Статті
Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522
Переглянути
28 результатів
Результати пошуку
Документ Арт-терапія як творчий метод у роботі з обдарованими дітьми(2024) Саракун, Лариса ПетрівнаРозглядається арттерапія як метод розвитку обдарованості дитини, зазначається, що арттерапія стимулює формування власного я, свого самовираження, самоактуалізації; аналізуються найбільш ефективні методи арттерапіїДокумент Investment development of agrarian sector in modern conditions of economic development(2021) Gutkevych, Svitlana; Slobodian, NataliiaThe project development of the agrarian sector of the economy is given in the article. Intensification of investment activity in the country is the main goal of economic development. Of great importance for the country's economy are systemic projects aimed at reforming the country's economy. Sectoral projects are aimed at carrying out economic reforms in certain areas. Modeling of the process of investment development of agricultural production is considered.Документ Визначення та оцінка інвестиційного потенціалу підприємства(2023) Гривківська, Оксана Василівна; Михайлик, Ольга Михайлівна; Рябенко, Володимир Володимирович; Кубік, Ярослав ВолодимировичУ статті запропоновано систематизацію визначень поняття інвестиційного потенціалу підприємства, зокрема, як сукупність різного роду ресурсів, здатність суб’єкта досягати запланованих результатів через управління ресурсами, тобто з позиції отримання кінцевих результатів, сукупність економічних можливостей, вкладення капіталу з метою збільшення інвестиційних можливостей, можливість оновлення матеріально-технічної бази та конкурентоспроможності підприємства (через товари та послуги). Обгрунтовано, що розвиток підприємства забезпечується в числі інших умов ефективним функціонуванням механізму управління інвестиційним потенціалом, що потребує дотримання низки запропонованих принципів. Визначено фактори можливості мобілізації інвестиційних ресурсів та фактори впливу на можливість альтернативного використання інвестиційних ресурсів.Документ Стоматологічний сегмент медичного туризму як перспективний напрям розвитку туристичної сфери(2023) Сологуб, Юрій Іванович; Шейко, Аліна РоманівнаУ статті проведено аналіз актуальних напрямів розвитку світового ринку медичного туризму. Окреслено особливості розвитку ринку медичного туризму України виходячи з ресурсного потенціалу регіонів та закордонного досвіду. Встановлено, що значні темпи розвитку міжнародного ринку медичного туризму можна пояснити значною кількістю факторів, у тому числі, зростанням ділової активності, стрімким розвитком медичної науки та високих технологій. Індустрія медичного туризму та гостинності утворює єдину систему ринків, що включає представників не лише з базових туристичних послуг, а й з банківських, послуг зв’язку, страхування чи юридичної допомоги. Формування організаційно-економічного механізму ефективного управління медичним комплексом обумовлено особливостями державного управління і роллю лікувально-оздоровчої діяльності в охороні здоров’я, туризмі, економіці країни. Медичний туризм в світі має велике значення, як для держав, приватних підприємців так і для туристів. Україна має базу для створення туристичного медичного кластеру на території держави, що стало б значною частиною економіки країни. Для цього важливо правильно розуміти організацію роботи медичного кластеру та утворення єдиної системи ринків даного виду туристичної діяльності. Ринок стоматологічних послуг в світі приносить значні кошти до бюджету країн щороку. Якісна стоматологія цінується, а ціни змушують людей подорожувати задля того, щоб знайти лікування дешевше. Перевагою медичного туризму є те, що саме ця сфера в своїх кластерах тісно поєднує роботу державних та приватних підприємствДокумент Prospects of investment strategy in agriculture(2022) Gutkevych, Svitlana; Zanozovska, OksanaThe article gives the analysis of investments processes in the agricultural sector. Necessity of investment strategy development taking into account modern political and economic factors is determined. Nowadays the theoretical study of the investment process at the micro and macro levels is relevant. Investing in agricultural sector in Ukraine has its own guidelines and priorities for attracting investment. Ukrainian agricultural sector does not have a high enough investment rating, which determines its investment attractiveness and depends on the political situation, efficiency and adequacy of legislation, economic policy, infrastructure development, foreign direct investment and a number of other factors. The functions of investment policy formation and the system of attractiveness criteria is provided only by the state, and this requires the formation of the investment strategy. Therefore, the process of attracting foreign investment is important for agricultural sector in our country, as their volume is one of the indicators of the degree of integration of the country into the world community.Документ Sectoral priority of rural green tourism(2023) Gutkevych, Svitlana; Haba, Myroslava; Korniienko, InnaThe article examines the concept of rural green tourism, its role and significance, identifies the specifics of the rural green tourism development, their impact on tourism and the economy of Ukraine. Tourism contributes to the inflow of financial resources into the country, which brings income not only to tourism firms, but also provides tax revenues to the budget, increases demand for products and services, thereby stimulating the development of related industries. One of the most prioritized is rural green tourism, as it contributes to solving social and economic problems in villages, which is characteristic of modern Ukraine. In modern conditions of the Ukrainian economy development, the structure of the tourism industry is changing due to the development of promising types of tourism, including rural green tourism. This is a specific form of recreation in the countryside, which has wide possibilities of using the natural, material and cultural potential of certain regions. У статті розглянуто поняття сільського зеленого туризму, його роль та значення, визначено особливості розвитку сільського зеленого туризму, їх вплив на туристичну діяльність та економіку України. Туризм є сучасною та однією з найдинамічніших галузей економіки. Україна володіє значним потенціалом для розвитку як внутрішнього туризму, так і міжнародного. Туризм сприяє притоку в країну фінансових ресурсів, що дає доходи не лише туристичним фірмам, але й забезпечує податкові надходження до бюджету, збільшує попит та продукти та послуги, стимулюючи тим самим розвиток суміжних галузей. В сучасних умовах розвитку економіки України змінюється структура туристичної галузі за рахунок розвитку перспективних видів туризму, в тому числі сільського зеленого туризму. Серед альтернативних видів туризму одним з найбільш пріоритетних є сільський зелений туризм, оскільки він сприяє вирішенню соціальних та економічних проблем в селах, що є характерним для сучасної України. Це специфічна форма відпочинку на селі, яка має широкі можливості використання природного, матеріального і культурного потенціалу певних регіонів. У статті визначені мотиви туристів, які обрали метою подорожі – сільський зелений туризм. На основі аналізу законодавства України щодо сільського зеленого туризму визначено основні напрями державної політики, які сприятимуть подальшому ефективному розвитку цієї галузі. Розглянуто особливості туристичного пакета послуг зеленого туризму, які полягають у задоволенні потреб відпочивальників шляхом об’єднання зусиль окремих господарств, наприклад, харчування та проживання –в одному господарстві, отримання додаткових послуг –в іншому тощо. Визначені особливості дозволять забезпечити вищий рівень розвитку сільського зеленого туризму на певній території та позиціонуватимуть його як важливий засіб стимулювання й інвестування соціально-економічного розвитку села.Документ Risks in the investing(2021) Gutkevych, Svitlana; Vikhliaiev, MykhailoRisk is a possible danger of performance. It is necessary to choose and make a decision in production, economic activity, which is always burdened with risk. Therefore, the risk is a normal phenomenon, a consequence of the actions of a variety of reasons that give rise to its various species. Risk management involves optimal use of all possible or allowable means of avoidance, or reduce the risk degree associated with significant losses; risk control, optimization of risk or maximum possible decrease in volumes and probability of possible losses. Investment risk is the risk of an investment project, which is defined as the probability of obtaining a possible loss from its implementation. The investment risk of industries is characterized by the level of uncertainty in the forecast of profit from investments. The risk is possible only when the controlled economic system functions in conditions of uncertainty, and the person who makes the decision is interested in the final resultДокумент Удосконалення методів менеджменту, адміністрування та стратегічного управління розвитком людського ресурсу(2022) Березянко, Тамара Володимирівна; Осадчук, Оксана ПавлівнаУ статі досліджено питання розвитку та удосконалення методів менеджменту, адміністрування та стратегічного управління розвитком людського ресурсу. Дослідження здійснено з урахуванням еволюційної зміни управлінських підходів та зростання ролі людського ресурсу щодо забезпечення сталого економічного розвитку. Визначено, що розвиток теорії стратегічного управління доцільно поділяти на чотири етапи, а саме: управління на основі контролю за виконанням; управління на основі планування; управління на основі передбачення; управління на основі гнучких екстрених рішень. Зазначено, що для етапу управління на основі контролю характерним є перехід до масового виробництва товарів при якому людський ресурс розглядався як допоміжна складова. На етапі управління на основі передбачення особлива увага приділяється методам планування та удосконалення збуту, набувають дедалі більшої актуальності питання підвищення рівня освіти і розвитку персоналу, широко використовуються методи адміністративного менеджменту та публічного адміністрування. Характерною ознакою етапу управління на основі передбачення є розвиток та активне застосування методів стратегічного планування, задля формування конкурентних та інноваційних стратегій, також набувають важливості питання удосконалення та ефективного використання людського потенціалу. Створюються передумови до розвитку стратегічного управління людськими ресурсами. Зростає роль та значення планомірного та систематичного підходу до використання управлінських методів в напрямку формування кадрового потенціалу. Стратегічне управління людськими ресурсами набуває рис наукової концепції HRM, та вбудовується в систему стратегічного менеджменту на рівні функціональної стратегії, що стає характерною особливістю етапу управління на основі гнучких екстрених рішень. The article examines the development and improvement of methods of management, administration and strate gic management of human resource development. The study was carried out taking into account the evolutionary change of management approaches and the growing role of human resources in ensuring sustainable economic development. It was determined that the development of the theory of strategic management should be divided into four stages, namely: management based on performance control; management based on planning; predictive management; management based on flexible emergency solutions. It is noted that the stage of control-based mana gement is characterized by the transition to mass production of goods in which human resources were considered as an auxiliary component. At the stage of management based on prediction, special attention is paid to methods of planning and improvement of sales, issues of increasing the level of education and development of personnel are becoming more and more relevant, and methods of administrative management and public administration are widely used. A characteristic feature of the management stage based on prediction is the development and active application of strategic planning methods for the formation of competitive and innovative strategies, and the issue of improvement and effective use of human potential also becomes important. The prerequisites for the development of strategic management of human resources are being created. The role and importance of a planned and system atic approach to the use of management methods in the direction of the formation of personnel potential is growing. Strategic management of human resources acquires features of the scientific concept of HRM, and is integrated into the strategic management system at the level of functional strategy, which becomes a characteristic feature of the stage of management based on flexible emergency decisions.Документ Methodical approaches to the determination of readiness of introduction of «blue ocean» strategy on the enterprises of food industry(2020) Belova, Tatyana; Krainiuchenko (Fornolyak), Olga; Rozumey, Svitlana; Petukhova, OlgaIn the conditions of competition improvement there is a necessity to find new decisions in relation to the development and strategies that will be able to provide proof market positions. One of such decisions is the conception of market space creation free from competition − so-called "blue ocean". However, there is a large variety of open questions of practical realization of the marked conception. Accordingly, the aim of the research is the development of suggestions in relation to the choice of optimal way of "blue ocean" strategy forming. To achieve the aim of the article, firstly, the factors that are the pre-condition for transition from existed market space to new one were outlined, and, secondly, methodical recommendations in the relation to realization of "blue ocean" strategy were designed. Offered approaches envisage the evaluation of strategic position of industry/company by establishment and quantitative measuring of factors, that have positive and negative influence (named, accordingly, by success and challenges), and also the research of company’s tuning degree to perception of "blue ocean" strategy. To find out the strategic position of industry/company the recommended matrix "success – challenges", that helps to envisage actions in direction of motion to blue space. The designed methodical approaches were approved on the example of Public joint stock company "Obolon". Introduction of the offered recommendations in relation to realization of "blue ocean" conception will promote the search of new strategic decisions which help companies to develop the unique market space.Документ Перспективи використання рослинної сировини для збагачення напівфабрикатів(2020) Кущ, Руслана Вікторівна; Топчій, Оксана АнатоліївнаУ статті наведено результати дослідження можливості використання створеної композиційної суміші з лляного, рисового та ячмінного борошна у технології посічених напівфабрикатів. Для досягнення цієї мети вивчили обрані види борошна, обґрунтували співвідношення компонентів для створення суміші та дослідили якісні показники посічених напівфабрикатів виготовлених з її використанням. Вивчення функціонально-технологічних властивостей обраних культур, необхідне для оцінки можливості їх використання в м'ясних системах. Згідно отриманих даних подрібнене насіння усіх зразків володіє високими функціонально-технологічними властивостями. Білкові комплекси мають достатньо високу гідрофільність, що дозволяє формувати гелі, утворювати емульсії, поглинати воду і жири. Висока жироутримуюча здатність білків забезпечує ніжну і однорідну текстуру виробів, виключає відділення жиру, деформацію виробів, зменшує втрати під час термообробки. Розробка м'ясних продуктів які містять рослинні білки забезпечує максимальне використання тваринних і рослинних ресурсів, а також сприяє створенню рецептур і технологій одержання збалансованих продуктів харчування. Запропоновано удосконалення технології та розширено асортимент посічених напівфабрикатів з заміною м'ясної сировини на гідратовану композиційну суміш лляного, ячмінного та рисового борошна в кількості 15-30%. Удосконалена технологія виробництва посічених напівфабрикатів відрізняється тим, що додатково перед перемішування композиційну суміш лляного, ячмінного та рисового борошна гідратують у воді температурою 10…12° С (гідромодуль 1 :4) протягом 3…5 хв. Також окремо готується купаж рослинних олій. Далі гідратоване борошно та купаж рослинних олій подають на приготування фаршу, з наступним формуванням, паніруванням та заморожуванням за традиційною технологією. Застосування нем'ясних білкових харчових інгредієнтів рослинного походження дозволяє істотно підвищити економічні показники виробництва в результаті зниження вартості вихідної сировини й збільшення рентабельності виробництва продукції, найбільш раціонально використовувати м'ясну сировину, знизити втрату маси готових продуктів після технологічної обробки, підвищити обсяг випуску та розширити асортименти високоякісних продуктів харчування. The article presents the results of the study of the possibility of using the created composite mixture of flax, rice and barley flour in the technology of cut semi-finished products. To achieve this goal, we studied the selected types of flour, substantiated the ratio of components to create a mixture and investigated the quality of cut semi-finished products made using it. Study of functional and technological properties of selected crops, necessary to assess the possibility of their use in meat systems. According to the obtained data, the crushed seeds of all samples have high functional and technological properties. Protein complexes have a sufficiently high hydrophilicity, which allows to form gels, form emulsions, absorb water and fats. High fat-retaining ability of proteins provides gentle and homogeneous texture of products, excludes separation of fat, deformation of products, reduces losses during heat treatment. The development of meat products containing plant proteins ensures the maximum use of animal and plant resources, as well as contributes to the creation of recipes and technologies for balanced food. The improvement of technology is offered and the range of cut semi-finished products with replacement of raw meat by hydrated composite mixture of flax, barley and rice flour in the amount of 15-30% is expanded. The advanced technology of production of chopped semi-finished products differs in that before mixing the composite mixture of flax, barley and rice flour is hydrated in water at a temperature of 10… 12 ° C (hydromodule 1: 4) for 3… 5 minutes. A blend of vegetable oils is also prepared separately. Then the hydrated flour and a blend of vegetable oils are served for the preparation of minced meat, followed by molding, breading and freezing according to traditional technology. The use of non-meat protein food ingredients of plant origin can significantly increase the economic performance of production by reducing the cost of raw materials and increase the profitability of production, the most rational use of raw meat, reduce weight loss of finished products after processing, increase production and expand the range high quality food.
- «
- 1 (current)
- 2
- 3
- »