Статті

Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 23
  • Ескіз
    Документ
    Системний аналіз та побудова моделі інформаційних потоків тепличного комплексу
    (2021) Лисенко, В. П.; Заєць, Наталія Анатоліївна; Поліщук, Д. В.
    Проведено аналіз існуючих методів та систем керування тепличним комплексом та визначено, що найбільш доцільними є розробка нових методів та систем керування, які враховували б взаємовплив параметрів мікроклімату, прогнозовані зміни зовнішніх природних збурень та визначали найбільш енергоефективні режими функціонування тепличного господарства. Проведено системний аналіз тепличного комплексу на етапах структурного, функціонального, інформаційного та параметричного аналізу. За допомогою декомпозиції цілей і задач та синтезу із визначенням складових тепличного господарства побудовано систему цілей та дерево цілей енергоефективного функціонування тепличного комплексу. Для інформаційного аналізу і синтезу визначено кількісні і якісні характеристики інформаційних потоків між підсистемами та побудовано модель інформаційних потоків. З метою проведення функціонального аналізу і синтезу використано метод математичного опису – теорію графів. Визначено кількісні і якісні характеристики інформаційних потоків між підсистемами за допомогою побудови моделі інформаційних потоків. Для забезпечення максимальної ефективності системи керування проведено параметричний аналіз і синтез для визначення основних контрольованих та регульованих параметрів роботи тепличного комплексу. Проведено структурний аналіз і синтез із визначенням складових тепличного господарства, проаналізовано взаємозв’язки підсистем тепличного комплексу та доведено, що досліджуваний об’єкт є складноорганізованою системою. Сформовано напрями подальших досліджень для процесів самоорганізації та управління інформаційними потоками тепличного комплексу, які передбачають множинність сценаріїв подальшого розвитку.
  • Ескіз
    Документ
    Комбінована технологія обробки стоків шкіряного виробництва
    (2021) Штепа, Володимир Миколайович; Плаван, В. П.; Заєць, Наталія Анатоліївна; Коляда, М. К.; Криницька, Н.
    Розроблена комбінована технологія обробки стоків шкіряного виробництва, яка включає дві технологічні стадії: електрохімічне окислення та коагуляцію і флокуляцію, інтенсифіковані електролізними процесами і кавітацією. Проведені дослідження підтвердили ефективність запропонованих технологічних рішень очищення стічних вод шкіряного виробництва. Досягнуто наступні зниження вмісту забруднювачів в стоках, %: сульфіди – 77,38, сірководень – 99,15, хром – 99,84, ХСК – 91,19, хлориди – 10,98, фосфати – 62,22.
  • Ескіз
    Документ
    Концепція використання водоочисного електродіалізного обладнання при нештатних ситуаціях на харчових виробництвах
    (2019) Заєць, Наталія Анатоліївна; Штепа, Володимир Миколайович
    У статті оцінено актуальність вирішення науково-технічного завдання удосконалення підходів щодо видалення забруднювачів зі стічних вод харчових виробництв з урахуванням нештатних ситуацій. Виділено ключові забруднювачі стоків молокозаводу, хлібокомбінату, спиртового та цукрового підприємств. На основі систематизації типів забруднювачів стічних вод підприємств сформовано перелік забруднювачів із найбільшими концентраціями та представлено типові способи їх усунення. Запропоновано класифікацію забруднювачів стічних вод і способів їх очищення, виходячи зі специфіки реальних об ’єктів за допомогою аналізу рекомендацій нормативних документів проектування систем очищення стоків до гранично допустимих концентрацій. Розроблено градацію нештатних ситуацій у контексті екологічної безпеки довкілля та здатності очисних споруд протидіяти їхнім негативним наслідкам. Архітектуру системи видалення забруднювачів із стоків харчових виробництв доповнено блоком утилізації концентрованих стічних вод. Проаналізовано існуючі технічні рішення глибокого водоочищення та запропоновано при нештатних ситуаціях використовувати електротехнологічний комплекс електродіалізної установки. Проведено імітаційну оцінку енергетичних параметрів використання електродіалізного обладнання при різних статичних значеннях якості водного розчину та експлуатаційних показників. Розрахунок параметрів імітаційного дослідження процесу електродіалізного водоочищення базувався на типових рекомендаціях проектування електродіалізерів, а значення витрат стічних вод змінювалось від 20 м3/год до 110 м3/год із кроком 30 м3/год. Отримані результати імітаційної оцінки продемонстрували прийнятність запропонованого підходу застосування електротехнологій при нештатних ситуаціях на харчових виробництвах.
  • Ескіз
    Документ
    Сценарно-цільовий аналіз електротехнічного комплексу харчових виробництв
    (2019) Заєць, Наталія Анатоліївна; Роговик, Артем Валерійович; Власенко, Лідія Олександрівна
    Розглянуто електротехнічні комплекси харчових виробництв неперервного типу. Метою дослідження було проведення системного аналізу електротехнічних процесів в харчових виробництвах для можливості встановлення зв'язків між складовими електротехнічного комплексу, визначення ієрархічної структури технологічних апаратів та електротехнічного обладнання комплексів, формулювання єдиних цілей і завдань для подальшого визначення сценаріїв їх функціонування. Для діагностики та прогнозування роботи електрообладнання проведено системний аналіз на основі сценарного підходу та розроблено процедури дослідження і моделювання поведінки електротехнічного комплексу харчових виробництв. Визначено основні цілі та фактори, що впливають на процес виробництва і сформовано узагальнений А-сценарій роботи електротехнічного комплексу харчових виробництв. Проведено аналітичне та динамічне моделювання для виявлення помилок на ранніх стадіях і зменшення витрат, пов’язаних з цим, при якому А-сценарій перетворюється в програф базовий і табличний. Побудовано цільовий сценарій роботи електротехнічного обладнання. На основі визначених операцій, цілей, ресурсів, та об'єктів було сформовано події підсистем і побудовано базовий програф електротехнічного обладнання харчових виробництв. В статті також показано процес побудови С-сценарію керування для моделювання взаємозв’язків електротехнічного обладнання харчових виробництв. Для проведення імітаційного моделювання визначається внутрішня структура об’єктів і ресурсів з детальним описом його атрибутів (властивостей), станів, переходів і правил. Приведений приклад створення сценарно цільової моделі С-сценарію керування електротехнічного обладнання підприємства на прикладі станції дефекосатурації цукрового заводу.
  • Ескіз
    Документ
    Діагностика та аналіз функціонування первинних вимірювальних перетворювачів
    (2020) Заєць, Наталія Анатоліївна; Власенко, Лідія Олександрівна; Штепа, Володимир Миколайович; Савчук, Ольга Вікторівна
    Представлено метод комплексного діагностування шляхом статистичного аналізу технологічних вимірювань за допомогою контрольних карт Шухарта, тестове діагностування первинних перетворювачів і аналіз графіка ремонтних і профілактичних робіт технічних засобів. Побудовано контрольні карти Шухарта за рівнями у 4 секціях нахиленого дифузійного апарату та проведено співставлення результатів у часі із врахуванням часу закінчення процесу в попередніх секціях. Експериментальні дослідження проводились у програмному пакеті Statistica. Наведено X-карту та R-карту Шухарта, аналіз яких дає змогу виявити появу специфічних причин розлагодження процесу. Проведено аналіз відповідності досліджуваної вибірки нормальному закону розподілу за допомогою критеріїв Колмогорова-Смирнова (K-S test) та Шапіро-Уилка (W test). Для спрощення прийняття рішень оператором розроблено структурно-логічну схему етапів виявлення несправності первинних вимірювальних перетворювачів.
  • Ескіз
    Документ
    Статистичний аналіз оптичних образів об’єктів рослинних насаджень
    (2017) Лисенко, В. П.; Заєць, Наталія Анатоліївна; Опришко, О. О.; Комарчук, Д. С.
    У статті показано, що для оперативної оцінки та аналізу оптичних образів об ’єктів рослинних насаджень із використанням спектральних характеристик в оптичному діапазоні, обсяги даних, представлених адитивною моделлю кольорів у форматі RGB, досить значні, що потребує суттєвих обчислювальних ресурсів для їх використання в нейронних мережах. Пропонується замість значної за обсягами вибірки на вхід нейронної мережі подавати статистичні характеристики вибірки, що скорочує обчислювальний ресурс, адекватно представляючи при цьому зображення. In the article it is shown that for the operative estimation and analysis of optical images of objects of plants using spectral characteristics in the optical range, data have considerable volumes. The data is represented by an additive color model in RGB format, which requires significant numerable resources for their use in neural networks. It is proposed instead of a large sample size on the input of the neural network to provide statistical characteristics of the sample, which reduces the numerable resource, while adequately representing the image.
  • Ескіз
    Документ
    Концептуальний опис електротехнологічного комплексу цукрового заводу
    (2020) Роговик, Артем Валерійович; Ельперін, Ігор Володимирович; Заєць, Наталія Анатоліївна
    У статті здійснено концептуальний опис електротехнологічного комплексу цукрового заводу як складної технологічної системи для оцінки параметрів, які необхідно дослідити на виробничому об’єкті в контексті подальшого керування ними. Показано, що керування процесом виготовлення цукру характеризується певною ієрархією в просторі та часі: цукровий завод — цех/відділення — окремий апарат. Процес керування цукровим виробництвом має неперервний характер та складається з неперервних функцій керування. На цукрових підприємствах майже не автоматизовані функції керування енергоефективністю виробництва на рівні головного механіка та головного інженера. Для опису в термінах UML процесу функціонування цукрового заводу виділені основні стадії й операції: зберігання та підготовка, дифузійне відділення, станція дефекосатурації, випарна станція, конденсатне господарство, продуктове відділення. Для відображення статики і динаміки системи використані основні типи діаграм класів (показує статичну структуру системи), взаємодії (показує часову послідовність використання об’єктів), стану (визначає послідовність станів об’єкта залежно від зовнішніх дій). Опис станів дає змогу описати модель поведінки об’єкта при отриманні різних енергетичних потоків і взаємодії його з іншими. UML-діаграми дають змогу описати складний процес функціонування технологічного комплексу цукрового заводу, причому таким чином, щоб були помітні всі зв’язки між цехами, теплові й енергетичні потоки між ними, оцінити параметри, які необхідно дослідити на виробничому об’єкті в контексті подальшого керування ними. The article provides a conceptual description of the electro- technological complex of a sugar refinery as a complex technological system. This is done to assess the parameters that need to be investigated at the production facility in the context of their further management. It is shown that the control of the sugar production process is characterized by a certain hierarchy in space and time: sugar factory — workshop/department — separate apparatus. The sugar production management process is continuous and consists of continuous management functions. At sugar factories, functions of managing energy efficiency of production at the level of the chief mechanic and chief engineer are almost not automated. To describe the process of the functioning of sugar refinery in UML terms, the main stages and operations are highlighted: storage and preparation, diffusion separation, defeco- saturation station, evaporation station, condensate household, food department. In the article, to display the statics and dynamics of the system, the main types of diagrams are used: classes, which show the static structure of the system; interaction, which show the temporal sequence of the use of objects; states, determines the sequence of states of an object depending on external influences. The description of states allows to describe the model of the object's behavior when receiving various energy flows and its interaction with others. 1JMI .-diagrams made it possible to describe the complex process of functioning of the complex of sugar refinery, and in such way that all connections between workshops, heat and energy flows were visible. These diagrams make it possible to evaluate the parameters that need to be investigated at the production facility in the context of their further management.
  • Ескіз
    Документ
    Використання когнітивного моделювання при управлінні біотехнологічними об’єктами харчових виробництв
    (2018) Заєць, Наталія Анатоліївна; Штепа, Володимир Миколайович
    Обґрунтовано використання нечітких когнітивних карт для сценарного управління біотехнологічними об’єктами харчових виробництв. Показано, що для використання когнітивних карт в якості інструменту агрегування знань групи експертів потрібно встановити точні значення нечітких змінних зв'язків між факторами, що представляє труднощі при створенні когнітивної карти з великою кількістю вершин. Був розроблений алгоритм створення і практичного використання нечіткої системи узагальнення оцінки експертів у штатному режимі. В статті поставлена задача самоадаптації розроблюваної нечіткої когнітивної карти при зміні експертних оцінок або параметрів об’єкта, тому що одним з головних недоліків систем на основі нечіткої логіки є їх нездатність самонавчатися і для їх підстроювання необхідно повторне залучення експертів при повній функціональної зупинці. Для вирішення поставленої задачі використовували апарат нечітких нейронних мереж. Було створено нечітку когнітивну карту, яка функціонує згідно спрощеного алгоритму нечіткого висновку та дозволяє сценарно досліджувати поведінку системи при зміні величин концептів. Апробовано та побудовано в середовищі MatLAB нечітку нейронну мережу для узагальнення експертних оцінок з відповідними функціями належності The use of fuzzy cognitive maps for scenario management of biotechnological objects of food production is grounded. It is shown that to use cognitive maps as a tool for aggregating the knowledge of a group of experts, it is necessary to establish the exact value of fuzzy variable relationships between factors, which presents difficulties in creating a cognitive map with a large number of vertices. An algorithm was developed for the creation and practical use of a fuzzy system for generalizing the evaluation of experts in the regular mode. Since one of the main disadvantages of systems based on fuzzy logic is their inability to self-learn and for their adjustment, it is necessary to re-engage experts at full functional stop. The article sets the task of self-adaptation of the fuzzy cognitive map being developed when changing expert estimates or object parameters. To solve this problem, the apparatus of fuzzy neural networks was used. A fuzzy cognitive map was created that operates according to a simplified algorithm of fuzzy inference and allows you to scrutinize the behavior of the system when the values of concepts change. A fuzzy neural network was tested and constructed in MatLAB environment for generalization of expert estimations with corresponding membership functions
  • Ескіз
    Документ
    Експериментально-статистичне дослідження теплиці як об’єкта керування з метою підвищення ресурсоефективності виробництва
    (2017) Заєць, Наталія Анатоліївна; Дудник, Алла Олексіївна; Якименко, Інна Юріївна
    Внаслідок експериментального дослідження технологічного процесу вирощування овочевої продукції у теплицях виокремлено енергетичні потоки (електроенергії та природного газу), що безпосередньо зумовлюють підтримання заданих параметрів мікроклімату. Статистична обробка інформації дозволить довести нормальність розподілу дослідних даних й використовувати експериментальні результати в подальшому для побудови прогностичних нейромережевих моделей.
  • Ескіз
    Документ
    Обгрунтування створення нейронної мережі оцінки витрат виробничих енергетичних ресурсів хлібокомбінату
    (2017) Козирський, Володимир Вікторович; Момотюк, Вікторія Вікторівна; Заєць, Наталія Анатоліївна
    У статті оцінено актуальність створення математичних моделей оцінки значень економічних і виробничих параметрів при виконанні асортиментного завдання на хлібокомбінаті. На початковому етапі запропоновано використання лінійного кореляційного аналізу з метою виявлення ймовірної лінійності взаємозв’язків. Опрацювання даних пасивного експерименту, проведеного на виробничому об’єкті, показало відсутність лінійних залежностей між добовим асортиментним завданням та енергетичними витратами на його реалізацію (витрати електроенергії та природнго газу). Для подальших досліджень використано штучні нейронні мережі типу багатошарових пересептрон, які продемонстрували адекватність при оцінці виробничих процесів на хлібокомбінаті. Градієнтним методом оптимізовано початкову архітектуру нейронної мережі. The actuality of creating the mathematical models of estimation of values of economic and production parameters is appraised at the assortment job processing at a bread-baking plant. At the initial stage, the use of linear correlation analysis was proposed to identify the possible linearity of the relationship. Data processing of the passive experiment conducted at the production at the production facility showed the absence of linear dependencies between the daily assortment task and the energy costs on his realization (electricity and natural gas costs). For further research, neural networks such as multilayer perceptron were used, which demonstrated the adequacy in evaluating production processes at a bread-baking plant; a gradient method optimized the initial architecture of the neural network.