Статті

Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 12
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження показників безпеки картоплі з різних регіонів України
    (2012) Хижняк, Ольга Олександрівна; Філіпченко, Ірина Миколаївна
    В статті висвітлене актуальне питання щодо безпеки харчових продуктів. Рослинна сировина, що використовується в харчовій промисловості, не завжди задовольняє вимог споживача через забрудненість їх токсичними речовинами – токсичними металами, пестицидами, мікотоксинами, нітратами, радіонуклідами. Які потрапляючи в організм людини можуть спричиняти незворотні наслідки для здоров’я. Тому, одним з перспективних напрямків є використання сировини для отримання харчових продуктів з «екологічно чистих» регіонів України. В ході досліджень визначили, що найбільш екологічно чистим регіоном для вирощування картоплі є Західний регіон. The article is devoted to the topical issue of food safety. Vegetable raw materials used in the food industry, not always meet the requirements of the consumer through the contamination of their toxic substances toxic metals, pesticides, mycotoxins, nitrates, radionuclides. That once in the human body can cause irreversible health effects. Therefore, one of perspective directions is the usage of raw materials for food products of «ecologically clean» regions of Ukraine. During the research was determined that the most ecologically clean region for potato is the Western region.
  • Ескіз
    Документ
    Очищення води від бактерій за допомогою коагулянтів – основних сульфатів алюмінію
    (2012) Хижняк, Ольга Олександрівна; Скроцька, О. В.
    Анотація У зв’язку з проблемою отримання води питної кондиції, було поставлено за мету отримати реагенти з високою коагуляційною здатністю не тільки в відношенні до фізико-хімічних домішок, але й до мікроорганізмів. Запропоновані коагулянти – основні сульфати та дигідроксосульфат алюмінію дозволяють отримати воду високої якості, та видалити бактерії E.coli з природних вод рр. Дніпро та Десна. Ступінь видалення становить біля 90 %, що вказує на високу їх ефективність. In connection with the problem of receipt of water of drinkable standard, it was put by an aim to get reagents with high coagulative ability not only in attitude toward physical and chemical admixtures but also to the microorganisms. Offer coagulants are basic sulfates and allow to get water of high quality a digidroxosulphat of aluminium, and delete to the bacterium E.coli from natural waters Dnepr and Desna. The degree of moving away presents about 90 %%, that specifies on their high efficiency.
  • Ескіз
    Документ
    Порівняння ефективності очищення природної води в зимову пору року композитними коагулянтами та сульфатом алюмінію
    (2006) Хижняк, Ольга Олександрівна; Запольський, Анатолій Кирилович
    В результаті роботи представлені результати, дають підставу вважати, що композитні коагулянти є ефективнішими в процесі очищення води, ніж сульфат алюмінію. Дослідження ефективності композитних коагулянтів (Мо = 2,0...2,7) в порівнянні з сульфатом алюмінію (Мо = 3,0) проводилися при різних температурах води річок Дніпро і Десна. Показники, за якими визначали ефективність коагулянту – кольоровість, каламутність, залишковий алюміній, лужність та окиснюваність. As a result of work the presented results, ground to consider that composite coagulants are more effective in the process of water treatment, than sulfate of aluminium. Researches of efficiency of composite coagulants(Мо = 2,0...2,7) as compared to the sulfate of aluminium(Мо = 3,0) were conducted at the different temperatures of water of the rivers Dnepr and Desna. Indexes after that determined efficiency to the coagulant are coloured, turbidity, remaining aluminium and oxidableness.
  • Ескіз
    Документ
    Очищення питної води за допомогою високоефективних коагулянтів
    (2007) Хижняк, Ольга Олександрівна; Запольський, Анатолій Кирилович
    В роботі представлені результати очищення природної води коагулянтами – традиційним реагентом сульфатом алюмінію та запропонованим – дигідроксосульфатом алюмінію. При порівнянні фізико-хімічних показників очищеної води, можна зробити висновок, що останній ефективніше очищає воду. Умови створювались наближені до виробничих. Показники, за якими проводиться порівняльна характеристика - це кольоровість, каламутність, залишковий алюміній, окисність, рН. In process the presented results of natural water treatment by coagulants - traditional reagent by the sulfate of aluminium and offered by the digidrosulfate of aluminium. At comparison of physical and chemical indexes of the cleared water, it is possible to draw conclusion, that the last clears water more effective. Terms were created close to productive. Indexes after that comparative description is conducted is coloured, turbidity, remaining aluminium, oxidableness, рН.
  • Ескіз
    Документ
    Для очищення води
    (2006) Хижняк, Ольга Олександрівна; Запольський, Анатолій Кирилович
    В статті представлений огляд існуючих реагентів, а саме коагулянтів, які застосовуються для отримання питної води високої якості. Вимоги до якості води різні і залежать від її призначення, виду продукції, що виготовляється, та технологій, що застосовуються. В харчовій промисловості технологічна вода повинна відповідати вимогам до питної води і господарських потреб, а також додатковим вимогам, які обумовлені специфічними умовами галузі. Зазвичай якість води із природних джерел, поверхневих та підземних, не задовольняє вимог споживача. Саме вимоги споживача та хімічний склад і властивості природної води визначають вибір методів її обробки. Найбільш поширені, неорганічні коагулянти. Тому наведені переваги та недоліки саме таких коагулянтів. In the article the presented review of existent reagents, namely coagulants that are used for the receipt of drinking-water of high quality. Requirements to quality of water are different and depend on her setting, type of products that is made, and technologies that are used. In food industry technological water must answer requirements to the drinking-water and economic necessities, and also to the additional requirements that is conditioned by the specific terms of industry. Usually quality of water from natural sources superficial and underground dissatisfies the requirements of consumer. Exactly the requirements of consumer and chemical composition and properties of natural water determine the choice of methods of her treatment. Most widespread, inorganic coagulants. Therefore the brought advantages over and lacks of just the same coagulants.
  • Ескіз
    Документ
    Зменшення вмісту залишкового алюмінію в питній воді
    (2008) Хижняк, Ольга Олександрівна; Запольський, Анатолій Кирилович; Філіпченко, Ірина Миколаївна
    В статті представлені дослідження по застосуванню коагулянтів – основних сульфатів алюмінію та їх композиції з бактерицидним флокулянтом «Валеус» для зниження вмісту залишкового алюмінію в очищуваній воді. Оскільки флокулянт має знезаражуючі властивості, представлені також результати по бактерицидній ефективності композиції «коагулянт+флокулянт».
  • Ескіз
    Документ
    Знезаражування води для харчової промисловості
    (2008) Хижняк, Ольга Олександрівна; Запольський, Анатолій Кирилович
    В даній роботі представлені експериментальні дослідження з метою зниження токсичності питної води за рахунок зниження дози дезінфектантів. В якості реагентів використовували коагулянти сульфат алюмінію, дигідроксосульфат алюмінію, оксихлорид алюмінію, катіонний флокулянт полідиалілдиметиламоній хлорид та їх композиції. Поєднання процесів коагуляції і флокуляції забезпечують глибоке видалення органічних речовин з очищуваної води, що в свою чергу також знижує вміст хлорорганічних речовин.
  • Ескіз
    Документ
    Рослинні відходи харчової промисловості – цінна сировина для створення нових ентеросорбентів, харчових та кормових добавок
    (2011) Купчик, Лідія Андріївна; Степанець, Любов Филимонівна; Ничик, Оксана Василівна; Хижняк, Ольга Олександрівна; Мартиненко, Тетяна Андріївна
    Запропоновані способи модифікування рослинних відходів харчової промисловості хімічними активаторами та високотемпературною екструзією з метою підвищення сорбційних властивостей та одержання ентеросорбентів для селективного вилучення іонів важких металів, радіонуклідів та деяких органічних забруднювачів із організмів людей та тварин.
  • Ескіз
    Документ
    Застосування основних сульфатів алюмінію для ефективного очищення природної води
    (2012) Хижняк, Ольга Олександрівна; Запольський, Анатолій Кирилович
    Представлені результати коагуляційного очищення природної води річок Десна і Дніпро в весняно-осінній та паводковий періоди року коагулянтами на основі сульфату алюмінію. Визначено ефективний коагулянт для отримання якісної води.
  • Ескіз
    Документ
    Проблема знезаражування природної води
    (2012) Хижняк, Ольга Олександрівна
    В даній статті представлений огляд літератури про стан підготовки питної води. Висвітлено основні переваги й недоліки хімічних реагентів, які застосовуються в Україні для підготовки питної води, та пропонуються нові, які здатні забезпечити якість питної води для Україні й в світі. In given article the review of the literature on a condition of preparation of potable water is submitted. The basic advantages and lacks of chemical reagents which are applied in Ukraine to preparation of potable water are clarified, and offered new which can provide quality of potable water for Ukraine and the world.