Статті
Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522
Переглянути
16 результатів
Результати пошуку
Документ Методи розрахунку теплових втрат і теплонадходжень в будівлях. Огляд, нормативні вимоги і практичні підходи в Україні та світі(2024) Кривошеєв, Максим Олександрович; Грищенко, Роман Володимирович; Іващенко, Наталія Вікторівна; Самійленко, Сергій Миколайовичу роботі розглянуто методи розрахунків пікових та сезонних теплових навантажень і тепло-втрат, які є критично важливими етапами при створенні нових будівель, реконструкції існуючих та розробці систем тепло-, і холодопостачання. Ці розрахунки дозволяють інженерам-проєк-тувальникам, інвесторам, замовникам, постачальникам, монтажникам та іншим користувачам будівлі оптимізувати капітальні інвестиції, мінімізувати експлуатаційні витрати, зменшити CO2слід будівлі, а також, використовуються як інструмент пошуку оптимальних проєктно-конструктивних рішень. Автори аналізують існуючі методи визначення тепловтрат і теплонад-ходжень, їх витоки, поширеність та основні відмінності. Продемонстровано переваги, можливі недоліки та потенційні напрямки розвитку з урахуванням українських реалій. На основі стан-дартів ДСТУ ENISO52016-1:2022 та ДСТУ CENISO/TR52016-2:2022, що набули чинності у 2024 році, проводиться порівняння з попередніми нормативними документами, такими як ДСТУ Б ENISO13790:2011. Основна увага приділяється розрахункам пікових теплових навантажень, які визначають потужність джерел теплоти та холоду для будівель. Продемонстровано, що традиційні спрощені підходи, які використовуються в Україні, часто не враховують динамічні процеси теплообміну і призводять до похибок у розрахунках. У статті проаналізовано ASHRAEHeatBalanceMethod, який є найбільш точним, але й найскладнішим методом розрахунку теплових навантажень, а також методи, що базуються на теплових балансах та аналогії з електричними мережами, такі як погодинний метод ENISO52016-1.Відзначено, що європейські методи посту-пово гармонізуються з північноамериканськими, що відкриває нові перспективи для розвитку енергомоделювання в Україні, оскільки для практичного застосування ASHRAEHeatBalanceMethodнеобхідне спеціалізоване програмне забезпечення.Стаття підкреслює важливість вико-ристання точних методів розрахунків для забезпечення енергоефективності будівель і мінімізації їхнього впливу на довкілля. Приділено увагу практичним аспектам впровадження цих методів в Україні, потенційні переваги для інженерів, інвесторів та інших стейкхолдерів.Документ Термодинаміка енергетичної ефективності теплотехнологічних систем(2024) Самійленко, Сергій Миколайович; Масліков, Михайло Олександрович; Іващенко, Наталія ВікторівнаОдним із основних критеріїв ефективності сучасних підприємств є їх енергоефективність. Проте традиційне визначення енергоефективності, як відношення витрати енергії до готового продукту у багатьох випадках не дає об'єктивної відповіді на два фундаментальних запитання: що є причиною неефективності і що є потенціалом енергоефективності системи. Метою цього дослідження є розробка науково обґрунтованих принципів енергетичного аналізу ефективності теплотехнологічних систем.Документ Інтенсифікація охолодження соняшникової крупки на олієекстракційних заводах(2022) Масліков, Михайло Олександрович; Масліков, Максим Михайлович; Бойко, Володимир Олександрович; Самійленко, Сергій МиколайовичНаведені результати дослідження ефективності охолодження соняшникової крупки у олієжировому виробництві. Проведено аналіз чинників, які впливають на інтенсивність охолодження сипучих крихких речовин. Представлені: методика розрахунку і комп’ютерна модель системи охолодження, результати обчислювального експерименту і їх аналіз. Розроблені методики розрахунку та конструкції засобів інтенсифікації охолодження: оребрення транспортерів крупки та повітряного душу для їх обдування. Наведені графіки залежності температури охолодженої крупки від способів охолодження та температури довкілля.Документ Ентропійний метод аналізу енергетичної недосконалості сушильної установки: визначення відносних характеристик необоротності процесів(2016) Шутюк, Віталій Володимирович; Василенко, Сергій Михайлович; Самійленко, Сергій Миколайович; Бут, Сергій АнатолійовичРозроблено комплексну методику аналізу енергетичної ефективності сушильної установки на основі ентропійного методу аналізу енергетичної недосконалості, яка передбачає спільне застосування першого та другого законів термодинаміки. Основою методики є аналіз сушильної установки як єдиної термодинамічної системи з відповідними матеріальними, енергетичними та ентропійними потоками. Розроблена методика ефективна як для оптимізації енергетичних характеристик діючих, так і під час проектування нових сушильних систем.Документ Ентропійний метод аналізу енергетичної недосконалості сушильної установки: визначення абсолютних характеристик необоротності(2016) Шутюк, Віталій Володимирович; Василенко, Сергій Михайлович; Самійленко, Сергій Миколайович; Бут, Сергій АнатолійовичРозроблено комплексну методику аналізу енергетичної ефективності сушильної установки на основі ентропійного методу аналізу енергетичної недосконалості, яка передбачає спільне застосування першого та другого законів термодинаміки. Основою методики є аналіз сушильної установки як єдиної термодинамічної системи з відповідними матеріальними, енергетичними та ентропійними потоками. Розроблена методика ефективна як для оптимізації енергетичних характеристик діючих, так і під час проектування нових сушильних систем.Документ Дослідження кінетики регідратації висушеної рослинної сировини(2014) Шутюк, Віталій Володимирович; Бессараб, Олександр Семенович; Самійленко, Сергій Миколайович; Цьомка, Юлія Олександрівна; Омельченко, Ганна МиколаївнаСушені продукти широко використовуються у виробництві їжі швидкого приготування та готових до споживання стравах. У процесі відновлення початкових властивостей висушеної сировини важлива роль належить регідратації. Якісні характеристики сушеної рослинної сировини надзвичайно важливі для виробництва нових промислових продуктів із заданими властивостями або покращання якості існуючих. Автори проводили досліди з визначення кінетики оводнення попередньо висушених картоплі, грибів, гарбузів, яблук і моркви. Досліди з сушіння конвективним способом здійснювали в сушильній шафі DNG-9035A з об’ємом камери 30 л та максимальною споживаною потужністю 850 Вт. Величину вологоутримувальної здатністі сухого продукту визначали як співвідношення між кількістю води, яка утримує волокна і яка залишається в пробірці після центрифугування та відповідною кількістю сухих речовин. Сухі речовини вимірювали висушуванням зразків у сушильній печі за температури 105 °C доти, доки їхня маса не ставала постійною. Дослідження кінетики регідратації проводили при трьох температурах 40, 60 і 80 °С. Вимірювання вологості матеріалу залежно від часу в постійних умовах регідратації являє собою так звану криву регідратації. Результати досліджень поглинання води під час регідратації рослинної сировини свідчать, що залежність зміни вологовмісту від температури можна описати кінетичною моделлю першого порядку. Зі збільшенням температури води збільшуються швидкість регідратації й рівноважна вологість. В усіх продуктах ступінь регідратації не досягала вмісту вологи вище 8 кг/кг, що вказує на структурні пошкодження і усадку, які спричиняють втрату регідратаційної здатності продукту під час сушіння.Документ Дослідження варіантів виробництва твердого палива з відходів цукрового виробництва та умов його спалювання(2014) Шутюк, Віталій Володимирович; Штангеєв, Костянтин Остапович; Василенко, Тетяна Петрівна; Самійленко, Сергій МиколайовичДля економіки України використання альтернативних паливно-енергетичних ресурсів слід вважати стратегічним напрямом вирішення паливно-енергетичних проблем. На даний момент потенційні можливості вирощування цукрових буряків в Україні вдвічі перевищують їх потребу для забезпечення виробництва цукру. Предметом дослідження являється цукровмісний напівпродукт, технологія його одержання та можливість використання для виробництва біоетанолу. Використання відходів виробництва для одержання твердого палива. В роботі використовувались методи системного аналізу, інформаційного підходу. За загальною масою найбільша частка твердих відходів цукрового виробництва (до 75…83 % до маси перероблених буряків) припадає на жом. Більша частина жому в даний час не використовується і перед початком нового виробничого сезону має вивозитися у відвали або на поля. Потенційно кількість жому, який може бути використаний для енергетичних потреб, становить 4,5…5 млн. т на рік, або в перерахунку в суху речовину 330…370 тис. т. Можливі два напрями його застосування – використання як вторинного палива сушеного жому та безпосереднє спалювання віджатого жому. Основною горючою частиною жому є клітковина (целюлоза, геміцелюлоза), є також інша горюча органіка, в тому числі цукор. Теоретична теплотворна здатність целюлози становить 3465 ккал/кг сухої речовини. Для умов використання в теплоелектроцентралі цукрового заводу процес спалювання біомаси жому доцільно проводити із максимально можливим виходом газоподібного палива при рівні температур понад 500 °С. The use of alternative fuel and energy resources should be considered as the strategic approach to solving energy issues of Ukraine’s economy. Currently the potential capabilities of growing sugar beet in Ukraine are twice as good as the need for sugar production support. The subject of research is the sugar-containing preproduct, its production technology and potential use for bioethanol production. Use of industrial waste for solid fuel generation. In the paper we used systems analysis method and informational approach. On a total mass basis the major part of solid waste of sugar industry (up to 75…83 % in relation to the mass of processed sugar beet) accrues to pulp. Currently the most of pulp is not used and has to be taken to stockpiles or fields before the start of the new sugar campaign. Potentially, the amount of pulp which can be used for energy needs takes up 4,5…5 million tons per year, or in conversion to dry basis - 330…370 thousand tons. There are two possible ways of its use: use of dried pulp as secondary fuel and direct firing of pressed pulp. The main pulp combustible is cellulose (hemicellulose); the pulp also contains other combustible organic compounds, including sugar. Theoretical calorific efficiency of cellulose amounts 3465 kcal/kg of dry basis. It would be reasonable to conduct the pulp biomass combustion process in thermal power station of sugar plant with the maximum possible fuel gas formation at the temperature of more than 500 °С.Документ Вакуум-апарати з циркуляторами: шлях до підвищення енергоефективності цукрового виробництва(2012) Василенко, Сергій Михайлович; Прядко, Микола Олексійович; Самійленко, Сергій Миколайович; Форсюк, Андрій Васильович; Кухар, Володимир Миколайович; Лисюк, П. І.В статті наведено методику та розрахунки очікуваного зменшення витрати пари з теплоелектроцентралі в цукровий завод при впровадженні вакуум-апаратів з циркуляторами. The article describes the method and calculations of expected reduction of steam consumption of heat and power in a sugar factory in the implementation of vacuum pans with circulators.Документ Теплогідродинамічні режими пароконтактних тепломасообмінних апаратів з конічними розподільниками рідини(2011) Василенко, Сергій Михайлович; Шумило, К. О.; Владіміров, В. О.; Шутюк, Віталій Володимирович; Самійленко, Сергій МиколайовичВ статті наведено методики розрахунку тепло гідродинамічних характеристик тепломасообмінних апаратів з безпосереднім контактом фаз з конічними розподілювачами рідини, які базуються на аналітичних та емпіричних залежностях для розрахунку гідродинаміки струменів рідини та теплообміну в них. The article describes methods of calculating heat hydrodynamic characteristics of heat and mass transfer devices with direct contact with conical phase liquid distributor, based on analytical and empirical relations for calculating the hydrodynamics and the heat transfer fluid flows in them.Документ Вплив окремих факторів на ефективність теплоспоживання цукрового заводу(2012) Василенко, Сергій Михайлович; Самійленко, Сергій Миколайович; Кухар, Володимир Миколайович; Лисюк, П. І.; Штангеєв, Костянтин Остапович; Кривець, Тетяна ОлександрівнаНаведено порівняльний аналіз витрат теплоти, пари, умовного палива та природного газу в цукровому виробництві для послідовних етапів реконструкції цукрового заводу з метою підвищення ефективності тепло споживання. The comparative analysis of charges of heat, steam, standard fuel and natural gas is resulted in a sugar production for the successive stages of reconstruction of sugar factory with the purpose of increase of efficiency heat consumption.