Перегляд за Автор "Скопенко, Наталія Степанівна"
Зараз показуємо 1 - 20 з 166
- Результатів на сторінці
- Налаштування сортування
Документ Case-study - інноваційний метод навчання(2015) Скопенко, Наталія СтепанівнаРозвиток системи освіти потребує впровадження сучасних технологій і методів навчання. Одним з найбільш прийнятних для використання серед інноваційних методів навчання є метод "case- study" (кейс-метод).Документ Агропромислова інтеграція — головний фактор забезпечення продовольчої безпеки країни(2010) Скопенко, Наталія СтепанівнаДокумент Агропромисловий сектор : сучасний стан, тенденції та перспективи розвитку(2011) Скопенко, Наталія СтепанівнаРозглянуто сучасний стан, тенденції та перспективи розвитку АПК та харчової промисловості України. Доведено, що основним напрямком подолання негативних тенденцій в агропромисловому секторі є розвиток інтеграційних зв’язків та побудова на їх основі інтегрованих об’єднань. The current status, trends and prospects of agriculture and food industry in Ukraine. It is proved that the main focus of overcoming the negative trends in the agricultural sector is the development of integration and building relationships based on these integrated groups.Документ Активізація інтеграційних процесів в агропромисловому секторі країни(2012) Скопенко, Наталія СтепанівнаЗниження ризикованості діяльності та збільшення ефективності в довгостроковому періоді можливо тільки в великих вертикально інтегрованих агропромислових холдингах, що виробляють широку лінійку продуктів та експортують значну частину своєї продукції. Reducing risk, and increase efficiency in the long run is only possible in large vertically integrated agro-industrial holding companies, producing a wide range of products and exports much of its production.Документ Аналіз факторів господарського ризику на етапах вибору цільового ринку підприємствами хлібопекарської галузі(2009) Скопенко, Наталія Степанівна; Рибачук-Ярова, Тетяна ВолодимирівнаВизначено основні фактори господарського ризику, що виникають на етапах вибору цільового ринку, з урахуванням галузевих особливостей.Документ Безпечність харчових продуктів як важлива складова конкурентоспроможності підприємств(2020) Скопенко, Наталія Степанівна; Євсєєва, Ірина ВасилівнаСтаття присвячена дослідженню та уточненню понятійно-категорійного апарату безпечності харчових продуктів і продовольчої безпеки, факторам ризиків, що можуть виникати і чинити негативний вплив на якість та безпечність сировини, напівфабрикатів та готової продукції. Обґрунтовано необхідність використовувати ризик-орієнтований підхід для вчасного реагування на проблеми якості та безпечності харчових продуктів. Акцентовано увагу на необхідності підвищення рівня безпечності продуктів харчування на всіх етапах виробничої діяльності та її реалізації шляхом визначення критичних контрольних точок (ККТ). Управління ККТ сприятиме запобіганню, усуненню або зменшенню до допустимого рівня потенційних ризиків і підтриманню гігієни у всьому харчовому ланцюгу. Наголошено, що фактори ризику можуть бути пов’язані між собою, настання одного спричиняє інші негативні наслідки, що призводить до погіршення якості та безпечності продукції, а також завдає значних втрат іміджу та довірі до підприємств. Доведено, що питання безпечності харчових продуктів, харчування та продовольчої безпеки нерозривно пов’язані. Достатня кількість безпечного та збалансованого харчування є важливим фактором для підтримки життя та зміцнення здоров’я населення. Проблеми якості і безпечності продуктів харчування характерні для більшості країн світу, що підтверджує необхідність держави виконувати контрольну функцію з метою недопущення фальсифікованої або неякісної продукції на ринок. Зазначено, що важливим є не тільки організація регулярних перевірок залежно від ступеня ризикованості діяльності підприємств, що визначатиметься з огляду на вид продукції, особливості виробничого процесу, кількість виготовленої продукції, результати попередніх заходів державного контролю, ефективність бізнес-процесів підприємства тощо, а й робота в напрямку гармонізації вітчизняних стандартів до європейських і міжнародних вимог. Така діяльність сприятиме можливості виходу вітчизняних підприємств на закордонні ринки, підтвердженню та гарантуванню споживачам високої якості та безпечності готової продукції, покращенню іміджу держави в міжнародному просторі. The article deals with the interpretation and clarification of the concepts of food safety and food security, risk factors that may arise and have a negative impact on the quality and safety of raw materials, semi-finished products and finished products. The importance of taking a risk-based approach for timely response to emerging food quality and safety issues has been proved. The necessity of improving the level of food safety at all stages of production activities and sales by defining critical control points (CCPs) is emphasized. CCPs management helps to prevent, eliminate or reduce potential risks and maintain hygiene throughout the food chain. It is noted that risk factors may be interlinked, one leads to other negative consequences — poor product quality, severe damage to the reputation and credibility of the enterprise. The issue of food safety, nutrition and food security has been proved to be inextricably linked. Adequate, safe and balanced nutrition is an important factor in maintaining life and promoting public health. Problems of food quality and safety are typical for most countries of the world, confirming the necessity of the state to perform a control function for prevention of falsified or poor quality products at the market. It has been noted that it is important not only to organize regular inspections depending on the degree of riskiness of enterprises’ activities, taking into account the type of products, features of the production process, the volume of production, the results of preliminary measures of state control, the efficiency of business processes of the enterprise etc., but also work towards the harmonization of domestic standards with European and international requirements. Such activities will contribute to the possibility of domestic enterprises to enter foreign markets, confirmation and provision of consumers with finished products with high quality and safety, improving the image of the state in the international community.Документ Бізнес-планування в аграрних формуваннях(2014) Артеменко,О. О.; Бобловський, О. Ю.; Грязнов, М. В.; Данько, Ю. І.; Дімірова, В. П.; Заїка, С. О.; Захарченко, Олег Володимирович; Красноруцький, Олексій Олександрович; Мазнєв, Г. Є.; Мостенська, Тетяна Леонідівна; Ніценко, Віталій Сергійович; Попович, В. В.; Скопенко, Наталія Степанівна; Сухій, Я. В.; Цуканов, О. Ю.Навчальний посібник містить теоретико-методичні та прикладні рекомендації з коректного структурування, розробки та оформлення бізнес-планів. В переробленому виданні автори акцентують увагу на особливостях бізнес-планування реалізації таких актуальних в сучасних умовах підприємницьких проектів в агропромисловому виробництві, як відкриття: цеху з кормовиробництва, технічного переоснащення, реконструкції, модернізації та оновлення елементів техніко-технологічної бази, а також з розширення асортименту продукції, що виробляється. The manual contains a theoretical-methodological and practical advice on the correct structuring, development and execution of business plans. In the revised edition the authors focus on the specifics of the business planning of such relevant in today's business environment projects in agricultural production as a discovery workshop for fodder, technical re-equipment, reconstruction, modernization and update your technical and technological base and to expand the product range produced.Документ Вертикальна інтеграція як фактор підвищення ефективності діяльності підприємств харчової промисловості(2011) Скопенко, Наталія СтепанівнаРозглянуто сучасний стан, тенденції та перспективи розвитку АПК та харчової промисловості України. Доведено, що основним напрямком подолання негативних тенденцій в агропромисловому секторі є розвиток інтеграційних зв’язків та побудова на їх основі інтегрованих об’єднань. Визначено ключові фактори підвищення ефективності діяльності підприємств харчової промисловості. Current state, trends and perspectives of development of the agroindustrial complex and food industry of Ukraine have been reviewed. It has been ascertained that the main way of overcoming negative trends in the agroindustrial sector is development of integration links and creations on their basis of integrated units. The author has determined the key factors for increasing food industry effectiveness.Документ Визначення доцільності та ризикованості інтеграційних процесів на різних стадіях розвитку організації(2010) Скопенко, Наталія Степанівна; Мостенська, Тетяна ЛеонідівнаРозглянуто доцільність та ефективність інтеграційних процесів на різних стадіях розвитку організації. Визначено загальні та специфічні ризики, що супроводжують процеси злиття та поглинання. Expediency and efficiency of integration processes is considered on the different stages of development of organization. General and specific risks which accompany the processes of confluence and absorption are certain.Документ Визначення зовнішніх ризиків мезорівня інтеграційної взаємодії підприємств АПК(2014) Скопенко, Наталія СтепанівнаДокумент Визначення стратегічних намірів та інструментів досягнення можливих переваг інтеграційної взаємодії(2014) Скопенко, Наталія СтепанівнаІнтеграція є раціональним способом досягнення конкурентних переваг, характер яких впливає на тип інтеграційної взаємодії. Одним із основних завдань при обґрунтуванні інтеграції є визначення бажаних вигід (інтеграційних переваг). Для визначення завдань та доцільності об’єднання, злиття/поглинання або внутрішньофірмової інтеграції удосконалена матриця стратегічних намірів на основі формулювання джерел та сфер виникнення інтеграційних переваг, шляхів та інструментів досягнення бажаних вигід. Основними джерелами очікуваних в результаті інтеграції переваг виступають економіка, потенціал та синергія. Визначені основні інструменти досягнення інтеграційних переваг: фінансові, маркетингові, техніко-технологічні, організаційно-управлінські. Обґрунтовані сфери бізнесу, в яких можна очікувати інтеграційні вигоди: бізнес-процеси (операції), продукти та ринки. На основі удосконаленої матриці сформульовані типові стратегічні комбінації з визначенням рівня важливості можливих інтеграційних переваг. Integration is a rational way to achieve competitive benefits, the nature of this benefits affects the type of integration interaction. To define the desired benefits(benefits of integration) isone of the main challenges in justifying the integrations. Matrix of strategic goals, based on the sources and areas of occurrence integration benefits, ways and tools of achieving desired benefits, is improved. This improvement is made to determine the challenges and feasibility of association, merger/acquisition and integration. The main sources of the expected benefits are economy, potential and synergies. The main tools for achieving integration such as financial, marketing, technical, technological, organizational and managerial are determined. Business areas in which integration benefits such as business processes (operations), products and markets can be expected are justified. Common strategic combination with the definition of the possible importance of the integration benefits are formulated on the basis of improved matrix.Документ Використання електронної комерції як напрям зменшення ризиковості бізнесу та створення конкурентної переваги(2021) Скопенко, Наталія Степанівна; Поліщук, Юлія ВікторівнаУ статті проаналізовано погляди різних авторів щодо сутності поняття «електронна комерція». Відзначені основні принципи у сфері електронної комерції. Визначено фактори, що стимулюють подальший розвиток цього економічного явища. Виявлено основні тенденції розвитку електронної торгівлі в сучасних умовах інформаційного розвитку ринку комерційних послуг. Досліджено динаміка використання інформаційно-комунікаційних технологій на підприємствах України у 2017–2019 рр. Здійснено аналіз структури по групах товарів онлайн покупок у середньому чекові відповідно до географії замовлення та по категоріям товарних груп. Доведено, що тенденція зростання попиту на здійснення онлайн покупок обґрунтовує потребу організовувати підприємствами канали збуту через Інтернет, зокрема як конкуренту перевагу та стратегію зменшення ризиків втрати ринку та прибутків. Розкрито стан правового забезпечення електронної комерції в українському нормативно-законодавчому полі та в рамках СОТ.Документ Використання тютюнового пилу як альтернативного джерела енергії - ключовий елемент енергозбереження та захисту навколишнього середовища(2015) Скопенко, Наталія СтепанівнаДокумент Вплив галузевої концентрації на розвиток інтегрованих структур у харчовій промисловості України(2010) Скопенко, Наталія СтепанівнаДля забезпечення ефективного функціонування в динамічних ринкових умовах суб’єкти господарювання зобов’язані постійно розвиватися. На сьогодні інтеграція є актуальною стратегією розвитку більшості підприємств для підвищення ефективності виробництва та стійкості їхнього функціонування. To ensure the efficient functioning of the dynamic market environment entities are obliged to develop. Today is the actual integration strategy of most companies to increase efficiency and sustainability of their operations.Документ Вплив пандемії COVID-19 на функціонування та розвиток українських підприємств(2021) Скопенко, Наталія Степанівна; Євсєєва, Ірина ВасилівнаУ статті досліджено особливості ведення бізнесу в умовах пандемії COVID-19. Визначено основні проблеми, які постали перед українськими підприємствами, і потребували негайного їх реагування з метою забезпечення подальшого функціонування та розвитку. Відображено ряд змін, які відбулися в діяльності господарюючих суб’єктів, і суттєво вплинули на веденні діяльності. Акцентовано увагу на необхідності проведення діджиталізації робочих процесів, розробки нових стратегій антикризового управління, впровадження стійких бізнес-моделей. Пандемія змусила український бізнес звернути увагу не тільки на перебудову виробничих процесів, а й на проблему в сфері людського капіталу (емоційна та психологічна стабільність працівників). Більшість компаній, ідентифікувавши існуючі ризики, почали розроблювати систему заходів щодо мінімізації їх негативного впливу. Виявлено, що серед зовнішніх ризиків, найбільший вплив чинять ризики інфекційних захворювань, кліматичні зміни, існування зброї масового знищення, зменшення біорізноманіття та криза природніх ресурсів. Вони посилюють загальний рівень підприємницького ризику, причому як для українських підприємців, так і для партнерів за кордоном та потребують своєчасного коригування діяльності суб’єктів господарювання. Внутрішні ризики (емоційне вигорання працівників, перевантаження роботою, зниження мотивації, нестача знань та навичок роботи з новими інформаційними технологіями, нераціональна організація виробничих процесів) можуть суттєво зменшувати показники операційної ефективності та потребують значної уваги українських підприємств з метою управління ними. Вміння ідентифікувати усі наявні небезпеки, формувати набір найбільш вірогідних ризиків, ранжувати їх за критерієм негативного впливу на діяльність суб’єктів господарювання та розробляти програму заходів по мінімізації їх настання, забезпечить підприємствам ефективне функціонування та подальший розвиток. The article investigates the peculiarities of doing business during the COVID-19 pandemic. The basic problems faced by Ukrainian enterprises were determined and required an immediate response in order to ensure the further functioning and development. Сhanges in the organization of business activity had a significant impact on doing business. Importance of digitalization in business, creating a crisis management strategy, development of sustainable business models are emphasized. The pandemic has affected Ukrainian business to pay attention not only to the reorganization of production processes, but also to human capital issues (employees' emotional well-being). Most companies identifing risks began to develop measures to minimize their negative impact. Identifying external risks, the significant impact have the risks of infectious diseases, climate change (extreme weather events), presence of weapons of mass destruction, biodiversity loss and natural resource crises. They increase the total level of entrepreneurial risk for Ukrainian entrepreneurs and foreign partners and require more timely adjustments of their activities. Internal risks (emotional exhaustion (employee burnout), overwork, lack of motivation, knowledge and skills, irrational organization of the production processes) can significantly reduce the indicators of operational efficiency and should be managed by Ukrainian enterprises. Ability to identify all existing risks, evaluate probability of their occurrence and take the appropriate measures of reducing (eliminating) the negative impact on business entities ensure effective functioning and further business development.Документ Вплив пандемії на ризикованість діяльності туристичного бізнесу(2021) Скопенко, Наталія СтепанівнаСпалахи епідемій мають значний вплив на ефективність індустрії туризму та підтримуючі галузі. Коронавірус (COVID-19) залишається найбільш смертоносним епідемічним спалахом інфекції в світі, що супроводжується системною глобальною кризою в галузі охорони здоров'я, фінансовою кризою та економічним спадом. Крім того, пандемія COVID-19 матиме довгостроковий психологічний вплив на людей. Розуміння нової картини світу і вміння до неї пристосуватися стане ключовим фактором для успіху туристичного бізнесу в нових реаліях. Впевненість в безпечності поїздок і сприйняття ризику вплинуть на швидкість відновлення галузі. Epidemic outbreaks have a significant impact on the performance of the tourism industry and supporting industries. The Coronavirus (COVID-19) remains the world's deadliest epidemic outbreak, accompanied by a systemic global health crisis, financial crisis and economic downturn. In addition, the COVID-19 pandemic will have a long-term psychological impact on people. Understanding the new picture of the world and the ability to adapt to it will be key to the success of the tourism business in the new realities. Confidence in travel safety and risk perception will affect the speed of the industry's recovery.Документ Вплив технологій штучного інтелекту на ефективність діяльності бізнесу(2022) Скопенко, Наталія Степанівна; Євсєєва-Северина, Ірина Василівна; Кириченко, Ольга МиколаївнаВиклики сьогодення сприяли прискоренню імплементації сучасних концепцій ведення бізнесу. Серед багатьох практик постійного вдосконалення бізнес-процесів є діджиталізація. Акцентовано увагу на перевагах застосування цифровізації в компаніях, що полягає у підвищенні якості процесів, зменшені часу їх проходження, швидкому виконанню замовлень, а отже, і збільшенню лояльності клієнтів. Проаналізовано поняття штучного інтелекту, виділено три його основні типи: штучний вузький інтелект, загальний штучний інтелект, штучний суперінтелект. Штучний вузький інтелект сфокусований на вирішенні вузько визначеного, структурованого завдання, загальний штучний інтелект спрямований на розв'язання будь-якої проблеми, може реагувати на різні середовища та ситуації, штучний суперінтелект зможе перевершити людей абсолютно в усьому, зуміє справлятися з творчими завданнями, ухваленням рішень та підтримувати емоційні взаємини. Розкрито переваги застосування штучного інтелекту (точність в обробці даних, здатність швидко аналізувати значний масив інформації, що сприятиме прийняттю своєчасних рішень). Також зазначено основні загрози застосування штучного інтелекту (зникнення робочих місць, масове безробіття, втрата контролю над штучним інтелектом - неконтрольованість роботів з боку людини). Розглянуто найбільш розповсюджені технології штучного інтелекту на підприємствах (наука про дані, машинне навчання, роботизація). Представлено досвід суб’єктів бізнесу по впровадженню різноманітних інструментів штучного інтелекту в оперативну діяльність, зокрема в медичній, правовій, космічній, банківській, освітній сферах діяльності. Наголошено, що саме в сфері освіти до 2030 року очікується щорічне нарощування штучного інтелекту до 45%. Акцентовано увагу, що штучний інтелект сприяє розвитку бізнесу та глобальній економічній діяльності. Розглянуто світових ключових гравців на ринку штучного інтелекту, представлено топ-10 світових IT-корпорацій, досліджено зростання їх ключових показників діяльності після впровадження технологій штучного інтелекту в товари та послуги. Current challenges have accelerated the implementation of modern business concepts. Among the many practices of continuous business processes improvement is digitalization. Attention is focused on the benefits of digitalization in companies, which is to improve the processes quality, reduce their passage time, quickly fulfil orders, and hence increase customer loyalty. The concept of artificial intelligence is analysed, its three main types are identified: artificial narrow intelligence, general artificial intelligence, artificial superintelligence. Artificial narrow intelligence is focused on solving a narrowly defined, structured task; general artificial intelligence which is aimed at solving any problem, can respond to different environments and situations. Artificial superintelligence will be able to surpass people in absolutely everything, such as coping with creative tasks, decision-making and maintaining emotional relationships. The advantages of using artificial intelligence (accuracy in data processing, the ability to quickly analyse a large amount of information that will facilitate timely decision-making) are revealed. The main threats to the use of artificial intelligence (jobs disappearance, mass unemployment, loss of control over artificial intelligence – robots’ uncontrollability by humans) are also indicated. The most common technologies of artificial intelligence in enterprises (data science, machine learning, robotization) are considered. The business entities experience in the implementation of various artificial intelligence tools in operational activities, in the medical, legal, space, banking, educational spheres of activity, is presented. It was emphasized in the educational field that the annual increase in artificial intelligence is expected to reach 45% by 2030. It is also highlighted that artificial intelligence contributes to business development and global economic activity. The world's key players in the artificial intelligence market are considered, the top 10 world IT corporations are presented, the growth of their key performance indicators after the introduction of artificial intelligence technologies in goods and services is investigated.Документ Вплив цифровізації на діяльність компаній(2022) Євсєєва-Северина, Ірина Василівна; Скопенко, Наталія СтепанівнаСучасні умови господарювання українських компаній ускладняються кризовими явищами. Виклики сьогодення призвели до потреби їх швидкої адаптації до змін динамічного зовнішнього середовища. Цифровізація (діджиталізація) робочих процесів стала необхідністю для забезпечення подальшого ефективного функціонування компаній. Вона сприяє автоматизації виробництва, створенню продуктів і послуг, заснованих на цифрових технологіях, переходу в онлайн всієї комунікаційної діяльності компанії, що підвищує її цінність. Перебудова бізнес-процесів викликає необхідність розгляду можливих варіантів та обґрунтуванню раціональних рішень ведення бізнесу. The current business environment of Ukrainian companies is complicated by the crisis. The challenges of today have led to the need for them to quickly adapt to changes in the dynamic external environment. Digitalisation of business processes has become a necessity to ensure the continued efficient operation of companies. It helps automate production, create digital-based products and services, and move all communication activities online, which increases the company's value. The restructuring of business processes necessitates consideration of possible options and justification of rational business decisions.Документ Вплив штучного інтелекту на ефективність бізнесу(2022) Скопенко, Наталія СтепанівнаУ сучасному світі традиційні процеси та застарілі технології замінюються інтелектуальними пристроями, автоматизованими машинами та передовими формами обчислень. Значна кількість суб’єктів бізнесу прагнуть досягти інноваційної переваги в галузі штучного інтелекту: вивчають передову технологію, впроваджують ті чи інші інструменти в оперативну діяльність. Фірми, котрі не можуть розробляти або впроваджувати успішні продукти та послуги штучного інтелекту, ризикують зменшити ефективність та конкурентоспроможність, втратити частку на вітчизняному та світовому ринку. In the modern world, traditional processes and outdated technologies are being replaced by smart devices, automated machines and advanced forms of computing. Many businesses are striving to achieve an innovative edge in the field of artificial intelligence: they are exploring advanced technologies and implementing certain tools in their operations. Firms that fail to develop or implement successful AI products and services risk losing efficiency and competitiveness, as well as market share in domestic and global markets.Документ Вплив штучного інтелекту на розвиток різних сфер бізнесу(2022) Скопенко, Наталія Степанівна; Євсєєва-Северина, Ірина ВасилівнаВ сучасному світі активно розвиваються інформаційні системи та технології, зростає кількість компаній, котрі впроваджують сучасні інструменти автоматизації в оперативну діяльність задля покращення функціонування та ефективного зростання. Штучний інтелект призводить до трансформації способів ведення бізнесу у різних сферах, що позитивно відображається на діяльності сучасних компаній, зменшуючи споживання ресурсів, пришвидшуючи проходження процесів, підвищуючи безпеку виробництв. In today's world, information systems and technologies are actively developing, and the number of companies implementing modern automation tools in their operations to improve their functioning and grow efficiently is growing. Artificial intelligence is transforming the way businesses do business in various fields, which has a positive impact on the operations of modern companies by reducing resource consumption, speeding up processes, and improving production safety.