Статті
Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522
Переглянути
5 результатів
Результати пошуку
Документ Одержання мастил із жирової сировини(2020) Касьяненко, Любов Миколаївна; Демидов, Ігор Миколайович; Шеманська, Євгенія ІванівнаОстаннім часом екологічні, а також експлуатаційні характеристики є вагомим фактором для вибору мастильних матеріалів, тому у світовій економіці переважає тенденція до зниження ролі нафти і нафтопродуктів. Використання нафтових і синтетичних мастильних матеріалів та їх компонентів є однією із причин забруднення навколишнього середовища, оскільки вони характеризуються низькою біорозкладністю. Більшість наукових досліджень стосується хімічної обробки олій для їх подальшого використання як присадок до нафтопродуктів. Зазвичай, для таких досліджень використовують рицинову або ріпакову олії, оскільки вони більш популярні для технічного застосування. У статті досліджено процес взаємодії гідрохлорованої соняшникової олії з натрієвими милами жирних кислот, розроблено технологію одержання мастильних матеріалів на основі соняшникової олії шляхом її гідрохлорування з подальшим хімічним перетворенням продукту для отримання основи мастильних матеріалів. Обґрунтовано методи отримання базових мастил з альтернативних джерел (відновлюваної сировини), зокрема завдяки переробці олій. Виготовлено зразки мастильних олив на основі соняшникової олії. Мила, що використовувалися, мають різну молекулярну масу, тобто і продукти реакції відмінні за цим показником, що дає змогу дослідити та зробити висновки про її вплив на трибологічні властивості. Продукти етерифікації після видалення розчинника являють собою желеподібні за кімнатної температури пластичні речовини. Визначено в ’язкісно-температурні властивості отриманих продуктів. Результати проведеної роботи вказують на перспективність і доцільність подальших досліджень у галузі одержання кисневмісних похідних рослинних олій з метою визначення оптимальних умов проведення зазначеної хімічної модифікації. Nowadays environmental factors as well as operating are important factors in the choice of lubricants. Therefore, in the world economy there is a tendency to reduce the role of oil and petroleum products. The use of oil and synthetic lubricants and their components is one of the causes of environmental pollution, as they are determined to have low levels of biodegradation. Many scientists are discussing the chemical processing by vegetable oils as a component to petroleum product. For such purposes, castor and rapeseed oils are usually used, since they are quite popular for technical use, it is possible to use castor oil without chemical transformations. The purposet of the research was the process of interaction of hydrochlorinated sunflower oil with sodium salts of fatty acids. Object of the research was the development of procedure for hydrochlorination of sunflower oil, with further the synthesis of the product which will be the basis of lubricants. The work is devoted to development of technology for production of lubricants based on sunflower oil. The paper established research on methods for obtaining basic oils from alternative sources, including vegetable oil processing. During the research lubricant samples, based on sunflower oil, were made. Soaps used for the above reaction had different molecular weights. The reaction products were different in this respect, which allowed to investigate and draw conclusions about its effect on tribological properties. The products after esterification after removal of the solvent were jelly-like at room temperature, plastic substances. In these samplesviscosity-temperature properties were determined. The results of this work indicated the prospects and feasibility of further research in the field of obtaining oxygencontaining derivatives of vegetable oils in order to determine the optimum conditions for carrying out the abovementioned chemical modifications.Документ Дослідження механізму антиоксидантного впливу соняшникового фосфатидного концентрату на окиснення соняшникової олії(2009) Демидов, Ігор Миколайович; Демидова, Анастасія Олександрівна; Пешук, Людмила ВасилівнаУ статті наведена проблема окислюваного псування, вплив антиоксидантів природного походження. The article presents the problem okyslyuvanoho damage, exposure to naturally occurring antioxidants.Документ Дослідження окиснювальної стабільності високоолеїнової олії та пальмового олеїну(2005) Зенкіна, О. В.; Демидов, Ігор Миколайович; Пешук, Людмила ВасилівнаУ статті наведена порівняльна стійкість до окиснення високоолеїнової олії з соняшнику сорту ‘‘Еней’’ та пальмового олеїну – жиру з досить низькою точкою топлення, що мають близькі сфери застосування в маргариновій промисловості. Досліджено і порівняно можливість та доцільність стабілізації цих жирів з використанням сумішей антиоксидантів, таких як Danisko і Antransine 55.Документ Визначення впливу залізовмісної дієтичної добавки на якість глазурі для кондитерських виробів під час зберігання(2010) Євлаш, Вікторія Владленівна; Демидов, Ігор Миколайович; Нєміріч, Олександра Володимирівна; Гавриш, Андрій ВолодимировичУ статті визначено вплив залізовмісної дієтичної добавки «Гемовітал» на якість шоколадної та кондитерської глазурі для кондитерських виробів під час зберігання. Застосовано волюметричний метод дослідження процесу окиснення жиру в глазурі для кондитерських виробів та вплив антиоксиданту «Фітрокс» на терміни зберігання глазурі для кондитерських виробів. The article estimates the influence of iron dietary supplements "Gemovital" on the quality of the chocolate and confectionery glaze for confectionery goods during storage. Volumetric applied research method of fat oxidation in confectionery glaze and "Fitroks" antioxidant effects on the shelf life of confectionery glaze has been used.Документ Метод вилучення жирової фракції з низькокалорійних майонезів(2008) Швень, О. М.; Демидов, Ігор Миколайович; Златкіна, Г. І.; Пешук, Людмила ВасилівнаУ статті наводиться новий метод вилучення жиру з низькокалорійної майонезної продукції для визначення його фізико-хімічних показників. Розроблений метод передбачає повне вилучення жирової фракції у м'яких умовах (температура вилучення жиру не більше 30С). Суть методу полягає в застосуванні вичерпної екстракції жирової фракції з низькокалорійної майонезної продукції діетиловим ефіром та гексаном. The article provides a new method for extraction of low-fat mayonnaise product to determine its physical and chemical parameters. The method involves complete removal of fat fraction in mild conditions (temperature removal of fat up to 30C). The method is to use exhaustive extraction fraction of low-fat mayonnaise products diethyl ether and hexane.