Статті

Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 3 з 3
  • Ескіз
    Документ
    Йод із спіруліни
    (2004) Котинський, Андрій Валерійович; Салюк, Анатолій Іванович; Чернухіна, Л. О.
    Розроблено методику вилучення йоду та фікоціаніну з біомаси спіруліни за допомогою водної екстракції. Розроблено технологію одержання біомаси спіруліни з вмістом йоду до 0.5-0.56% від АСБ. За цією технологією в культуральне середовище вносять солі йоду і кобальту. Процес культивування проводиться в накопичувальному режимі протягом156 годин з фотоперіодом 12 годин на добу у вертикальному трубчастому фотобіореакторі закритого типу. Рівень освітлення 8.5-9 кЛк, температура 35 oC. Після екстрагування одержані водні екстракти, що містять йод та фікоціанін можуть бути використані як харчові добавки. The method of extraction of iodine and phycocyanin percentage of Spirulina biomass by aqueous extraction. The technology of obtaining biomass of Spirulina with iodine to 0.5-0.56% of ASB. With this technology in culture medium made of salt iodine and cobalt. The process of culturing is carried out in cumulative mode for 156 hours of photoperiod 12 hours a day in a vertical tubular fotobioreaktori closed. The level of lighting 8.5-9 KLK, temperature 35 oC. After extraction of the aqueous extracts containing iodine and phycocyanin can be used as food additives.
  • Ескіз
    Документ
    Розроблено ефективну методику вилучеyyя йоду та фікоціаніну із біомаси спіруліни за допомогою водної екстрації
    (2004) Котинський, Андрій Валерійович; Салюк, Анатолій Іванович; Чернухіна, Л. О.
    Розроблено технологію, яка дає змогу одержувати біомасу спіруліни з вмістом йоду до 0,5-0,56% від АС Б (500-560 мг йоду в 100 г АСБ). За цією технологією в культуральне середовище вносять солі йоду й кобальту. Змінюючи дози внесеного йоду та кобальту можна регулювати не тільки вміст органічно зв’язаного йоду в біомасі спіруліни, а й деяких інших біологічно активних речовин, зокрема фікоціаніну, хлорофілу, каротинів, білка, вітамінів С, Е, тощо. Процес культивування проводили в накопичувальному режимі протягом 156 год. з фотоперіодом 12 год. за добу (84 год. при освітленні) у вертикальному трубчастому фітобіореакторі закритого типу. A technology that allows you to receive Spirulina biomass containing iodine 0,5-0,56% of AS B (500-560 mg of iodine per 100 g ASB). With this technology in culture medium made of salt iodine and cobalt. Changing the dosage of iodine and cobalt can be controlled not only the content of organically bound iodine in spirulina biomass, but also some other biologically active substances, including phycocyanin percentage, chlorophyll, carotene, protein, vitamins C, E, and so on. The process of cultivation was carried out in cumulative mode for 156 hours. photoperiod of 12 h. per day (84 hr. bounce lighting) in a vertical tubular fitobioreaktori closed.
  • Ескіз
    Документ
    Вплив освітлення на пігментний склад та продуктивність спіруліни
    (2009) Котинський, Андрій Валерійович; Салюк, Анатолій Іванович; Паливода, К. О.
    Показано вплив тривалості фотоперіоду та тривалості освітлення фікоціаніну, хлорофілу та каротиноїдів в біомасі спіруліни. Для дослідів викорстовувалась альгологічно чиста культура трихомної ціанобактерії Spirulina platensis (Gom.) Geiti штам ЛГУ-603. Культивування проводилось впродовж 10 діб у вертикальній трубчастій установці, діаметром 8 см. і об’ємом 2 л. Рівень освітлення культури змінювали в межах від 4 до 12 кЛк, тривалість фотоперіоду від 8 до 18 годин за добу. Температура культурального середовища від 26 до 30. Максимальний вміст фікоціаніну спостерігався при освітленості 6-8 кЛк. Найбільше фікоціаніну накопичувалось при фотоперіоді 16 год/добу та освітленості 6кЛк і становила 239 мг/г АСБ, що на 23,6% більше ніж при 4 кЛк. The influence of duration and length of photoperiod lighting phycocyanin percentage, chlorophyll and carotenoids in Spirulina biomass. For experiments vykorstovuvalas algologically pure culture tryhomnoyi cyanobacterium Spirulina platensis (Gom.) Geiti strain university personally-603. Cultivation was carried out for 10 days in a vertical tubular unit, 8 cm and 2 Liter. The level of lighting culture changed in the range from 4 to 12 kLk, duration photoperiod from 8 to 18 hours a day. The temperature of the culture medium from 26 to 30. The maximum concentration of phycocyanin percentage was observed at 8.6 light kLk. Most phycocyanin percentage accumulated during photoperiod of 16 h / day and light 6kLk and was 239 mg / g ASB that 23.6% more than at 4 kLk.