Статті
Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522
Переглянути
5 результатів
Результати пошуку
Документ Дослідження процесу екстрагування цільових компонентів із хмелевої сировини(2021) Запорожець, Юлія Владиславівна; Бурлака, Тетяна ВасилівнаХмелярство є важливою галуззю сільськогосподарського виробництва, продукція якої має безліч застосувань, починаючи від пивоваріння і закінчуючи косметологією. Тривалий час Україна було на 5-му місці у світі після США, Німеччини, Китаю і Чехословаччини по вирощуванні хмелю та виробництві хмелепродуктів. Хмелярство було найважливішою бюджетоутворювальною складовою агропромислового комплексу регіону Полісся України. Через недосконалість механізму переходу до ринкових умов для сільськогосподарських підприємств у галузі хмелярства стало скорочення виробництва, зниження рівня конкурентоспроможності українського хмелю та витіснення вітчизняних виробників із внутрішнього ринку й традиційного зовнішнього ринку. Зростаюча потреба пивоварів в екстрактах хмелю, які не виробляють в Україні, коливання цін на хмелесировину на світовому і внутрішньому ринках, недостатньо збалансований сортовий склад хмеленасаджень не сприяли нормалізації розвитку галузі в умовах ринкових відносин. На сьогоднішній день, гостро постає задача в невідкладному вжитті заходів для забезпечення розвитку хмелярства та підвищення його конкурентоспроможності для виходу на світовий ринок.Документ Вплив електроіскрових розрядів перед віброекстрагуванням на хмелеву сировину(2021) Запорожець, Юлія Владиславівна; Бурлака, Тетяна ВасилівнаЕнергетична криза, збільшення попиту на продукцію з поліпшеними і екологічно безпечними якостями викликали необхідність розвитку нових технологій вилучення екстрактивних речовин з рослинних матеріалів, які знаходять своє застосування в харчовій промисловості, косметології, хімічної промисловості тощо. Особливий інтерес представляють екстрактивні речовини, які є безпечними для навколишнього середовища і не роблять шкідливого впливу на здоров'я людини. Значимість процесу екстрагування пояснюється його здатністю забезпечити практично повне вилучення екстрагованих речовин при невисокій температурі, що є запорукою отримання витягів високої якості. В даний час пильну увагу в дослідженнях процесу екстрагування направлено на використання екологічних, енергетично ефективних технологій, які базуються на використанні безпечних видів розчинників. Розробка "зелених технологій" екстрагування на сьогоднішній день є широко обговорюваної тематикою в міждисциплінарних областях хімії, біотехнологій тощо.Документ Безвідходне енергозбережне виробництво чайного концентрату(2005) Зав'ялов, Володимир Леонідович; Бодров, Віктор Семенович; Попова, Наталія Вікторівна; Мисюра, Тарас Григорович; Запорожець, Юлія ВладиславівнаАргументовано необхідність безвідходного та енергозбережного виробництва високоякісних концентратів фіточаїв і чаїв, збагачених вітамінними та біоактивними добавками. Наведено технологічну та апаратурно-технологічну схеми виробництва концентрованих чайних екстрактів – рідини та порошку. Схеми побудовано на основі оригінального (авторського) екстрактора вібраційного принципу екстрагування і транспортування твердої фази. The necessity of non-waste and to save gas and the production of high concentrates of herbal teas and teas-tion enriched with vitamins and bioactive supplements. Submitted by tech-ical and hardware-production scheme-tion concentrated tea extracts - liquid and powder. Scheme is built on the original (copyright) extractor vibration principle extracted-tion and transportation of solid phase.Документ Періодичне віброекстрагування харчового барвника із темних сортів винограду(2010) Попова, Наталія Вікторівна; Зав'ялов, Володимир Леонідович; Бодров, Віктор Семенович; Мисюра, Тарас Григорович; Запорожець, Юлія ВладиславівнаНаведено результати теоретичних, експериментальних і проектних робіт, виконаних в науково-дослідній лабораторії кафедри процесів і апаратів харчових виробництв та технології консервування НУХТ щодо проблеми інтенсифікації процесу періодичного віброекстрагірованія харчового барвника з виноградного сировини. Отримана математична модель, яка описує процес вилучення Енін з винограду в залежності від температури екстрагенту, тривалості процесу та інтенсивності коливань віброперемешівающего пристрої та надає можливість встановити найбільш раціональні режими проведення процесу екстрагування запропонованим способом. Наводиться опис і принцип дії запатентірованого віброекстрактора періодичної дії з вібраційною системою перемішування, який забезпечує належні інтенсивні гідродинамічні умови протікання процесу, що наближають активну поверхню взаємодіючих фаз до 100%.Документ Розроблення технології виробництва натурального харчового барвника з виноградних вичавок при використанні віброекстрагування(2010) Зав'ялов, Володимир Леонідович; Бодров, Віктор Семенович; Мисюра, Тарас Григорович; Попова, Наталія Вікторівна; Запорожець, Юлія Владиславівна; Деканський, Вадим ЄвгенійовичНауково аргументовано необхідність виробництва високоякісних концентратів натуральних харчових барвників з темнозабарвленої рослинної сировини. Наведено принципову технологічну та апаратурно-технологічну схеми виробництва рідкого концентрованого натурального харчового барвника з виноградних вичавок. Схеми побудовано на основі авторського вібраційного екстрактора періодичної дії.