Статті

Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 5 з 5
  • Ескіз
    Документ
    Ефективність використання інноваційного потенціалу підприємств харчової промисловості
    (2024) Левченко, Юлія Григорівна; Рябенко, Володимир Володимирович; Мельниченко, Олег Вікторович
    Метою роботи виступає оцінка сучасного стану інноваційної активності підприємств харчової промисловості, визначення їх інноваційного потенціалу та ефективності його використання в умовах тривалої економічної кризи. Для досягнення поставленої мети було використано дані Державної служби статистики України за 2016–2020 рр., оскільки обрана кількість підприємств останній раз оновлювалася у 2020 р. Проведено дослідження динамічної зміни питомої вага інноваційно активних підприємств переробної промисловості у загальній кількості підприємств, інноваційно активних підприємств харчової проми¬словості у загальній кількості підприємств та інноваційно активних харчових підприємств у загальній кількості переробних підприємств. Охарактеризовано вартість необоротних активів харчових підприємств, з одночасним виділенням позитивних змін у вартості основних виробничих засобів, довгострокових біологічних активів, незавершених капітальних інвестицій, довгострокових фінансових інвестицій та інших необоротних активів. Надано оцінку обсягу інноваційних витрат харчових підприємств з позитивними зрушеннями у складі інвестицій у НДР, виконаних власними силами, НДР, виконаних іншими підприємствами та інших витрат на інновації (за виключенням НДР). Проаналізовано обсяг реалізованої інноваційної продукції (товарів, послуг) харчовими підприємствами з виділенням інноваційної продукції (товарів, послуг) нової для ринку та інноваційної продукції (товарів, послуг) нової лише для підприємства. Оцінено зміни в чисельному складі працівників, задіяних у виконанні наукових досліджень і розробок з виділенням питомої ваги дослідницького персоналу (у т.ч. дослідників з науковими ступенями доктора й кандидата наук), технічного персоналу й допоміжного персоналу. Практичні аналізовані кроки керівного складу свідчать про підвищення ефективності використання інноваційного потенціалу підприємств харчової промисловості, результатом якого є збільшення інноваційно активних підприємств, нарощування інвестицій в основний та людський капітал, збільшення витрат на інноваційні дослідження та обсягу виробленої й реалізованої інноваційної продукції
  • Ескіз
    Документ
    Управління проектами організаційних змін на підприємствах харчової промисловості
    (2021) Рябенко, Володимир Володимирович
    Предметом дослідження є проектний підхід до організаційних змін та його особливості на підприємствах харчової промисловості. Метою дослідження є обґрунтування необхідності управління проектами організаційних змін на підприємствах харчової промисловості. Досліджено основні проблеми діяльності підприємств в мінливих умовах зовнішнього середовища. Доведено необхідність організаційних змін як пріоритетного напрямку протидії несприятливим тенденціям та засобу розвитку суб’єктів господарювання. Шляхом узагальнення результатів наукових досліджень визначено сутність та об’єкти організаційних змін, їх види та етапи здійснення. Організаційні зміни – це системні перетворення, які охоплюють все підприємство в цілому або окремі його частини. Вони спрямовані на удосконалення економічних, правових та соціальних відносин в сфері функціонування організації. Доведено, що проекти організаційних змін є високоефективним інструментом підвищення конкурентоспроможності, засобом адаптації до змін в зовнішньому середовищі та базисом забезпечення високої результативності функціонування і розвитку суб’єктів господарювання. Запропоновано ключові положення, на основі яких ґрунтується проектний підхід до організаційних змін, визначено його переваги у порівнянні з поступовим проведенням перетворень. Визначено галузеві особливості проектів організаційних змін в харчовій промисловості з урахуванням масштабів їх діяльності. Охарактеризовано основні етапи управління проектами організаційних змін на прикладі підприємств харчової промисловості, зокрема, розглянуто особливості встановлення цілей, розробки концепції організаційних змін, їх економічного обґрунтування, проведення структуризації проекту перетворень, складання плану часових параметрів та бюджету. Таким чином, доведено визначальну роль проектного підходу у забезпеченні результативності організаційних змін, що дозволить оперативно, з чітко обґрунтованими витратами та очікуваним економічним ефектом виконати раціональний обсяг робіт для досягнення мети запланованих трансформацій
  • Ескіз
    Документ
    Визначення та оцінка інвестиційного потенціалу підприємства
    (2023) Гривківська, Оксана Василівна; Михайлик, Ольга Михайлівна; Рябенко, Володимир Володимирович; Кубік, Ярослав Володимирович
    У статті запропоновано систематизацію визначень поняття інвестиційного потенціалу підприємства, зокрема, як сукупність різного роду ресурсів, здатність суб’єкта досягати запланованих результатів через управління ресурсами, тобто з позиції отримання кінцевих результатів, сукупність економічних можливостей, вкладення капіталу з метою збільшення інвестиційних можливостей, можливість оновлення матеріально-технічної бази та конкурентоспроможності підприємства (через товари та послуги). Обгрунтовано, що розвиток підприємства забезпечується в числі інших умов ефективним функціонуванням механізму управління інвестиційним потенціалом, що потребує дотримання низки запропонованих принципів. Визначено фактори можливості мобілізації інвестиційних ресурсів та фактори впливу на можливість альтернативного використання інвестиційних ресурсів.
  • Документ
    Визначення впливу інвестиційної діяльності на ефективність функціонування аграрних підприємств
    (2023) Гривківська, Оксана Василівна; Рябенко, Володимир Володимирович; Матус, Назар Володимирович
    У статті представлено результати визначення впливу інвестиційної діяльності на ефективність функціонування аграрних підприємств як економічних систем шляхом побудови рівняння тренду впливу інвестиційної діяльності на ефективність функціонування аграрних підприємств Київської області. Обгрунтовано значення інвестиційної діяльності для формування ефективності функціонування аграрних підприємств. Наведено класифікацію механізмів залучення інвестицій за наступними класифікаційними ознаками: за методом залучення інвестицій; за інвестором; за видом інвестицій; за видом підприємства. Досліджено вплив інвестиційної діяльності на ефективність функціонування аграрних підприємств на прикладі окремих суб'єктів господарювання Київської області за період 2017-2021 рр., для чого використано метод найменших квадратів для побудови рівняння тренду впливу показників, що обумовлюють інвестиційну діяльність аграрних підприємств.
  • Ескіз
    Документ
    Формування трудового потенціалу підприємств харчової промисловості
    (2022) Рябенко, Володимир Володимирович; Тимченко, Олександр Іванович
    В статті досліджено галузеві особливості та обґрунтовано підходи до формування трудового потенціалу підприємств харчової промисловості. Досліджено основні проблеми формування трудового потенціалу підприємств в сучасних умовах розвитку економічних відносин. Шляхом узагальнення результатів наукових досліджень визначено сутність трудового потенціалу підприємства та основні напрямки його формування. Доведено, що процес формування трудового потенціалу підприємств харчової промисловості повинен відбуватися в контексті його складових: трудових ресурсів, їх компетенцій та можливостей і умов реалізації трудової активності. Запропоновано ключові положення щодо використання ресурсного і компетентністного підходу до формування трудового потенціалу підприємства. Обґрунтовано необхідність ідентифікації й реалізації зовнішніх можливостей та створення на їх основі внутрішніх умов для реалізації трудового потенціалу суб’єкта господарювання. Визначено галузеві особливості формування трудового потенціалу в харчовій промисловості з урахуванням необхідності розвитку соціальної відповідальності персоналу та факторів розміщення підприємств. Досліджено як процеси формування трудового потенціалу впливають на основні параметри результативності діяльності підприємств харчової промисловості. Research object is the labor potential of food industry enterprises. In the article researched branch specifics and justified approaches to forming the labor potential of food industry enterprises. The main problems for labor potential forming in modern conditions development of economic relations have been researched. The essence of the enterprise's labor potential and the main directions of its formation are determined by summarizing scientific research results. Enterprise labor potential is a systematic set of human resources, their competencies, opportunities and conditions for the realization of their labor abilities, which are available or can be mobilized in the nearest future to achieve business entity goals. It has been proven that the process labor potential forming of food industry enterprises should take place in its components context: labor resources, their competencies, opportunities and conditions for the implementation of labor activity. The key provisions regarding to use a resource and competence approach labor potential formation of the enterprise are proposed. The process of forming the competences of enterprises and their personnel has a strategic nature, since it can be implemented only in the long term with the use of strategic management tools. Modern trends in character changing for participation in economic processes of engineering and technological workers and specialists in the economic profile are characterized. The need to identify and implement external opportunities and create internal conditions based on them to realize business entity labor potential is substantiated.The sectoral features labor potential formation in the food industry are determined, taking into account the need for the social responsibility development for personnel and enterprises placement factors. It was researched how the processes of labor potential formation affect the main performance parameters of food industry enterprises.So, the determining role labor potential in providing the effectiveness functioning of food industry enterprises has been proven and the main approaches for its formation have been substantiated, considering the opportunities and limitations that exist in modern conditions