Статті
Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522
Переглянути
7 результатів
Результати пошуку
Документ Вивчення побічних ефектів при подрібненні грибних напівфабрикатів(2023-12-30) Сімахіна, Галина Олександрівна; Камінська (Халапсіна), Світлана Владиславівна; Межубовський, Олександр МихайловичТеоретично обґрунтовано та експериментально підтверджено ряд побічних ефектів у вигляді позитивних хімічних змін, які відбуваються з біокомпонентами грибних напівфабрикатів при їх диспергуванні у дезінтеграторах. Використання методів механохімії та механоактивування викликає часткову деградацію високополімерів харчової клітковини грибів, підвищуючи харчову цінність її біокомпонентів та ступінь засвоєння живим організмом. A number of side effects in the form of positive chemical changes that occur with biocomponents of mushroom semi-finished products during their dispersion in disintegrators have been theoretically substantiated and experimentally confirmed. The use of methods of mechanochemistry and mechanoactivation causes partial degradation of high polymers of dietary fiber of mushrooms, increasing the nutritional value of its biocomponents and the degree of assimilation by the living organism.Документ Оцінка впливу механоактивування на підвищення біодоступності компонентів протеїновмісних напівфабрикатів(2015) Солодко, Лілія Миколаївна; Сімахіна, Галина ОлександрівнаУ статті наведено результати експериментальних досліджень впливу способу подрібнення висушених білоквмісних напівфабрикатів із надземної маси рослин на ступінь біодоступності їх компонентів. З'ясовано, що оброблення рослинних матеріалів у дезінтеграторі, яке супроводжується ефектами механоактивування, надає можливість підвищити біологічну цінність продукту, максимально перевести біологічно активні речовини (БАР) у вільну форму, а отже, підвищити їх біодоступність і, відповідно, посилити оздоровчі ефекти. The article represents the results of experimental researches of influence of grinding methods of dried protein-containing semi products from overground part of the plants on the grade of bioavailability of their components. It was found that the processing of plant materials in a disintegrator, accompanied with mechanical activation effects, enables to increase the biological value of a product and maximally transform the biologically active substances (BAS) into a free form, and thus to improve their bioavailability and consequently to enhance the curative effects.Документ Підвищення харчової цінності сухого бурякового жому механоактивуванням(2013) Сімахіна, Галина ОлександрівнаТеоретично обґрунтовано та експериментально підтверджено ряд позитивних хімічних змін, які відбуваються з біокомпонентами сухого жому цукрового буряку при його диспергуванні у дезінтеграторах. Використання методів механохімії та механоактивування викликає часткову деградацію високополімерів харчової клітковини жому, підвищуючи харчову цінність її біокомпонентів та ступінь засвоєння живим організмом. The sequence of positive chemical changes in dry beet oilcakes during their dispersion in disintegrators has been theoretically proved and experimentally confirmed in this article. The author showed that the usage of mechanochemical and mechanoactivation methods in disintegration leads to partial degradation of food cellulose high-polymers in oilcakes, which would raise the nutritional value of its components and therefore increase the grade of its absorption by live organism.Документ Модифікація хімічного складу харчової клітковини механоактивуванням(2012) Сімахіна, Галина ОлександрівнаТеоретично обґрунтовано та експериментально підтверджено ряд хімічних змін, які протікають у матеріалах при їх диспергуванні у пристроях спеціальної конструкції – дезінтеграторах. Використання механічних методів активування викликає часткову деградацію високополімерів харчової клітковини, підвищуючи харчову цінність її біокомпонентів та ступінь засвоєння живим організмом. The sequence of chemical changes in materials during their dispersion in specially constructed devices (disintegrators) was theoretically proved and experimentally confirmed in this article. The author showed that the usage of mechanical methods of disintegration leads to partial degradation of food cellulose high-polymers, which would raise the nutritional value of its components and therefore increase the grade of its absorption by live organism.Документ Підвищення біодоступності нутрієнтів зерна шляхом механоактивування(2009) Федоренко (Миколів), Тетяна Іванівна; Сімахіна, Галина Олександрівна; Корихалова, Олена МихайлівнаВизначено, що всі позитивні зміни, які відбуваються у зерні під час його збагачення мікроелементами, заморожування, сублімації та механоактивування сприяють переходу значної кількості білків з важкорозчинного у легкорозчинний стан, і свідчать про складні конформаційні та деструктивні перетворення біополімерів рослинної сировини в ході цих процесів. Determined that all positive changes that occur in the grain during its enrichment of trace elements, freezing, sublimation and mehanoactivation facilitate the transition a large number of soluble proteins in the soluble state, and show complex conformational conversion of biopolymers and destructive plant material during these processes.Документ Використання ефектів механоактивування для підвищення біодоступності компонентів зерна вівса(2012) Сімахіна, Галина Олександрівна; Федоренко (Миколів), Тетяна ІванівнаЗ’ясовано, що при розробленні нових харчових продуктів із оптимальним вмістом певних біологічно активних речовин великого значення набирають їхні властивості, особливо – ступінь засвоюваності живим організмом. Подрібнення зерна вівса у дезінтеграторі, що супроводжується ефектами механоактивування, дає можливість максимально вилучити біологічно активні речовини у вільній формі, підвищити їхню біодоступність і відповідно посилити оздоровчі ефекти. It is shown that the development of new food products with the best content of certain biologically active compounds are gaining importance to their properties - especially the degree of digestion of a living organism. Grinding grain oats in disintegrator, accompanied mehanoactivation effects, makes it possible to remove most biologically active substances in the free form, increase their bioavailability and thus strengthen health effects.Документ Теоретичні та практичні аспекти механохімії і механоактивування в процесах подрібнення(2011) Сімахіна, Галина ОлександрівнаЗ’ясовано особливості диспергування матеріалів; охарактеризовано основні зміни фізичного та хімічного стану матеріалів у процесі та в результаті подрібнення. Описано основні передумови становлення механохімії та механоактивування. Теоретично обґрунтовано та експериментально показано перспективи використання ефектів механоактивування при подрібненні рослинних матеріалів. The features dispersing materials described the basic physical and chemical changes of materials during and as a result of grinding. We describe the basic prerequisites of becoming mehanohimiyi and mehanoaktyvuvannya. Theoretically substantiated and experimentally show the prospects for effects mehanoaktyvuvannya and milled plant material.