Статті

Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 5 з 5
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження антиоксидантної здатності антоціанів ягід бузини чорної методом комп’ютерної хімії
    (2023) Стеценко, Наталія Олександрівна; Гойко, Ірина Юріївна; Башта (Шеремет), Алла Олексіївна
    У роботі проведено аналіз просторової та електронної будови антоціанів плодів бузини чорної ціанідин-3-0-глюкозиду та ціанідин-3-самбубіозиду з метою визначення їх антиоксидантної здатності. Розрахунки виконані з використанням програмного пакету HyperChem у напівемпіричному валентному наближенні методом РМ3. За значенням заряду на атомах оксигену гідроксильних груп молекул встановлено, що антоціани проявляють високу здатність до нейтралізації вільних радикалів при відщепленні власних протонів. Вони належать до електрофілів, тому у хімічних реакціях легко захоплюють неспарені електрони вільних радикалів, що підтверджує їх високі антиоксидантні властивості.
  • Ескіз
    Документ
    Використання рослинної сировини для збагачення кисломолочних сирів антиоксидантної дії
    (2020) Гойко, Ірина Юріївна; Стеценко, Наталія Олександрівна
    В роботі обґрунтовано перспективи використання рослинної сировини, а саме екстрактів кропиви дводомної (Urtica dioica L.), шавлії лікарської (Salvia officinalis), череди трироздільної (Bidens tripartita L.), чабрецю звичайного (Thymu), звіробою звичайного (Hypericum perforatum L.), зелені петрушки (Petroselinum crispum), кріпу запашного (Anethum graveolens) у виробництві кисломолочних сирів антиоксидантної дії. Досліджено біохімічний склад екстрактів та їх антиоксидантну активність. За органолептичними показниками та харчовою комбінаторикою розроблено фітокомпозиції рослинних екстрактів.
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження антиоксидантних властивостей антоціанів як необхідних компонентів харчових продуктів в екстремальних умовах життєдіяльності
    (2016) Стеценко, Наталія Олександрівна; Сімахіна, Галина Олександрівна; Гойко, Ірина Юріївна; Камінська (Халапсіна), Світлана Владиславівна
    У статті представлено результати комп'ютерного моделювання будови й антиоксидантних властивостей антоціанів пеларгонідину, ціанідину та дельфінідину. Досліджено електронну будову молекулярних структур, відповідних радикалів, хінонів і гідратованих сполук. Обгрунтовано й підтверджено більш високу антиоксидантну активність пеларгонідину порівняно з ціанідином і дельфінідином. The article presents the results of computer modeling of the structure and antioxidant properties of anthocyanins, pelargonidine, cyanidine and dolphinidine. The electronic structure of molecular structures, corresponding radicals, quinones and hydrated compounds was investigated. The higher antioxidant activity of pelargonidine was substantiated and confirmed, as compared with cyanidin and dolphinidine.
  • Ескіз
    Документ
    Визначення окислювально-відновлювального потенціалу для характеристики антиоксидантної активності нетрадиційної рослинної сировини
    (2013) Гойко, Ірина Юріївна
    Встановлено, що рослинні екстракти, які були досліджені, містять антиоксидантні сполуки. Величина відновлювальної здатності досліджуваних екстрактів є позитивною і знаходиться в межах від 140,7 до 249,1 мВ. Найбільшою анти- окислювальною активністю володіють екстракти плодів лимоннику (249,1 ± 1,8), обліпихи (235, 8 ± 2,5) та горіху волоського (218, 2 ± 5,1), що дає можливість їх використовувати як функціональні інгредієнти в харчових продуктах функціонального призначення. Established that the plant extracts that have been investigated, contain antioxidant compounds. Size regenerative capacity of the studied extracts are positive and range from 140.7 to 249.1 mV. The biggest anti-oxidative activity exhibit extract of magnolia (249,1 ± 1,8), buckthorn (235, 8 ± 2,5) and Walnut (218, 2 ± 5,1), which allows their use as functional ingredients in food functionality.
  • Ескіз
    Документ
    Перспективи використання дикорослої сировини для одержання безалкогольних напоїв антиоксидантної дії
    (2014) Гойко, Ірина Юріївна; Сімахіна, Галина Олександрівна
    У статті обґрунтовано доцільність використання дикорослої лікарської сировини (глоду криваво-червоного, чорноплідної горобини, плодів шипшини) для виробництва безалкогольного напою оздоровчого призначення, вивчено хімічний склад і проаналізовано вплив основних біокомпонентів на функціонування організму людини. Показано, що дикорослі ягоди є багатим джерелом вітамінів, пектинових речовин, вуглеводів, органічних кислот, мінеральних речовин. Визначено кількісний склад сполук-синергістів (поліфенольних речовин та аскорбінової кислоти). З 'ясовано оптимальні значення параметрів процесу екстрагування досліджуваної сировини. На основі визначення окисновідновного потенціалу встановлено антиоксидантні властивості біокомпонентів екстрактів. Розроблено рецептуру безалкогольного напою антиоксидантної дії, вивчено його органолептичні та фізико-хімічні показники. The article represents the results of studying the feasibility of using wild medical plant raw materials such as blood-red haws, chokeberry, eglantine berries, for production of a soft drink with revitalizing purposes. The chemical composition and the influence of the main components of raw material on the functions of human organism were analyzed. The authors showed that wild berries are the rich source of vitamins, pectin substances, carbohydrates, organic acids, and mineral elements. The quantitative compound of synergist substances (particularly, polyphenols and ascorbic acid) was defined and the optimal indices for the parameters of extraction process of the studied raw materials were elucidated. After determining oxidation and reduction potential, the authors have established the antioxidant properties for biocomponents contained in an extract. Finally, the authors have proposed the recipe for a soft drink with antioxidant action and studied its organoleptic and physico-chemical indices.