Статті

Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 6 з 6
  • Ескіз
    Документ
    Упаковка з використанням модифікованої атмосфери
    (2024) Кулик, Наталія Вікторівна; Пригодій, Денис Віталійович
    Забезпечення населення продуктами харчування в достатній кількості, необхідного рівня якості, споживчої цінності та безпеки є питанням номер один як для урядів країн у всьому світі, так і для кожного з нас. Для гарантування безпеки харчових продуктів для споживача недостатньо виробляти продукти високої якості, треба гарантувати їх належне зберігання впродовж певного терміну, тож роль упаковки у цьому процесі важко переоцінити. Пакування з використанням МАР дає змогу забезпечити зберігання якісних і смакових властивостей харчових продуктів, їх колір та аромат, запобігти їх передчасному псуванню й подовжити термін придатності. Як МАР найчастіше використовують CO2, N2 і O2 у різних співвідношеннях залежно від продукту. Тривають дослідження щодо використання монооксиду вуглецю та інертних газів. Основні обмеження використання пакування з МАР пов’язані з високою вартістю газів, пакувальних матеріалів і пакувальних машин, а також вартістю аналізу, який проводиться для розрахунку оптимального складу газової суміші для певного харчового продукту. Providing the population with food in sufficient quantity, at the required level of quality, consumer value and safety is the number one issue for governments around the world, as well as for each of us. To guarantee the safety of food products for the consumer, it is not enough to produce high-quality products, it is necessary to ensure their proper storage for a certain period, so the role of packaging in this process is difficult to overestimate. Packaging using MAP makes it possible to ensure the preservation of the quality and taste properties of food products, their color and aroma, and to prevent their premature spoilage and extend the shelf life. CO2, N2 and O2 in various proportions are most often used as MAP wear depending on the product. Research into the use of carbon monoxide and inert gases is ongoing. The main limitations of the use of MAP packaging are related to the high cost of gases, packaging materials and packaging machines, as well as the cost of analysis, which is carried out to calculate the optimal composition of the gas mixture for a certain food product.
  • Ескіз
    Документ
    Актуальні вимоги до упаковки в часи COVID-19
    (2022) Кулик, Наталія Вікторівна
    Розглянуто наслідки впливу COVID-19 на різні сфери життя українців, перш за все на економічні показники, моделі придбання та споживання продуктів і напоїв в умовах соціального дистанціювання. У статті проаналізовано, як упаковка відреагувала на ці зміни, а також вимоги, які висувають реалії сьогодення до упаковки. Зазначено, що оптимальна упаковка дозволяє зменшити витрати в скрутні економічні часи та забезпечити ефективну безконтактну доставку в умовах переходу до електронної комерції за рахунок оновлення та вдосконалення механічних характеристик, покращення та адаптування дизайну. Наведено приклади інноваційних рішень у пакуванні, які сприяють надійності зберігання та доставки пакованих продуктів, а також лояльності клієнтів та збільшенню продажів.
  • Ескіз
    Документ
    Modification of potato starch with adipic acid and research of modification product as raw materials for food biodegradable packaging
    (2021) Shulga, Sergii; Shulga, Oksana; Simurova, Natalia
    The aim of our work was to study the modification of potato starch with adipic acid chloride in order to further physicochemical study of the obtained product and use, for example, as an effective film former of biodegradable films/coatings. The modified product has a number of different characteristics from the original product. The use of starch as a natural substance that is capable of biodegradation makes it possible to is recommend the resulting product as a raw material for environmentally friendly packaging materials.
  • Ескіз
    Документ
    Національно виразні елементи у редизайні упаковки українських товарів на прикладі молочної продукції
    (2022) Соловйова, Юлія Євгеніївна; Антонова, Ольга Вадимівна; Манич, Наталія Євгенівна
    Статтю присвячено розглядові особливостей застосування національно виразних елементів при редизайні упаковки українських продуктів харчування, зокрема, молочної продукції провідних вітчизняних брендів. У розвідці звернено увагу на оригінальний характер упакування вітчизняних молочних продуктів та особливості актуалізації в їхньому дизайні зображальних елементів, які б слугували способом демонстрації переконань виробника та одночасно засобом дистанціювання від країни-агресора. Сформульовано висновок, що через актуалізації національних мотивів виробники молочної продукції прагнуть не лише створити привабливий дизайн своєї продукції, а й вести діалог із споживачем про українськість, мистецтво та культуру, збереження природи, національну єдність в умовах війни. Відзначено дотримання правових аспектів використання національно виразних візуальних матеріалів у дизайні упакування.
  • Ескіз
    Документ
    Тривалість зберігання, як складова частина конкурентоспроможності кондитерської продукції
    (2023) Пилипенко, Анатолій Федорович; Кохан, Олена Олександрівна
    В статті розглянуті шляхи підвищення конкурентоспроможності кондитерських виробів за рахунок збільшення терміну їх зберігання. Наведена класифікація кондитерських виробів залежно від домінуючого фактору, що обумовлює термін їх зберігання та шляхи його подовження за рахунок комбінації сучасних способів пакування та внесення технологічних інгредієнтів до складу виробу.
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження поведінки неглазурованих помадних цукерок з частковою заміною цукру на полідекстрозу під час їх зберігання
    (2021) Онофрійчук, Оксана Сергіївна; Кохан, Олена Олександрівна; Камбулова, Юлія Вікторівна; Марцинкевич, Леся Валентинівна
    У статті наведено результати досліджень зміни фізико-хімічних і структурномеханічних властивостей неглазурованих помадних цукерок, виготовлених із 30- відсотковою заміною сахарози на полідекстрозу, під час їх зберігання. Результати досліджень показали, що часткова заміна цукру в рецептурі помадних цукерок на харчове волокно полідекстрозу позитивно впливає на збереження якості помадних цукерок у процесі зберігання. Згідно з отриманими результатами встановлено, що значення активності води, показника усихання та пластичної міцності зразків з полідекстрозою нижчі порівняно з контрольним зразком помадних цукерок. Використання полідекстрози в технології неглазурованих помадних цукерок має позитивний вплив на подовження терміну зберігання неглазурованих помадних цукерок і надає їм статусу харчового продукту з низьким показником глікемічності. The article presents the results of research on changes in physicochemical and structural-mechanical properties of unglazed fondant sweets made with 30% substitution of sucrose for polydextrose during storage. The results of research have shown that the partial replacement of sugar by polydextrose in the formulation of fondant sweets has a positive effect on maintaining the quality of fondant sweets during storage. According to the obtained results, it was found that the values of water activity, drying rate and plastic strength of samples with polydextrose are lower compared to the control sample of fondant sweets. The use of polydextrose in the technology of unglazed fondant sweets has a positive effect on extending their shelf life and gives them the status of a food product with a low glycemic index.