Статті

Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 6 з 6
  • Ескіз
    Документ
    Вплив параметрів водотеплового оброблення насіння льону на перехід сухих речовин у воду
    (2020) Корж, Тамара Володимирівна; Супрун-Крестова, Олена Юріївна; Кирилюк, Вікторія Василівна
    Важливою тенденцією сьогодення в організації здорового харчування є використання різних природних компонентів у складі харчових продуктів з метою підвищення їх харчової цінності. Крім того населення світу має великий дефіцит продуктів харчування. Один із шляхів вирішення проблеми дефіциту харчування є раціональне використання сировини. Тому сьогодні актуальним є більш глибоке вивчення властивостей сировини з метою ширшого використання її потенціалу. Така олійна культура як льон дає два дуже цінних продукти – волокно та насіння. Корисні властивості насіння цієї рослини різноманітні завдяки багатому хімічному складу: клітковина, жирні кислоти омега-3, омега-6, омега-9, мінеральні речовин, вітамін Е, незамінні амінокислоти, антиоксиданти, лігніни, полісахариди (слизі). Багатий льон і вітамінами групи B (особливо B1), що є дуже важливо для вуглеводного обміну в організмі людини, оскільки без достатньої кількості вітаміну B1 наш організм не здатний повноцінно засвоювати цукри. Важливим компонентом в насінні льону є лігнани («рослинні гормони»), вони мають антибактеріальну і антивірусну дію. Робота передбачає поглиблене вивчення технологічних властивостей насіння льону, як цінного харчового компонента, оскільки потенціал насіння льону на сьогодні недостатньо повно використовується. Дослідження стосується визначенню впливу параметрів водотеплового оброблення насіння льону-довгунця (температури води, витрати води та експозиції процесу екстрагування ) з метою виділення його полісахаридів, які мають позитивний вплив на організм людини, а технологічні властивості їх ще мало вивчені. За результатами дослідження встановлено, що підвищення температури води та тривалості екстрагування сприяє зростанню переходу сухих речовин (слизів) льону у воду. Сила впливу температури на перехід сухих речовин приблизно в 2 рази вища ніж сила впливу тривалості екстрагування. Сумарний вплив обох факторів забезпечує максимальний (синергічний) ефект переходу сухих речовин льону у воду. Гідромодуль в діапазоні 1:10 - 1:25 практично не впливає на результат переходу сухих речовин у воду. Вибрані оптимальні параметри процесу: температура води 85 - 95 °С, експозиція настоювання при періодичному збовтуванні становить 125 - 145 хв (2 - 2,5 год), рекомендований гідромодуль 1:15-20.
  • Ескіз
    Документ
    Нові види сировини при виробництві кормів для риб
    (2008) Шаповаленко, Олег Іванович; Шаран, Андрій Васильович; Супрун-Крестова, Олена Юріївна; Перегуда, Микола Антонович; Павлюченко, Олена Станіславівна
    Одним із шляхів виходу рибного господарства України з кризисного стану є розвиток індустріальної форми риболовства. В даній статті розкриваються можливості використання насіння льону як концентрованого джерела ліпідів і білка для виробництва комбікормів для риб. One of the ways out for fish industry of Ukraine from crisis is the development of an industrial form of fishing. The possibility of using flax seeds as a concentrated source of lipids and protein for the production of mixed feeds for fishes have been disclosed in the paper.
  • Ескіз
    Документ
    Насіння різних сортів льону як компонент для виробництва комбікормів
    (2008) Шаповаленко, Олег Іванович; Супрун-Крестова, Олена Юріївна; Павлюченко, Олена Станіславівна
    Досліджено хімічний склад різних сортів льону, які вирощуються в Україні. Встановлено перспективність використання насіння льону як джерела білку та жиру у виробництві комбікормів та кормових добавок. Исследован химический состав различных сортов льна, которые выращиваются в Украине. The chemical composition of different types of flax that produced in Ukraine has been investigated. The perspectives of using flax seeds as a source of protein and fat in the production of feed and feed additives have been established.
  • Ескіз
    Документ
    Насіння льону як компонент зернових сумішей для відгодівлі карпових риб
    (2012) Шаповаленко, Олег Іванович; Шаран, Андрій Васильович; Супрун-Крестова, Олена Юріївна; Перегуда, Микола Антонович; Павлюченко, Олена Станіславівна
    У статті представлено результати теоретичних та експериментальних досліджень використання насіння льону у виробництві екструдованих кормів для риб. Встановлено, що використання екструзійної обробки дозволяє вводити до зернової суміші неподрібнене насіння льону в кількості до 20 %. The article presents the results of theoretical and experimental studies using flax seeds in the production of extruded feeds for fish. It has been found that extrusion processing allows entering to the grain mixture long flax seeds in amounts up to 20%.
  • Ескіз
    Документ
    Екструдовані зернові суміші для відгодівлі риб
    (2008) Шаповаленко, Олег Іванович; Супрун-Крестова, Олена Юріївна; Шаран, Андрій Васильович; Корж, Тамара Володимирівна; Павлюченко, Олена Станіславівна
    У статті наведено результати досліджень щодо можливості використання насіння льону у виробництві екструдованих зернових сумішей для відгодівлі риб.
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження впливу екструзійного оброблення на вуглеводний комплекс зернових сумішей з насінням льону
    (2009) Шаповаленко, Олег Іванович; Перегуда, Микола Антонович; Павлюченко, Олена Станіславівна; Супрун-Крестова, Олена Юріївна; Шаран, Андрій Васильович; Романовська, А. В.
    У статті представлено результати досліджень впливу екструзійного оброблення на вуглеводний комплекс зернових сумішей з насінням льону. Встановлено, що використання насіння льону підвищує кормові цінність та покращує перетравлюваність окремих компонентів сумішей. The paper presents the investigation results of extrusion processing on carbohydrate complex of cereal mixtures with flax seeds. It has been found that using flaxseed enhances the feed value and improves the digestibility of individual components of mixtures.