Перегляд за Автор "Kokhan, Olena"
Зараз показуємо 1 - 13 з 13
- Результатів на сторінці
- Налаштування сортування
Документ Application of radiation-convective drying method to remove water from gels(2021) Kambulova, Yuliia; Overchuk, Nataliya; Dubkovetskyy, Igor; Kokhan, Olena; Yurchak, Vera; Zviahintseva-Semenets, Yuliia; Onofriichuk, OksanaВ статті наведені результати досліджень по застосуванню інфрачервоного випромінювання в процесі сушіння фруктового мармеладу на основі різних цукрів: сахарози, глюкози, фруктози. Встановлено, що при додатковому застосуванні інфрачервоного випромінювання разом з традиційним конвекційним сушінням тривалість технологічної стадії сушіння може бути скорочений на 4-5 год.The article presents the results of research on the application of infrared radiation in the process of drying fruit marmalade based on various sugars: sucrose, glucose, fructose. It was established that with the additional use of infrared radiation together with traditional convection drying, the duration of the technological stage of drying can be reduced by 4-5 hours.Документ Characteristics of changes of the chemical composition of cranberry marsh in the process of obtaining puree(2018) Obolkina, Vеra; Kokhan, Olena; Sivny, Ivanna; Krapivnitska, IrynaStudies have been carried out to determine the effect of technological treatment, in particular, the processes of blanching and deaeration on the chemical composition of puree of marsh cranberry berries. It has been found that cranberry puree is a natural source of biologically active substances and natural preservatives and is recommended for long-term functional use in foods.Документ Choice of optimum structure automatic packing machine for plastic food products(2013) Gavva, Oleksandr M.; Tokarchuk, Serhii; Kokhan, OlenaResults of synthesis of structure of a packing machine for plastic food products and a choice of an optimum design of the functional module of dispensing are provided. For a choice of an optimum design of the dosing device the method of the criteria analysis is used and the complex of the criteria indexes describing process of relocation and dispensing of a product is developed. Results of researches can be used for a choice of optimum structure of package.Документ Choice of optimum structure of a packing machine for viscous products(2013) Gavva, Oleksandr M.; Tokarchuk, Serhii; Kokhan, OlenaResults of synthesis of structure of a packing machine for viscous foodstuff and a choice of an optimum design of the functional module of dispensing are provided. The method of the criteria analysis is used and the complex of the criteria indexes describing process of relocation and dispensing of a product is developed. Results of researches can be used for a choice of optimum structure of the packing equipment.Документ Effects of mono- and disaccharides on fruit gel formation(2022) Kambulova, Yuliia; Overchuk, Nataliya; Kokhan, OlenaДана стаття присвячена вивченню відмінностей процесу гелеутворення фруктових гелів з сахарозою, глюкозою, фруктозою з метою застосування наукових даних в технологіях кондитерських виробів. Для досліджень використовували рецептурні суміші для фруктових гелів, які включали яблучне пюре, цукор і патоку, фруктові уварені маси і структуровані фруктові гелі. Реологічні властивості визначали на ротаційному віскозиметрі, гелеутворювальну здатність – органолептично, пружно-пластичні властивості – за допомогою структурометра, дослідження кількості вільної та зв’язаної вологи – на дериватографі. Згідно отриманих результатів гелі із сахарозою мають вищі значення ефективної в’язкості у порівнянні з гелями з ідентичною кількістю глюкози або фруктози. Міцність фруктових гелів на сахарозі вища за значеннями сили, що необхідна до прориву драглів, а загальна деформація менша. Зразки гелів із сахарозою мають меншу кількість вільної вологи.This article is devoted to the study of the differences in the gelation process of fruit gels with sucrose, glucose, fructose for the purpose of applying scientific data in confectionery technologies. Formulations for fruit gels, which included applesauce, sugar and molasses, fruit stews and structured fruit gels, were used in the research. Rheological properties were determined on a rotary viscometer; gel-forming ability by the method of sensory evaluation; resilient and plastic properties by using a structurometer ST-1; amounts of free and bound moisture were estimated on a Q-1500 derivatograph. According to the obtained results, gels with sucrose had higher values of effective viscosity compared to gels with identical amounts of glucose or fructose. The strength of fruit gels with sucrose was higher in terms of the force required to break the jelly, and the overall deformation was smaller. Additionally, gels with sucrose had a lower amount of free moistureДокумент Hierarchical structures of machines for packing of viscous and plastic foodstuff and their synthesis(2015) Gavva, Oleksandr M.; Tokarchuk, Serhii; Kokhan, OlenaContinuous expansion of the range of viscous and plastic products, use of different types of a retail container, search of the functional modules and communications in between cause need of creation of effective methodology of the description and an assessment of structure of packing machines according to different characteristics. Application of hierarchical structure of packing machines allows to research options of their configuration, both at the level of units of the functional modules, and at the level of the machine in general. The methodology of SADT ("Structured Analysis & Design Technique") which allowed constructing three levels conceptual model of the machine is applied to effective analysis of structure packing machines: the functional, functional - structural and structural.Документ Object-oriented design of packaging machines on the principles of mechatronics(2018) Gavva, Oleksandr M.; Kryvoplias-Volodina, Liudmyla; Kokhan, OlenaВ даній роботі наведені результати дослідженнь, які було проведено з метою формування основних принципів об’єктно-орієнтованого проектування пакувальних машин на засадах мехатроніки. Розроблення сучасних мехатронних пакувальних машин потребує розв’язання складних задач в яких враховуються взаємозв’язки між різними складовими, їх реакцію на зовнішні та внутрішні дестабілізуючи фактори. Для розв’язання таких задач запропоновано застосувати методи об’єктно-орієнтованого проектування. Розроблено топологію об’єктно-орієнтованого конструкційно-технологічного проектування пакувальної машини на засадах мехатроніки. На першому етапі проектування проведено аналіз технологічного процесу формування транспортного пакета в подальшому на основі засад SADT сформовано ієрархічна структура машини, побудовані фукціональні та структурні моделі, проведено декомпозицію службової функції машини, розроблена функціонально-структурна схема машини. Функціонально- структурна схема машини ведення параметричного синтезу із вибором найкращих або оптимальних значень геометричних, кінематичних, динамічних та енергетичних параметрів. This paper presents the results of research that was conducted with the aim of forming the main principles of object-oriented design of packaging machines based on mechatronics. The development of modern mechatronic packaging machines requires the solving of complex problems, which take into account the interconnections between different components, their reaction to external and internal destabilizing factors. To solve such problems applying of object-oriented design methods was proposed. The topology of the objectoriented design and technological design of a packaging machine on the basis of mechatronics was developed. In the first stage of the design, the analysis of the technological process of transport package formation was carried out, the basis of the SADT basis was formed the hierarchical structure of the machine, the functional and structural models were developed, the decomposition of the service function of the machine was made, the functional and structural scheme of the machine was developed. Functional-structural scheme of the machine for conducting parametric synthesis with the choice of the best or optimal values of geometric, kinematic, dynamic and energy parameters.Документ Optimization of transportation of bulk solids food products in the linear weight feeder of packing machine(2014) Derenivska, Anastasiia; Gavva, Oleksandr M.; Kryvoplias-Volodina, Liudmyla; Kokhan, OlenaIn this article considers research results of work linear weight feeder of packing machine subject to "rough” and "exact” dosing modes. For optimization of transportation of bulk solids food products in this weightfeeder was offered to use such assistive devices, as limiting guide. The mathematical analysis and graphical modeling position guide enabled to decide on its type and operation mode. У цій статті розглядаються результати дослідження роботи лінійного вагового живильника пакувальної машини за умови "грубого" і "точного" режимів дозування. Для оптимізації транспортування сипких продуктів харчування в цьому ваговому живильнику запропонували використовувати такий допоміжний засіб, як обмежене регулювання. Математичний аналіз і графічне моделювання дозволило прийняти рішення про його тип та режим роботи.Документ Prospects for the use of various sugars to produce fondant with reduced glycemicity(2019) Onofriichuk, Oksana; Kokhan, Olena; Okoрna, YanaThe thesis shows the results of research on the improvement of the technology of unglazed crystalline structure sweets, which are made without the introduction of traditional sugar - sucrose. The advantages of using innovative tagatose sugar in the production of confectionery are analyzed. The influence of tagatose on the parameters of the process of fondant formation and product formation is investigated. It is proposed to increase the dosage of starch molasses and additionally introduce hygroscopic fructose to extend the shelf life of finished products.Документ Reasons for the main directions of enhencement of mechanisms of orientation of tare loads in a packet creating machines(2014) Gavva, Oleksandr M.; Kryvoplias-Volodina, Liudmyla; Kokhan, OlenaFormation of steady transport packets provides, near binding of tare loads in a packet, their layout according to the appropriate scheme. Schemes in which loads are located to, joint providing bandaging compliance beforehand the loads concluded in a layer, are created of variously oriented tare loads. For change of orientation of a tare load in the horizontal plane, concerning its situation on the giving conveyor, in a packet creating machines apply various constructions of mechanisms of orientation. These mechanisms can tear a load on 90 or change situation concerning its original layout. Devices of orientation can be executed with passive, active and combined working organs. Формування стійких транспортних пакетів забезпечує, поблизу скріплення тарних вантажів у пакеті, їх розкладку за відповідною схемою. Схеми, в яких розташовані навантаження, спільне забезпечення дотримання пов'язки, попередньо укладені в шарі навантаження, створюються різноорієнтованими навантаження тари. Для зміни орієнтації тарного вантажу в горизонтальній площині, відносно його положення на подаючому конвеєрі, в пакетотворчих машинах застосовують різні конструкції орієнтації механізмів. Ці механізми можуть розвернути вантаж на 90 градусів або змінити положення відносно його початкової схеми. Пристрої орієнтування можуть бути виконані з пасивними, активними і комбінованими робочими органами.Документ Sorption characteristics of fondant candies based on tagatose(2021) Dorozhynska, Oksana; Kokhan, Olena; Kambulova, YuliiaThis work presents research aimed at establishing the sorption characteristics of sucrose-based fondant candies and fondant candies based on the combination of tagatose with fructose. The sorption curves of both samples of the studied candies were identical in nature and belonged to isotherms of type III, which is characteristic of microporous adsorbents with low energy of adsorbent-adsorbate interaction. The sorption curves were sigmoid, with a well-developed hysteresis, which indicates a completely irreversible process of dehydration. After the desorption process, a small part of the adsorbed moisture remains in the samples on sucrose and tagatose with fructose (0.55 and 0.37%, respectively).The coefficients of determination of both BET and Friendlich models used for the analysis were in the range of 0.85–0.97, which indicates their suitability for describing the isotherms of the studied products. Analysis of the constant characterizing the adsorption energy showed that in the sample based on tagatose and fructose adsorption was 18% higher than in the control sample.The amount of adsorbed moisture in the studied samples of candies at low values of aw had a slight difference, while in the area of capillary moisture (aw = 1.0) this value differed significantly: the amount of adsorbed moisture in the control sample of fondant candies on sucrose was 0.6498 cm3/g, while in the sample based on tagatose and fructose it was 1.5499 cm3/g. The amount of strongly bound moisture in the sample based on tagatose and fructose was greater than in the control sample and was 8.33%, while in the control sample only 5.24%. Therefore, the sorption isotherms allow to predict the behavior of candy samples during their storage at different values of relative humidity. The obtained data can be used for rational selection of packaging material and packaging method to extend the shelf life of developed fondant candies based on tagatose. У даній роботі представлені дослідження з метою встановлення сорбційних характеристик помадних цукерок на основі сахарози та на основі комбінації тагатози з фруктозою. Встановлено, що криві сорбції обох зразків досліджуваних цукерок мають ідентичний характер і відносяться до ІІІ типу ізотерм,що характерно до мікропористих адсорбентів з малою енергією взаємодії адсорбент –адсорбат. Досліджувані криві сорбції сигмоподібні, з досить розвиненим гістерезисом,що свідчить про цілком незворотний процес зневоднення. Після процесу десорбції у зразках на сахарозі і тагатозі з фруктозою залишається незначна частина адсорбованої вологи – 0,55 та 0,37% відповідно. Коефіцієнти детермінації обох моделей БЕТ та Френдліха, що були застосовані для аналізу, знаходяться в межах 0,85–0,97, що свідчить про їх придатність для опису ізотерм досліджуваних виробів. Аналіз константи, що характеризує енергетикуадсорбції, засвідчує, що в зразку на основі тагатози і фруктози адсорбція буде на 18% вища, ніж у контрольному зразку. Кількість адсорбованої вологи у досліджуваних зразках цукерок при низьких значеннях аw має незначну відмінність, тоді як у зоні капілярної вологи (aw=1,0) це значення значно різнилося: кількість адсорбованої вологи в контрольного зразка помадних цукерок на сахарозі становила 0,6498 см3 /г, тоді як у зразку на основі тагатози і фруктози – 1,5499 см3/г. Кількість міцнозв’язаної вологи в зразку на основі тагатози і фруктози є більшою, ніж у контрольному зразку і становить 8,33%, тоді як в контрольному зразку – 5,24%. Одже, дослідження ізотерм сорбції дало змогу спрогнозувати поведінку зразків цукерок під час їх зберігання за різних значень відносної вологості повітря. Отримані дані можна використати для раціонального підбору пакувального матеріалу та способу пакування для подовження термінів зберігання розроблених помадних цукерок на основі тагатозиДокумент Study of structural-mechanical characteristics of emulsion-foam systems of milk cream and hydrocoloids(2020) Kambulova, Yuliia; Zviahintseva-Semenets, Yuliia; Shevchenko, Anastasiia; Kokhan, OlenaThe present study investigates the emulsion-foam structures of the cream from churned cream with a 20% fat content used in decorating flour confectionery. It is proposed to stabilise such systems by the introduction of sodium alginate, ι-carrageenan or gelatin. It was determined that the emulsion-foam structures of the cream samples under investigation belong to the class of pseudoplastic non-Newtonian fluids. Total deformation, lastic deformation and springy deformation were also investigated.Документ Ways to increase dosing precision of granular foodproducts the batcher of discrete action(2016) Gavva, Oleksandr M.; Kryvoplias-Volodina, Liudmyla; Kokhan, OlenaActual scientific and practical task is to improve the accuracy of dosing bulk solids. Solving this problemwill decrease risks in the production of packaged products. To solve this problem it is necessary to perform the steps: Refine the technology and layout of the modules filling anddosing systems in a packaging machine.