Статті
Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522
Переглянути
49 результатів
Результати пошуку
Документ Вплив ферментних препаратів та активаторів росту дріжджів у технології спиртової бражки(2024) Прибильський, Віталій Леонідович; Куц, Анатолій Михайлович; Боярчук, Ярослав Андрійович; Дулька, Ольга СтепанівнаУ статті наведено характеристику ферментних препаратів та активаторів росту дріжджів, що використовуються у технологіях спиртової галузі харчової промисловості Визначено, що збитки галузі пов’язані із втратою ринків реалізації готової продукції, тіньовими схемами, низьким рівнем впровадження інноваційних технологій та ін. Визначено, що з початком приватизації галузі перед підприємцями постають завдання, які пов’язані із зниженням втрат матеріальних ресурсів та енергетичних витрат. Досліджено вплив зародку кукурудзи, що містить речовини, які перешкоджають гідролізу крохмалю та подальшій ферментації у етиловий спирт та на вихід готової продукції. Обґрунтовано доцільність видалення зародку кукурудзи із вихідного зерна у технології етилового спирту. Доведено перспективність використання сусла підвищеної концентрації із використанням ферментних препаратів та сухих дріжджів для ферментативного гідролізу із зброджуванням сусла різних концентрацій. Встановлено можливість використання сухих дріжджів із вмістом сухих речовин у суслі 24…28 % за температури 30…35 °C. Визначено ефективність виробництва спирту та кормових продуктів із використанням барди. Наведено результати досліджень використання стимуляторів росту дріжджів за високої концентрації сухих речовин сусла. Визначено вплив ферментних препаратів, сухих спиртових дріжджів та активаторів росту із використанням як сировини кукурудзи на технологічні показники. Доведено, що використання запропонованих ферментних препаратів із використанням різних рас дріжджів та активаторів їх росту підвищує рентабельність та вихід спирту, забезпечує ефективне зброджування сусла високих концентрацій.Документ Інноваційний спосіб підготовки бутильованої води для закладів індустрії гостинності(2023) Федосов, Олексій Леонідович; Дулька, Ольга Степанівна; Прибильський, Віталій Леонідович; Шидловська, Олена Броніславівна; Іщенко, Тетяна Іванівна; Карсим, Ірина ВасилівнаАктуальність дослідження зумовлена тим, що однією з головних проблем розвитку суспільства є необхідність забезпечення споживачів якісною питною водою. Дослідження стану довкілля свідчать, що постачання населення якісною питною водою погіршуватиметься, а підбір інноваційних способів підготовки є актуальним завданням. Заклади індустрії гостинності повинні використовувати питну воду високої якості як безпосередньо для споживання, так і як складову харчових страв. Останнім часом в Україні стрімко роз вивається ринок бутильованої питної води, що є перспективним вирішенням проблеми постачання споживачів якісною водою. Мета дослідження. Метою дослідження є розроблення перспективного способу підготовки бутильованої води для закладів індустрії гостинності. Методи дослідження. В роботі були використані стандартні органолептичні та фізико-хімічні методи дослідження. Результати. У статті наведено результати теоретичних та експериментальних досліджень з удосконалення технології водопідготовки у виробництві бутильованих вод. Наведено результати теоретичних розвідок встановлення перспективності проведення досліджень із метою зміни показників води із різних джерел для задоволення вимог споживачів та забезпечення відповідності її складу до потреб організму людини. Проаналізовано зміну показників води та доцільність використання кліноптилоліту на стадії механічної підготовки води. Наведено результати досліджень зміни вмісту солей, електропровідності та реакції середовища залежно від тиску та витрат води. Використання рециркуляту у визначених кількостях за рекомендованого тиску дозволяє отримати пермеат із заданим складом іонів солей. Їх вміст у воді із використанням 25 % рециркуляту забезпечує підтримання тиску в системі та дозволяє зменшити кількість отриманого концентрату. У статті наведено технологічні параметри проведення процесу водоготування та перспективи використання установок зворотного осмосу для виробництва бутильованої води. Висновки та обговорення. Отримані результати щодо використання кліноптилоліту та установок зворотного осмосу у водопідготовці із застосуванням рециркуляту дозволяють одержати бутильовані води визначеного мінерального складу відповідно до вимог споживачів та закладів індустрії гостинності. The topicality of the problem is determined by the fact that one of the main issues of society development is the necessity of providing consumers with high-quality drinking water. Studies of the environment state indicate that the supply of high-quality drinking water to the population is going to deteriorate, and the selection of innovative preparation methods is an urgent task. Hospitality industry establishments must use high-quality drinking water both directly for consumption and as a component of dishes. In recent years, the bottled drinking water market has been developing rapidly in Ukraine, which is a promising solution of the problem in supplying consumers with high-quality water. The aim of the article. The aim of the study is to elaborate a promising method of preparing bottled water for hospitality industry establishments Research methods. Standard organoleptic and physicochemical research methods were used in the study. Results. The article presents the results of theoretical and experimental research on the improvement of water preparation technology in the production of bottled water. The results of theoretical studies in establishing the perspective of conducting research with the aim of changing the indicators of water from various sources, in order to meet the demands of consumers and ensure the compliance of its composition with the needs of the human body, are given. The change in water parameters and the expediency of using clinoptilolite at the stage of mechanical water preparation was investigated. The results of studies of changes in the salt content, electrical conductivity and the reaction of environment depending on the pressure and water flow were given. The use of recirculate in specified quantities at the recommended pressure allows to obtain permeate with a specified composition of salt ions. Their content in water with the use of 25% recirculate ensures the maintenance of pressure in the system, and allows to reduce the amount of concentrate obtained. The article highlighted the technological parameters of the water preparation process and the prospects of using reverse osmosis installations for the bottled water production. Conclusions and discussion. The obtained results regarding the use of clinoptilolite and reverse osmosis installations in water preparation with the use of recirculate make it possible to obtain bottled water of a certain mineral composition in accordance with the needs of consumers and hospitality industry establishments.Документ «Росяна» – вода артезіанська питна найвищої якості(2023) Федосов, Олексій Леонідович; Карсим, Ірина Василівна; Прибильський, Віталій Леонідович; Дулька, Ольга СтепанівнаПроведений аналіз інноваційних способів водопідготовки на підприємстві з виробництва бутильованої води «Росяна» для отримання високоякісної продукції. The analysis of innovative methods of water preparation at the bottled water production company "Rosyana" was carried out to obtain high-quality products.Документ Географічне зазначення як фактор забезпечення конкурентоспроможності українських вин(2022) Бабич, Ірина Михайлівна; Бондар, Микола Васильович; Бойко, Петро Миколайович; Прибильський, Віталій ЛеонідовичУ статті досліджено важливість використання географічного зазначення в харчовій промисловості України, а саме — у виноробстві. В Україні створена певна нормативно-правовах база правової охорони інтелектуальної власності, однак розвиток ринкової економіки вимагає подальшого вдосконалення національного законодавства для розв’язання проблем, що виникають під час використання об’єктів інтелектуальної власності як з юридичного, так і з економічного боку. Система географічних зазначень — це принцип, який дає змогу захищати якість продукту з одночасним просуванням цього продукту на внутрішньому і зовнішньому ринках. Розглянуто можливість використання у вітчизняному виноробстві механізму захищених географічних зазначень, що існує в країнах, які вважають його дієвим для захисту національних продуктів і виробників. З огляду на сучасні вимоги до послуг в еногастрономічному туризмі, розглянуто механізм географічних зазначень як потенціал інноваційного розвитку виноробства в регіонах України. The article examines the importance of the use of geographical indications in the food industry of Ukraine, namely in winemaking. In Ukraine, a certain legal framework for the legal protection of intellectual property has been created, but the development of a market economy requires further improvement of national legislation to solve problems arising during the use of intellectual property objects from both the legal and economic side. The system of geographical indications is a principle that makes it possible to protect the quality of a product while simultaneously promoting this product in domestic and foreign markets. The possibility of using the mechanism of protected geographical indications in the domestic wine industry, which exists in countries that consider it effective for the protection of national products and producers, is considered. Given the modern requirements for services in food and wine tourism, the mechanism of geographical indications is considered as a potential for innovative development of winemaking in the regions of Ukraine.Документ Порівняльна характеристика сортів рису для виробництва ферментованих напоїв(2017) Нгуен Фіонг Донг; Мукоїд, Роман Миколайович; Прибильський, Віталій Леонідович; Олійник, Світлана ІванівнаВизначено фізичні та біологічні показники і хімічний склад шести вітчизняних сортів рису. З'ясовано можливість виробництва з них ферментних напоїв. The physical and biological indicators and chemical composition of six domestic varieties of rice. The possibility of producing fermented drinks from them.Документ Використання природних мінералів та активного вугілля в технології підготовки води при виробництві хлібного квасу(2018) Дулька, Ольга Степанівна; Прибильський, Віталій Леонідович; Куц, Анатолій Михайлович; Коваленко, О. О.У статті досліджено вплив природних мінералів та активного вугілля при підготовці води на процес зброджування квасного сусла й показники хлібного квасу. Визначена оптимальна температура бродіння різних зразків сусла при використанні дріжджів Saccharomyces cerevisiae МП-10. Встановлено, що підготовлена вода, оброблена у послідовності клиноптилоліт, активне вугілля, гірський кришталь із швидкістю фільтрування 10 см3/хв позитивно впливає на перебіг технологічного процесу. При цьому тривалість бродіння квасного сусла зменшується на 13% та на 25% збільшується титрована кислотність. Збільшення кислотності напою дає змогу, відповідно, зменшити витрати молочної або лимонної кислоти на стадії купажуванні. Скорочення тривалості бродіння та збільшення кислотності збро- дженого сусла забезпечує зниження собівартості готового продукту. Підготовлена вода з використанням досліджуваних матеріалів зменшує такожмутність готового напою на 5...11%. Підготовка води запропонованим способом дала змогу суттєво знизити окисно-відновний потенціал води і готового продукту. Для води це зниження становило 54 мВ, а готового продукту, приготовленого на підготовленій воді, — 106 мВ. Окисно-відновний потенціал хлібного квасу, приготовленого на обробленій воді у визначеній послідовності обробки клиноптилолітом, активним вугіллям, гірським кришталем і швидкості фільтрування, становив 86 мВ, що наближається до оптимальних для клітин організму людини значень.Документ Актуальність застосування опало-халцедонового матеріалу у технології горілок(2019) Тарасюк, Леся Анатоліївна; Олійник, Світлана Іванівна; Прибильський, Віталій ЛеонідовичУ статті запропоновано спосіб удосконалення технології горілок із застосуванням нетрадиційного природного мінерального опало-халцедонового матеріалу та показано актуальність його застосування для фільтрування водно-спиртової суміші. Показники якості природного мінералу, водно-спиртової суміші до та після її обробки визначено за стандартизованими методиками із застосуванням фізико-хімічних, капілярно-електрофоретичних і спектрометричних методів аналізу, а також узагальнення і порівняння результатів експериментальних досліджень з використанням системного підходу. Визначено фізико-механічні показники опало-халцедонового матеріалу та параметри його підготовки до основного циклу фільтрування. Фізико-хімічні характеристики опало-халцедонового матеріалу: механічна міцність — на 2% та міжзернова пористість — на 10% є вищою, ніж контрольний зразок кварцового піску, що позитивно позначається на показниках ефективності очищення сортівки: окиснюваності — на 3 хв та прозорості — на 2%. Порівняно з контрольним зразком кварцового піску визначено ефект очищення вихідної водно-спиртової суміші досліджуваним матеріалом, який становить 97% та вказує на перспективність його застосування в умовах вугільно-очисної батареї. Поліпшення органолептичних показників, зниження оптичної густини, збільшення різниці окиснюваності водно-спиртовій суміші після фільтрування природним мінеральним опало-халцедоновим матеріалом свідчать про часткове видаляння органічних мікродомішок, що дає змогу зробити висновок про необхідність поглиблення досліджень у виробничих умовах під час приготування горілчаної продукції. Сучасний стан лікеро-горілчаної промисловості вимагає економічної доцільності, раціональності та ефективності застосування матеріалів, тому дослідження фільтрування водно-спиртової суміші природним нетрадиційним мінеральним опало-халцедоновим матеріалом є перспективним напрямком. The paper offers a method of improving the technology of vodka with the use of unconventional natural mineral opalchalcedone material and demonstrates the relevance of its use for the water-alcohol mixture filtration. Quality parameters of natural mineral and water-alcohol mixture before and after its treatment have been determined by standardized methods using physicochemical, capillary electrophoretic and spectrometric methods of analysis, as well as generalization and comparison of experimental results based on the systematic approach. The physical-mechanical parameters of the opal-chalcedone material and indexes of its preparation for the main filtering cycle are also specialized. Physicochemical characteristics of opal-chalcedone material: mechanical strength — by 2% and intergranular porosity— by 10% higher than the control sample of quartz sand, which positively affects values of sorting purification: oxidation — by 3 minutes and transparency — by 2%. In comparison with the quartz sand control sample, it was determined the effect of purification of the original wateralcohol mixture with the studied material, which is 97% and indicates the prospect of its use in a coal-cleaning battery. Organoleptic characteristics improvement, optical density reduction, increase in the difference of oxidation in the wateralcohol mixture after filtration with natural opal-chalcedone material indicate the partial removal of organic micro-impurities, that allows to make a conclusion about necessity to deepen the studies in conditions of production during manufacturing vodka products. The current state of the liqueur-vodka industry requires economic feasibility, rationality and efficiency of the use of materials. Therefore, the study of the water-alcohol mixture filtration with natural unconventional mineral opal-chalcedone material is a promising direction.Документ Застосування природних мінеральних матеріалів у механічному очищенні води для напоїв(2018) Олійник, Світлана Іванівна; Прибильський, Віталій Леонідович; Самченко, Ірина Олександрівна; Тарасюк, Леся АнатоліївнаУ статті показано актуальність застосування природних мінеральних матеріалів для механічного очищення води під час виробництва алкогольних напоїв. Досліджено фільтрувальні матеріали обсидіан та суміш гірського кришталю, моріону та раухтопазу у співвідношенні 1:1:1 порівняно з кварцовим піском. Під час досліджень використосували органолептичні, фізико- хімічні, капілярнофоретичні і спектрометричні методи аналізу, теоретичне узагальнення і порівняння, системний підхід. Проведено порівняльну оцінку фізико-хімічних характеристик фільтрувальних матеріалів. Вивчено ефективність застосування обсидіану та суміші гірського кришталю, моріону та раухтопазу під час кондиціювання води для алкогольних напоїв. Фізико-хімічні характеристики суміші матеріалів та обсидіану, зокрема механічна міцність, на 2—5% є вищою, ніж зразок кварцового піску. Це, у свою чергу, сприятиме більш тривалому терміну використання та меншому руйнуванню. Ефект очищення вихідної води сумішшю матеріалів на 8—12%, обсидіаном — на 10—15% вищий, ніж у кварцового піску, що підтверджує дієвість застосування обсидіану та суміші гірського кришталю, моріону й раухтопазу під час виробництва лікеро-горілчаної продукції. Доведено перспективність використання суміші гірського кришталю, моріону та раухтопазу у співвідношенні 1:1:1 у виробництві напоїв і розширення асортименту ринку продуктів оздоровчого напрямку. The relevance of the use of natural mineral materials for the mechanical treatment of water in the production of alcoholic beverages is shown. Obsidian filter materials and a mixture of rock crystal, morion and rauchtopas were studied in a 1:1:1 ratio compared to quartz sand. During the research, organoleptic, physico-chemical, capillary-phoretic and spectro- metric methods of analysis, theoretical generalization and comparison, systematic approach were carried out. A comparative evaluation of the physical and chemical characteristics of the filter materials was carried out. The effectiveness of using obsidian and a mixture of rock crystal, morion and rauchtopas during the conditioning of water for alcoholic beverages was studied. Physico-chemical characteristics of mixture of rock and obsidian, in particular mechanical strength, are 2—5% higher than the sample of quartz sand. This, in turn, will contribute to a longer period of use and less destruction. The effect of purification of the initial water by a mix-ture of rock is by 8—12% higher than in quartz sand, by obsidian is by 10—15% higher, that confirms the effectiveness of the use of obsidian and mixture of rock crystal, morion and rauchtopas in the production of alcoholic beverages. The prospects of using a mixture of rock crystal, morion and rauchtopas in the production of beverages and expanding the range of the health products market is proved.Документ Порівняльна характеристика сортів рису для виробництва ферментованих напоїв(2015) Нгуен Фіонг Донг; Мукоїд, Роман Миколайович; Прибильський, Віталій Леонідович; Олійник, Світлана ІванівнаДослідження вітчизняних сортів рису та визначення можливості їх використання для виробництва ферментованих напоїв. Для виробництва ферментованих напоїв із злакових культур показником є екстрактивність , яка обумовлена головним чином вмістом крохмалю. Research local rice varieties and determine the possibility of their use for the production of fermented beverages. For the production of fermented beverages with cereals indicator is ekstraktyvnist , which is due mainly starch content.Документ Використання рису в технології безалкогольного ферментованого напою(2015) Прибильський, Віталій Леонідович; Мукоїд, Роман Миколайович; Нгуен Фіонг ДонгПромислове виробництво безалкогольних ферментованих напоїв в Україні представлений тільки хлібним квасом, що обмежує потреби споживачів. В роботі наведено результати досліджень по визначенню можливості використання екстракту із зерна рису для інтенсифікації їх виробництва та розширення асортименту. Визначені фізико-хімічні та органолептичні показники сусла при різних співвідношеннях квасногота рисового складових. Досліджено динаміку бродіння сусла. Industrial production of soft enzymested beverages representation in Ukraine but only bread kvass, which restricts the rights of consumers. The results of studies to determine the feasibility of using rice extract to intensify the production of such beverages and increase their range. Identified physico-chemical and organoleptic parameters wort for different ratios of leavened bread and rice components. The dynamics of fermenting wort.