Статті
Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522
Переглянути
11 результатів
Результати пошуку
Документ Influence of shungite treatment methods on its absorption properties and on water treatment quality for beverages production(2019) Oliynyk, Svitlana; Melnyk, Lyudmila; Samchenko, Iryna; Melnyk (Tkachuk), Nataliia; Loginova, Olga; Kisterska, LudmylaThe use of shungite activated steam treated and modified by nanosilver provides increased efficiency of cleaning of harmful impurities and stabilization of the redox potential of the prepared water. Використання шунгітової активованої пари та модифікованого срібла забезпечує підвищену ефективність очищення шкідливих домішок та стабілізація окислювально-відновного потенціалу підготовленої води.Документ Використання сухої демінералізованої молочної сироватки збагаченої магнієм та марганцем у виробництві січених напівфабрикатів(2018) Чернюшок, Ольга Анатоліївна; Кочубей-Литвиненко, Оксана Валер'янівнаСтаття присвячена проблемі засвоюваності в організмі та збагачення мінеральними елементами м’ясних січених напівфабрикатів за рахунок додавання до рецептури вказаних напівфабрикатів сухої демінералізованої молочної сироватки, збагаченої Магнієм (Mg) та Марганцем (Mn). Об’єкт дослідження: фізико-хімічні та органолептичні показники готової продукції. Предмет дослідження: січений напівфабрикат (шніцель) до і після додавання в рецептуру сухої демінералізованої молочної сироватки збагаченої Мg та Мn. В результаті досліджень встановлено оптимальний вміст демінералізованої молочної сироватки збагаченої Мg та Мn в рецептурі січеного напівфабрикату (5-7%); отримано покращені структурно-механічні властивості, підвищену біологічну цінність та привабливі органолептичні показники. За рахунок збагачення сироватки мікроелементами забезпечується комплексне використання поживних елементів в технології м’ясних продуктів. One of the promising raw materials containing the complex of bio-effecting agents is the demineralised milk whey. The biological value of milk whey is determined by the content of protein nitrogen compounds (particularly essential amino acids) and the special processing – enrichment with Mg and Mn microelements. It is necessary to note the benefits of this component for the health of population; it promotes to develop muscles, strengthen bones and, by means of the enrichment with magnesium and manganese, improves better vitamin absorption in the human body. Magnesium takes part in more than 350 different biochemical reactions, every of which is needed for the correct body functioning. Manganese is necessary for the correct development of body cells and tissues; it contributes to the complete absorption of vitamin B1, copper and iron. The standard methods were used for the investigation of physicochemical characteristics, in particular: the determination of moisture content, pH, the water-binding capacity of meat and minced meat, as well as the investigation of production output compared to the control. The correspondence of organoleptic characteristics of convenience food was conducted in comparison with those ones indicated in DSTU 4437:2005 “Chopped meat and meat-vegetable convenience food. Specifications.” While investigating, it was produced 5 samples of chopped convenience food, which were added with some demineralised milk whey, more specifically: the first one is the control sample; the second sample – 2%; the third sample – 4%; the fourth sample – 6% and the fifth sample – 8% (the quantity indicated in % of the convenience food mass). The preparation of convenience food was conducted in accordance with the technological scheme.The result of the study reveals the desired content of demineralised milk whey enriched with Mg and Mn (5- 7%). The addition of demineralised milk whey enriched with Mg and Mn in the production of chopped convenience food increases its output. However, it should be noted that the addition of milk whey gives an opportunity to prepare the product additionally high in the content of microelements promoting the correct functioning of human body and better vitamin absorption.Документ Intensification of mass transfer processes in gas-liquid media by discrete - pulse energy input method(2016) Bessarab, Alexander; Obodovich, Alexander; Sydorenko, VitaliiThe aim of this study was the intensification of the aeration of culture media in a fermenter by the method of discrete - pulse input of energy, which is being implemented in a rotor - pulsating apparatus. The process of aeration of culture media in the technology of yeast Saccharomyces cerevisiae growing by discrete - pulse energy input. The mass transfer rate of oxygen was determined by the number of yeast biomass grown for cultivation period. Метою даного дослідження була інтенсифікація процесу аерації культуральних середовищ методом дискретно - імпульсного введення енергії, який реалізується в роторно - пульсаційному апараті. Досліджено процес аерації культуральних середовищ в технології вирощування дріжджів Saccharomyces cerevisiae методом дискретно-імпульсного введення енергії. Швидкість масоперенесення кисню визначалася за кількістю біомаси дріжджів, вирощених за період культивування.Документ Моделювання процессу абсорбції в прохідних пористих капілярах(2014) Світлик, Андрій Миколайович; Прохоров, Олександр МиколайовичРозглянуто процес насичення рідини діоксидом вуглецю в пористих прохідних капілярах. Описано особливості абсорбційних процесів в прохідних капілярах. Запропонована фізична модель руху двофазного середовища в снарядному режимі. Для визначення кількості речовини що перейшла у рідину Q при довжині капіляра x1=L за час t – отримали рівняння: Q=2√((D_1 t)/π) C_2. Дана стаття може бути використана при розробці обладнання для сатурації рідин. The process of liquid carbon dioxide saturation has been studied. It was crriedaut in microcapillaries having capillary porous structure. It was described in detail the peculiarities of gas-liquid absorption processes regime. The scheme of two-phase medium movement in the fast regime has been given. Proposed theoretical basis of the diffusion process in porous capillary. Described mass transfering diffusion process in motion in capillaries. To determine the amount of stuff that came in liquid Q on chopping capillary x1=L at time t - got the equation: Q_3=2√((D_1 t)/π) C_2. This article may be used to develop equipment for fluid saturation.Документ Research of process of absorption of carbon dioxide with water in capillary-porous elements(2015) Svitlyk, Andriy; Prohorov, AlexanderInvestigated the process of saturation of water carbon dioxide.Mass concentration of carbon dioxide has a linear dependence on the pressure and nonlinear from temperature changes and diameter of capillary. With increasing pressure from 0.4 MPa to 0.6 mass concentration of carbon dioxide in the liquid increases. Mass concentration of the mixture decreases with increasing temperature. With the growth of capillary diameter 10 to 20 mm mass concentration of carbon dioxide in the liquid is reduced. It is connected with the structural formations of water molecules and their oscillating motion. At low temperatures the oscillating motion of the molecular structures of water are not significant and carbon dioxide molecules easily penetrate into these structures without destroying them. The mathematical dependence of the concentration of carbon dioxide in water from pressure, temperature and capillary diameter allows you to adjust the process and determine its rational parameters. Application results in the production of carbonated beverages to increase productivity, reduce the loss of carbon dioxide and increase for foam stability. Досліджувався процес насичення води діоксидом вуглецю. Масова концентрація діоксиду вуглецю має лінійну залежність від тиску і нелінійну від зміни температури та діаметру капіляра. При збільшенні тиску від 0,4 до 0,6 МПа масова концентрація діоксиду вуглецю в рідині зростає. Масова концентрація суміші при зростанні температури знижується. При зростанні діаметру капіляру від 10 до 20 мм масова концентрація діоксиду вуглецю в рідині знижується. Це пов’язане із структурними утвореннями молекул води та їх коливальним рухом. При низьких температурах коливальний рух молекулярних утворень води не значний і молекули діоксиду вуглецю легше проникають в дані структури не руйнуючи їх. Отримана математична залежність концентрації діоксиду вуглецю в воді від тиску, температури та діаметру капіляру дозволяє регулювати процес та визначити його раціональні параметри. Застосування результатів у виробництві газованих напоїв дозволить підвищити продуктивність, зменшити втрати діоксиду вуглецю і підвищити піностійкість.Документ Еволюція ринку злиття та поглинання в Україні(2011) Марченко, Валентина МиколаївнаВ статті розглянуті тенденції світового та національного ринку злиттів та поглинань, представлена коротка характеристика періодів розвитку світових процесів злиттів і поглинань компаній та виділені етапи формування національного ринку України.Документ Технологічні аспекти підвищення біодоступності основних функціональних нутрієнтів(2013) Сімахіна, Галина ОлександрівнаНа основі літературних та експериментальних досліджень установлено залежність біодоступності вітамінів та мінеральних елементів в організмі людини від форми використаних нутрієнтів, що вимагає науково обґрунтованих підходів при збагаченні ними харчових середовищ. Зокрема, збагачення середовищ аскорбіновою кислотою вимагає її введення у вигляді монопрепарату або у поєднанні з іншими біологічно активними речовинами синергічної дії; ефект накопичення мінеральних елементів в органічній формі у рослинних матеріалах зростає в декілька разів щодо неорганічної. The dependence of vitamins’ and mineral elements’ bioavailability on the form of used ingredients was affirmed on the base of literary and experimental data. There was concluded that this process requires working out the scientifically proves approaches to use the organic substances to enrich the food environments. Particularly, enriching the environments with ascorbic acid foresees its introduction as a mono preparation or in composition with other biologically active substances that have a synergic action. The effect of accumulation of the organic form of mineral elements in plant raw materials grows in several times relatively to those non-organic.Документ Історичний аспект злиттів та поглинань(2010) Скопенко, Наталія СтепанівнаРозглянуто історичний аспект процесів злиттів та поглинань. Досліджено особливості процесу злиття та поглинання в різні періоди. Рассмотрены исторический аспект процессов слияний и поглощений. The historical aspect of processes and absorptions is considered. The features of process of confluence and absorption are investigational in different periods.Документ Сучасні аспекти технології іммобілізованих пробіотиків(2012) Старовойтова, Світлана ОлександрівнаУ роботі висвітлено сучасні аспекти технології іммобілізованих препаратів пробіотиків та пока зано переваги іммобілізованих пробіотиків порівняно з іншими лікарськими формами бактеріотера певтичних препаратів. Описано основні методи й особливості іммобілізації пробіотичних культур. Охарактеризовано основні матеріали носії, що їх використовують у сучасній практиці для іммобілізації пробіотичних культур під час створення нових пробіотиків. Розглянуто речовини, що в перспективі можуть стати ефективними матеріалами носіями у процесі іммобілізації пробіотиків. Показано, що матеріали носії можуть застосовуватись як окремо, так і в комбінаціях один з одним, що дає змогу поліпшувати властивості готових лікарських форм іммобілізованих пробіотиків та збільшує термін їх придатності. Охарактеризовано сучасні іммобілізовані пробіотики, що представ лені на ринку лікарських препаратів України, і описано їхні властивості. Проаналізовано позитивні та негативні сторони деяких іммобілізованих пробіотиків. Розглянуто технологічні аспекти отри мання іммобілізованого пробіотика та обґрунтовано його компонентний склад. Modern aspects of technology of immobilized probiotics were illustrated. Advantages of immobilized probiotics in comparison with other drug forms of bacteriatherapeutic medication were pointed out. Principal methods and charac teristics of immobilization of probiotic cultures were analyzed. Basic carrier materials used in modern practice for immobilization of probiotic cultures during creation of new probiotics were characterized. Substances, which could poten tially be effective carrier materials for immobi lization of probiotics were analyzed. It was shown that carrier materials could be used both separately and in combination with each other that improved properties of prepared medicinal forms of immobilized probiotics and let to increase their shelf life. The characteristic of modern immobilized probiotics of the Ukrainian medicines market is given and their properties are described. Positive and negative sides of some immobilized probiotics were analyzed. Technological aspects for receiving of immobi lized preparation were considered and its compo nent ingredients were proved.Документ Хинолинатные комплексы меди(1971) Пилипенко, Анатолий Терентьевич; Савранский, Леонид Исакович; Мирошников, Олег Николаевич; Стахов, Д. А.Синтезированы не описанные ранние хинолинатные комплексы меди (І) и меди (ІІ). Интерпретированы электронные спектры поглощения, ИК-спектры и магнитные свойства комплексов. Обсуждено строение полученных соединений.