Статті
Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522
Переглянути
4 результатів
Результати пошуку
Документ Комбінована ресурсоефективна технологія заморожених плодово-ягідних напівфабрикатів(2023) Сімахіна, Галина Олександрівна; Кочубей-Литвиненко, Оксана Валер'янівнаУ нинішніх несприятливих умовах довкілля – роки пандемії Covid-19, воєнний стан – живі організми перебувають під постійним оксидантним стресом унаслідок дії вільних радикалів, реакційноздатних форм сполук кисню і прооксидантів, інших шкідливих чинників. І тому особливо важливою постає роль плодово-ягідної сировини як джерела сполук антиоксидантної дії – токоферолів, аскорбінової кислоти, фенольних сполук, каротиноїдів, ферментів, мікроелементів, ароматичних амінів тощо. Мета роботи – на основі теоретичних умовиводів та результатів експериментальних досліджень розробити універсальну технологічну схему отримання заморожених плодово-ягідних напівфабрикатів з різними модифікаціями та варіантами застосування штучного холоду і отриманням продукції, яка відповідає головним принципам харчування ХХІ століття – якість, безпека, ефективність. It is evident that all the live entities in current malignant environmental conditions (Covid-19 pandemic, military state) are exposed to constant oxidant stress due to the activity of free radicals, reactive forms of oxygen, prooxidants and other harmful factors. Therefore, the role of fruit and berry raw materials as the sources of antioxidant substances (tocopherols, ascorbic acid, phenol substances, carotenoids, enzymes, trace elements, aromatic amines, etc.) is gaining more importance. As a matter of fact, seasonality appears to be the conceptual disadvantage of fruit and berry raw materials .Hence the creation of reliable natural antioxidant protection for human body during the whole year is possible, providing that the raw is effectively preserved with maximal retention of all the valuable components of natural origin in the final products. Unfortunately, it is the antioxidant substances (primarily L-ascorbic acid) that undergo the utmost destruction, especially when it comes to berries with tender texture, like blueberries, raspberries or strawberries, which gets ruined in defrosting: in turn, it can result in the loss of cellular juice with antioxidants dissolved in it. Therefore, this work is aimed at improvement of the method to freeze fruit and berry cultures, which is the topical task oriented at the elaboration of multi-variant technology of high-quality frozen half products with proven expedience of selecting the certain freezing method, regarding the industrial conditions.Документ Проблеми якості і безпечності харчових продуктів(2011) Сирохман, Іван Васильович; Лозова, Тетяна МихайлівнаУ статті розглядаються проблеми якості та безпечності харчових продуктів. Основними завданнями сьогодення для промисловості і торгівлі є забезпечення населення якісними товарами функціонального спрямування і подовженим терміном зберігання завдяки використанню природних добавокДокумент Гранулюйте пшеничні висівки й збагачуйте їх мелясою і кухонною сіллю(2011) Почеп, Володимир Анатолійович; Шаповаленко, Олег Іванович; Євтушенко, Олег Олександрович; Голота, Мар'яна Богданівна; Осітнянко, Олег МиколайовичВ статті наведено інформацію про пшеничні висівки, мелясу, кухонна сіль та попит на них.Досліджено вплив нетрадиційної сировини на гранулювання пшеничних висівок. Рекомендована вологість суміші – 16,0…18,0 %. Кількість введення меляси – 1…3 %, кухонної солі – 0,5…1,0 %.Також було досліджено вплив меляси і кухонної солі на процес зберігання гранул в герметичній тарі без стадії охолодження. Температура зберігання – 18…20 ºС.Документ Проблеми збереження і реставрації пам’яток архітектури Західної України (культура діалогу та діалог культур)(2012) Береговий, Сергій Ігорович; Кобилянський, Євгеній ЕдуардовичСтаття присвячена проблемам збереження і реставрації визначних шедеврів польської і української архітектури Західної України, введенню їх в європейський культурний контекст, налагодженню співпраці в цих питаннях на національному, регіональному і міжнародному рівні.