Статті

Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 9 з 9
  • Ескіз
    Документ
    Підвищення якості цукру – стратегічне завдання галузі
    (2014) Олянська, Світлана Пантелеймонівна; Цирульнікова, Віта Валентинівна
    Запропоновано спосіб очищення клеровок жовтого цукру, що дозволяє видалити частину нецукрів на поверхні карбонату кальцію шляхом дефе-кокарбонізації, а іншу частину – з використанням додаткових сорбентів: фільтроперліту і целюлози. Застосування фільтроперліту сприяє зняттю пересичення карбонату кальцію, який утворюється на ІІ карбонізації з коефіцієнтом пересичення 1,7, внаслідок кристалізації СаСО3 на розвинутій поверхні часточок фільтроперліту, приводить до збільшення ступеня осадження барвних речовин та солей кальцію, дозволяє отримати “прозорий іскристий” розчин. При використанні целюлози марки Diacel 150-1 повнота коагуляції і осадження ВМС збільшується на 53,8%, ефект знебарвлення – на 52,6%, чистота – на 1,5 од. We heve developed the method of cleaning of remelt syrup from yellow sugar that allows to remove part of non-sugars on the surface of carbonate calcium by defecocarbonatation, and other part – by utilization of additional sorbents: filtroperlit and cellulose. The use of filtroperlit promotes removal of satiety of carbonate calcium, which is formed on the second carbonization with the coeffcient of satiety 1,7, in consequence of crystallization of particles CaCO3 on the developed surface of particles of filtroperlit. Addition of filtroperlit on unfiltered juice permits to increase degree of presipitation of colouring matters and salts of calcium, allows to get “transparent sparkling” solution. Use of cellulose of brand Diacel 150-1 permit to increase degree of precipitation of high-molecular compounds on 53,8%, colour – on 52,6%. Thin juice had purity on 1,5 units higher.
  • Ескіз
    Документ
    Нарис з історії розвитку цукрової промисловості України і створення навчального закладу для підготовки технологів, хіміків та майстрів цукрового виробництва
    (2014) Олянська, Світлана Пантелеймонівна; Грабовська, Олена Вячеславівна; Чагайда, Андрій Олегович
    Історія Національного університету харчових технологій, витоки якої сягають другої половини ХІХ століття, тісно пов’язана з історією розвитку цукрової промисловості. На той час в Україні вироблялось 84 % цукру від загаль-норосійського виробництва. Бобринський О.О. – граф, гвардійський офіцер, державний діяч, цукрозаводчик, онук імператриці Катерина ІІ і Г.Г. Орлова. У 1838 році граф О.О. Бобринський побудував у Смілі цукровий і пивоварений заводи, механічні майстерні, відкрив поблизу цукрові заводи у Капітанові, Балаклеї, Яблунівці, Грушковці і головний завод по переробці цукру-піску на рафінад у Смілі. Це дозволило знизити ціни на цукор по всій Росії, а О.О. Бобринський став першим підприємцем-цукрозаводчиком імперії. Сучасники вважали графа Бобринського О.О. засновником цукрової проми-словості в Україні, зусиллями родини якого Київ став “цукрової столицею” світу, а Російська імперія увійшла до найбільших виробників цукру. The history of the National University Food Teechnologies, whose origins date back to the late nineteenth century, is closely connected with the history of sugar industry. At that time, Ukraine produced 84 % of all sugar products in the Russian Empire. Olexy O. Bobrinsky – Count, Gugrds Officer, statesman, sugar manufacturer. He was the grandson of Empress Catherine II and H.H. Orlov; known as an expert in science and engineer. In 1838, Count Olexy Bobrinsky built in the town of Smila sugar factory, brewery, machine workshops and warehouse of French Deron-Kyle machines. He also established refineries in the nearby areas: Kapitanov, Balakleya, Yablunivka, Hrushkovka, and the main plant in Smila for processing the refined sugar from granulated one. These actions helped to reduce the prices on sugar throughout the Russian Empire, and Olexy Bobrinsky became the first sugar manufacturer of the Empire. Bobrinsky’s contemporaries considered him to be the founder of sugar industry in Ukraine and only due to the efforts of his family, Kyiv became the “sugar capital”, and the Russian Empire became the lagest sugar producer in the world.
  • Ескіз
    Документ
    Удосконалення технології очищення дифузійного соку з використанням високоефективних флокулянтів
    (2010) Олянська, Світлана Пантелеймонівна; Цирульнікова, Віта Валентинівна
    Досліджено ефективність проведення прогресивної попередньої дефекації в комбінації з переддефекосатурацією невеликою кількістю вапна, відокремлення переддефекосатураційного осаду до основної дефекації і використання комплексного високомолекулярного реагенту «КРОСС-5» для інтенсифікації процесів гетерокоагуляції і осадження ВМС, підвищення ефективності очищення на дефекосатурації, покращення седиментаційно-фільтраційних та якісних показників очищеного соку. Results of the theoretical and experimental researches have been presented in the thesis concerning increase of the efficiency of raw juice purification with progressive predefecation, defecocarbonatation and use of flocculant “CROSS-5”. The mechanism of coagulation and adsorption of nonsugars and dye-stuffs of thin juice by use flocculant “CROSS-5” is scientifically proved.
  • Ескіз
    Документ
    Інтенсифікація хімічних і адсорбційних процесів очищення дифузійного соку при використанні дигідрофосфату амонію
    (2010) Олянська, Світлана Пантелеймонівна; Цирульнікова, Віта Валентинівна
    Обґрунтовано та експериментально підтверджено високу ефективність використання дигідрофосфату амонію на заключній стадії очищення дифузійного соку для інтенсифікації хімічних і адсорбційних процесів, підвищення загального ефекту очищення внаслідок утворення гідроксилапатиту з високою питомою поверхнею. Запропоновано механізм утворення гідроксилапатиту на заключній стадії вапняно-вуглекислотного очищення дифузійного соку при використанні дигідрофосфату амонію. The analysis and comparison of the numerous literary data and results of own researches are directed on the further development of technology of production the white sugar high-quality. The overview describes the mechanism of formation calcium apatites which can be used for the efficiency of raw juice purification by means using NH4H2PO4.
  • Ескіз
    Документ
    Підвищення ефективності технологічних процесів очищення дифузійного соку у схемі з відділенням переддефекосатураційного осаду нецукрів до основного вапнування
    (2011) Олянська, Світлана Пантелеймонівна; Цирульнікова, Віта Валентинівна
    Обґрунтовано та експериментально підтверджено високу ефективність способу очищення дифузійного соку з використанням комплексного високомолекулярного реагенту «КРОСС-5» після переддефекосатурації переддефекованого соку, відокремленням переддефекосатураційного осаду до основного вапнування, карбонізацією дефекованого соку безпосередньо до рН оптимального для ІІ карбонізації без проміжного фільтрування соку після досягнення рН, оптимального для І карбонізації.
  • Ескіз
    Документ
    Використання високоефективних флокулянтів для інтенсифікації процесів очищення дифузійного соку
    (2010) Цирульнікова, Віта Валентинівна; Олянська, Світлана Пантелеймонівна
    Обґрунтовано ефективність способу очищення дифузійного соку, що передбачає прове-дення прогресивної попередньої дефекації і переддефекосатурації невеликою кількістю вапна, відокремлення переддефекосатураційного осаду седиментацією з введенням комплексного високомолекулярного реагенту «КРОСС-5», що дозволяє не лише суттєво покращити седи-ментаційно-фільтраційні властивості осаду, але й підвищити загальний ефект очищення, повноту коагуляції і осадження ВМС, знизити вміст солей кальцію і барвних речовин.
  • Ескіз
    Документ
    Доцільність використання фільтроперліту для покращення якісних показників очищеного соку
    (2009) Цирульнікова, Віта Валентинівна; Олянська, Світлана Пантелеймонівна; Купчик, Михайло Петрович
    Досліджено ефективність додаткового очищення соку ІІ сатурації з використанням фільтроперліту. Доведено, що найкращі показники очищеного соку спостерігаються при додаванні 0,2% фільтроперліту в нефільтрований сік ІІ сатурації: чистота соку ІІ сатурації підвищується в середньому на 1,7 %, зменшується вміст солей кальцію на 12,7 %, кольоровість соку – на 19,2 %.
  • Ескіз
    Документ
    Удосконалення технології очищення дифузійного соку з використанням високоефективних флокулянтів
    (2010) Олянська, Світлана Пантелеймонівна; Цирульнікова, Віта Валентинівна
    Досліджено ефективність проведення прогресивної попередньої дефекації в комбінації з переддефекосатурацією невеликою кількістю вапна, відокремлення переддефекосатураційного осаду до основної дефекації і використання комплексного високомолекулярного реагенту «КРОСС-5» для інтенсифікації процесів гетерокоагуляції і осадження ВМС, підвищення ефективності очищення на дефекосатурації, покращення седиментаційно-фільтраційних та якісних показників очищеного соку.
  • Ескіз
    Документ
    Підвищення ефективності очищення дифузійного соку з використанням однозаміщеного фосфату амонію
    (2010) Олянська, Світлана Пантелеймонівна; Цирульнікова, Віта Валентинівна; Войтович, О. Б.
    Обгрунтовано ефективність способу очищення дифузійного соку з відокремленням переддефекаційного осаду і використанням однозаміщеного фосфату амонію для додаткового очищення декантату переддефекованого соку з метою збільшення повноти осадження ВМС і малорозчинних солей кальцію на попередній дефекації та підвищення загального ефекту очищення соку.