Статті

Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 33
  • Ескіз
    Документ
    Упаковка з використанням модифікованої атмосфери
    (2024) Кулик, Наталія Вікторівна; Пригодій, Денис Віталійович
    Забезпечення населення продуктами харчування в достатній кількості, необхідного рівня якості, споживчої цінності та безпеки є питанням номер один як для урядів країн у всьому світі, так і для кожного з нас. Для гарантування безпеки харчових продуктів для споживача недостатньо виробляти продукти високої якості, треба гарантувати їх належне зберігання впродовж певного терміну, тож роль упаковки у цьому процесі важко переоцінити. Пакування з використанням МАР дає змогу забезпечити зберігання якісних і смакових властивостей харчових продуктів, їх колір та аромат, запобігти їх передчасному псуванню й подовжити термін придатності. Як МАР найчастіше використовують CO2, N2 і O2 у різних співвідношеннях залежно від продукту. Тривають дослідження щодо використання монооксиду вуглецю та інертних газів. Основні обмеження використання пакування з МАР пов’язані з високою вартістю газів, пакувальних матеріалів і пакувальних машин, а також вартістю аналізу, який проводиться для розрахунку оптимального складу газової суміші для певного харчового продукту. Providing the population with food in sufficient quantity, at the required level of quality, consumer value and safety is the number one issue for governments around the world, as well as for each of us. To guarantee the safety of food products for the consumer, it is not enough to produce high-quality products, it is necessary to ensure their proper storage for a certain period, so the role of packaging in this process is difficult to overestimate. Packaging using MAP makes it possible to ensure the preservation of the quality and taste properties of food products, their color and aroma, and to prevent their premature spoilage and extend the shelf life. CO2, N2 and O2 in various proportions are most often used as MAP wear depending on the product. Research into the use of carbon monoxide and inert gases is ongoing. The main limitations of the use of MAP packaging are related to the high cost of gases, packaging materials and packaging machines, as well as the cost of analysis, which is carried out to calculate the optimal composition of the gas mixture for a certain food product.
  • Ескіз
    Документ
    Актуальні вимоги до упаковки в часи COVID-19
    (2022) Кулик, Наталія Вікторівна
    Розглянуто наслідки впливу COVID-19 на різні сфери життя українців, перш за все на економічні показники, моделі придбання та споживання продуктів і напоїв в умовах соціального дистанціювання. У статті проаналізовано, як упаковка відреагувала на ці зміни, а також вимоги, які висувають реалії сьогодення до упаковки. Зазначено, що оптимальна упаковка дозволяє зменшити витрати в скрутні економічні часи та забезпечити ефективну безконтактну доставку в умовах переходу до електронної комерції за рахунок оновлення та вдосконалення механічних характеристик, покращення та адаптування дизайну. Наведено приклади інноваційних рішень у пакуванні, які сприяють надійності зберігання та доставки пакованих продуктів, а також лояльності клієнтів та збільшенню продажів.
  • Ескіз
    Документ
    Modification of potato starch with adipic acid and research of modification product as raw materials for food biodegradable packaging
    (2021) Shulga, Sergii; Shulga, Oksana; Simurova, Natalia
    The aim of our work was to study the modification of potato starch with adipic acid chloride in order to further physicochemical study of the obtained product and use, for example, as an effective film former of biodegradable films/coatings. The modified product has a number of different characteristics from the original product. The use of starch as a natural substance that is capable of biodegradation makes it possible to is recommend the resulting product as a raw material for environmentally friendly packaging materials.
  • Ескіз
    Документ
    Національно виразні елементи у редизайні упаковки українських товарів на прикладі молочної продукції
    (2022) Соловйова, Юлія Євгеніївна; Антонова, Ольга Вадимівна; Манич, Наталія Євгенівна
    Статтю присвячено розглядові особливостей застосування національно виразних елементів при редизайні упаковки українських продуктів харчування, зокрема, молочної продукції провідних вітчизняних брендів. У розвідці звернено увагу на оригінальний характер упакування вітчизняних молочних продуктів та особливості актуалізації в їхньому дизайні зображальних елементів, які б слугували способом демонстрації переконань виробника та одночасно засобом дистанціювання від країни-агресора. Сформульовано висновок, що через актуалізації національних мотивів виробники молочної продукції прагнуть не лише створити привабливий дизайн своєї продукції, а й вести діалог із споживачем про українськість, мистецтво та культуру, збереження природи, національну єдність в умовах війни. Відзначено дотримання правових аспектів використання національно виразних візуальних матеріалів у дизайні упакування.
  • Ескіз
    Документ
    Тривалість зберігання, як складова частина конкурентоспроможності кондитерської продукції
    (2023) Пилипенко, Анатолій Федорович; Кохан, Олена Олександрівна
    В статті розглянуті шляхи підвищення конкурентоспроможності кондитерських виробів за рахунок збільшення терміну їх зберігання. Наведена класифікація кондитерських виробів залежно від домінуючого фактору, що обумовлює термін їх зберігання та шляхи його подовження за рахунок комбінації сучасних способів пакування та внесення технологічних інгредієнтів до складу виробу.
  • Ескіз
    Документ
    Object-oriented design of packaging machines on the principles of mechatronics
    (2018) Gavva, Oleksandr M.; Kryvoplias-Volodina, Liudmyla; Kokhan, Olena
    В даній роботі наведені результати дослідженнь, які було проведено з метою формування основних принципів об’єктно-орієнтованого проектування пакувальних машин на засадах мехатроніки. Розроблення сучасних мехатронних пакувальних машин потребує розв’язання складних задач в яких враховуються взаємозв’язки між різними складовими, їх реакцію на зовнішні та внутрішні дестабілізуючи фактори. Для розв’язання таких задач запропоновано застосувати методи об’єктно-орієнтованого проектування. Розроблено топологію об’єктно-орієнтованого конструкційно-технологічного проектування пакувальної машини на засадах мехатроніки. На першому етапі проектування проведено аналіз технологічного процесу формування транспортного пакета в подальшому на основі засад SADT сформовано ієрархічна структура машини, побудовані фукціональні та структурні моделі, проведено декомпозицію службової функції машини, розроблена функціонально-структурна схема машини. Функціонально- структурна схема машини ведення параметричного синтезу із вибором найкращих або оптимальних значень геометричних, кінематичних, динамічних та енергетичних параметрів. This paper presents the results of research that was conducted with the aim of forming the main principles of object-oriented design of packaging machines based on mechatronics. The development of modern mechatronic packaging machines requires the solving of complex problems, which take into account the interconnections between different components, their reaction to external and internal destabilizing factors. To solve such problems applying of object-oriented design methods was proposed. The topology of the objectoriented design and technological design of a packaging machine on the basis of mechatronics was developed. In the first stage of the design, the analysis of the technological process of transport package formation was carried out, the basis of the SADT basis was formed the hierarchical structure of the machine, the functional and structural models were developed, the decomposition of the service function of the machine was made, the functional and structural scheme of the machine was developed. Functional-structural scheme of the machine for conducting parametric synthesis with the choice of the best or optimal values of geometric, kinematic, dynamic and energy parameters.
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження поведінки неглазурованих помадних цукерок з частковою заміною цукру на полідекстрозу під час їх зберігання
    (2021) Онофрійчук, Оксана Сергіївна; Кохан, Олена Олександрівна; Камбулова, Юлія Вікторівна; Марцинкевич, Леся Валентинівна
    У статті наведено результати досліджень зміни фізико-хімічних і структурномеханічних властивостей неглазурованих помадних цукерок, виготовлених із 30- відсотковою заміною сахарози на полідекстрозу, під час їх зберігання. Результати досліджень показали, що часткова заміна цукру в рецептурі помадних цукерок на харчове волокно полідекстрозу позитивно впливає на збереження якості помадних цукерок у процесі зберігання. Згідно з отриманими результатами встановлено, що значення активності води, показника усихання та пластичної міцності зразків з полідекстрозою нижчі порівняно з контрольним зразком помадних цукерок. Використання полідекстрози в технології неглазурованих помадних цукерок має позитивний вплив на подовження терміну зберігання неглазурованих помадних цукерок і надає їм статусу харчового продукту з низьким показником глікемічності. The article presents the results of research on changes in physicochemical and structural-mechanical properties of unglazed fondant sweets made with 30% substitution of sucrose for polydextrose during storage. The results of research have shown that the partial replacement of sugar by polydextrose in the formulation of fondant sweets has a positive effect on maintaining the quality of fondant sweets during storage. According to the obtained results, it was found that the values of water activity, drying rate and plastic strength of samples with polydextrose are lower compared to the control sample of fondant sweets. The use of polydextrose in the technology of unglazed fondant sweets has a positive effect on extending their shelf life and gives them the status of a food product with a low glycemic index.
  • Ескіз
    Документ
    Исследование надежности машин для упаковывания вязкой пищевой продукции в потребительскую тару
    (2015) Гавва, Александр Николаевич; Токарчук, Сергей Владимирович
    Results of research of complex indicators of reliability of cars for packing of viscous foodstuff are presented to different types of a retail container. Nature of failures of functional modules of cars is analyzed and values of an availability quotient of each of them for concrete samples of the equipment are defined. Results of researches can be used to increase of reliability and productivity of packing machines for viscous foodstuff and determination of rational parameters of their functional modules. Представлены результаты исследования комплексных показателей надежности машин для упаковки вязких пищевых продуктов в разные виды розничной тары. Проанализирована природа отказов функциональных модулей машин и определены значения коэффициента готовности каждого из них для конкретных образцов оборудования. Результаты исследований могут быть использованы для повышения надежности ипроизводительности упаковочных машин для вязких пищевых продуктов и определения рациональных параметров их функциональных модулей.
  • Ескіз
    Документ
    Методологические подходы к оценке оптимальной компоновки упаковочного оборудования
    (2015) Гавва, Александр Николаевич; Кривопляс-Володина, Людмила Александровна; Кохан, Елена Александровна
    Рынок упаковки достаточно динамичен - новые материалы и технологии постоянно разрабатываются. Основной задачей сегодня является максимальное сокращение общего времени изготовления оборудования при обеспечении его начальных параметров качества и реализации взрывных характеристик оборудования. Для оценки расстановки упаковочного оборудования можно придерживаться поэтапной схемы подбора производящих узлов оборудования: установление номенклатуры составов индексов, что по мнению экспертов и производителей оборудования достаточно сильно влияет на последующую оценку работы техники; определение числовых значений, показателей материальных и энергетических затрат на оборудование и изготовленную на нем продукцию; установление значимости каждого индекса; расчет показателей эффективности работы отдельных узлов и станка в целом; определение уровня конкурентоспособности анализируемого оборудования по сравнению с существующим оборудованием. Проблемы при оценке расстановки оборудования возникают из-за ошибок на 1-м и 3-м этапах. Поэтому от методов приближения к оценке эффективности работы оборудования, грамотного выбора узлов оборудования зависит конечная точка.
  • Ескіз
    Документ
    Dynamics of mechatronic function modules drives of flow technological lines in food production
    (2018) Kryvoplias-Volodina, Liudmyla; Gavva, Oleksandr M.; Volodin, Sergiy; Hnativ, Taras
    The tasks were considered, which are related to the working bodies for the artificial food products movement according to the specified movement law and their positioning in the intermediate positions of the kinematic cycle.Materials and methods. The actuators dynamics characteristics and control system of power part of positional electro-pneumatic actuators were researched. The methods of mathematical and computer modeling, and methods of solving ordinary differential equations and partial differential equations and method of correlation analysis were used. Results and discussion. The analytical dependences for determining the kinematic parameters of the artificial product movement with the mechanism of collision, which is based on the pneumatic actuator, are obtained. The dynamical model of the actuator is mathematically tested and the movement law of the collision mechanism, which is approximated to the optimal speed, is obtained. To analyze the loading process of the working link of the positional actuator, the model of a generalized control system is used, which is limited by the one full cycle of operation of the functional mechatronic module of the packing machine. Such a model allows to describe the overload process, both in the case of full and partial filling of the working cycle. This is important when packing products in different geometric shapes of consumer packaging, which is typical of modern packaging machines. The simulation model of the actuator is theoretically substantiated and confirmed, which has a number of advantages, unlike the existing structures of positional drives in packaging machines. Сalculated difference, during mathematical modeling, of the value of the working time of the output stage of the functional mechatronic module for the processing of the kinematic cycle of the operation of the packaging machine was for the various input parameters of the limit to 7%. The results of the mathematical modeling of dynamics for a positional pneumatic actuator, with the condition of changing the cross section of the exhaust hole, gave the opportunity to obtain the kinematic characteristics of the drive. Conclusions. The results of mathematical modeling for positional pneumatic actuators with the condition of changing the section of the exhaust hole allowed to track all the kinematic characteristics of the actuator.