05.18.12 - Процеси та обладнання харчових, мікробіологічних та фармацевтичних виробництв

Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7366

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 6 з 6
  • Ескіз
    Документ
    Інтенсифікація процесу сушіння культивованих грибів
    (2018) Бурлака, Тетяна Василівна
    В дисертації проведено порівняльний аналіз енергетичних показників конвек-тивно – терморадіаційного, конвективного та терморадіаційного способів сушіння культивованих грибів за різними параметрами. Представлено результати дослідження сорбційних властивостей культивова-них грибів висушених різними способами при різних температурних діапазонах, а також визначено раціональний режим сушіння культивованих грибів глива звичайна з подальшим відновленням. 21 Науково обґрунтовано поєднання конвективного та терморадіаційного спосо-бу, що дозволило за необхідної якості обробки та продуктивності обладнання значно зменшити енерговитрати порівняно з традиційним обладнанням.Scientifically justified the combination of convective and thermoradiation methods, which, providing the required quality of treatment and efficiency of equipment, made it possible to substantially reduce power consumption as compared to traditional equipment usage. An experimental drying facility, which allowed the drying process to be carried out using different methods of power supply and their combinations was developed and manu-factured. It was established that the main factors that influence the behavior of the heating process of mushrooms are temperature of the heat-transfer agent, velocity of the heat-transfer agent, power of infrared tubular electric heating elements, specific load, and dis-tance from tubular electric heating elements to the material.
  • Ескіз
    Документ
    Розроблення конструкцій транспортних систем дифузійних апаратів з метою інтенсифікації процесу екстрагування
    (2014) Люлька, Дмитро Миколайович
    Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук за спеціальністю 05.18.12 – процеси та обладнання харчових, мікробіологічних та фармацевтичних виробництв. – Національний університет харчових технологій, Київ, 2014. Дисертаційна робота присвячена розробленню транспортних систем дифузійних апаратів з метою інтенсифікації процесу екстрагування за рахунок створення сприятливих гідродинамічних умов для його реалізації. Саме вони забезпечують надійність роботи апаратів високої продуктивності (5…10 тис. т переробки буряків на добу) при стабільних показниках якості дифузійного соку і мінімальних енерговитратах. В результаті проведеного комплексу теоретичних та експериментальних досліджень поведінки сокостружкової суміші з різним наповненням її об’єму твердою фазою, характерним для дифузійних апаратів нахиленого і колонного типів, в роботі: розроблено математичну модель поведінки сокостружкової суміші під дією робочих органів, яка враховує зміну структурно-механічних властивостей стружки і їх вплив на її фільтраційну здатність; одержано розв’язання науково-прикладних задач конструювання транспортних систем у промислових дифузійних апаратах нахиленого і колонного типів; визначено нерівномірності температурних полів в секціях апаратів нахиленого типу збільшеної продуктивності і запропоновано способи їх вирівнювання; встановлено характер зміни інтенсивності масовіддачі під дією робочих органів різних конструкцій; запропоновано дієві способи збільшення надійності роботи транспортних систем в існуючих дифузійних апаратах нахиленого і колон ного типів та в апаратах збільшеної продуктивності. Практична цінність роботи визначається конкретними пропозиціями по удосконаленню існуючих і розробці нових дифузійних апаратів і установок, оптимізації процесу екстрагування і рекомендаціями по зниженню втрат сахарози за рахунок раціонального здійснення процесу тепломасообміну і покращення якості стружки. Результати досліджень реалізовані при модернізації транспортних систем дифузійних апаратів нахиленого типу і колонних екстракторів, які впроваджено нацукрових заводах України і Російської Федерації, що підтверджено актами і захищено патентами на винаходи і корисні моделі України. Сформульовані в роботі наукові положення, висновки і рекомендації використані при проведенні проектно-конструкторських робіт по модернізації транспортних систем екстракційного обладнання. This work is devoted to development of transportation systems in diffusion devices in order to intensify the extraction process by creating favorable hydrodynamic conditions for its implementation. They ensure the reliability of the machines performance (5...10 thousand tons of beets per day processing) in terms of stable quality juice and minimum energy consumption. As a result of complex theoretical and experimental researches of behavior of chips juice mixtures with different volume content of solid phase characteristic of diffusion devices slope and column types at work. A mathematical model of behavior of chips juice mixture under the action of the workers, taking into account the change of the structural and mechanical properties of the chips and their impact on its filtering ability, obtained solving scientific and applied problems of designing transport systems in industrial diffusion apparatus slope and column types, defined by the uneven temperature fields in sections of devices such as slope increased productivity and the ways of their alignment, change the character set intensity of mass transfer under workers of different designs and proposed effective ways to increase the reliability of the transport system in the existing diffusion apparatus slope and column types and devices increased productivity. The practical value of the work is determined by the specific proposals to improve existing and development of new diffusion devices and installations, streamlining the process of extracting and recommendations to reduce sucrose losses due to heat and mass transfer management of the process and improve the quality of chips. Researching results are implemented in the modernization of transport systems of diffusion type and slope devices for column extractors that are implemented in 20 factories in Ukraine and Russian Federation confirmed acts and protected by patents for inventions and utility models Ukraine.
  • Ескіз
    Документ
    Удосконалення процесів випікання та сушіння сухариків, сформованих екструдуванням
    (2014) Десик, Микола Григорович
    Дисертаційна робота присвячена удосконаленню процесів випікання та сушіння сухариків, сформованих екструдуванням, обґрунтуванню способу виробництва та його раціональних параметрів. В роботі представлені результати теоретичних та експериментальних досліджень закономірностей інтенсивності тепломасообмінних процесів в залежності від режимних параметрів та геометричних розмірів заготовок. За результатами експериментальних досліджень та проведеного обчислювального експерименту за математичною моделлю прогрівання тістової заготовки циліндричної форми з урахуванням динаміки ефективних теплофізичних характеристик встановлено межі геометричних розмірів заготовок і режимних параметрів робочої камери, за яких доцільно поєднати процеси випікання та сушіння в одній робочій камері та обґрунтовано раціональні параметри режиму випікання-сушіння сухарних плит. Запропоновано спосіб виробництва сухариків, в якому оброблення тіста відбувається екструдуванням розрихленних тістових заготовок на під печі; випікання та сушіння здійснюється в одній робочій камері; висушені безперервні джгути нарізаються на скибочки, які досушують та охолоджують в умовах розрідження. Для забезпечення запропонованого способу виробництва розроблена конструкція бродильно-формувального агрегату для виробництва сухарних виробів, надано практичні рекомендації режимних параметрів тунельної печі з радіаційно-конвективним обігрівом, запропонована ефективна машино-апаратурна схема виробництва сухариків. Dissertation work is devoted to improvement of the processes of baking and drying of rusks, formed by extruding through the development process, grounding method and its rational modes. This paper presents the results of theoretical and experimental studies of patterns mass transfer intensity depending on the operating conditions and geometrical dimensions of workpieces. Established limits appropriate mix the baking rusks and dry plates, to the value of oven productivity, operational parameters of the working chamber and the geometric dimensions of the workpiece. Developed the mathematical model of the process of heating the dough pieces with the thermal properties of materials and their changes during the process. On the basis of theoretical and experimental studies, comparative analysis of the flow of heat we have proposed a method of producing rusks in which the dough is extruded processing of loose pieces of dough on the hearth; pastries and drying is carried out in one working chamber, the dried continuous strands are cut into slices which are cooled and evaporated to dryness under vacuum. To ensure that the proposed method of production of design Fermentation - forming unit for the production of rusks, practical recommendations of operating parameters of tunnel oven with radiation - convection heating, proposed an efficient machine - the instrumental production scheme rusks.
  • Ескіз
    Документ
    Підвищення ефективності і удосконалення обладнання для культивування мікроорганізмів
    (2011) Палаш, Анатолій Анатолійович; Palash, Anatoliy
    В дисертаційній роботі на основі аналізу наукових публікацій та вивчення сучасного стану в промисловості зроблено висновок про доцільність подальшого поглибленого вивчення процесів синтезу біомаси мікроорганізмів з встановленням впливів геометрії апаратів для їх культивування, особливостей енерговведення і формування міжфазної поверхні, оцінкою впливів рушійних факторів, використання дискретно-імпульсних технологій тощо. In a thesis on the basis of scientific publications and study the current state of the industry conclusion on whether further in-depth study of the synthesis of biomass of microorganisms with the installation effects of geometry devices for their cultivation, and introduction energy features of the interfacial surface, exposure assessment factors driving the use of discrete-pulse technologies.
  • Ескіз
    Документ
    Интенсификация массообменных процессов пищевых производств в колонных аппаратах с циклическим режимом работы
    (1983) Копыленко, Анатолий Васильевич
    Осуществлен перевод в циклический режим работы колонны укрепления эфироальдегидной фракции спиртового отделения ПО Бобруйскгидролизпром" Главмак- робиопрома СССР и сатурационной установки линии производства безалкогольных напитков Ивано-Франковской пищевкусовой фабрики Минпищепрома УССР. The redeployment in cyclic mode columns strengthening efiroaldegidnoy fraction alcohol branch on Bobruyskgidrolizprom "Glavmak robioproma-Soviet line installation and carbonated soft drinks, Ivano-Frankivsk food factory Minpischeproma USSR.
  • Ескіз
    Документ
    Науково-технічні основи інтенсифікації масообміну в газорідинних апаратах з регулярними насадками
    (2006) Марценюк, Олександр Степанович
    Дисертація на здобуття наукового ступеня доктора технічних наук за спеціальністю 05.18.12 – процеси й обладнання харчових, мікробіологічних і фармацевтичних виробництв. Національний університет харчових технологій, Київ. – 2005. Дисертацію присвячено інтенсифікації масообміну, розробленню та експериментальному дослідженню перфорованих зубчастими отворами нових видів регулярних насадок на основі аналізу роботи масообмінних протитечійних насадкових колон і коливально-хвильових та поверхневих явищ у газорідинних системах.Розглянуто закономірності руху неперервних і динамічних хвиль та взаємодії їх, проаналізовано ефекти в стисливих двофазних потоках під час проходження динамічних хвиль. Виведено капілярні співвідношення і встановлено визначальний лінійний розмір, що дорівнює капілярній сталій, для конструювання регулярних насадок із зубчастими отворами. Наведено результати експериментальних досліджень гідродинамічних і масообмінних характеристик запропонованих насадок трьох типових різновидів, проаналізовано особливості їх застосування та розроблено методику конструювання.