Статті
Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522
Переглянути
15 результатів
Результати пошуку
Документ Зміна характеристик м’ясної сировини з курчат-бройлерів у процесі посолу(2014) Змієвська, Тетяна Миколаївна; Усатенко, Ніна ФедорівнаЯкісні характеристики реструктурованих формованих продуктів із м ’яса курчат-бройлерів залежать від способу і умов посолу. Для того, щоб визначити вплив процесу посолу на зміну властивостей м ’ясної сировини, здійснювали масування м ’ясної сировини у вакуумному масажері VES VMR 11. Для дослідження адгезійних властивостей створено спеціальну установку важільного типу, для інших показників використано стандартні методики. Встановлено, що процес посолу супроводжується зменшенням активності води, підвищенням рН і вологозв ’язувальної здатності, а також зміною адгезійних властивостей у незначних межах. Рекомендовано такі параметри процесу обробки: масування сировини подрібненої до стану шроту — 2 год, визрівання — 16 год за температури від 0 °С до 4 °С, глибина вакууму масажера 0,06-0,07 МПа, кількість обертів барабана при масуванні 2 об./хв. Характеристика готових виробів, зокрема їх вихід, підтверджують правильність знайдених параметрів. The qualitative parameters of restructured products of boiler meat depend on the method and conditions of pickling. The objective of the research was to determine the effect of the pickling process on the change of raw meat properties. Raw meat processing was carried out in a vacuum meat tumbler’s drum VES VMR-11. The special setup of lever type was developed to study the adhesive properties; standard methods were used for the other parameters. It was found that during the pickling process water activity decreased pH and water binding capacity increased and adhesive properties changed negligible. The following processing parameters were recommended: minced meat should be treated for 2 hours in a meat tumbler’s drum rotating at 2 r.p.m. at vacuum level of 0.06-0.07 MPa; then raw meat should be ripening for 16 hours at the temperature of 0 °С to 4 °С. The characteristics of final products including their output confirm the correctness of proposed parameters.Документ Вплив овочевих порошків на властивості млинчикового тіста і напівфабрикату(2015) Нєміріч, Олександра Володимирівна; Тарасенко, Татьяна Анатольевна; Петруша, Оксана Олександрівна; Вашека, Оксана Миколаївна; Гавриш, Андрій Володимирович; Заєць, Віра ВолодимирівнаУ статті представлено результати дослідження впливу овочевих порошків на седиментаційну стійкість і адгезію млинчикового тіста та структурно-механічні властивості напівфабрикату. Проведено оптимізацію процесу тістоприготування, знайдено оптимальні дозування овочевих порошків і технологічні прийоми уведення їх до рецептурної композиції млинчикового напівфабрикату. In modern conditions, the problems of creating dietary food products, including a reduction in energy and the improvement of the nutritional value, enrichment with biologically active components become important. One of the ways to solve this issue is using fruit and vegetable powders in manufacturing culinary products.The purpose of the paper was to study the effect of vegetable powders on the properties of pancake batter and semi-finished products. Doses of vegetable powders to the pancake batter recipe mixture were selected. The influence of selected doses of vegetable powders on the organoleptic assessment of ready semi-finished products was investigated. As rational, providing a high organoleptic rating of semi-finished products, powders from cabbage – 6 %, artichoke – 8 %, spinach – 4 % were taken. In this case, to improve the color of semi-finished products with artichoke powder, natural food dye, which gives a nice golden color to the product was added.A study of the adhesion strength of experimental samples was performed. It is shown that adding vegetable powders - from artichoke and spinach allows to give antiadhesion property to the batter. When using cabbage powder, batter adhesion slightly increases compared with the other samples.Документ Дослідження властивостей безглютенового борошна та його впливу на структурно-механічні характеристики тіста і печива для дітей, хворих на целіакію(2005) Дорохович, Антонелла Миколаївна; Бабіч, Оксана Вікторівна; Яременко, Оксана МихайлівнаСтаття присвячена дослідженню впливу властивостей різних видів безглютенового борошна, а саме кукурудзяного, гречаного, рисового на структурно механічні властивості тіста для печива. Експериментально досліджено водопоглинальну здатність, граничну напругу зсуву, загальну та пружну деформацію, адгезію тіста на пшеничному, кукурудзяному, гречаному, рисовому борошні та цукрозі, глюкозі, фруктозі. This article is concerned with the researching of the impact properties of different types of gluten-free flours, such as corn, buckwheat, rice on the structural mechanical properties of dough for cookies. Experimentally investigated uptake capacity, pressure limit shear stress, general resilience deformation, adhesion test on wheat, corn, buckwheat, rice flour and sucrose, glucose, fructose.Документ Вплив поверхнево-активних речовин Nocardia vaccinii ІМВ В-7405 на адгезію бактерій та дріжджів до поверхонь силіконових катетерів(2014) Берегова (Покора), Христина Андріївна; Пирог, Тетяна ПавлівнаВстановлено, що адгезія клітин деяких бактерій (Escherichia coli ІЕМ-1, Erwinia sp. ТБ-4, Enterobacter cloaceae АС-22, Pseudomonas sp. МІ-2, Proteus vulgaris ПА-12) і дріжджів Candida albicans Д-6 на фрагментах урогенітальних силіконових катетерів, оброблених ПАР N. vaccinii ІМВ В-7405 залежала від концентрації і ступеня очищення ПАР, а також типу тест-культур. Обробка катетерів розчинами ПАР N. vaccinii ІМВ В-7405 (0,05−0,08 мг/мл) супроводжувалася зниженням адгезії бактерій та дріжджів на 21–95% та 57–94% відповідно. ПАР N. vaccinii ІМВ В-7405 можуть бути використані для створення ефективних препаратів, що знижують адгезію мікроорганізмів на поверхні матеріалів медичного призначення. It was shown that the attachment bacteria (Escherichia coli IEM-1, Erwinia sp. TБ-4, Enterobacter cloaceae AС-22, Pseudomonas sp. MI-2, Proteus vulgaris ПA-12) and yeast Candida albicans Д-6 to the fragments of urogenital silicone catheters treated with N. vaccinii IMB B-7405 surfactants depended on the concentration and purification of surfactants, and the type of test cultures. Treatment catheters of N. vaccinii IMB B-7405 surfactant (0.05–0.08 mg/ml) was accompanied by decrease adhesion of bacteria and yeast by 21–95% and 57–94%, respectively. Thus, N. vaccinii ІMB B-7405 surfactant can be used for development of effective preparations decreasing the adhesion of microorganisms on the surface of medical application.Документ Зміна адгезійних властивостей нових пастильних виробів оздоровчого спрямування(2013) Шаповалова, Наталія ПетрівнаВ статье исследовано одно из важнейших направлений в работе по изучению структурно-механических свойств новых пастильных изделий оздоровительного назначения. Определено и проанализировано влияние «Ламидана» и цикорлакта на изменение адгезионных показателей в процессе хранения. In the article, studied main directions of in-process on determination structural mechanical properties of new wares pastila of recreational purposes. Certain and analyses influence of additions Lamidan and cikorlakt on the change of structural-mechanical indexes in the process of storage.Документ Антиадгезивна активність поверхнево-активних речовин Nocardia Vaccinii K-8(2013) Берегова (Покора), Христина АндріївнаДосліджували вплив позаклітинних метаболітів, в тому числі поверхнево-активних речовин (ПАР) Nocardia vaccinii К-8, на адгезію бактерій і дріждів на деякі медичні матеріали. Показано, що після обробки розчином очищених ПАР (0,12 мг/мл) кількість прикріплених на матеріалі зубів та силіконовому базисі клітин Bacillus subtilis БТ-2, Escherichia coli IEM-1, Candida albicans Д-б зменшувалась на 50-90% порівняно з необробленими препаратами ПАР матеріалами. Встановлено, що за присутності інших метаболітів N. vaccinii К-8, яким не притаманні поверхнево-активні властивості, ступінь адгезії зменшувався до 7 %. Отримані дані вказують на перспективність використання мікробних позаклітинних метаболітів у стоматології для попередження псування або виникнення карієсу на зубних протезах та імплантатах. The effect of exocellular metabolites, including surface-active substances (SAS) Nocardia vacsinii K-8 on the adhesion of bacteria and yeast on some medical supplies was studied. It is shown that after treatment with a solution of purified surfactant (0.12 mg / ml) the quantity of Bacillus subtilis BT-2, Escherichia coli IEM-1, Candida albicans D-6 attached to the teeth material and silicon basis decreased by 50 - 90 % compared with untreated preparations by surfactant materials. It is founded that due to the presence of other metabolites N. vaccinii K-8, for which the surface-active properties aren't inherent, the degree of adhesion was reduced by 7 %. These data indicate the prospects of microbial exocellular metabolites using in dentistry to prevent damage or caries on dental prostheses and implants.Документ Технологічні аспекти одержання пробіотиків(2014) Старовойтова, Світлана Олександрівна; Скроцька, Оксана Ігорівна; Пенчук, Юрій Миколайович; Дорошко, Юлія МиколаївнаУ статті розглянуто сучасні аспекти одержання пробіотичних препаратів. Підкреслено, що підвищення ефективності вітчизняного виробництва пробіотиків є актуальним завданням, для вирішення якого необхідна розробка елементів технологічної уніфікації. Основні стадії отримання пробіотичних препаратів, що пов’язані з накопиченням мікробної біомаси та її стабілізацією, є об’єктами інтенсивних досліджень. Розробка й практичне застосування однотипових поживних середовищ для культивування виробничих штамів бактерій і захисних середовищ для ліофілізації препаратів відображають сучасний рівень уніфікації технології пробіотиків. Modern aspects of preparing pro-biotic agents are considered in this study. Increasing the efficiency of a domestic production of probiotics is an actual task which requires developing the technological unification. The main stages of preparing the pro-biotic preparations involving the accumulation of microbic biomass and its stabilization are the objects of constant study. Development and practical application of the same nutrient mediums for cultivation of production strains of bacteria and protective environments for a liofilization of preparations reflect modern level of unification of technology of preparing probioticsДокумент Інтенсифікація процесу екструзії(2006) Чепелюк, Олена Олександрівна; Теличкун, Володимир Іванович; Теличкун, Юлія СтаніславівнаЗастосування екструзії в хлібопекарській промисловості для формування пшеничного дріжджового тіста в бродильно-формуючому агрегаті, порівняно з традиційними технологіями, дає змогу скоротити тривалість технологічного процесу, зменшити виробничі площі та вартість устаткування. Розглянуті способи інтенсифікації екструдування, які передбачають як вплив на властивості матеріалу, що формується, так і зміну конструкції формуючого обладнання. Application in bakery industry extrusion molding wheat yeast dough in the fermentation-molding machine, compared with the conventional technology, can reduce the duration of the process, to reduce production area and cost of equipment. The methods of intensification of extrusion, which include the influence of the properties of the molded material, and the change in the form of equipment design were observed.Документ Коекструзія у випіканні хліба(2008) Чепелюк, Олена Олександрівна; Шкляр, Світлана Вікторівна; Шпак, Максим СергійовичРозглянемо питання прилипання тіста і тістових заготовок до технологічного обладнання. Для мінімізації негативного впливу адгезії, для забезпечення безперервності процесу формування якісних тістових заготовок запропоновано використовувати метод коекструзії, при якому зовнішні і внутрішні шари (змащувальної речовини і тіста) випресовуються одночасно крізь спільну матрицю екструдера. Результати математичного моделювання свідчать, що в якості змащувальної речовини найбільш доцільно використовувати повітря. Визначено необхідний тиск пресування. Consider the question of sticking dough and dough for production equipment. To minimize the negative impact of adhesion to ensure the continuity of the process of formation of high-quality dough is proposed to use the method of co-extrusion, in which the outer and inner layers (lubricants and test) pressed simultaneously through a common matrix extruder. Mathematical modeling results show that as the lubricant is most expedient to use air. Determine the required compaction pressure.Документ Високоінтенсивні просіювачі борошна(2004) Федорів, Віктор Михайлович; Ковальов, Олександр Володимирович; Осауленко, Юрій Володимирович; Бабко, Євген МиколайовичРозробка раціональних конструкцій просіювачів сипких матеріалів і збільшення ефективності їх роботи - одне з основних завдань харчової промисловості. Якість і обсяг виробництва потової продукції, безсумнівно, залежать від дієвості роботи просіювальних машин. Розмір отворів сит, а також фракційні характеристики просіювальних харчових сипких мас є визначальними чинниками, від яких залежать технологічна ефективність і питома продуктивність просіювальних машин. Зменшення прохідного перерізу отворів сита призводить до забивання їх високодисперсним сипким продуктом, зниження ефективності та питомої продуктивності просіювання.