Статті

Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 4 з 4
  • Ескіз
    Документ
    Вплив екзогенних попередників на реологічні властивості мікробного полісахариду етаполану
    (2012) Олефіренко, Ю. Ю.
    Встановлено можливість регуляції реологічних властивостей етаполану внесенням у середовище із С2 - С6-сполуками екзогенних жирних кислот. Так, додавання соняшникової олії та олеїнової кислоти (0,1 - 0,5%) у середовище культивування Acinetobacter sp. ІМВ В-7005 зі змішаними субстратами (ацетат і меляса, етанол і глюкоза, фумарат і меляса) супроводжувалося підвищенням реологічних властивостей преператів етаполану до 4 разів як за присутності 0,1 М KCl, так і у системі Си2+-гліцин порівняно з культивуванням продуцента без екзогенних попередників. Отримані результати можуть бути використані для вдосконалення технологій мікробного полісахариду етаполану на змішаних субстратах. The possibility of regulating the rheological properties etapolanu introduction into the environment of C2 - C6 compounds exogenous fatty acids. Thus, the addition of sunflower oil and oleic acid (0,1 - 0,5%) in the culture medium Acinetobacter sp. IMB B-7005 with mixed substrates (acetate and molasses, ethanol and glucose, and molasses fumarate) was accompanied by an increase rheological properties preperata etapolanu to 4 times as the presence of 0.1 M KCl, and the system Sy2 + -hlitsyn compared with the producer without cultivation exogenous precursors. The results can be used to improve microbial polysaccharide technology etapolanu on mixed substrates.
  • Ескіз
    Документ
    Особливості біосинтезу мікробного екзополісахариду етаполану за умов росту Acinetobacter SP. ІМВ В-7005 на соняшниковій олії
    (2013) Олефіренко, Ю. Ю.
    Встановлено можливість інтенсифікації синтезу мікробного екзополісахариду (ЕПС) етаполану внесенням у середовище культивування Acinetobacter ІМВ В-7005 із соняшниковою олією екзогенних попередників (глюкоза і фумарат). Додавання глюкози (0,05 і 0,1 %) в експоненційній та стаціонарній фазі росту супроводжувалося максимальним (до 260 %) підвищенням кількості синтезованого етаполану порівняно з культивуванням штаму ІМВ В-7005 на олії без попередників. Внесення 0,05 і 0,1 % фу Марату в експоненційній і стаціонарній фазах росту Acinetobacter SP. ІМВ В-7005 у середовище із соняшниковою олією супроводжувалося підвищенням кількості синтезованого ЕПС у 2,4 і 2,6 рази відповідно порівняно з вирощуванням продуцента без екзогенних попередників у поживному середовищі. The possibility of intensification of ethapolan biosynthesis in the culture medium with sunflower oil with adding of exogenous glucose and fumarate was investigated. Addition of glucose (0,05 and 0,1 %) in exponential and stationary growth phases was accompanied by the highest increase (up to 260 %) of the ethapolan biosyntethis, compared with the cultivation of Acinetobacter sp. IMV B-7005 without precursors in the culture medium. Using of fumarate (0,05 - 0,1 %) in exponential and stationary growth phases was accompanied by the increase of ethapolan concentration by 2,4 and 2,6 times respectively, compared with the cultivation of the producer Acinetobacter sp. IMV B-7005 without exogenous precursors in the medium with sunflower oil.
  • Ескіз
    Документ
    Регуляція синтезу і реологічних властивостей мікробного екзополісахариду етаполану
    (2014) Олефіренко, Ю. Ю.
    У статті встановлено можливість регуляції синтезу та реологічних властивостей етаполану внесенням у середовище культивування Acinetobacter sp. IMB В-7005 екзогенних попередників. Так, додавання соняшникової олії та олеїнової кислоти (0,1—0,5 %) у середовище культивування Acinetobacter sp. IMB В-7005 зі змішаними субстратами (ацетат і меляса, етанол і глюкоза, фумарат і меляса) супроводжувалося підвищенням реологічних властивостей препаратів етаполану до 4 разів як за наявності 0,1 M KCl, так і в системі Сигліцин порівняно з культивуванням продуцента без екзогенних сполук. Використання 0,05 % глюкози як попередника супроводжувалося максимальним підвищенням показників синтезу етаполану (у 2,2—2,8 разів) за умов росту Acinetobacter sp. IMB В-7005 на соняшниковій олії (1 %) незалежно від природи джерела вуглецю у середовищі для одержання інокуляту (глюкоза, фумарат, соняшникова олія). Максимальний синтез етаполану на соняшниковій олії за використання як попередника фумарату (0,05 і 0,1 %) досягався за внесення його у середовище на початку процесу і використанні інокуляту, вирощеного на цьому олієвмісному середовищі. За таких умов культивування концентрація ЕПС була у 5—6разів вищою, ніж на олієвмісному середовищі без фумарату. The possibility of regulation of synthesis and rheological properties of ethapolan in culture medium with adding of exogenous precursors was investigated. Adding of sunf-lower oil and oleic acid (0.1—0.5 %) into the culture medium with mixed substrates (acetate and molasses, ethanol and glucose, fumarate and molasses) was accompanied by an increase of viscosity of ethapolan solutions in 4 fold both in the presence of KCl and in the Cu2+-glycine system, comparing to the rheological properties of ethapolan synthe-sized in the medium without fatty acids. Using the 0.05 % of glucose was accompanied with the highest synthesis of ethapolan (in 2.2—2.8 fold) when Acinetobacter sp. IMB B-7005 was grown in the medium with sunflower oil (1 %) regardless of the nature of the carbon source in the medium to produce inoculum (glucose, fumarate, sunflower oil). The maximum synthesis of ethapolan was observed when using fumarate (0.05 and 0.1%) as a precursor at the beginning of the process and using inoculum grown on sunflower oil. Un-der such conditions, the concentration of EPS was in 5—6 times higher than in medium without fumarate.
  • Ескіз
    Документ
    Синтез екзополісахариду етаполану нa соняшниковій олії залежно від якості інокуляту
    (2015) Пирог, Тетяна Павлівна; Олефіренко, Ю. Ю.
    У статті досліджено вплив природи джерела вуглецю й енергії у середовищі для одержання посівного матеріалу, а також екзогенних попередників біосинтезу на утворення мікробного екзополісахариду етаполану за умов росту Acinetobacter sp. IMB В-7005 на соняшниковій олії. Уразі внесення на початку стаціонарної фази росту штаму IMB B-7005 у середовище із соняшниковою олією (2 %, об'ємна частка) глюкози (0,05 %) або фумарату (0,05 %) і застосування інокуляту, вирощеного на фумараті й глюкозі відповідно, концентрація синтезованого етаполану була на 10—15 % вищою, ніж за використання посівного матеріалу, вирощеного на соняшниковій олії, і на 55—85 % вищою, ніж на середовищі без попередників. Концентрація етаполану за умов росту Acinetobacter sp. IMB В-7005 на соняшниковій олії з внесенням як попередників суміші фумарату (0,05 %) і глюкози (0,05 %) була на 60—70 % вищою порівняно з такою ж на середовищі без глюкози і фумарату й практично не залежала від природи джерела вуглецю у середовищі для одержання інокуляту (соняшникова олія, глюкоза, фумарат). The effect of nature of carbon and energy source in the medium for inoculum obtaining, as well as exogenous bio-synthetic precursors for the formation of microbial exopoly-saccharide ethapolan when Acinetobacter sp. IMV B-7005 grown in the meduim with sunflower oil was investigated. When adding the strain IMV B-7005 to a medium containing sunflower oil (2 % v/v) glucose (0,05 %) or fumarate (0,05 %) at the beginning of stationary growth phase and when applying the inoculum grown on fumarate and glucose respectively, the concentration of synthesized ethapolan was 10—15 % higher than when using inoculum grown on sunflower oil and 55—85 % higher than using the medium without precursors. The ethapolan concentration under cultivation of Acinetobacter sp. B-7005 IMV in a medium containing sunflower oil after adding a mixture of fumarate (0,05 %) and glucose (0,05 %) as precursors was 60— 70 % higher in comparison with that in the medium without glucose and fumarate and almost did not depend on the nature of carbon source in the medium for obtaining the inoculum (sunflower seed oil, glucose, fumarate).