Статті

Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 3 з 3
  • Ескіз
    Документ
    Експериментально-статистичне моделювання процесу сушіння шапинки і ніжки гриба шампіньйона
    (2016) Єщенко, Оксана Анатоліївна; Роман, Тетяна Олександрівна; Мазуренко, Олександр Григорович
    У статті наведено узагальнені експериментально-статистичні моделі процесу сушіння ніжки та шапинки культивованого гриба шампіньйон, які можуть бути використані для прогнозування якісних показників готового грибного напівфабрикату і енерговитрат на його утримання. Моделі побудовано за результатами активних експериментів з визначення теплоти випаровування вологи з тканин ніжки та шапинки гриба на підставі яких були визначені коефіцієнти регресійних рівнянь і встановлено зв'язок між цими коефіцієнтами і теплофізичними характеристиками води. Поверхні відгуку, отримані на основі моделей, показали, що процеси сушіння ніжки та шапинки мають між собою суттєві відмінності у перебігу процесу.
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження відмінностей теплових і хімічних властивостей шапинки й ніжки шампіньона
    (2016) Роман, Тетяна Олександрівна; Єщенко, Оксана Анатоліївна; Іванченко, Михайло Георгійович; Мазуренко, Олександр Григорович
    У статті приведено повний хімічний склад, а також вміст вітамінів, макро- і мікроелементів, вітамінів у свіжому культивованому грибі шампіньон. Для збереження максимуму корисних речовин, в сушеному грибному напівфабрикаті, за допомогою сканувальної колориметрії і термогравиметрии, при різних температурах було проведено досліди з визначення теплоти випаровування вологи з тканин ніжки і шапинки гриба, яка була порівняна з теплотою випаровування чистої води. Визначено різницю в часі при сушінні ніжки і шапинки до кінцевої вологості 12.5 % і представлено всі результати експериментальних досліджень. The article present the complete chemical composition and content of vitamins, macro- and micronutrients in fresh cultivated champignon mushrooms. To save the maximum amount of nutrients in dried mushroom semi-product, scanning calorimetry and thermogravimetry at different temperatures were applied and the experiments were conducted to determine the head of moisture evaporation from the tissues of mushroom caps and stems, which was compared to the head of pure water evaporation. The timing difference in drying caps and stems to the final moisture content of 12.5 % in determined and all the results of experimental studies are represented.
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження випаровування води з тканини гриба печериця звичайна в процесі сушіння
    (2014) Роман, Тетяна Олександрівна; Мазуренко, Олександр Григорович; Дмитренко, Н. В.; Декуша, Леонід Васильович
    У статті описано результати визначення стану води в тканинах плодового тіла гриба печериця звичайна різного ступеня зневоднення за допомогою сканувальної калориметрії та визначення теплоти випаровування вологи за допомогою синхронної калориметрії і термогравіметрії. The paper describes the results of determining the state of water in tissues of fruiting body of Champignon Campestris having varying degrees of dehydration by scanning calorimetry and determines the heat of moisture evaporation using synchronous calorimetry and thermogravimetry. Detailed description of the methodology and laboratory facilities used for investigation is presented in this paper.