Статті
Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522
Переглянути
11 результатів
Результати пошуку
Документ Вплив попередньої ферментативної обробки насіння на склад пресової гарбузової олії(2018) Носенко, Тамара Тихонівна; Вовк, Ганна Олександрівна; Королюк, Тамара Андріївна; Голубець, Ольга В.Метою роботи було дослідження впливу попередньої обробки насіння ферментними препаратами із протеазною та целюлазною активністю на показники складу гарбузової олії. Попередню обробку гарбузового насіння ферментними препаратами проводили протягом 2 год за температури 48-54 °С при співвідношенні протеазної та целюлазної активності як 7:3. Жирнокислотний склад олій досліджували за допомогою газово-рідинної хроматографії. Визначення ізомерного складу токоферолів здійснювали методом високо ефективної рідинної хроматографії з використанням колонки з оберненою фазою. Склад стеролової фракції визначали після тонкошарового розділення неомилюваної фракції ліпідів газовохроматографічним методом із полум’яно-іонізаційним детектором. Одержані результати свідчать про відсутність достовірних відмінностей складу жирних кислот та груп фітостеролів між контрольним зразком олії та олією, одержаною із насіння після його обробки гідролітичними ферментами. В олії, одержаній із насіння після ферментативної обробки, масова частка токоферолів була на 68 % вищою, ніж у контролі. Найбільш суттєва різниця спостерігалась за вмістом δ-токоферолу, його вміст у олії після ферментативної обробки був у кілька разів вищим порівняно із контрольним зразком олії. Масова частка α-токоферолу в експериментальному зразку олії була близькою до оптимальної концентрації для антиоксидантної активності даного гомологу. Масова концентрація сквалену була приблизно на 10 % нижчою в олії, вилученій із насіння, обробленого гідролітичними ферментами. Таким чином, попередня обробка гарбузового насіння ферментативними препаратами із протеазною та целюлазною активністю не впливає на жирнокислотний та стероловий склад пресової гарбузової олії. Одночасно в олії після ферментативної обробки суттєво зріс вміст токоферолів, що позитивно впливає на антиоксидантні властивості олії, підвищуючи її стійкість до окиснення, що може подовжити термін придатності олії до споживання. The aim of this work was to investigate the effect of pre-treatment of seeds with enzymatic preparations with protease and cellulase activity on the parameters of pumpkin oil composition. Pre-treatment of pumpkin seeds with enzyme preparations was carried out for 2 h at a temperature of 48-54 ° C with a ratio of protease and cellulase activity as 7: 3. Fatty acid composition of the oils was investigated using gas-liquid chromatography. Determination of the isomeric composition of tocopherols was carried out by high-performance liquid chromatography using a reverse phase column. The composition of the sterol fraction was determined after thin-layer separation of the non-saponificated lipids fraction by gas chromatography with a flame-ionization detector. The obtained results indicate that there are no reliable differences in the composition of fatty acids and phytosterols between the control oil and oil obtained from the seeds after treatment with hydrolytic enzymes. In the oil obtained from the seeds after enzymatic treatment, the total content of tocopherols was 68% higher than that of the control. The most significant difference was observed in the content of δ-tocopherol, its content in the oil after enzymatic treatment was several times higher compared to the control oil sample. The mass fraction of α-tocopherol in the oil sample after enzymatic treatment was close to the optimal concentration for the antioxidant activity of this homologue. The mass concentration of squalene was about 10% lower in oil extracted from seeds treated with hydrolytic enzymes. Thus the pretreatment of pumpkin seeds with enzymatic preparations with protease and cellulase activity does not affect the fatty acid and sterol composition of pressed pumpkin oil. Simultaneously, in the oil after enzymatic treatment, the content of tocopherols increased significantly, which positively affects the antioxidant properties of the oil, increasing its oxidation stability, which can extend the shelf life of the oil.Документ Використання газорідинної хроматографії для ідентифікації і виявлення фальсифікацї олії волоського горіха(2017) Королюк, Тамара Андріївна; Носенко, Тамара Тихонівна; Усатюк, Світлана Іванівна; Костінова, Тетяна АндріївнаСтаття присвячена проблемі виявлення фальсифікації цінної і дорогої олії волоських горіхів соняшниковою олією. Запропонований метод виявлення фальсифікації базується на аналізі вмісту жирних кислот. Методом капі- лярної газоворідинної хроматографії проаналізовано жирно-кислотний склад семи зразків горіхової олії, одержаної з різних партій горіхів, а також суміші горіхової і соняшникової олії. Розраховано довірчі інтервали середніх значень вмісту жирних кислот за значенням коефіцієнта ймовірності 0,95. Встанов- лено, що фальсифікацію горіхової олії можна виявити за вмістом α-лі- ноленової кислоти, який у соняшникової олії коливається в межах 0…0,02%, у горіховій — 11,5…15,9%. Запропоновано використовувати контрольні карти, на яких графічно представлено ідентифікаційні зони для вмісту кислот у даних рослинних оліях. Визначено межу мінімального вмісту α-ліноленової кислоти в горіховій олії, яка становить 11,0%. Кількість α-ліноленової кислоти, нижча за це значення, свідчить про наявність соняшникової олії у суміші олій. The article is devoted to the detection of adulteration of valuable and expensive walnut oil with sunflower oil. The proposed method for adulteration detecting is based on the analysis of fatty acids composition of the oil. The fatty acid compositions of seven walnut oil samples, obtained from different batches of nuts, and mixture of walnut and sunflower oil were analyzed by capillary gas-liquid chromatography. Confidence intervals of mean values of fatty acids content were calculated with 0.95 validity. It was shown that walnut oil adulteration can be detected using α-linolenic acid content, which is in the range of 0...0.02% and 11.5...15.9% for sunflower oil and walnut oil respectively. It was proposed to use the control card on which the graphical representations of identification zone of fatty acids content in these vegetable oils are shown. The minimal level of 11.0% was determined for α-linolenic acid content in walnut oil. The content of α-linolenic acid below this level indicates the presence of sunflower oil in the oil mixture.Документ Дослідження впливу НВЧ-оброблення на термін придатності гарбузової та горіхової олії(2014) Королюк, Тамара Андріївна; Усатюк, Світлана Іванівна; Арсеньєва, Лариса Юріївна; Дербугова, Галина ЛюбомирівнаБуло проведено дослідження жирнокислотного складу, визначення пероксидного і кислотного чисел олії насіння гарбуза та волоського горіха, які піддавали НВЧ-обробленню, порівняно з необробленими оліями. На основі зміни пероксидного та кислотного чисел у процесі зберігання олії встановлено період індукції та термін придатності олії. Результати досліджень показали, що НВЧ-оброблення олії несуттєво впливає на жирнокислотний склад і термін придатності олії. Також було встановлено, що гарбузова олія є більш стійкою до окиснення, ніж горіхова. The investigations of pumpkin seed and walnut oil fatty acid composition, peroxide and acid value were carried out for microwave treated in comparison with untreated oil samples. The induction time and shelf life of the oils were estimated on the base of peroxide and acid value shift during storing of the oils.The research data showed insignificant impact of microwave treatment on the fatty acid composition as well as on the shelf life of the oils. Besides, pumpkin seed oil was found to be more resistant to oxidation than walnut oil.Документ Стійкість горіхової олії при різних режимах окиснення(2014) Королюк, Тамара Андріївна; Радзієвська, Ірина Гіронтіївна; Усатюк, Світлана Іванівна; Заєць, ЄвгенГоріхову олію піддавали окисненню за різних технологічних режимів. Обрано режим нагрівання олії в полі надвисокочастотного випромінювання, що мінімізує явище утворення гідропероксидів та транс-ізомеризованих жирних кислот. Результати одержано при дослідженні потужності поля 400, 720 та 900 Вт, а також конвективного нагрівання за температури від 130 до 300 °C при тривалості експеримента від 2 до 16 хвилин. Встановлено, що обробка олії за потужності поля900 Вт протягом 6 хв. підвищує температуру продукту до 135 °C та не призводить до погіршення показників якості фритюрного жиру. Peanut oil is subjected to oxidation under different technological regimes. The mode of heating oil in the field of microwave radiation, which minimizes the phenomenon of formation of hydroperoxides and trans- fatty acids. The results obtained in the study of the field capacity of 400 , 720 and 900 W, and convective heating at a temperature of 130 to 300 °C for the duration of the experiment from 2 to 16 minutes. Established that processing power for oil field 900 W for 6 min. product increases the temperature to 135 °C and does not lead to deterioration of the quality of Frying fat.Документ Технологія олії з волоського горіха з використанням ферментних препаратів(2015) Королюк, Тамара Андріївна; Усатюк, Світлана Іванівна; Попова, Антоніна Валеріївна; Черства, Альона ОлександрівнаУ статті наведено результати досліджень використання ферментних препаратів целюло- і протеолітичної дії для вилучення олії з волоського горіха шляхом водної екстракції. Обробку сировини ферментами проводили за таких умов: температура 47 °С, рН середовища 7,5, співвідношення фермент/субстрат — 0,050 для целюлази і 0,035 — для протеази. Вихід олії складав 26…28 %. Development of biotechnological methods for vegetable oils is one of the most promising directions of complex proce- ssing of raw materials. The results of studies using such enzymes as cellulase and protease for extracting walnut oil are reported in the paper. The processing of raw material by enzymes was performed under the following conditions: temperature 47 °C, pH 7.5; ratio of enzyme / substrate — 0.050 for cellulase and 0.035 for protease. Yield of oil was 26…28 %.Документ Інгібування радикального окиснення жирних кислот антиоксидантами(2014) Королюк, Тамара Андріївна; Усатюк, Світлана Іванівна; Носенко, Тамара Тихонівна; Гулевата, Марина Анатоліївна; Задкова, Олександра СергіївнаУ статті наведено результати досліджень впливу природних антиоксидантів на термін зберігання гарбузової і горіхової олій. Досліджено вплив токоферолів на термін зберігання олій (при кімнатній температурі індукційний період для горіхової олії становить 28 діб, для гарбузової — 42 доби), а також вплив природних антиоксидантів прополісу та флавоноїдів прополісу на стабілізацію процесів окиснення горіхової олії. Найбільш ефективно процеси окиснення сповільнюються при додаванні до олій флавоноїдів прополісу, індукційний період для горіхової олії становить 70 діб. The information about natural antioxidant influence on the shelf life of pumpkin and walnut oils is presented in this work. The influence of tocopherols on shelf life of these oils was also studied. The induction period of walnut and pumpkin oils were 28 and 42 days, relatively, at room temperature. The effects of natural antioxidants of propolis flavonoids on the oxidation inhibition were also investigated. The propolis flavonoids had the most pronounced effect on the oxidation inhibition. In this case, the induction period of walnut oil increased to 70 days.Документ Накопичення інозиту в процесі пророщування зерна пшениці(2004) Федоренченко, Лідія Олексіївна; Бажай-Жежерун, Світлана Андріївна; Королюк, Тамара Андріївна; Романовська, Тетяна ІванівнаДосліджено вплив температурних режимів на утворення інозиту в процесі пророщування зерна пшениці. Експериментально доведено, що замочування та пророщування зерна сприяють значному розщепленню фітину. Встановлено, що витримування пророщеного зерна при температурі 50 ˚С протягом 20 хв з подальшою пастеризацією дає змогу зменшити вміст фітину на 95,4 %. Щадні температурні режими пастеризації практично не впливають на вміст інозиту в зерні. The effect of temperature conditions on the formation of inositol during the germination of wheat. Experimentally proved that soaking and sprouting grains contribute significantly to the splitting of phytin. Established that exposure sprouted grains at 50 ˚ C for 20 min, followed by pasteurization and can reduce the content of phytin at 95.4%. Gentle pasteurization temperatures virtually no effect on inositol content in the grain.Документ Оцінка жирнокислотного складу олії волоського горіха після його оброблення в НВЧ-полі(2012) Манк, Валерій Веніамінович; Арсеньєва, Лариса Юріївна; Усатюк, Світлана Іванівна; Королюк, Тамара Андріївна; Дербугова, Галина Любомирівна; Заєць, ЄвгенНаведено результати наукових досліджень проблеми застосування електро-магнітного поля надвисокої частоти (НВЧ) в технології олії волоського горіха. Жирнокислотний склад олії до і після оброблення в НВЧ-полі визначений методом газової хроматографії. Fatty acid composition of walnut oil is presented for cold-pressed oil in comparison to cold-pressed oil processed with use of ultra-high frequent (UHF) electro-magnetic field for pre-treatment of kernels. Content of fat acids was assessed by method of gas chromatography. Use of High-efficiency capillary column allowed identifying 26 fat acids and their isomers. On the base of experimental data about fatty acid composition biological value of the oil was assessed. Researches of fatty acid composition of cold-pressed walnut oil with and without UHF-treatment of kernels testified that UHF electro-magnetic field application practically did not influence on quality and quantitative composition of fat acids being in walnut oil. Total saturated fat acids content diminished while unsaturated fat acids content increased insignificantly. The correlation of fatty acids in researched samples of oil is close to the ideal fat.Документ Кисломолочні напої з наповнювачем з пророщеного жита(2012) Усатюк, Світлана Іванівна; Королюк, Тамара Андріївна; Вознюк, А. В.; Демчина, Галина Любомирівна; Цабілева, Людмила ВікторівнаУ статті наведено основні технологічні етапи отримання кисломолочного напою з додаванням пророщеного жита. Встановлено оптимальні умови для пророщування жита та співвідношення молока і жита в рецептурі напою. Підібрано форму наповнювача для внесення до напою. Обрано бактеріальний препарат для сквашування молока. Отриманий кисломолочний напій збагачений поживними речовинами завдяки додаванню пророщеного жита. The investigations carried out about producing sour milk product with addition of germinated rye. Chosen mode of rye germination helps increase protein contain in the product and amilolitic activity enzyme. By the investigations the optimal proportion of milk and germinated rye in the product was found (80:20). Usage of natural addition from germinated rye meliorates organoleptic properties of the product and helps provide necessary quality of the bfwerage. The minimal souring time (5 hours) was found whil з souring milk by bacterial preparation including Streptococcus salivarius ssp, Thermoph lus, Lactobacillus bulgaricus and Lactobacillus acidophilus cultures. Souring was carried с ut at the temperature 37 °С, during 5 hours. Optimal quantity of the bacterial preparation (3 % of the product mass) was determined by the experimental way. Such quantity of the bacterial preparation provides necessary active acidity of the product. The beverage has biological value and pleasant taste. Consuming of the product helps compensate for the lack of vitamins in nutrition of реорЬз and stimulate metabolism. The technology may be recommended to be inculcated in milk produce industry.Документ Кількісна хроматографія на папері і в тонкому шарі з використанням комп’ютерних технологій(2003) Гулий, Іван Степанович; Циганков, Петро Семенович; Домарецький, Віталій Афанасійович; Шиян, Петро Леонідович; Королюк, Тамара Андріївна; Королюк, Костянтин ЄвгенійовичПоказано можливість використання пакета програм Adobe Photoshop для сканування і кількісного аналізу паперових і тонкошарових хроматограм. Для аналізу використано стандартний набір оргтехніки – сканер і комп'ютер із встановленим програмним забезпеченням для оброблення зображень, що особливо зручно в разі проведення досліджень невеликих серій.