Статті

Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 1 з 1
  • Ескіз
    Документ
    Нутрієнти для підвищення резистентності організму людини до антропогенних чинників
    (2019) Сімахіна, Галина Олександрівна; Мартиненко, Тетяна Андріївна; Закржевський, Максим Васильович
    Оскільки лише харчові продукти повсякденно надходять в організм, то саме вони набувають пріоритетного значення в якості захисних компонентів клітин, тканин та систем живого організму. Потрібно лише зі всього розмаїття нутрієнтів обрати ті, які за своїми функціональними та біологічними характеристиками справляють найбільш виражений вплив на організм. Це і стало темою даної роботи, в результаті виконання якої виокремлено 5 груп сполук нутрієнтів, що забезпечують функції бар’єрних тканин організму, поліпшують знезаражувальну функцію печінки, знешкоджують дію шкідливих мікроорганізмів, вірусів та інших чужорідних компонентів і активізують імунну систему, справляють антиканцерогенну дію та запобігають накопиченню в організмі радіонуклідів, важких металів тощо. На основі літературних даних та власних теоретичних досліджень основним представникам зазначених сполук дано характеристику з точки зору їхнього впливу на певні органи та системи, наведено добову потребу споживання та природні джерела. За матеріалами статті зроблено висновок: розвиток людини (фізичний та психічний), стан її здоров’я і підтримання його на належному рівні неможливі без раціональної взаємодії людини і природи, без уміння людини розумно використовувати потенційні можливості компонентів харчових продуктів і створювати систему оздоровчого харчування як найтісніший зв'язок людини і навколишнього світу.