Статті
Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522
Переглянути
4 результатів
Результати пошуку
Документ The use of convective-thermoradiactive method of energy supply in the apple snack technology(2016) Malezhik, Ivan; Dubkovetskyy, Igor; Bandurenko, Galina; Strelchenko, Ljudmila; Levkivska (Muzika), TetianaThe effect of preliminary preparation of apples and the method of drying on qualitative indices during the production of apple snakes was investigated. It has been established that in order to improve the organoleptic characteristics of apple snails, it is advisable to pre-prepare apples in sugar syrup with a sugar concentration of 40%. In order to intensify the drying process, improve the quality of the finished product and reduce energy consumption, a combined convective thermo-radiation method of power delivery.Документ The study of features of control of technological process for receiving the apple snacks(2016) Malezhik, Ivan; Dubkovetskyy, Igor; Bandurenko, Galina; Levkivska (Muzika), Tetiana; Strelchenko, LjudmilaDrying, moisture content, apple snacks, snacks, apples, energy supply, peroxidase, blanching, sugar syrup, convective, vitamin C. The article is devoted to the use of modern methods of the study of vegetable raw material for apple snacks production. To establish the optimal variety of apples there was used the analysis of technological parameters that depend on their chemical composition, especially on the quantity of dry substances, sugar-acid index and food fibers content. The study of inactivation degree of oxidative enzymes and possibility to prevent the protopectin hydrolysis process allowed establish the effectiveness of preliminary preparation of apples. research-industrial drying setting, constructed by the authors, gave a possibility to study the different drying processes at the expanse of combination of convective and thermoradiative ways of energy supply and to establish the optimal regime of apple snacks drying. Стаття присвячена дослідженню використання сучасних методів досліджень рослинної сировини для виробництва яблучних снеків. Для встановлення оптимального сорту яблук використовували аналіз технологічних показників, які залежать від їх хімічного складу, зокрема кількості сухих речовин, цукро-кислотного індексу та вмісту харчових волокон. Дослідження ступеню інактивації окислювальних ферментів й можливості перешкоджання процесу гідролізу протопектину дозволила встановити ефективність попередньої підготовки яблук. Сконструйована авторами дослідно-промислова сушильна установка, дала можливість провести дослідження різних процесів сушіння за рахунок комбінування конвективного та терморадіаційного способу енергопідведення та встановити оптимальний режим сушіння яблучних снеків.Документ The changes of carotene in the process of obtaining food additives on the basis of carrots(2014) Bandurenko, Galina; Bessarab, Alexander; Levkivska (Muzika), TetianaThe work proposed a comprehensive resourcesaving technology of processing of carrots with getting two basic products that contain carotene - dry and liquid. The obtained products containing carotene, can be used in food technology as а multifunctional enriching additives. В роботі запропонована комплексна ресурсозберігаюча технологія переробки моркви з одержанням двох каротиновмісних продуктів – рідкого та сухого. Одержані каротиновмісні продукти можна використовувати в різних харчових технологіях як багатофункціональні збагачуючі добавки.Документ New multifunctional dietary supplements based on raw carrot(2013) Bessarab, Alexander; Bandurenko, Galina; Levkivska (Muzika), TetianaIn the work was scientific justification of an integrated approach to processing carrot to get two carotene-compound multifunctional food additives in dry and liquid form. У роботі був науково обгрунтуваний комплексний підхід до переробки моркви з отриманням двох каротиновмісних багатофункціональних харчових добавок у сухому і рідкому вигляді.