Статті

Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 24
  • Ескіз
    Документ
    Перспективи використання палива з твердих побутових відходів на ТЕЦ цукрових заводів
    (2020) Буляндра, Олексій Федорович; Гапонич, Людмила Станіславівна; Голенко, Ірина Львівна; Топал, О. І.
    У статті вивчено сучасний стан поводження з твердими побутовими відходами (ТПВ) та оцінено перспективи енергетичного використання в Україні, оскільки проблема раціонального поводження з ТПВ є актуальною в усьому світі. В Україні обсяги збирання ТПВ в останні роки сягають 11—12 млн тонн. У 2019 р. було перероблено й утшізовано всього 5,6% ТПВ, з них тільки 1,7% спалено з генерацією енергії (WtoE). Для порівняння: в країнах ЄС 98% ТПВ обробляється, 28% спалюється за технологією WtoE. Визначено морфологічний склад, розраховано елементний склад і теплоту згорання ТПВ. Теплота згоряння ТПВ для міст Україні становить 5,0— 7,0МДж/кг. Найнижче граничне значення теплоти згоряння ТПВ для спалювання з генерацією електроенергії— бМДж/кг. Середнє значення теплоти згоряння ТПВ, що утшізуються на заводах WtoE, —10МДж/кг. Проаналізовано різні технології термічної переробки відходів. Основна тенденція в країнах ЄС полягає у комплексній переробці ТПВ: роздільному збиранні, сортуванні, механіко-біологічній обробці та виробництві палива з фракцій ТПВ, що залишилися. Узагальнено інформацію щодо досвіду виробництва і використання палив з ТПВ — RDF та SRF. Розрахунки показують, що в Україні є потенціал для виробництва 2—3 млн тонн RDF/SRF з теплотою згоряння 10—15 МДж/кг щорічно. При залученні цих палив в енергетику можна отримати щорічно близько 1500 ГВтгод електрики та 3000 ГВтгод теплоти. Потенціал заміщення природного газу при цьому понад 0, б млрд м3. Використання на ТЕЦ цукрових заводів як палива RDF/SRF здатне частково замінити дефіцитні в Україні природний газ і вугілля при виробництві електроенергії й теплоти з дотриманням вимог ЄС щодо поводження з відходами. Крім того, використання RDF/SRF на ТЕЦ цукрових заводів може забезпечити їхню безперервну роботу протягом всього року.
  • Ескіз
    Документ
    Одержання синтетичних газоподібних і рідких палив методами двоступеневої термічної переробки вугілля
    (2013) Буляндра, Олексій Федорович; Гапонич, Людмила Станіславівна
    У статті вивчено сучасний стан досліджень і впровадження технологій переробки кам ’яного та бурого вугілля з метою отримання синтетичних моторних палив. Доведено перспективність використання двоступеневих технологій для одержання синтетичних рідких і газоподібних моторних палив. Показано основні переваги та недоліки відомих технологій хімічної переробки вугілля. Визначено перспективні напрямки удосконалення процесів отримання синтетичних палив з вугілля. Наведено інформацію про розробку нових каталітичних процесів піролізу, газифікації та гідрогенізації вугілля. Доведено актуальність і перспективність застосування двоступеневих технологій термічної переробки вугілля для одержання синтетичних газоподібних і рідких моторних палив для умов України. In the article the current status of research and application technologies processing stone 'yanoho and brown coal in order to obtain synthetic motor fuels. Proved prospects of using two-stage technologies to produce synthetic liquid and gaseous motor fuels. The basic advantages and disadvantages of the known chemical technology coal processing. The perspective areas of process improvement obtaining synthetic fuels from coal. The information on the development new catalytic processes of pyrolysis, gasification and hydrogenation of coal. The urgency and potential application of two-stage technology thermal processing of coal to produce synthetic gaseous and liquid motor fuels conditions for Ukraine.
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження вологоутримувальної здатності сухого жому
    (2014) Іващенко, Наталія Вікторівна; Шутюк, Віталій Володимирович; Буляндра, Олексій Федорович; Василенко, Сергій Михайлович
    Одним із основних інгредієнтів корму для великої рогатої худоби в Україні має стати сухий жом, виробництво якого є важливим завданням з огляду на необхідність перероблення побічних продуктів цукрового виробництва за відсутності великих тваринних комплексів. В статті наведено результати дослідження оводнення зразків розсипного та гранульованого бурякового жому, отриманих на виробництві та в лабораторних умовах, як одного з якісних показників сухого продукту. В результаті аналізу проведених експериментів установлено, що жом, висушений низькотемпературним способом, набухає, в основному, за перших 15…20 хв. Тривалість набухання для промислово висушеного гранульованого жому становить 80 хв, для розсипного – 20 хв. Більше значення показник набухання сухого жому відповідає меншим температурним режимам сушіння One of the main ingredients of feed for cattle in Ukraine should be a dry pulp production, which is an important task, given the need for processing the by-products of sugar production in the absence of large livestock complexes. The paper presents the results of a study of hydration samples of loose and granulated beet pulp obtained in the production and in the laboratory, as one of the quality indicators of the dry product. The analysis of the experiments established that the pulp is dried by low-temperature process, swells mainly in the first 15…20 min. Duration swelling industrialized dried granulated pulp is 80 minutes for the placer - 20 min. Large values of the swelling of dry pulp corresponds to lower drying temperature conditions.
  • Ескіз
    Документ
    Приклад теплового розрахунку термо радіаційних сушильних установок харчової промисловості
    (1970) Буляндра, Олексій Федорович; Дущенко, Віктор Павлович; Кучерук, Іван Митрофанович
    Розглянуто сушіння скибочок сухарних плит здобних сухарів сорту Вершкові. Скибочки сухарних плит піддавали двосторонньому опроміненню за допомогою інфрачервоних випромінювачів. We consider slices dry rusks plates butter crackers grade cream. Slices of rusks plates subjected to bilateral irradiation using IR emitters.
  • Ескіз
    Документ
    Розрахунок теплових потоків через стінку теплової комори на основі електротеплової аналогії
    (2003) Буляндра, Олексій Федорович; Лєнік, К. С.; Пашечко, Михайло Іванович; Янчарек, Мариан Марек
    Фізико-математична модель переносу теплоти через стінку на основі використання електричної аналогії є придатна для відшукання функціоналу, який дозволяє оптимізувати конструкцію стінки складського приміщення харчових продуктів, виходячи із необхідності енергозбереження, під час експлуатації сховища. Physical and mathematical model of heat transfer through the wall from the use of such analogies are useful for search functionality that allows you to optimize the design of the walls of the warehouse of food, based on the need for energy saving during operation of the repository.
  • Ескіз
    Документ
    Про міграцію вологи в макаронах при сушінні
    (1976) Таранов, Іван Тимофійович; Буляндра, Олексій Федорович
    Температура матеріалу є одним з найважливіших показників процесу сушіння. У літературі цей показник характеризується як основна характеристика процесу сушіння, яка залежить не тільки від властивостей матеріалу, а й від параметрів теплоносія і способу сушіння. The temperature of the material is one of the most important indicators of the drying process. In the literature, the figure is described as the main characteristic of the drying process, which depends not only on material properties but also on the parameters of carrier and method of drying.
  • Ескіз
    Документ
    Про застосування тристадійних режимів для сушіння макаронів у плоских касетах
    (1972) Таранов, Іван Тимофійович; Курганська, А. І.; Буляндра, Олексій Федорович
    Сушіння - це найбільш трудомісткий, тривалий та енергоємний процес виробництва макаронних виробів. Тому зростання продуктивності праці у виробництві макаронних виробів значно залежатиме від скорочення тривалості сушіння. Drying - is the most labor-intensive, energy-intensive and lengthy process of production of pasta. Therefore, productivity growth in the production of pasta much will depend on reducing the length of the drying.
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження впливу масопереноса на коефіцієнт теплопровідності цегляної стінки в залежності від її вологості
    (2008) Буляндра, Олексій Федорович; Янчарек, Мариан Марек; Василенко, Сергій Михайлович
    В роботі розглядаються питання створення лабораторної установки для дослідження ефективних коефіцієнтів теплопровідності. Установка оснащена сучасними реєстраційними та записуючими приладами, які дають можливість проводити ці дослідження в автоматичному режимі. This paper deals with the establishment of the laboratory setup for the study of the effective thermal conductivity. Installation and registration is equipped with modern recording devices that make it possible to conduct this research in automatic mode.
  • Ескіз
    Документ
    Спрощений метод визначення тепловіддачі при плівковій конденсації водяної пари
    (2012) Буляндра, Олексій Федорович; Сінат-Радченко, Дмитро Євгенович; Гапонич, Людмила Станіславівна
    Наведено методику розрахунку тепловіддачі при плівковій конденсації сухої насиченої нерухомої водяної пари при ламінарному і змішаному режимах руху плівки з урахуваннм поправок на хвильовий рух конденсату та змінність його фізичних властивостей з температурою. The article presents a method o f calculating the intensity o f heat transfer at the film condensation o f dry saturated immobile vapour fo r the laminar and turbulent modes of film motion with regard fo r corrections fo r the wave motion of condensate and the variability o f its physical properties with temperature.
  • Ескіз
    Документ
    Енергетичні характеристики деяких «темних» ІЧ випромінювачів
    (1971) Бабанов, Геннадій Кузьмич; Буляндра, Олексій Федорович; Дорощук, Володимир Петрович; Вербицький, Борис Ілліч
    Для інтенсифікації багатьох теплових процесів у практиці харчової промисловості застосовується "темні" ІЧ випромінювачі. Науково обгрунтований вибір таких випромінювачів неможливий без вивчення їх спектральних та енергетичних характеристик і оптичних властивостей оброблюваних продуктів.