними характеристиками та покращеним якісним складом. The possibility of using of germinated seeds powders of sunflower, mustard and buckwheat to diversify an assortment of mayonnaises; increasing their nutritional value and slowing down of oxidative processes were explored. The changes of the product properties during storage were analyzed and product limiting terms were established. The studies have shown that the most pronounced effect on the prevention of lipids oxidation in the product was achieved by adding the sunflower and white mustard powders, in quantities of 5 and 1.5%, respectively. The using of the proposed recipes to create a new kind of sauces will diverse products assortment and will allow to get products with improved organoleptic characteristics and an improved qualitative composition.Документ Використання пророщеного насіння у технології оздоровчих продуктів(2019) Ясінська, Ірина Леонідівна; Іванова, Вікторія ДжанівнаВикористання пророщеного зерна у харчових технологіях є достатньо розповсюдженим як у класичних технологіях при виготовленні пива та квасів, так і більш модернових при виготовленні хлібу, хлібобулочних, борошняних кондитерських виробів і т.д. Однак використання виробниками нетрадиційних видів пророщеного насіння сільськогосподарських культур, які є джерелом цінних біологічно активних сполук різного спектру дії, сьогодні є достатньо обмеженими. The use of germinated grain in food technology is quite common in classical technologies such as the production of beer and kvass, more modern in the production of bread, bakery, flour confectionery, etc. However, the use by producers of germinated seeds from non-traditional types of agricultural crops, which are a source of valuable biologically active compounds of different spectrums of action, now is quite limited.Документ Використання рослинних добавок з пророщеного насіння сільськогосподарських культур у технології харчових продуктів з високим вмістом жирів(2018) Ясінська, Ірина Леонідівна; Іванова, Вікторія ДжанівнаВикористання рослинних добавок з пророщеного насіння сільськогосподарських культур у рецептурах продуктів з високим вмістом жирів є ефективним засобом попередження окиснення жирів. Окрім інгібування окисних процесів, використання рослинних добавок з пророщеного насіння дозволяє підвищити у продуктах вміст біологічно активних речовин, зокрема вітамінів, мінералів, фенольних сполук, а також надати їм нових смакових відтінків. Using of supplements of agricultural crops sprouted seeds in recipes of products with high fat content is an effective method for preventing fat oxidation. In addition to inhibiting oxidative processes, using of plant additives from germinated seeds can increase the content of biologically active substances, in particular, vitamins, minerals, phenolic compounds, as well as give them new flavoring shades.Документ Використання рослинних екстрактів у виробництві продукції ресторанного господарства(2013) Іванова, Вікторія Джанівна; Ясінська, Ірина ЛеонідівнаРозроблено безалкогольний напій з високим вмістом речовин антиоксидантної дії. Як функціональні інгредієнти використано водні екстракти пагонів чорниці, трави орегано. Для покращення органолептичних властивостей до складу напою включено апельсиновий сік в кількості 25%. Developed soft drink with a high content of antioxidative substances action. As functional ingredients used aqueous extracts of bilberry sprouts, herbs oregano. To improve the organoleptic properties of the drink orange juice included in the amount of 25%.Документ Вплив низьких температур на вміст сполук антиоксидантної дії в пророщеному насінні сільськогосподарських культур(2016) Ясінська, Ірина Леонідівна; Іванова, Вікторія ДжанівнаВідомо, що процес пророщування покращує поживну цінність насіння рослин і зернових культур. Температура є одним з ключових параметрів, що впливає на протікання біохімічних процесів під час пророщування. It is known that the sprouting process improves the nutritional value of plant seeds and cereals. Temperature is a key parameter that affects the biochemical processes during germination.Документ Дослідження антиоксидантних властивостей екстрактів з нетрадиційної рослинної сировини(2011) Іванова, Вікторія Джанівна; Каряка, Н. С.Складено композиції з квітів бузини та липи, пагонів чорниці, листя меліси, малини, суниці, чорної смородини, що є джерелами біологічно активних сполук антиоксидантної дії. Підібрано оптимальні умови одержання екстрактів, визначено вміст в них фенольних сполук, катехінів, дубильних речовин та їх активність у тесті з 2,2-дифеніл-1-пікрилгідразилом.Документ Дослідження антиоксидантних властивостей насіння пряно-ароматичної сировини(2016) Ясінська, Ірина Леонідівна; Іванова, Вікторія ДжанівнаНасіння пряно-ароматичної сировини широко використовують у харчовій промисловості для покращення смако-ароматичних властивостей харчових продуктів. Seeds of aromatic raw materials widely used in the food industry to improve taste aromatic properties of food.Документ Дослідження властивостей кексу функціонального спрямування(2011) Іванова, Вікторія Джанівна; Івчук, Надія Павлівна; Хлєбутіна, М. С.Наведено результати досліджень властивостей нового виду кексу функціональної дії. Дослдіжено фізико-хімічні, структурно-механічні, органолептичні властивості експериментальних зразків кексів з додаванням борохового борошна та порошку чорноплідної горобини.Документ Дослідження впливу екстрактів з нетрадиційної рослинної сировини на якісні показники морозива(2011) Іванова, Вікторія Джанівна; Каряка, Н. С.The phytocompositions of several plants with potential antioxidant activity were developed. Оrganoleptic, physicochemical, structural and mechanical сharacteristics of the experimental samples of ice cream with the addition of water and serum extracts from plants were studied. The ice cream samples containing extracts showed better structural, mechanical, organoleptic properties and higher nutritional value than the control. The change of quality of ice cream with plant extracts during their storage for 30 days not deteсted.Розроблено склад композицій з лікарської рослинної сировини, одержано екстракти, що володіють антиоксидантними властивостями. Досліджено органолептичні, фізико-хімічні та структурно-механічні показники якості експериментальних зразків морозива з додаванням водних та сироваткових екстрактів з фітокомпозицій. Встановлено, що внесення екстрактів сприяє покращенню структурно-механічних властивостей та харчової цінності продукту. Дослідженнями показано відсутність змін показників якості морозива з рослинними екстрактами при зберіганні протягом 30 діб.Документ Дослідження ефірної олії полину лимонного як перспективної сировини для виробництва натуральних ароматизаторів(2010) Чепель, Наталія Василівна; Фролова, Наталія Епінетівна; Іванова, Вікторія Джанівна; Усенко, Віталій ОлександровичВ статті показано результати дослідження якісного і кількісного основного компонентного складу ефірної олії полину лимонного, за яким прогнозовано пріоритетні напрямки одержання її фракцій вакуумного фракціонування із заздалегідь спланованими ароматичними властивостями, комбінування яких в різних масових співвідношеннях дозволить одержати харчові натуральні ароматизатори на основі однієї ефірної олії. On the basis of National University of food technologies was processing of essence oils by way fractions vacuum with allocation of fractions of in advance planned aromatic properties is offered. For the task in view decision it is necessary to choose raw materials from which probably to receive fractions of various aromatic properties. The qualitative and quantitative basic componential structure of essence oils from a wormwood lemon has been investigated. Possible aromatic fractions vacuum of essence oils from a wormwood lemon are defined.Документ Ефективність та регулювання використання рослинної сировини та екстрактів у якості, добавок антиоксидантної дії(2021) Ясінська, Ірина Леонідівна; Іванова, Вікторія ДжанівнаОсобливість використання рослинних добавок полягає у їх мультифункціональності. Окрім антиоксидантної дії значна кількість добавок проявляє антимікробну та протигрибкову дії, також вони можуть використовуватись у якості смакоароматичних компонентів харчових продуктів.Документ Макронутрієнтний склад насіння гречки та соняшника до та після пророщування(2018) Ясінська, Ірина Леонідівна; Іванова, Вікторія ДжанівнаПроаналізовано основні показники макронутрієнтного складу насіння гречки та соняшнику до та після пророщування. The macronutrient composition of buckwheat and sunflower seeds before and after germination were determined.Документ Оптимізація експресії рекомбінантного пластівцевоутворюючого фактора Staphylococcus aureus в клітинах E.coli XLI-blue(2002) Іванова, Вікторія Джанівна; Позур, Володимир КостянтиновичЗа допомогою описаних засобів оптимізовано процес культивування штаму-продуцента рекомбінантного пластівцевоутворюючого фактора S.aureus (E.coli XLI-Blue (pCF41)), внаслідок чого досягнутий високий рівень біосинтезу цього білку (30% всіх клітинних білків) в даній експресійній системі. Experiments for optimization of the clfA gene expression in E.coli XLI-Blue cells were conducted. It has been shown the reducing of the strain efficiency and the elimination of the plasmid during the cultivation of a producer. Several methods for raising the amount of plasmid-containing cells and increasing the yield of recombinant protein were proposed. Bacterial growth medium was selected to make this process more efficient.