Статті

Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 20
  • Ескіз
    Документ
    Plants of Nepeta cataria var. Citriodora Beck. and essential oils from them for food industry
    (2019) Frolova, Natalia; Ukrainets, Anatoliy; Korablova, Olga; Voitsekhivskyi, Volodymyr
    Nepeta cataria var. citriodoraBeck. (котяча м'ята) є джерелом промислового виробництва цитралю та привабливою сировиною для харчової промисловості та кулінарії. Надземна частина характеризується високою протимікробною та фунгіцидною дією проти пліснявих грибів, використовується в народній медицині, як компонент рецептур ковбасних виробів, лікерів і безалкогольних напоїв, овочевих і фруктових консервів, при виготовленні вермутів. Український сорт «Мелодія» створений спеціально для вирощування в зоні Лісостепу, а сорт «Переможець» – у зоні Степу. Визначено дані про врожайність надземної частини та ефірної олії м’яти котячої. Суху надземну частину рослин N. catariawe використовують для створення сухої пряної суміші для солодких десертних страв. У статті наведено кількісний та якісний склад ефірної олії рослин за органами та фазами вегетації. У наших дослідженнях використовували ефірні олії, отримані методом гідродистиляції протягом 2 год на апараті типу Клевенджера з квіткових частин рослин N. cataria «Переможець» і «Мелодія». Проведено дослідження компонентів за допомогою високоефективної газової хроматографії з хроматографом HP 6890 у поєднанні з мас-селективним детектором HP 5972. Найбільш поширеними компонентами ефірної олії Nepeta є цитраль, гераніол, а також нерол, цитронелол, цитронеллаль, карвакрол, камфора, евгенол. Нами запропоновано фракційну дистиляцію ефірних олій для отримання лінійки ароматизаторів зі стабільними сенсорними та фізико-хімічними показниками для харчової промисловості. Поділ ефірних олій на фракції проводили на дослідній установці фракційної дистиляції DFD (Device of Fractional Distillation). Проведено розрахунки параметрів контрольованого диспергування ефірних олій (залишковий тиск, температурні режими, кількість теоретичних тарілок, флегмове число). Під час фракціонування ефірної олії N. catariaf отримано чотири фракції з вмістом 96 ±0,5 % до загальної маси проб. Сенсорний та фізико-хімічний аналіз ароматичних фракцій оголошує їх перспективними ароматизаторами для харчової промисловості.
  • Ескіз
    Документ
    Antimicrobial activity of a mixture of surfactants produced by Acinetobacter calcoaceticus IMV B-7241 with antifungal drugs and essential oils
    (2022) Pirog, Tatiana; Kliuchka, Igor; Kliuchka (Nykytyuk), Lilia
    Introduction. The aim of the work was to study the effect of a mixture of surfactants synthesized by Acinetobacter calcoaceticus IMV B-7241 under various cultivation conditions with antifungal drugs (clotrimazole and fluconazole) and essential oils (cinnamon and lemongrass) on yeast of genus Candida. Material and methods. The cultivation of A. calcoaceticus IMV B-7241 was carried out in a basic medium that did not contain NaCl (medium 1), contained NaCl, 2.0 g/l (medium 2), contained NaCl, 2.0 g/l, and KCl, 1.0 g/l (medium 3). The surfactants were extracted from supernatant of cultural liquid by modified Folch mixture. Antimicrobial properties of the surfactants, antifungal drugs and essential oils were determined by index of the minimum inhibitory concentration (MIC). To assess the synergistic effect of a mixture of surfactants with antifungal drugs or essential oils the fractional inhibitory concentration index was used. Results and discussion. Surfactants synthesized by A. calcoaceticus IMV B-7241 on the basic medium were the most effective antimicrobial agents against the yeasts strains Candida albicans D-6, C. tropicalis RE-2 and C. utilis BVS-65 with MIC 22.5–45 μg/ml that were 2.6–17 times lower than the values determined for surfactants synthesized on modified media. At the same time, regardless of the strain cultivation in different media, all surfactants showed synergism of antifungal activity with clotrimazole, fluconazole, cinnamon or lemongrass essential oils. Thus, in the presence of surfactants synthesized on basic and modified media in a mixture with antifungal drugs, MIC of clotrimazole and fluconazole against the studied yeast test cultures decreased by 4–32 times. The use of a mixture of essential oils with surfactants synthesized by A. calcoaceticus IMV B-7241 growing in different media made it possible to reduce MIC of cinnamon and lemongrass oils against yeasts of Candida genus 4–18 and 8–32 times, respectively. At the same time, the index of fractional inhibitory concentration did not exceed 0.5, which indicates the synergism of anifungal activity between the studied compounds. Conclusion. The results confirm the possibility to reduce the minimum inhibitory concentrations of antifungal drugs or essential oils against members of genus Candida by their mixture with microbial surfactants.
  • Ескіз
    Документ
    Актуальність і шляхи перероблення вітчизняної ефіроолійної сировини в харчові ароматизатори
    (2017) Силка, Ірина Миколаївна; Фролова, Наталія Епінетівна; Українець, Анатолій Іванович; Науменко, Ксенія Андріївна; Чепель, Наталія Василівна
    В основу наукового дослідження покладено необхідність і доцільність розроблення високоефективних комплексних технологій переробки рослинної сировини з отриманням якісних кінцевих продуктів з мінімальними втратами, оскільки харчова промисловість потребує розширення асортименту продукції з використанням натуральних ароматизаторів на заміну їх синтетичних аналогів. Одним із основних джерел ароматоформуючих компонентів для ароматизації харчових продуктів є пряно-ароматична сировина. Виділені концентрати ароматичних речовин — ефірні олії надають продуктам специфічного аромату натуральної сировини, підвищують їх харчову цінність, збагачують біологічно-активними речовинами. Для раціонального використання сировини та забезпечення різних технологій харчових продуктів натуральними ароматичними речовинами на основі ефірних олій доцільно використовувати інноваційні способи їх переробки з отриманням натуральних ароматизаторів із заданими ароматичними властивостями. Ключові слова: натуральні ароматизатори, ефіроолійна сировина, ефірна олія, імітована дистиляція, фракції, фракційна перегонка. The scientific work is based on necessity and feasibility of developing highly complex technology of herbal raw material for obtaining quality finished products with minimal losses of raw materials. Food industry needs to expand the range of products using natural flavors to replace their synthetic analogues. One of the main sources of aroma-forming components for the flavoring of food products is spicyaromatic raw materials, which are in sufficient quantities on the territory of Ukraine. Allocated concentrates of aromatic substances — essential oils — give products a specific aroma of natural raw materials, increase their nutritional value, enrich the biologically active substances. For rational use of raw materials and provision of various technologies of food products with natural aromatic substances on the basis of essential oils it is expedient to use innovative methods of their processing to obtain natural flavors with given aromatic properties.
  • Ескіз
    Документ
    Інноваційні підходи до виробництва натуральних ароматизаторів
    (2016) Силка, Ірина Миколаївна
    У статті розглянуто нові підходи до виробництва натуральних ароматизаторів з ефіроолійної сировини. Досліджено асортимент сировини для виробництва ароматизаторів, яка містить ароматичні речовини оригінального аромату. Представлені результати теоретично розрахованих та практично відпрацьованих режимів фракційної перегонки ефірної олії кмину звичайного. Проведено газохроматографічний аналіз ефірної олії кмину та продуктів її переробки. The article is devoted to current issues of new approaches to the production of natural flavors from aromatic raw materials. Investigated range of raw materials which contains original aromas for production of natural food flavors. The results of fractional distillation of essential oil from thymus vulgaris were calculated theoretically and verifed practically. The gaschromatographic analysis of of essential oil from thymus vulgaris and its refined products was conducted.
  • Ескіз
    Документ
    Технологія натуральних ароматизаторів орієнтованих на вітчизняну сировинну і апаратурну базу
    (2016) Фролова, Наталія Епінетівна; Силка, Ірина Миколаївна
    Проведено наукові і практичні дослідження технології, яка впроваджує фракційну вакуумну дистиляцію в переробку ефірних олій, що дозволяє отримати серію натуральних харчових ароматизаторів з однієї ефірної олії. З’ясовано технологічні стадії, встановлено параметри процесів, визначено якісні показники готових ароматизаторів. Розроблено апаратурно-технологічну схему виробництва натуральних ароматизаторів, а також рецептури ароматизаторів для внесення в харчові продукти. Food flavors began to produce industrial way only in the XX-th century. Flavours improve the flavor, the assimilation of products and expand the assortment products of the same type. Natural flavors are especially in demand. They are represented in the Ukrainian market poorly. Essential oils belong to the natural flavor, too. Essential-oil industry of Ukraine works more for export. There are many solutions of essential oils recycling, for example, distillation, extraction, liquid gases, membrane technology and others. The purpose of this work is the study of technological stages of production of natural flavorings of local essential oils. Subject of research - essential oil from the seeds Corіandrum satіvum L. Fractions were obtained by fractional distillation of the essential oil on the automatic setting. There are ready flavor with floral, herbal, pine aromas. Major technological conditions of temperature and pressure are presented in the article. Fractions can be mixed to produce new flavors and expand the assortment. The technical complex of instrumental analysis allows planning flavor. Package of application computer programs determines the ratio of essential oils fractions in the new flavors. These flavorings can be used beverage industry in the manufacture of hard liquor "Chernigov" and "Starokievskaya" and other sectors of the food industry. This technology is implemented in natural flavors during the year on the equipment of domestic production.
  • Ескіз
    Документ
    Одержання ефірної олії з м’яти котячої та змієголовника молдавського
    (1995) Усенко, Віталій Олександрович; Баленко, Тетяна Леонідівна; Сапронова, Любов Григорівна; Куц, Анатолій Михайлович
    Досліджено динаміку і складено матеріальний баланс процесу одержання ефірної олії з м’яти котячої та змієголовника молдавського методом гідродистиляції. Газохроматографічним методом вивчено якісний і кількісний склад ефірної олії, до якого входять 12 компонентів. The dynamics and material balance drawn process of obtaining the essential oil of mint cat and dracocephalum by moldovan hidrodystylyatsiyi. Chromatographic method the qualitative and quantitative composition of the essential oil, which includes 12 components.
  • Ескіз
    Документ
    Гірчична олія
    (2014) Радзієвська, Ірина Гіронтіївна
    Гірчична олія – цінний висококалорійний продукт з насіння гірчиці. Для одержання цієї олії проводять пресування за температури 40-50°С, що унеможливлює її розкладання і зберігає цінні жиророзчинні вітаміни. Вміст ефірної олії у насінні коливається в межах від 0,81 до 0,88% залежно від року та зони вирощування. За рахунок цього, термін зберігання гірчичної олії у 2,5 рази перевищує терміни зберігання інших нерафінованих олій. Mustard oil - a valuable high-calorie foods with mustard seeds. For this oil pressing is carried out at a temperature of 40-50 ° C, which prevents its decomposition and preserves valuable fat-soluble vitamins. Essential oil content in seeds varies from 0.81 to 0.88 % depending on the year and the growing area . Due to this , the shelf life of mustard oil 2.5 times the shelf life of other crude oils.
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження характеристик оптичних ізомерів (енантіомерів) Carvone після виділення з ефірних олій
    (2014) Фролова, Наталія Епінетівна; Колядич, Олександр Петрович
    У статті представлено дослідження способу виділення оптичних ізомерів Carvone в чистому вигляді з ефірних олій кропу, кмину, м'яти Mentha spicata препаративною газовою хроматографією і порівняння їх приналежності до «dR» або «IS» оптичного ряду, значення кута обертання, а також сенсорних характеристик. Отримані дані надають можливість розширити використання компонентів дорогої природної сировини у різних галузях промисловості, визначити справжність пропонованих на ринку ефірних олій, отримувати реактиви і стандарти високої чистоти. The article presents the study of extraction methods of pure Carvone isomers from essential oils of dill, caraway and Mentha spicata mint by preparative gas chromatography. They are classified according to the following parameters: falling into dR or IS optical range; value of rotation angle; sensory characteristics. The acquired data facilitate the use of expensive components of natural raw materials in different industries and enable to determine the authenticity of essential oils and receive reagents of high purity.
  • Ескіз
    Документ
    Фракціонування ефірної олії Dracocephalum moldavica L. і шляхи використання фракцій у харчових технологіях
    (2014) Фролова, Наталія Епінетівна; Тищенко (Усатюк), Олена Михайлівна; Карпутіна, Маргарита Віталіївна
    У статті представлено результати дослідження режимів фракціонування ефірної олії Dracocephalum moldavica L., з якої отримано чотири фракції різного аромату. За характеристиками кожна фракція є самостійним натуральним ароматизатором для різних галузей харчової промисловості. Розроблено рецептуру ароматизованого спреду, в якій як натуральний ароматизатор використано другу фракцію розгонки. Комбінування фракцій у композиції дозволяє значно розширити асортимент натуральних ароматизаторів та ароматизованих харчових продуктів. The paper presents the research results of the modes of essential oil fractionation of Dracocephalum moldavica L., from which the four fractions of different flavour have been obtained. According to their characteristics each faction is an independent natural flavour for different sectors of the food industry. The recipe of flavoured spread with using the second distillation fraction as a natural flavouring has been developed. Combining factions in the composition can significantly extend the range of natural flavours and flavored foods.
  • Ескіз
    Документ
    Разработка методик капиллярной хроматографии терпеновых углеводородов и кислородсодержащих компонентов эфирных масел
    (2014) Фролова, Наталья Эпинетовна; Тищенко (Усатюк), Елена Михайловна
    В статье приведены исследования условий проведения газохроматографического анализа эфирных масел на капиллярных колонках с максимальным разделением терпеновых углеводородов и кислородсодержащих компонентов. При разработке методик подобраны неподвижные фазы, выбран газ-носитель и его скорость, температуры нагрева колонок, детектора, инжектора. Разработанные методики могут быть использованы для изучения состава эфирных масел как эфиромасличных культур, так и пряно-ароматических растений новой селекции.The article presents a study of the conditions of chromatographic analysis of essential oils on a capillary column with a maximum separation of terpene hydrocarbons and oxygenated components. The development of methods chosen stationary phase, selected carrier gas and its velocity, temperature, heating columns, detector, injector. The developed techniques can be used to study the composition of essential oils like aromatic crops and aromatic plants of the new selection.