Статті
Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522
Переглянути
548 результатів
Фільтри
Налаштування
Результати пошуку
Документ Ефективність використання інноваційного потенціалу підприємств харчової промисловості(2024) Левченко, Юлія Григорівна; Рябенко, Володимир Володимирович; Мельниченко, Олег ВікторовичМетою роботи виступає оцінка сучасного стану інноваційної активності підприємств харчової промисловості, визначення їх інноваційного потенціалу та ефективності його використання в умовах тривалої економічної кризи. Для досягнення поставленої мети було використано дані Державної служби статистики України за 2016–2020 рр., оскільки обрана кількість підприємств останній раз оновлювалася у 2020 р. Проведено дослідження динамічної зміни питомої вага інноваційно активних підприємств переробної промисловості у загальній кількості підприємств, інноваційно активних підприємств харчової проми¬словості у загальній кількості підприємств та інноваційно активних харчових підприємств у загальній кількості переробних підприємств. Охарактеризовано вартість необоротних активів харчових підприємств, з одночасним виділенням позитивних змін у вартості основних виробничих засобів, довгострокових біологічних активів, незавершених капітальних інвестицій, довгострокових фінансових інвестицій та інших необоротних активів. Надано оцінку обсягу інноваційних витрат харчових підприємств з позитивними зрушеннями у складі інвестицій у НДР, виконаних власними силами, НДР, виконаних іншими підприємствами та інших витрат на інновації (за виключенням НДР). Проаналізовано обсяг реалізованої інноваційної продукції (товарів, послуг) харчовими підприємствами з виділенням інноваційної продукції (товарів, послуг) нової для ринку та інноваційної продукції (товарів, послуг) нової лише для підприємства. Оцінено зміни в чисельному складі працівників, задіяних у виконанні наукових досліджень і розробок з виділенням питомої ваги дослідницького персоналу (у т.ч. дослідників з науковими ступенями доктора й кандидата наук), технічного персоналу й допоміжного персоналу. Практичні аналізовані кроки керівного складу свідчать про підвищення ефективності використання інноваційного потенціалу підприємств харчової промисловості, результатом якого є збільшення інноваційно активних підприємств, нарощування інвестицій в основний та людський капітал, збільшення витрат на інноваційні дослідження та обсягу виробленої й реалізованої інноваційної продукціїДокумент Управління проектами організаційних змін на підприємствах харчової промисловості(2021) Рябенко, Володимир ВолодимировичПредметом дослідження є проектний підхід до організаційних змін та його особливості на підприємствах харчової промисловості. Метою дослідження є обґрунтування необхідності управління проектами організаційних змін на підприємствах харчової промисловості. Досліджено основні проблеми діяльності підприємств в мінливих умовах зовнішнього середовища. Доведено необхідність організаційних змін як пріоритетного напрямку протидії несприятливим тенденціям та засобу розвитку суб’єктів господарювання. Шляхом узагальнення результатів наукових досліджень визначено сутність та об’єкти організаційних змін, їх види та етапи здійснення. Організаційні зміни – це системні перетворення, які охоплюють все підприємство в цілому або окремі його частини. Вони спрямовані на удосконалення економічних, правових та соціальних відносин в сфері функціонування організації. Доведено, що проекти організаційних змін є високоефективним інструментом підвищення конкурентоспроможності, засобом адаптації до змін в зовнішньому середовищі та базисом забезпечення високої результативності функціонування і розвитку суб’єктів господарювання. Запропоновано ключові положення, на основі яких ґрунтується проектний підхід до організаційних змін, визначено його переваги у порівнянні з поступовим проведенням перетворень. Визначено галузеві особливості проектів організаційних змін в харчовій промисловості з урахуванням масштабів їх діяльності. Охарактеризовано основні етапи управління проектами організаційних змін на прикладі підприємств харчової промисловості, зокрема, розглянуто особливості встановлення цілей, розробки концепції організаційних змін, їх економічного обґрунтування, проведення структуризації проекту перетворень, складання плану часових параметрів та бюджету. Таким чином, доведено визначальну роль проектного підходу у забезпеченні результативності організаційних змін, що дозволить оперативно, з чітко обґрунтованими витратами та очікуваним економічним ефектом виконати раціональний обсяг робіт для досягнення мети запланованих трансформаційДокумент European experience in assessing the potential of innovative consulting services(2023) Levishchenko, Olena; Dziuba, Oksana; Lavryk, Halyna; Zeliska, Antonina; Riabenko, VolodymyrІнноваційні консалтингові послуги в різних секторах економіки ЄС популярні завдяки потенціалу компаній залучати приватні та державні фінансові ресурси. Метою даної статті було дослідження впровадження інноваційних консалтингових послуг для оцінки їх потенціалу. Методологія дослідження базується на статистичному аналізі системи показників інноваційних консалтингових послуг та кореляційному аналізі впливу на діяльність фірм ЄС. Результати показують, що найпоширенішою формою інноваційного консультування є саморозвиток, вдосконалення продукту, процесу, пошук клієнтів, доступ до нових сегментів споживачів тощо. Залучення консалтингових організацій до розробки інноваційних продуктів здійснюють 40% компаній, а впровадження інформаційно-комунікаційних технологій та оновлення бізнес-процесів є найпопулярнішим видом консалтингу в ЄСДокумент Роль державотворення в утвердженні прав та свобод громадян в Україні(2023) Ткаченко, Ольга Миколаївна; Дацюк, Тетяна Кузьміна; Крамаренко, Оксана МиколаївнаУ статті проаналізовано основні етапи та особливості розвитку прав людини в Україні в міждисциплінарному аспекті теорії держави і права. Метою цієї статті є аналіз ролі держави в забезпеченні прав і свобод громадян в Україні. Досліджено інституційні механізми забезпечення прав і свобод людини в Україні з адміністративної точки зору. Перші законодавчі кроки нової суверенної країни не залишили жодних сумнівів щодо правового підґрунтя поставлених цілей. Основним завданням законодавства України б уло визна чено захи ст і гарантування конституційних прав та створення ефективних механізмів їх реалізації. Змістом і метою діяльності держави є права і свободи людини і громадянина. Згідно з Конституцією, держава відповідає перед громадянами за свою діяльність. Утвердження та забезпечення прав і свобод людини є першочерговим обов’язком держави. Важливою ланкою в механізмі захисту прав і свобод людини і громадянина є Конституційний Суд України. Конституційний Суд здійснює судовий контроль за додержанням Конституції, захищає принципи конституційного ладу, основні права людини, права і свободи громадянина, гарантує дотримання принципу законності та безпосередню дію Конституції на всій території України. Доведено, що ефективне забезпечення та захист прав і свобод громадян мають першочергове значення для демократичної, правової та соціальної держави. Дослідження в царині розвитку механізмів захисту прав і свобод людини в Україні є особливо актуальними в контексті Угоди про асоціацію України з Європейським Союзом та прагнення нашої країни до повноправного членства в Європейському співтоваристві. В юридичній літературі не відображені наукові дослідження, присвячені ролі держави в захисті прав і свобод людини. Тому необхідний ґрунтовний аналіз положень українського законодавства щодо цього важливого питання.Документ Сучасні виклики легалізації правового інституту множинного громадянства в Україні(2023) Ткаченко, Ольга МиколаївнаСтаття присвячена проблемі законодавчого врегулювання подвійного / множинного громадянства в Україні, статусу осіб-біпатридів, а також особливостям зазначеної проблеми в українських реаліях. В статті на підставі аналізу української практики та досвіду інших держав узагальнено переваги, недоліки та випадки виникнення подвійного громадянства, зазначено передумови існування подвійного громадянства в України де-факто. В дослідженні зроблений аналіз вітчизняних та міжнародних нормативно-правових актів в сфері громадянства. Значна увага автором приділена аналізу проектів законів змін до чинних нормативно-правових актів щодо порядку набуття та припинення громадянства України. Обґрунтована позиція автора щодо існуючого соціального та правового підґрунтя легалізації інституту множинного громадянства в Україні, подано пропозиції щодо вдосконалення українського законодавства у сфері громадянства.Документ Гендерна рівність в трудових пільгах та гарантіях працівників із сімейними обов’язками(2024) Ткаченко, Ольга Миколаївна; Негода, Олена Анатоліївна; Крамаренко, Оксана МиколаївнаВ сучасному суспільстві в силу історичних обставин існує нерівність в правовому становищі між представниками чоловічої та жіночої статей, що було викликано штучно створеними стереотипами щодо ролі жінки в суспільних сферах життя. В науковій статті наголошується, що жінка не лише виконує роль домогосподарки з догляду та виховання дітей, а також має право займатися трудовою діяльністю. Разом з тим, авторами акцентується увага, що чоловіки-батьки також займаються вихованням та доглядом неповнолітніх дітей. Тому особлива увага в статті приділяється аналізу дотримання принципів рівності та заборони дискримінації в трудових правовідносинах при поєднанні працівниками трудової функції та догляду за іншими членами сім’ї. Значна увага приділена гендерній рівності, що розглядається як складова загальної рівності та одна із засад справедливого демократичного суспільства. Уточнено правову дефініцію «працівники з сімейними обов’язками», до яких слід віднести фізичних осіб, які виховують малолітніх та неповнолітніх осіб, а також здійснюють догляд за іншими непрацездатними членами сім’ї. В статті досліджено пільги та гарантії, що надаються у відповідності до чинного законодавства, працівникам із сімейними обов’язками, як механізму доповнення основних трудових прав працівників специфічними можливостями юридичного Ткаченко О.М., кандидат економічних наук, доцент, доцент кафедри економіки і права, Національний університет харчових технологій ORCID: 0000-0002-1468-8091 Негода О.А., доктор філософських наук, доцент кафедри економіки і права, Національний університет харчових технологій ORCID: 0000-0003-3885-4880 Крамаренко О.М., ст. викладач кафедри економіки і права, Національний університет харчових технологій ORCID: 0000-0003-1531-3352 характеру. Проаналізовані основні положення чинного національного законодавства щодо надання конкретних пільг працівникам із сімейними обов’язками окремо жінкам та чоловікам, надано пропозиції для удосконалення правового регулювання пільг та гарантій працівникам із сімейними обов’язками. Запропоновано використання в законодавстві категорії «працівник із сімейними обов’язками», що нівелює фактор гендеру в трудовій сфері. Значна увага приділена історичним аспектам становлення та формування охорони праці жінок, як правовому інституту трудового права України. Зазначено, недотримання принципу паритетності та рівноправності між чоловіками та жінками є порушенням прав представників обох статей через закріплення соціальних стереотипів про їх сімейні обов’язки та розподіл сімейних і професійних ролей.Документ Adaptation of business and consumers to modern challenges in Ukraine(2023) Bila, Iryna; Zakrevska, Lyudmila; Kovalchuk, Inna; Tkachenko, Olga; Shevchenko, OlenaДосліджені фактори, що впливають на рівень адаптації бізнесу та споживачів. Встановлено, що адаптаційні процеси мають диференційований, нерівно мірний і несталий характер, вказані причини цього. Указано, що вплив сукупності загроз може мати адитивний і мультиплікативний характер. Указано, що ефективне адаптування підприємств можливе лише за інтеграції зусиль менеджменту підприємств і державних інституцій. Запропоноване запровадження державної Стратегії сприяння адаптації бізнесу та споживачів. Наукова новизна. Розроблена математична модель поточного оцінювання рівня адаптації. Розроблена математична модель дозволяє оцінити дотримання напряму адаптації та більш релевантним чином провадити оперативне планування діяльності підприємства.Документ Перспективи розвитку ринку органічних продуктів в Україні та світі(2023) Ткаченко, Ольга Миколаївна; Гаркавенко, Ірина Олександрівна; Бондар, Світлана АндріївнаЗростання свідомості споживачів про переваги органічної їжі, а також збільшення кількості сертифікованих продуктів органічного виробництва сприяє розвитку ринку органічної продукції і допомагає забезпечити споживачам доступ до якісної та безпечної їжі. Ринок органічної їжі має великий потенціал розвитку, однак, деякі проблеми щодо виробництва та нестачі земель них ресурсів можуть ускладнити подальший розвиток ринку. Для реалізації його потенціалу потрібні нові наукові технології та практичні заходи, які допоможуть збільшити виробництво, знизити ціни та зробити органічну їжу більш доступною для споживачів. Розвиток органічного сектору є особливо важливим та перспективним для вітчизняних аграріїв, споживачів та держави в цілому, тому Україні слід активно працювати в напрямку створення належного правового забезпечення діяльності органічних виробників, а також запровадження чіткої та ефективної системи їх державної підтримки як на регіональному, так і на національному рівнях.Документ Креативне управління конкурентоспроможністю бізнес-структур в економіці України в умовах війни і відбудови: інтернет речей та інноваційні рішення(2024) Данкевич, Віталій Євгенович; Данкевич, Андрій Євгенович; Навроцька, Тамара АнатоліївнаУ статті досліджено креативне управління конкурентоспроможністю бізнес- структур в умовах війни та відбудови економіки України. Обґрунтовано важливість впровадження інноваційних рішень, таких як Інтернет речей (IoT), штучний інтелект (AI) та блокчейн-технології, що допомагають підприємствам адаптуватися до складних умов та забезпечувати ефективну роботу. Встановлено, що інноваційні підходи сприяють оптимізації виробничих процесів, зниженню витрат і покращенню управлінських практик, що підвищує конкурентоспроможність українського бізнесу як на внутрішньому, так і на міжнародному ринках. Дослідження показує, що використання таких технологій, як IoT для моніторингу виробництва, дозволяє підприємствам оперативно контролювати виробничі процеси та знижувати витрати. Автоматизація складів і застосування дронів у логістиці допомагають зменшити ризики для працівників та підвищити точність виконання операцій, що є надзвичайно важливим у воєнних умовах. Це демонструє здатність українських підприємців швидко адаптуватися до нових викликів і ефективно використовувати технологічні інновації для підтримки стійкості бізнесу. Проте впровадження інновацій в умовах війни має свої ризики, серед яких кібербезпека, високі витрати на впровадження технологій та нестабільність інфраструктури. Незважаючи на ці виклики, підприємства, що застосовують креативні рішення, демонструють готовність до змін і забезпечують безперервність операцій, використовуючи стратегічні інноваційні підходи до управління. Це дозволяє їм ефективно працювати в умовах нестабільності і створювати довгострокову основу для розвитку. Висновки статті підкреслюють, що інноваційне мислення та креативне управління є ключовими для підвищення конкурентоспроможності українських бізнес-структур у складних умовах війни та відбудови. Впровадження інтернету речей та інших інноваційних рішень є важливим фактором для забезпечення сталого розвитку бізнесу та економіки України в сучасних умовах.Документ Creative economy: enhancing value creation through marketing analytics(2024) Kovalchuk, Svitlana; Morokhova, Valentyna; Bondarenko, Olena; Mohylova, Anastasiia; Dankevych, Andrii; Liu, JinyiНаукова стаття спрямована на визначення впливу маркетингової аналітики на процес створення вартості у креативних індустріях. Дослідження включає аналіз використання інструментів аналітики цифрового маркетингу в створення ланцюжка вартості для підвищення ефективності та конкурентоспроможності креативних секторів економіки та креативні індустрії. У процесі дослідження використовувалися загальнонаукові методи пізнання, а саме: аналіз літературних джерел для визначення основних тенденцій розвитку креативної економіки, порівняльний аналіз для оцінки показників різних країн і метод узагальнення і систематизація для визначення та впорядкування критичних аспектів впливу маркетингової аналітики на створення вартості компаній у креативній економіці. Крім того, було проведено експертне опитування обґрунтувати необхідність та перспективність розвитку маркетингової аналітики у створенні ланцюга створення вартості креативних індустрій, що є основою для розрахунку середньозважених експертних оцінок за Категорії SWOT-аналізу та кореляційний TOWS-аналіз, проведений у програмі статистичного аналізу JASP (інструмент класичної кореляції). Також у рамках дослідження було застосовано техніку Six Thinking Hats Technique, що дозволяє систематизувати сучасні теоретичні та практичні дослідження вчених щодо застосування маркетингової аналітики в креативних індустріях. Результати дослідження, отримані за допомогою методу SWOT-аналізу, свідчать про високий потенціал технологічної трансформації розвитку маркетингової аналітики у створенні ланцюга створення вартості креативних індустрій. Кореляційний аналіз TOWS підтвердив значний зв’язок між ефективністю обширного аналізу даних і найновішими інструментами маркетингової аналітики (r = 0,41, p = 0,02), індивідуалізацією маркетингових стратегій і зростанням попиту на персоналізовані продукти (r = 0,42, p = 0,02), а також між ефективністю аналізу даних і витратами на інтеграцію інструментів (r = -0,36, p = 0,04). У свою чергу, середньозважені оцінки ризиків, таких як нестабільна економічна ситуація (84,13) і дефіцит креативної культури (58,47), підкреслюють необхідність удосконалення технологічних та аналітичних підходів до створення ланцюжка вартості для успішного впровадження маркетингової аналітики в компанії. в рамках креативної економіки. Зосередженість креативної економіки на інтеграції різних секторів для інноваційного розвитку та підвищення ефективності виробництва через створення вартості обґрунтовується необхідністю розробки інтегрованих стратегій, які враховують культурні та економічні аспекти