Статті
Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522
Переглянути
6 результатів
Результати пошуку
Документ Діяльність Полтавського вегетаріанського товариства на початку XX ст.(2021) Пивоваренко(Михалко), Олена АндріївнаУ статті вперше висвітлено передумови й процес заснування Полтавського вегетаріанського товариства, етапи його функціонування і розвиток протягом досліджуваного періоду. Визначено його кількісний склад та ідентифіковано основних діячів. З’ясовані основні напрямки діяльності та дана їх оцінка. Проаналізовано позитивні й негативні фактори, що безпосередньо впливали на його функціонування.Документ Київські громадські вегетаріанські їдальні на початку XX ст.(2019) Пивоваренко(Михалко), Олена АндріївнаЗ’ясовано, що, при інертності вегетаріанської спільноти, втілити проект вдалося виключно зусиллями справжніх ентузіастів вегетаріанської ідеї, робота яких часто належним чином не оцінювалась, а іноді й зневажалась. Київське вегетаріанське товариство безкоштовно отримало діючу прибуткову їдальню, яка стала основним постачальником коштів для Товариства, що дозволило відкрити ще кілька успішних їдалень. Простежено передумови заснування та етапи розвитку громадських їдалень. Визначено, адреси розташовувань їдалень. Висвітлено динаміку зростання їх відвідування та прибутковості. Доведено, що комерційний успіх київських громадських вегетаріанських їдалень був обумовлений постійною увагою з боку членів Товариства до справ, належно організованого постачання, контролю, вдалого їх розташування та привабливій ціновій політиці. У той же час, популярність вегетаріанських їдалень протягом усього досліджуваного періоду ніяким чином не може ототожнюватись з розповсюдженням вегетаріанських ідей. Вона мала, в першу чергу, економічний характерДокумент Odesa vegetarian society at the beginning of the XX century issues of foundation and main activity direction : on the periodic materialas(2019) Pyvovarenko, OlenaВпершше у вітчизняній історіографії піднімається питання розповсюдження вегетаріанських ідей в Україні загалом і аналізується діяльність Одеського вегетаріанського товариства зокрема. For the first time in domestic historiography, the issue of spreading vegetarian ideas in Ukraine in general is raised and the activity of the Odessa Vegetarian Society in particular is analyzed.Документ Доброчинна діяльність вегетаріанських товариств на українських землях на початку ХХ ст.(2018) Пивоваренко(Михалко), Олена АндріївнаУ статті висвітлено питання доброчинної діяльності вегетаріанських товариств, що функціонували на підросійських землях України. З’ясовано, що фінансовою основою для такої діяльності служили прибутки від вегетаріанських їдалень, що належали товариствам. Доведено, що найбільше коштів з-поміж інших виділяли Київське й Одеське вегетаріанські товариства, оскільки були найбільшими і мали непогані прибутки. З’ясовано, що основною формою доброчинності була роздача безкоштовних і пільгових обідів, часто цільових, переважно для студентської молоді. Встановлено, що початок Першої світової війни активізував доброчинну діяльність, що виражалась у виділенні значних грошових коштів на різноманітні гуманітарні потреби, опікуванні дітей-сиріт, облаштуванні військового лазарету. In the historiography this is the very first attempt to explore one more side of vegetarian societies’ activity on Ukrainian lands. It is their charitable work. Relying on materials from the periodical vegetarian press, it was discovered that the financial basis for such activities consisted of the profits from vegetarian canteens belonging to mentioned societies. It has been proved that the largest amount of funds, among others, was allocated by Kiev and Odessa vegetarian societies, since they were the largest and the richest comparing to others. It was found out that the distribution of free meals was the main form of charity which was constantly growing. Such assistance was frequently targeted and intended mainly for student youth. The beginning of the World War I intensified charitable activities. Free lunches started to be distributed to families of lower-ranking officers called to the army prior to commencement of hostilities. Moreover, new forms of charity were created, such as the allocation of significant funds on various humanitarian needs, for instance, the arrangement of colonies and shelters for children deprived of parental care and arrangement of a military infirmary for lower ranks. Kyiv vegetarian society was the most active regarding these issues.Документ Традиційні застільні практики козацької старшини (на матеріалах щоденників Якова Марковича)(2016) Пивоваренко(Михалко), Олена АндріївнаУ статті, на основі матеріалів щоденників Я. Марковича вперше виділені традиційні приводи для святкових трапез козацької старшини першої половини ХVIII ст. Визначено типи та тривалість святкових застіль, відповідно до нагоди, з якої вони відбувались. Розглянуто типові правила їх проведення та виділено передумови відхилення від загальноприйнятих норм. In an article on the basis of diaries J. Markovic marked the first time the traditional drives for holiday meals Cossack first half of the eighteenth century. The types and duration of holiday feasts, according to the occasion on which they are made. Typical rules of conduct and allocated prerequisites deviation from accepted norms.Документ Їжа у повсякденному житті козацької старшини як природня необхідність та соціальна ідентифікація(2016) Пивоваренко(Михалко), Олена АндріївнаУ статті, на основі матеріалів щоденників Я. Марковича вперше реконструйований режим харчування козацької старшини першої половини ХVIII ст. Визначено типовий час прийому їжі і виділені основні та другорядні трапези. Розглянуто сировинний склад харчування еліт, виділено типові та делікатесні харчові продукти. Наголошено на домінуванні соціальної складової над фізіологічною у харчуванні представників козацької верхівки. In an article on the basis of diaries J. Markovic was first reconstructed diet Cossack first half of the eighteenth century. Determined typical meals and selected primary and secondary meal. Considered a raw material composition food elite, highlighted typical and delicious food. Emphasized the dominance of the social component of nutritional physiology representatives of the Cossack elite.