Перегляд за Ключові слова "distillation"
Зараз показуємо 1 - 20 з 40
- Результатів на сторінці
- Налаштування сортування
Документ Cognac: Its History and Production(2014) Dovgun, Irina; Yakymchuk, V.Документ Distillation of ethanol in the bioethanol production(2017) Boiko, Petro; Bondar, Nikolai; Kuts, AnatolyВ работе рассматриваются технологические аспекти выделения этилового спирта из бражки при производстве топливного спирта. The paper considers technological aspects extraction of alcohol from mash in the production of fuel alcohol.Документ Energy-saving technology of mass transfer in tray columns with separate phase movement(2010) Maleta, Vladimir; Taran, Vitaly; Maleta, BogdanThe comparison of formalized models, describing the operation of mass transfer column devices allows determining the type of equipment with the lowest power consumption in processes. For tray columns, the most widespread model is the model of theoretical contact phase, offered by McCabe-Thiele [1]. This model is based on the column material balance by distributed component and can be summarized in two postulates. 1. The concentration of volatile component in the contact phase is constant. 2. Vapor removing from the phase is in balance with liquid leaving the phase. In this case, the hydrodynamic indices of liquid and vapor flows are reduced to the perfect mixing models. The use of combinations of the other hydrodynamic models for liquid and vapor phases allowed Lewis to draw conclusions on significant enhancement of component separation. The greatest effect is achieved upon perfect displacement by vapor and liquid and single-direction movement of liquid in adjacent contact phases. All subsequent studies in this segment were aimed at industrial implementation of W.K. Lewis[2] conclusions. In particular, M.R. Cannon [3] suggested the following phase interaction mode. While the vapor passes through the column, the liquid doesn’t flow from tray to tray, and if the liquid overflows, it is not mixed on adjacent trays. The aim of the present paper is to determine the correlation between all offered models from the prospective of energy consumption during the separation process.Документ Fractal analysis of distillation unit time series in prediction and control problems(2016) Novakovska, Natalia; Kyshenko, VasilThe behavior of distillation unit as a control object is characterized by stochasticand chaotic manifestations. This requires their identification by the nonlineardynamics methods for organizing the specific respective control strategies. Weused the synergetic methods and the theory of deterministic chaos for solving problems of distillation unit prediction and control. Time series analysis wasconducted using the Rescaled Range algorithm of the analysis of Hurst, the coatingmethod and the correlation methods. Time series are processed using the software package FRACTAN.Документ Preparative simulated distillation in the technological process management of natural flavor obtaining(2013) Frolova, Natalia; Ivanova, Victoria; Karputina, MargaritaResearchers are actual in flavor technologies, quality control of raw material with predicting of its perspective and trends of use in flavored products. Актуальні дослідження в технології аромату, контролю якості сировини з прогнозуванням його перспективи та тенденції використання в ароматизованих продуктах.Документ Use of Waste Materials as Feedstocks for Alcohol Production(2016) Boiko, PetroIn this artical we describe the use of Waste as a raw material in ethanol production. В статті розглядаються питання використання відходів для виробництва спирту етилового, у тому числі бiоетанол.Документ Аналіз схем приєднання дефлегматорів і конденсаторів брагоректифікаційних установок спиртових заводів(1969) Малежик, Іван ФедоровичПроаналізовано схеми приєднання дефлегматорів і конденсаторів брагоректифікаційних установок до продуктової і водяної комунікацій, які існують на спиртових заводах. Виявлено, що найбільш раціональною схемою приєднання дефлегматорів є протитечійна схема з введенням спирто-водяної пари у верхній барабан дифлегматора, а води — в нижній. The analysis scheme accession reflux condensers and complex distillation plants to food and water communications that exist in distilleries. Found that the most rational scheme accession reflux is counter scheme with the introduction of alcohol-water vapor in the upper drum dyflehmatora and water — at the bottom.Документ Аналіз чинників, що впливають на результати визначення міцності лікеро-горілчаної продукції(2011) Ловягін, Олександр Миколайович; Кузьмін, Олег Володимирович; Шевченко, Лілія Олександрівна; Топольник, Віра Григорівна; Ковальчук, Володимир ПетровичУ статі проведено експериментальне дослідження чинників, що призводять до систематичних похибок у результатах визначення міцності лікеро-горілчаної продукції. Запропоновано методику внутрішньолабораторного контролю якості вимірювань. Experimental research of factors which result in systematic errors in the results of determination of fortress of liqueurs and vodka products is conducted in the article. A method is offered into laboratory control of quality of measurings.Документ Вибір та обґрунтування способів деалкоголізації в технології безалкогольних виноградних вин(2023) Самарін, Володимир ОлександровичДокумент Вивчення гідравліки клапанних тарілок з початковим зазором клапана(1971) Малежик, Іван Федорович; Черниш, В. О.Наведенні результати дослідження гідравлічного опору клапанних тарілок ректифікаційних колон з початковим зазором клапана, який запобігає прилипання клапанів до тарілки. Одержанні рівняння для визначення гідравлічного опору сухих тарілок і горизонтального шару в них, а також величину винесення рідини з тарілок. The results of the study support Hydraulic valve plates distillation columns with an initial gap of the valve, which prevents sticking valves to the plate. Obtaining an equation for determining the hydraulic resistance of dry plates and horizontal layer in them and value passing fluid from the plates.Документ Вивчення можливості висушування квасної комбінованої закваски(2001) Прибильський, Віталій Леонідович; Антонюк, Tетяна Андріївна; Малежик, Іван Федорович; Дубковецький, Ігор ВолодимировичДля проведення досліджень передбачалось приготування замісу із зерна пшениці визначеної крохмалистості із заміною води на 25, 50, 75 % фільтратом зернової барди, його розварювання за низькотемпературною схемою з використанням ферментного препарату Термаміл - 120 L для розрідження середовища, подальше оцукрення затору ферментним препаратом Сан Супер - 240 L, зброджування сусла та його перегонка. Проведені дослідження якості дистилятів бражок показали, що після перших двох циклів застосування фільтрату барди вміст в них таких домішок як альдегіди, вищі спирти та ефіри суттєво не змінювався у порівнянню з контролем в усіх дослідних зразках. For research envisaged making dough from wheat certain krohmalystosti with replacement water for 25, 50, 75% of the filtrate grain bards, his cooking at low temperature scheme using enzyme Termamil - 120 L for dilution protection, further otsukrennya mash enzyme preparation Sao Super - 240 L, it must fermentation and distillation. The research quality distillates brazhok showed that after the first two cycles of leachate bards content of impurities such as aldehydes, higher alcohols and esters did not change significantly compared to control in all samples.Документ Винокуріння та шинкування в Гетьманщині (друга половина XVII - XVIII століття). Історіографія проблеми(2005) Пивоваренко(Михалко), Олена АндріївнаПодано аналіз літератури кінця XIX - XX cm. з історії винокуріння та шинкування в Гетьманщині. This article given analysis literature of the and XIX-XX s. about manufacturing and sale of alcohol on the region of Getman XVII-XVIII s.Документ Влияния концентрации питания на режим ректификационной колонны(1964) Цыганков, Петр Семенович; Малежик, Иван ФедоровичВыявлены причины снижения производительности колонны с понижением концентрации питания. Дан график зависимости числа теоретических тарелок от концентрации питания при различных значениях флегмовых чисел. The causes of performance degradation of the column with a decreasing concentration of power. Is a plot of the number of theoretical plates from the supply concentrations at various values reflux properties.Документ Выбор расстояния между тарелками в ректификационной колонне(1964) Малежик, Иван Федорович; Цыганков, Петр СеменовичОпределенно расстояние между тарелками по высоте колонны в зависимости от содержания спирта в спирто-водном паре. Теоретически доказано, что расчет диаметра ректификационной колонны следует производить по плотности и скорости пара в ее верхней части. Definitely the distance between the plates along the column height depending on the content of alcohol in alcohol-water pair. Theoretically, it is proved that the calculation of the diameter of the distillation column must be carried out on the density and velocity of steam in its upper part.Документ Вывод обобщенного критериального уравнения для процесса ректификации в тарельчатой колонне(1961) Малежик, Иван ФедоровичНа основании анализа литературных данных и проведенных опытов с помощью метода анализа размерностей получена обобщенная критериальная зависимость для расчета среднего КПД ректификационной тарелки. Based on the analysis of literature data and experiments carried out by the method of dimensional analysis, generalized criteria dependence obtained for the calculation of the average efficiency of the distillation plates.Документ Дослідження процесу мембраної дистиляції при концентруванні мінеральних речовин(2012) Змієвський, Юрій Григорович; Мирончук, Валерій Григорович; Торколат, Е. О.; Данилевич, В. П.; Кучерук, Дмитро ДмитровичНа сьогодні активно розвиваються прикладні аспекти умовно нових мембранних процесів, таких як мембранна дистиляція. Today, the rapid development of new conventionally applied aspects of membrane processes such as membrane distillation.Документ Експериментальні дослідження процесів десорбції спирту з водних розчинів(2018) Соколенко, Анатолій Іванович; Шевченко, Олександр Юхимович; Степанець, Олег ІвановичУ статті викладено результати узагальнення і вивчення досвіду оцінки причин і рівнів впливів фізико-хімічних факторів у з в ’язку з обмеженнями концентрацій синтезованого спирту в умовах анаеробного зброджування цукровмісних середовищ. До числа останніх віднесено сумарні осмотичні тиски розчинених С2Н5ОН і СО2, а також насиченість рідинної фракції середовищ діоксидом вуглецю. Показано, що останнє приводить до різкого підвищення опору масопередачі на межі поділу фракцій між дріжджовими клітинами і середовищем. Порівняння цих двох факторів приводить до висновку про те, що осмотичні тиски СО2 обмежуються розчинністю його газової фракції у співвідношенні 1:8 зі спиртом, тому пропонуються до використання технології, за яких концентрації С2Н5ОН доцільно використовувати на докритичних рівнях в межах до 6%об. Оцінюються можливості таких обмежень за рахунок суміщення бродіння і перегонки під вакуумом, або за рахунок відбирання спирту активованим потоком СО2 з використанням спиртовловлювачів, або продуванням середовища інертним газом з влаштуванням примусової циркуляції і конденсації парових фракцій.Документ Застосування первапорації в комбінованих масообмінних процесах харчової й хімічної технології(2013) Мікульонок, Ігор Олегович; Рябцев, Геннадій Леонідович; Тимонін, Олександр Миколайович; Копиленко, Анатолій ВасильовичДокумент Интенсификация массообменных процессов пищевых производств в колонных аппаратах с циклическим режимом работы(1983) Копыленко, Анатолий ВасильевичОсуществлен перевод в циклический режим работы колонны укрепления эфироальдегидной фракции спиртового отделения ПО Бобруйскгидролизпром" Главмак- робиопрома СССР и сатурационной установки линии производства безалкогольных напитков Ивано-Франковской пищевкусовой фабрики Минпищепрома УССР. The redeployment in cyclic mode columns strengthening efiroaldegidnoy fraction alcohol branch on Bobruyskgidrolizprom "Glavmak robioproma-Soviet line installation and carbonated soft drinks, Ivano-Frankivsk food factory Minpischeproma USSR.Документ Испытание клапанных тарелок ректификационных аппаратов(1965) Малежик, Иван ФедоровичПриведены результаты исследований четырех конструкций клапанных тарелок. Отмечены их преимущества по сравнению с колпачковыми тарелками. The results of studies of four valve design plates. Their marked advantages over bubble cap trays.