Статті
Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522
Переглянути
628 результатів
Фільтри
Налаштування
Результати пошуку
Документ Вплив фізичних чинників на активацію ферментів солоду при занижених показниках нутрієнтів сировини(2024) Романова, Зоряна Миколаївна; Романов, Микола Сергійович; Худолій, ІванАктуальна проблема сьогодення-збереження активності ензимів під час перероблення солоду з сировини, що перебувала під впливом негативних природних умов. Метою наукового дослідження був підбір оптимального фізичного чинника для дослідження його впливу на активізацію ферментів солоду при затиранні зернопродуктів та вплив його на якісний склад отриманого пивного сусла. Незважаючи на перспективність використання фізичних методів, зокрема використання іонізуючоговипромінювання, над питаннями щодо впровадження їх у харчову промисловість поки працюють окремі ентузіасти. Тому одним з першорядних завдань, виконання якого сприятиме широкому впровадженню методів електрофізики та фізичних методів у виробництво , є популяризація цих методів.Документ Use of unmalted cereals with enzyme preparations in brewing(2024) Loiko, Serhii; Romanova, Zoriana; Zheplinska, Mariia; Romanov, Mykola; Vasyliv, VolodymyrUsing unmalted grain is one of the ways to improve quality, reduce production costs, and create new types of beer. However, the enzymatic activity of such raw materials is zero, so the use of enzyme preparations is relevant. The purpose of the study was to compare the quality indicators of 100% malt beer and beer with the replacement of malt with unmalted barley using enzymes. The methods of technical and chemical analysis were used to determine the organoleptic and physicochemical indicators of beer. Recommendations have been developed for the intensification of wort preparation using different types of grain raw materials - unmalted barley and rice groats with the addition of enzyme preparations from Novozymes (Denmark) at various stages of brewing. When testing new enzyme preparations (β-glucanase complex, xylanase), filtration time, wort viscosity and β-glucan content. and arabinoxylans decreased by approximately 20% compared to control samples. The use of a new enzyme preparation contributed to a better breakdown of substances, which affected the quality and duration of filtration. This leads to an improvement in the quality of the wort, a reduction in the duration of the process, and a reduction in the cost of raw materials. To ensure the necessary ratio of substances in the wort, it is necessary to introduce complex enzyme preparations - peptide hydrolase, α-amylase, endo-β-glucanase (Ceremis Plus). Preparations containing endo-β-glucanase (Ultraflo Max) should be used at the beginning of mashing to improve the rheological properties of the wort and reduce its viscosity, which improves the filtration process. To obtain beer with the required degree of fermentation during mashing, it is better to use new enzyme preparations (glucoamylase). The practical significance of the research is that the use of large amounts of unmalted grain together with exoenzymes such as Ultraflo Max and Ceremis Plus will allow brewers to produce worts and beers of the same composition and quality as premium worts and beers using only malt.Документ Ecological packaging materials for bakery and confectionery products based on a new pectin modification(2022) Shulga, Oksana; Hrybkov, Serhii; Shulga, SergiiPectin is advisable to be used for biodegradable film production. There are a lot of types of modified pectin, but its modification potential has not yet been exhausted. Materials and methods. Pectin, polyvinyl alcohol (PVA, E 1203), glycerol (E 422), oleic acid were used in this study. The vapor permeability of the film was determined according to BS EN 12086:1997. The physical and mechanical properties (strength and elongation) of the films were determined on the TIRAtest-2151 universal testing machine. Infrared (IR) spectroscopy was performed on a Nexus-475 Nicolet device.Документ Studying the adequacy of the neural network level controller in the automated control system of an evaporator(2023) Hrama, Mykhailo; Sidletskyi, VictorThe aim of the study is to substantiate the use of neural network control of beet juice level in an evaporator by evaluating the accuracy and adequacy of the model. This allows us to assess how well the model properties describe the course of the real process. The use of mathematical statistics methods is the most common way to test models for adequacy. In the automation scheme of level control, capacitive level gauges are used as a sensor. The actuators are pneumatic seat valves with a built-in throttle and an electropneumatic converter. The use of neural network controllers is found only in some specific cases of intelligent control of the evaporation process, and there are no data comparing the use of intelligent controllers with classical ones. In this paper, the Durbin-Watson d-criterion is used to assess the adequacy of the model. Statistical data on the behavior of the level control system circuits in different operating modes using intelligent and classical controllers were collected and a model of the evaporator unit operation was built. The advantage of the Durbin-Watson criterion is its simple and fast implementation, which does not require large economic and energy costs. The accuracy of the model was also evaluated. The static error of the control quality for the levels in the five enclosures of 25% - 65% (in 10% increments) is within the range of no more than 0.2%. The proposed model of the evaporator station operation is generally characterized by high accuracy.Документ Технічні аспекти інтеграції відкритих онтологічних баз знань із сучасними автоматизованими системами управління(2021) Луцька, Наталія Миколаївна; Власенко, Лідія Олександрівна; Пупена, Олександр МиколайовичДокумент Современное состояние и перспективы получения каллусных клеток женьшеня(2018) Романов, Алексей; Романова, Зоряна Николаевна; Романов, Николай СергеевичПриродные запасы лекарственных растений сокращаются вследствие неправильной и нерегламентированной заготовки. Некоторые лекарственные растения на территории Украины вообще не растут или растут в ограниченном количестве, определяет потребность в импорте сырья. Решением проблемы обеспечения фармацевтической промышленности растительным сырьем является применение культуры изолированных органов, тканей и клеток высших растений. The natural reserves of medicinal plants are reduced due to irregular and unregulated harvesting. Some medicinal plants on the territory of Ukraine do not grow at all or grow in limited quantities, determines the need for raw materials. The solution of the problem of providing the pharmaceutical industry with plant raw materials is the use of a culture of isolated organs, tissues and cells of higher plants.Документ Mathematical models identification in characteristic situations of conduct of the brewery technological complex(2018) Romanov, Mykola; Matsebula, Dmytro; Svitoch, IlliaThe purpose is to create mathematical models that allow to describe such basic qualitative characteristics of brewing process as quality of production at all stages of the production process, productivity and losses. To pass the passive experiment in the production conditions of the brewery according to the results of which (data of measurements of technological parameters and data of laboratory analyzes) to carry out the identification of mathematical models. In the Matlab, using the least squares method, evaluate the competitive models of certain structures and the parameters of these models based on the criteria: determination, Akaike information criterion, Hawking and Fisher statistics.The use of the above criteria of adequacy allowed us to select the optimal model structures for each situational-significant area in terms of their accuracy and complexity.Документ Unmalted materials in brewing(2018) Loiko, Serhii; Romanova, Zoriana; Romanov, MykolaPurpose: The main raw material for beer production is malt. There is a tendency to use other grain crops in the production of beer. The using of unmalted materials gives opportunity for brewers and technologist for cost saving. But replacing of malt makes affects the quality of wort and beer. The purpose of the researches was to compare quality parameters of 100% malt beers and beer with part of malt replaced by unmalted barley. Methods: To solve the given problem the methods of the high-performance liquid chromatography, analysis and empirical methods are used. Results: Using a big amount of unmalted grits together with external enzymes gives brewers opportunity to receive product in the same composition and quality like high-quality product using only malt. Conclusions: For brewing with a very small amount of malt, barley is a very good choice for replacing part of it as it has some characteristics of malt. It is possible, economically profitable and technically reasoned to replace half of the malt in the grind. But it becomes necessary to use exogenous enzymes.Документ Архітектура інтелектуальних систем прийняття рішень інформаційної інфраструктури ЗВО з урахуванням вимог ЄС(2023) Токар, Володимир Володимирович; Дубиківський, Станіслав Леонідович; Палагута, Катерина Олексіївна; Самойленко, Юлія Олександрівна; Пашорін, Валерій ІвановичЦифрове суспільство, як новий етап розвитку цивілізації, характеризується зростаючим значенням інформаційних технологій в усіх сферах життєдіяльності, в тому числі й в освітній. Стаття присвячена проблематиці вирішення питань розвитку сучасних інформаційних технологій в системі навчання. Інтелектуальний аналіз успішності студентів на всіх етапах навчання відіграє одну з основних ролей при пошуку рішень у цілком різних напрямках – від підтримки вирішення питань відносно окремого студента до коригування освітніх траєкторій і, відповідно, до кардинальної зміни навчального плану, а також при формуванні ресурсного потенціалу освітніх закладів різного рівня. Метою дослідження є створення прообразу простої та доступної інформаційно-аналітичної системи підтримки прийняття рішень, що базується на обліку успішності студентів для закладів освіти всіх рівнів. Завдяки використанню загальнонаукових методів пізнання – аналізу, синтезу, порівняння, у дослідженні було вирішено ряд поставлених завдань. У статті проаналізовано досвід використання різних блоків інтелектуальних систем прийняття рішень на основі інформаційних технологій, розглянуто технології обробки даних OLAP і Data Mining, а також окреслено на теоретичному та апаратному рівнях концептуальні засади моделі функціонування інформаційно-аналітичної системи в ЗВО, що базується на обліку успішності студентів. Отримані результати до-слідження в подальшому можуть бути удосконалені і реалізовані ІТ-спеціалістами на практиці в межах не лише ЗВО, але й у рамках освітніх закладів інших рівнів, які наразі не в змозі використовувати існуючі недешеві системи, наближаючи вітчизняну систему освіти до діючих стандартів освітнього простору ЄС. The digital society, as a new stage of civilization development, is characterized by the growing importance of information technology in all spheres of life, including education. The article sheds light on solving the issues of development of modern information technology in the learning system. Intellectual analysis of student performance at all stages of education plays a major role in finding solutions in completely different directions – from supporting the resolution of issues related to an individual student to adjusting educational trajectories and, accordingly, to a radical change in the curriculum, as well as in shaping the resource potential of educational institutions of different levels. The purpose of the study is to create a prototype of a simple and accessible information and analytical decision support system based on student performance for educational institutions of all levels. Through the use of general scientific methods of cognition – analysis, synthesis, comparison, the study solved a number of tasks. The article analyzes the experience of using various blocks of intelligent decision-making systems based on information technology, considers OLAP and Data Mining data processing technologies, and outlines the conceptual foundations of the model of functioning of an information and analytical system in a higher education institution based on student performance at the theoretical and hardware levels. The obtained results of the study can be further improved and implemented by IT specialists in practice not only within higher education institutions, but also within educational institutions of other levels, which are currently unable to use existing expensive systems, bringing the national education system closer to the current standards of the EU educational space.Документ Компаративний аналіз інформаційної інфраструктури закладів вищої освіти та виробничих підприємств(2023) Токар, Володимир Володимирович; Палагута, Катерина Олексіївна; Самойленко, Юлія ОлександрівнаУ статті проаналізовано інформаційну інфраструктуру закладів вищої освіти та виробничих підприємств через призму характеристик, які пов’язані з масштабом і розміром, доступом і безпекою, управлінням та інтеграцією, швидкістю та продуктивністю, автоматизацією та інноваціями, ефективністю та оптимізацією, сумісністю та стандартизацією, вартістю та витратами. Також були розроблені класів, що допомагають краще організувати інформацію та зрозуміти основні аспекти порівняння між інформаційною інфраструктурою закладів вищої освіти та виробничими підприємствами. Авторами наведено основні спільні риси інформаційної інфраструктури в закладах вищої освіти та виробничих підприємствах, а також виділено ключові відмінності між ними. До спільних рис належить інтеграція з іншими системами, захист даних, масштабованість, аналітика даних, автоматизація, доступність, ІТ-підтримка, інтерфейс користувача, безперебійність та забезпечення документообігу. Ці спільні риси підкреслюють важливість правильного впровадження та підтримки інформаційної інфраструктури для успіху обох типів організацій. Однак, існують відмінності у цілях та завданнях, структурі даних, персоналі, системах управління та безпеці даних між закладами вищої освіти та виробничими підприємствами. Заклади вищої освіти фокусуються на підтримці навчальних процесів, тоді як виробничі підприємства зосереджені на оптимізації виробничих процесів та наданні товарів або послуг. Крім того, структура даних, персонал, системи управління та безпека даних розрізняються в залежності від контексту кожного типу організації. Розуміння цих спільних рис та відмінностей вказує на необхідність адаптації інформаційної інфраструктури до конкретних потреб та вимог закладів вищої освіти та виробничих підприємств. Успішне впровадження та підтримка інформаційної інфраструктури сприятимуть досягненню поставлених цілей та покращенню ефективності обох типів організацій у конкурентному середовищі. The article examines the information infrastructure of higher education institutions and manufacturing enterprises, considering various factors such as scale, size, access, security, management, integration, speed, performance, automation, innovation, efficiency, optimization, interoperability, standardization, cost, and expenses. It also introduces classes designed to facilitate information organization and comprehension, focusing on the key aspects of comparing the information infrastructure of these two types of organizations.The authors present the main similarities and differences in the information infrastructure of higher education institutions and manufacturing enterprises. Shared features include integration with other systems, data protection, scalability, data analytics, automation, accessibility, IT support, user interface, continuity, and document management. These commonalities underscore the significance of effectively implementing and maintaining information infrastructure for the success of both organizations.However, there are distinctions in goals, objectives, data structure, personnel, management systems, and data security between higher education institutions and manufacturing enterprises. Higher education institutions prioritize supporting learning processes, while manufacturing enterprises concentrate on optimizing production processes and delivering goods or services. Furthermore, the specific context of each organization type influences the variations in data structure, personnel, management systems, and data security.Recognizing these shared characteristics and differences highlights the importance of adapting the information infrastructure to the specific needs and requirements of higher education institutions and manufacturing enterprises. By successfully implementing and maintaining information infrastructure, both types of organizations can achieve their goals and enhance efficiency in a competitive environment.