Статті

Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 5 з 5
  • Ескіз
    Документ
    Ефективність використання інноваційного потенціалу підприємств харчової промисловості
    (2024) Левченко, Юлія Григорівна; Рябенко, Володимир Володимирович; Мельниченко, Олег Вікторович
    Метою роботи виступає оцінка сучасного стану інноваційної активності підприємств харчової промисловості, визначення їх інноваційного потенціалу та ефективності його використання в умовах тривалої економічної кризи. Для досягнення поставленої мети було використано дані Державної служби статистики України за 2016–2020 рр., оскільки обрана кількість підприємств останній раз оновлювалася у 2020 р. Проведено дослідження динамічної зміни питомої вага інноваційно активних підприємств переробної промисловості у загальній кількості підприємств, інноваційно активних підприємств харчової проми¬словості у загальній кількості підприємств та інноваційно активних харчових підприємств у загальній кількості переробних підприємств. Охарактеризовано вартість необоротних активів харчових підприємств, з одночасним виділенням позитивних змін у вартості основних виробничих засобів, довгострокових біологічних активів, незавершених капітальних інвестицій, довгострокових фінансових інвестицій та інших необоротних активів. Надано оцінку обсягу інноваційних витрат харчових підприємств з позитивними зрушеннями у складі інвестицій у НДР, виконаних власними силами, НДР, виконаних іншими підприємствами та інших витрат на інновації (за виключенням НДР). Проаналізовано обсяг реалізованої інноваційної продукції (товарів, послуг) харчовими підприємствами з виділенням інноваційної продукції (товарів, послуг) нової для ринку та інноваційної продукції (товарів, послуг) нової лише для підприємства. Оцінено зміни в чисельному складі працівників, задіяних у виконанні наукових досліджень і розробок з виділенням питомої ваги дослідницького персоналу (у т.ч. дослідників з науковими ступенями доктора й кандидата наук), технічного персоналу й допоміжного персоналу. Практичні аналізовані кроки керівного складу свідчать про підвищення ефективності використання інноваційного потенціалу підприємств харчової промисловості, результатом якого є збільшення інноваційно активних підприємств, нарощування інвестицій в основний та людський капітал, збільшення витрат на інноваційні дослідження та обсягу виробленої й реалізованої інноваційної продукції
  • Ескіз
    Документ
    Управління проектами організаційних змін на підприємствах харчової промисловості
    (2021) Рябенко, Володимир Володимирович
    Предметом дослідження є проектний підхід до організаційних змін та його особливості на підприємствах харчової промисловості. Метою дослідження є обґрунтування необхідності управління проектами організаційних змін на підприємствах харчової промисловості. Досліджено основні проблеми діяльності підприємств в мінливих умовах зовнішнього середовища. Доведено необхідність організаційних змін як пріоритетного напрямку протидії несприятливим тенденціям та засобу розвитку суб’єктів господарювання. Шляхом узагальнення результатів наукових досліджень визначено сутність та об’єкти організаційних змін, їх види та етапи здійснення. Організаційні зміни – це системні перетворення, які охоплюють все підприємство в цілому або окремі його частини. Вони спрямовані на удосконалення економічних, правових та соціальних відносин в сфері функціонування організації. Доведено, що проекти організаційних змін є високоефективним інструментом підвищення конкурентоспроможності, засобом адаптації до змін в зовнішньому середовищі та базисом забезпечення високої результативності функціонування і розвитку суб’єктів господарювання. Запропоновано ключові положення, на основі яких ґрунтується проектний підхід до організаційних змін, визначено його переваги у порівнянні з поступовим проведенням перетворень. Визначено галузеві особливості проектів організаційних змін в харчовій промисловості з урахуванням масштабів їх діяльності. Охарактеризовано основні етапи управління проектами організаційних змін на прикладі підприємств харчової промисловості, зокрема, розглянуто особливості встановлення цілей, розробки концепції організаційних змін, їх економічного обґрунтування, проведення структуризації проекту перетворень, складання плану часових параметрів та бюджету. Таким чином, доведено визначальну роль проектного підходу у забезпеченні результативності організаційних змін, що дозволить оперативно, з чітко обґрунтованими витратами та очікуваним економічним ефектом виконати раціональний обсяг робіт для досягнення мети запланованих трансформацій
  • Ескіз
    Документ
    European experience in assessing the potential of innovative consulting services
    (2023) Levishchenko, Olena; Dziuba, Oksana; Lavryk, Halyna; Zeliska, Antonina; Riabenko, Volodymyr
    Інноваційні консалтингові послуги в різних секторах економіки ЄС популярні завдяки потенціалу компаній залучати приватні та державні фінансові ресурси. Метою даної статті було дослідження впровадження інноваційних консалтингових послуг для оцінки їх потенціалу. Методологія дослідження базується на статистичному аналізі системи показників інноваційних консалтингових послуг та кореляційному аналізі впливу на діяльність фірм ЄС. Результати показують, що найпоширенішою формою інноваційного консультування є саморозвиток, вдосконалення продукту, процесу, пошук клієнтів, доступ до нових сегментів споживачів тощо. Залучення консалтингових організацій до розробки інноваційних продуктів здійснюють 40% компаній, а впровадження інформаційно-комунікаційних технологій та оновлення бізнес-процесів є найпопулярнішим видом консалтингу в ЄС
  • Ескіз
    Документ
    Визначення та оцінка інвестиційного потенціалу підприємства
    (2023) Гривківська, Оксана Василівна; Михайлик, Ольга Михайлівна; Рябенко, Володимир Володимирович; Кубік, Ярослав Володимирович
    У статті запропоновано систематизацію визначень поняття інвестиційного потенціалу підприємства, зокрема, як сукупність різного роду ресурсів, здатність суб’єкта досягати запланованих результатів через управління ресурсами, тобто з позиції отримання кінцевих результатів, сукупність економічних можливостей, вкладення капіталу з метою збільшення інвестиційних можливостей, можливість оновлення матеріально-технічної бази та конкурентоспроможності підприємства (через товари та послуги). Обгрунтовано, що розвиток підприємства забезпечується в числі інших умов ефективним функціонуванням механізму управління інвестиційним потенціалом, що потребує дотримання низки запропонованих принципів. Визначено фактори можливості мобілізації інвестиційних ресурсів та фактори впливу на можливість альтернативного використання інвестиційних ресурсів.
  • Документ
    Визначення впливу інвестиційної діяльності на ефективність функціонування аграрних підприємств
    (2023) Гривківська, Оксана Василівна; Рябенко, Володимир Володимирович; Матус, Назар Володимирович
    У статті представлено результати визначення впливу інвестиційної діяльності на ефективність функціонування аграрних підприємств як економічних систем шляхом побудови рівняння тренду впливу інвестиційної діяльності на ефективність функціонування аграрних підприємств Київської області. Обгрунтовано значення інвестиційної діяльності для формування ефективності функціонування аграрних підприємств. Наведено класифікацію механізмів залучення інвестицій за наступними класифікаційними ознаками: за методом залучення інвестицій; за інвестором; за видом інвестицій; за видом підприємства. Досліджено вплив інвестиційної діяльності на ефективність функціонування аграрних підприємств на прикладі окремих суб'єктів господарювання Київської області за період 2017-2021 рр., для чого використано метод найменших квадратів для побудови рівняння тренду впливу показників, що обумовлюють інвестиційну діяльність аграрних підприємств.