Статті
Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522
Переглянути
3 результатів
Результати пошуку
Документ Особливості синтезу поверхнево-активних речовин Nocardia vaccinii ІМВ В-7405 на відпрацьованій олії різної якості та їх антимікробна активність(2017) Пирог, Тетяна Павлівна; Іутинська, Галина Олександрівна; Ключка (Никитюк), Лілія Вікторівна; Шевчук, Тетяна Андріївна; Антонюк, Світлана ІгорівнаВстановлено, що МІК щодо бактерій (Bacillus subtilis БТ-2, Escherichia coli ІЕМ-1, Proteus vulgaris ПА-12, Staphylococcus aureus БМС-1, Pseudomonas sp. МІ-2, Enterobacter cloacae С-8, Erwinia aroideae Н-3) і дріжджів (Candida tropicalis PE-2, Candida albicans Д-6) поверхнево-активних речовин, синтезованих N. vaccinii ІМВ В-7405 на відпрацьованій після смаження картоплі олії була в середньому у 2,5–8 разів нижчою, ніж відповідний показник ПАР, одержаних на відпрацьованому після смаження м’яса субстраті. Збільшення з 5 до 7 діб тривалості вирощування N. vacсinii ІМВ В-7405 на відпрацьованій після смаження картоплі олії супроводжувалося синтезом ПАР, МІК яких щодо більшості досліджуваних тест-культур знижувалася у 1,4−4 рази. Показник мінімальної інгібуючої концентрації ПАР N. vaccinii ІМВ В-7405 корелював з наявністю у складі синтезованих ПАР аміноліпідів і активністю НАДФ+-залежної глутаматдегідрогенази – ключового ферменту їх біосинтезу. It was established that MIC against bacteria (Bacillus subtilis BT-2, Escherichia coli ІEM-1, Proteus vulgaris PA-12, Staphylococcus aureus BMS-1, Pseudomonas sp. MI-2, Enterobacter cloacae P-8, Erwinia aroideae H-3) and yeast (Candida tropicalis PE-2, Candida albicans D-6) of N. vaccinii ІMV B-7405 surfactants synthesized on waste after frying potatoes oil was on average 2.5−8 times lower than the corresponding index of SAS obtained on waste after frying meat substrate. The increase from 5 to 7 days of during N. vaccinii ІMV B-7405 cultivation on waste after frying potatoes oil was accompanied by surfactant synthesis, MIC of which against most studied test cultures was decreased in 1,4−4 times. Index of minimum inhibitory concentration of N. vaccinii ІMV B-7405 surfactant correlated to the presence of aminolipids in SAS composition and activity of NADP+-dependent glutamate dehydrogenase − a key enzyme of them biosynthesis.Документ Вплив тривалості культивування на антимікробні властивості поверхнево-активних речовин Nocardia vaccinii ІМВ В-7405(2016) Пирог, Тетяна Павлівна; Ключка (Никитюк), Лілія Вікторівна; Тимошук, Катерина ВікторівнаУ статті становлено, що мінімальна інгібуюча концентрація (МІК) щодо бактерій Escherichia coli IEM-1, Bacillus subtilis БТ-2, Staphylococcus aureus БМС-1, Erwinia aroideae H-3 і дріжджів Candida albicans Д-6, а також фітопатогенних бактерій родів Pectobacterium, Pseudomonas і Xanthomonas поверхнево-активних речовин (ПАР), синтезованих Nocardia vaccinii IMB B-7405 на відпрацьованій (пересмаженій) соняшниковій олії та технічному гліцерині (відхід виробництва біодизелю), становила 11—88 і 15—242 мкг/мл відповідно і була нижчою, ніж МІК ПАР, одержаних на рафінованій олії (12—192 мкг/мл) й очищеному гліцерині (22,5—360 мкг/мл). Поверхнево-активні речовини, синтезовані упродовж 7 діб на рафінованій і відпрацьованій олії, виявилися ефективнішими антимікробними агентами щодо фітопатогенних бактерій, ніж ПАР\ утворювані на 5 добу культивування продуцента на цих субстратах. Збільшення з 5 до 7 діб тривалості вирощування N. vaccinii ІМВ В-7405 ж на очищеному, так і технічному гліцерині супроводжувалося синтезом ПАР, ШК яких щодо більшості досліджуваних тест-культур підвищувалося у 1,5—2 рази. Одержані дані засвідчують залежність біологічних властивостей мікробних ПАР від умов культивування продуцента. It was established that the minimum inhibitory concentration (MIC) against bacteria Escherichia coli IEM-1, Bacillus subtilis BT-2, Staphylococcus aureus БМС-1, Erwinia aroideae H-3 and yeast Candida albicans D-6, as well as phytopathogenic bacteria genera Pectobacterium, Pseudomonas and Xanthomonas surfactants synthesized Nocardia vaccinii IMV B-7405 on waste (refried) sunflower oil and technical glycerol (byproduct of biodiesel production ) was 11—88 and 15—242 |ig/ml, respectively, and were lower than the MIC surfactant obtained on refined oil (12—192 jig/ml) and purified glycerol (22,5—360 jig/ml). The surfactants synthesized for 7 days on refined and waste oil were more effective antimicrobial agents against phytopathogenic bacteria than surfactants formed by 5 days of producer cultivation on these substrates. The increase of the duration from 5 to 7 days of N. vaccinii IMV B-7405 growth on purified and technical glycerol accompanied by a synthesis of surfactants, MIC of which against most studied test cultures was increased by 1.5—2 times. The obtained data testify the dependence of biological properties of microbial surfactants on cultivation conditions of the producer.Документ Біологічні властивості поверхнево активних речовин nocardia vaccinii IMB B-7405 та acinetobacter calcoaceticus IMB B-7241, синтезованих на промислових відходах(2015) Ключка (Никитюк), Лілія Вікторівна; Павлюковець, Ірина Юріївна; Савенко, Інга ВолодимирівнаДосліджували антимікробні та антиадгезивні властивості поверхнево-активних (ПАР) речовин, синтезованих за умов росту Nocardia vaccinii IMB B-7405 та Acinetobacter calcoaceticus IMB B-7241 на відпрацьованій соняшниковій олії та технічному гліцерині. Встановлено, що після обробки абіотичних поверхонь (пластик, кахель, сталь, полівінілхлорид) препаратами ПАР N. vacdnii ІМВ В- 7405 (0,04 мг/мл) і A.calcoaceticus IMB B- 7241 у нижчій (0,005 мг/мл) концентрації, адгезія бактерій (Escherichia coli ІЕМ-1, Bacillus subtilis БТ-2) та дріжджів (Candida albicans Д-6) становила у середньому 15— 86 %, а мінімальна інгібуюча концентрація щодо досліджуваних бактерій і дріжджів ПАР N. Antimicrobial and antyadhezyv properties of surface active substances (SAS) synthesized under Nocardia vaccinii IMB B-7405 and Acinetobacter calcoaceticus IMB B-7241 growth on friend sunflower oil and crude glycerol were studied . It was established that adhesion of bacteria (Escherichia coli IEM-1, Bacillus subtilis BT-2) and yeast (Candida albicans D-6) surfactant preparations of N. vacdnii ІМВ В-7405 (0,04 mg/ml) and A.calcoaceticus IMB B-7241 in the lower (0,005 mg/ml) concentrations was in average 15—86 %, and the minimal inhibitory concentration of N. vaccinii B-7405 and A.calcoaceticus ІМВ В-7241 SAS synthesized on industrial waste on the studied bacteria and yeast was within 8—68 ^g/ml. These data shows the possibility to use N. vaccinii МВ-7404 and A. calcoaceticus IMB B-7241 surfactants as antiadhasive and antimicrobial preparation components